Pôrod v apríli 2011
ahojte nádejné aprílové maminy, dúfam, že sa sem postupne pridáte a nebudem tu sama. ja som dnes zistila, že som tehotná a termín mi vychádza rovno na deň bláznov. 😉
@careamell ahoj tak tí naši chlapci sa asi dohodli, keď sme boli my na poradni tak sme mali presne rovnaké miery 😉
my máme očkovanie našťastie za sebou, bez vedlajších účinkov tak som tomu velmi rada, dúfam, že sa čoskoro vyliečite a nejde o nič vážne 😔
chcela som sa ťa spýtať ohľadom stravy, čo pridávaš ďalej do jedálnička? mám pocit že už dlhšie varím to isté, tak by som možno skúsila ďalšiu novú potravinu. zo zeleninky varím mrkvu, kaleráb, cukinu, hrášok, karfiol, pór,kukuricu, zemiak a ovocie papáme jabĺčko, hrušku a banán a raz za čas uvarím cícer, na raňajky striedame chlebík s masielkom a domácim džemom-slivkovým alebo len masielko, rozmýšlala som nad tvarohom myslíš, že by sme už mohli? napr tvarohové cestovinky.
vy sa ešte kojíte, my sme skončili v 8,5mesiacoch a od vtedy sme na UM, no malý sa mi v noci stále dva krát budí a chce mliečko, tak že pije mliečko ked ide spinkať a potom dva krát v noci, tak cez deň mu už nedávam mliečko, nevieš my poradiť ako by som ho naučila spinkať celú noc? či je to v poriadku že si ešte v noci vyžaduje mlieko? môže to byť tým že sa cez deň napapá málo? lebo mne sa zdá že cez deň papká pekne, napr spapá v pohode pol krajca chlebíka - bez kôrky, alebo celý jogurt, celý banán...atď
@lily23 Ahoj, no veď sú skoro ten istý deň narodení, tak sú si podobní 🙂
Mali sme len nejakú virózu alebo čo, len máme teraz trocha soplíky a zdá sa mi, že aj pokašliava, tak dúfam, že mu to skoro prejde, aby nás mohli budúci týždeň zaočkovať, nech to máme už za sebou.
Malinkému dávam už skoro všetko na papanie. On nie je veľký jedák, ale tak snažím sa mu variť stále niečo iné. Niekedy odoberiem aj z našeho a dochutím až potom. Často varím z knihy Návod na prežitie pre baby.
Ovocie jeme asi všetko, aj keď teraz nie je ešte taký výber. Vyskúšaj avokádo. Dá sa spraviť pomazánka, alebo omáčka na cestovinky, alebo popučiť s iným ovocím. Je naozaj veľmi zdravé. 🙂Alebo ešte mango.
Zeleninku dávam všetku, aj cesnakom dochucujem, alebo petržlenová vňať . Ešte vyskúšaj cuketu. Či cukina je to isté? 🙂 🙂 Jaj a náš miluje tekvicu, s podrvenými ľanovými semienkami a slnečnicovými.
Dávam často aj strukoviny, červenú šošovicu, tú dávam asi všade, cícer, pohánku-lámanku, mungo fazuľku, bielu fazuľku.
Ako prílohy mu dávam buď batáty- sladké zemiaky, naturálnu ryžu, alebo celozrnné cestovinky.
Mliečne výrobky: smotanové jogurty, syry- Eidam, mozzarela, Acidko...
Na raňajky ja robím kaše- niektoré mám aj v článku, tak kukni.
Ak ti nespí dobre, vyskúšaj na večeru kašu. Niektorým deťom sa po nej spí dobre, iným naopak príliš zaťaží žalúdok. Treba len skúsiť. Môžeš dať napríklad ovsenú, vločky zaleješ vriacou vodou a pridáš nejaké ovocie, ja dávam aj čučoriedky, alebo presnidávku, alebo popučený banán a na zjemnenie lyžicu bieleho jogurtu. 🙂
Inak my tiež nespíme celú noc, malého kojím tak dva krát. Do toho 1. roku je to normálne, postupne by sa to malo zlepšovať. Dúfajme 🙂
Aha, a ten tvaroh by aj mohli, ale deťom sa ťažšie trávi.
@careamell fíííha vy toho papáte 🙂 ja som v tomto opatrnejšia, malý má ekzém tak musím všetko sledovať, napr už viem, že petržlen mu nerobí dobre ale petržlenová vňať mu nevadí, tak dochucujem s ňou, nad mangom som uvažovala len som myslela že tropické ešte nie ale tak vyskúšame a s avokádom nemám žiadne skúsenosti ani som to nikdy nejedla ale skúsila by som to tak ďakujem za typ, píšeš že ovocie jete všetko, ale citrusi hádam nie či? 😨 😅 a čo vravíš na kiwi? to mám skoro stále doma lebo ho jem ja ale malému som ešte neskúšala.
@lily23 avokádo si kúp mäkké, dá sa ľahko roztlačiť vidličkou. Jasné, citrusy a kiwi nie, z toho by sa im vyparila prdelka 🙂 Čo som pozerala, tak až po druhom roku, lebo z nich môže byť dosť silná alergická reakcia.
Teraz som malému robila na večeru cuketu s bielou fazuľkou. Normálne som na olivovom oleji osