icon

Pôrod v apríli 2011

petasllov
26. júl 2010

ahojte nádejné aprílové maminy, dúfam, že sa sem postupne pridáte a nebudem tu sama. ja som dnes zistila, že som tehotná a termín mi vychádza rovno na deň bláznov. 😉

miroslava44
5. feb 2011

@bosacka ahoj, no ja nechodím na prípravu, aj som chcela, ale potom som sa na to akosi vybodla. 😀 Ja už na to kašlem, nejako to zvládneme, veď naše mamy rodili v horších podmienkach a v pohode to zvládli 😉 Ja som tu dostala odporučanie na dr. Kuzmovú, na poliklinike Chrenová, tak neviem, budem tam budúci mesiac volať, ja to tu tak nepoznám, tých lekárov a tak

margotka_ja
5. feb 2011

@zuzka38 ahoj, tak urcite v takom pripade peniaze nehraju ziadnu rolu, tiez by som za kazdu cenu nesla do prace, ak by bol nejaky problem, urcite by som myslela najprv na babo, ale zatial sme v pohode, tak si zvykam v praci, po mesiaci marodky som si odvykla a straasne pomaly mi to uteka, ale co uz...🙂 . No malo by to stacit, ak mi da papier az koncom februara...boze vôbec sa netesim na tu byrokraciu okolo tej materskej a tak...a ani neviem, kde mam ist a co vsetko treba vybavit...☹

margotka_ja
5. feb 2011

@bobora ahoj, citam, ze sa tu bavite o papiery na matersku, ja mam termin 24.4., minuly tyzden som bola na poradni, tak som sa svojho lekara pytala, kedy môzem nastupit na matersku, ze uz by bolo na case oznamit to v praci, aby boli v obraze, tak mi povedal, ze najskôr od 23.02. do 9.3., tak som mu povedala, ze od 1.3. nastupim na matersku, ale dalsiu poradnu mam 28.2. a az vtedy mi chce dat papier...a hned na druhy den je prveho a uz mam ist na matersku...pride mi to veelmi neskoro...je potrebne dat skôr papier na socialku? Vedela by si mi poradit, nemam ziadne info ohladom toho... 😒

lily23
5. feb 2011

@bobora ale nie, mne to presne vychádza 6týždňov je od 23.2. do 5.4. tak keď mi dá papier 23.2. tak to rovno odnesiem zamestnávateľovi a oni to nahlásia, podľa mňa by to tak malo byť OK alebo treba pred nástupom na MD doniesť papier?teraz fakt neviem 😒

bobora
5. feb 2011

@lily23 ak már termín 5.4.tak to podla mňa vychádza od 22.2
@margotka_to záleží asi od zamestnávatela ako sa s ním dohodneš či im stačí papier 2 dni pred,ale socialka určite potrebuje nejaký čas kým ti to všetko vyrátajú a tak

lily23
6. feb 2011

@bobora Dobré ráno 🙂 a ak by som aj nastúpila o neaký ten deň neskôr, tak aj tak trvá MD 8 mesiacov, čiže mi potom o tolko dni budú dlhšie platiť, keď už budem doma, alebo sa mýlim?Ďakujem za radu, fakt sa vtom neviem vyznať 😒

myiska1
6. feb 2011

@margotka_ja čo sa týka odovzdania papiera, môžeš ho zamestnávateľovi odovzdať aj v deň nástupu na MD, zamestnávateľ je povinný tuším do 3 dní od nástupu odovzdať papiere SP, k tomu musí priložiť Tvoj výmer. Rozhodnutie Ti aj tak príde cca 14-30 dní od SP. Ja som sa tiež informovala, že kedy treba odovzdať papiere, lebo ja som mala papier už týždeň dopredu v ruke, ale všetky mzdárky mi povedali, že SP nemá rada, ak dostanú nástup na MD prv, ako tehuľka na tú MD nastúpi. Takže žiadne strachy, že Ti dá papiere 28.2. - v ten deň ich odovzdáš a máš kľud. Len ich nezabudni podpísať a napísať tam svoje číslo účtu, ak chceš dostávať materskú na účet.

myiska1
6. feb 2011

@lily23 nie nemýliš sa, od dňa nástupu na materskú Ti plynie tá nová doba, čiže 34 týždňov MD 😉 😉

lily23
6. feb 2011

@myiska1 Ďakujem, tieto veci okolo materskej a sociálky ma privádzajú do zúfalstva, ešte otázka, o príspevok pri narodení dieťaťa od štátu si treba požiadať?kde a kedy? a o čo všetko si vlastne treba ešte požiadať? Ďakujem za info a tiež rozmýšlam, že od novembra 2010 bývame na novej adrese asi by bolo dobre aj zmeniť už trvalé bydlisko, aj kvôli papierovačkam po pôrode ohľadom bábätka, aj vaše malé majú tak dva - tri krát denne štikutku?moje práve zase začalo a to je už druhá od rána 🙂

myiska1
6. feb 2011

@lily23 čo sa týka čkavky, moja malá čká pravidelne každý večer medzi 20-22 hodinou, ale veľa razy aj cez deň, asi sa napije veľa plodovej vody...
a v prípade toho príspevku pri narodení, tam nie som až tak v obraze, ešte som nežiadala,ale čo som sa informovala u známych, ktoré rodili, tak o ten príspevok sa žiada na UPSVaR, ale až po 28 dňoch života dieťaťa... je na to tlačivo, to tam zájdeš a tam ho vyplníš...
no a hneď po pôrode, Tvoj drahý dostane papiere o narodení dieťaťa a tie zoberie na Mestský úrad, kde sa dieťa narodilo, tam mu vystavia rodný list a ten si prefotí a zanesie do sociálky, na zdravotnú, na úrad práce... a neviem ešte kde...
a čo sa týka adresy, tú si mala oznámiť zamestnávateľovi a ten bol povinný oznámiť to v SP, ZP, a Ty v banke, u lekára, všade tam, kde niečo pravidelne platíš - nájom, elektrina, plyn,telefon a pod.

lily23
6. feb 2011

@myiska1 Budem to musieť dať naporiadok, zatiaľ nebol čas 🙂 medzi sviatkami nebolo kedy, ale teraz si na to už nájdem čas 🙂 všetka pošta mi zatiaľ chodí k našim aj keď tam už vyše roka nebývam 🙂

lily23
6. feb 2011

idem pripraviť zemiaky k obedu kým sa drahý vráti z práce, tak sa zatial majte pekne 🙂

margotka_ja
6. feb 2011

@myiska1 ok , dakujem za info a mas skusenosti aj s DNP?

myiska1
6. feb 2011

@margotka_ja s tým veru nemám skúsenosti, ja som si ho už nestihla platiť,ale vraj ak si ho platíš, tak budeš mať vyššiu materskú 😉

margotka_ja
6. feb 2011

@bobora ja mam termin pôrodu 24.4. a nastup na matersku mi vypocital najskôr od 23.2. najneskôr do 09.3., pride mi to skoro, lily23 ma termin pôrodu 5.4. a ma tiez nastup na matersku 23.2.? mne to asi vypocital blbo, ci? mne to vychadzalo 6 tyzdnov pred pôrodom 14.03. a osem tyzdenov od 01.03. no neviem...:-/

bobora
6. feb 2011

@margotka_ja tak to ti velmi divne vypočítal najskôr by si mohla ísť 27.2 a najneskôr 13.3.ale spadá to na nedelu .mne to vychádza od 18.2. a chcela som aby ma doktorka vypísala od 1.3. povedala mi že to nemôže lebo nástup na MD musí cca sedieť s termínom pôrodu ten sa aj na ten papier píše,povedala mi že mi to môže maximálne dať od 25.2.tak mi to tak aj napísala

myiska1
6. feb 2011

dajú sem priložiť aj súbory???

myiska1
6. feb 2011

ja mám stiahnutý lehotník, v ktorom je presne podľa dátumu predpokladaného pôrodu napísané,kedy asi by sme mali nastúpiť na MD... ale neviem ako to sem mám priložiť, lebo je to v exceli robená tabuľka 😒 stiahnutá z internetu
nájdete to aj pod slovom LEHOTNÍK 🙂

margotka_ja
6. feb 2011

@bobora ano, tiez sa mi to dalo divne, ale neviem, este sa ho pre istotou na to opytam, ale ked chcem nastupit na MD od 01.03., tak by to malo byt ok, ci? 😒

bobora
6. feb 2011

@margotka_ja jasné nemal by ti robiť problém

bosacka
6. feb 2011

@margotka_ja pokial viem, standardny nastup na MD je 6 tyzdnov pred terminom porodu. Pokial je zena PN, na MD nastupuje 8 tyzdnov pred. Tak by to malo byt oficialne
@miroslava44 urcite sa da zvladnut porod aj bez pripravy, kamaratka si to vsak velmi pochvalovala a mne sa to tiez paci... aspon budem mat lepsiu predstavu, ako to konkretne v NR prebieha... i ked si vraj v tej situacii nic nepamatas, lepsie vraj reagujes na pokyny 🙂

miroslava44
6. feb 2011

@bosacka no veď uvidím, ja verím, že to zvládneme s naším malým krpčekom 😀

lily23
7. feb 2011

@myiska1 ahoj a nedala by si sem link na ten lehotník, sa mi nepodarilo ho nájsť 🙂 inak všetkým Dobré ránko 🙂 a tým pracujúcim nech nám to rýchlo ubehne 🙂

oliee
7. feb 2011

@bosacka ahoj, podľa termínu vidím, že sa možno stretneme v nemocnici 🙂 Podľa mňa netreba počúvať, kto čo hovorí, sama sa presvedčíš a tých pár dní nejako v tej nemocnici vydržíme 🙂 Pediatra ti ešte moc neporadím, tiež zháňam info, mala som už vybratú mladú zlatú doktorku ale išla na materskú 😀

oliee
7. feb 2011

@piskootka ahoj prepáč, že ti odpovedám až teraz. Na kurz chodím na Párovce k pani Jahnátkovej. Je to taká predpríprava na pôrod 🙂 už sme sa učili rodiť (chodili s nami aj oteckovia, teda ak chceš mať muža pri pôrode, aby chudáci vedeli, čo ich čaká 😀 a teraz nás čaká ošetrenie novorodenca, ako správne kojiť, návšteva pôrodnice, je to podľa mňa lepšie raz vidieť ako sto krát o tom čítať, človek aspoň vie, čo ho čaká 😀 Pani Jahnátková je strašne zlatá a je ochotná pomôcť aj po pôrode, keby si mala hociaký problém.

vaska001
7. feb 2011

ahojte aj ja cakam babetko ma termin 3.4.2011 tak Vám gratulujem vsetkych tehulkam 🙂

babuliatko_mamuliatk
7. feb 2011

ahojte, aj ja patrim medzi vas 🙂) síce sem neprispievam, ale vas pravidelne čítam 🙂 chcela som sa opytať či si už chystate tašku do pôrodnice, alebo je to ešte skoro?

margotka_ja
7. feb 2011

@myiska1 ahoj, a nemohla by si sem hodit link na ten lehotnik? 🙂

lily23
8. feb 2011

@babuliatko_mamuliatk ahoj viem, že niektoré už majú nachystanú, ale ja ešte nie, teda mám už pár vecí nachystaných na posteli pri taške, ale zbalím až keď dokúpim čo mi ešte chýba.Keď som sa pýtala doktora, ten mi povedal, že stačí po 36tt, keďže je všetko v poriadku.pa

mirka7582
8. feb 2011

Panečku Žienky ,ale Vas tu je čo sa nepridate do sukromnej skupiny ??????? 🙂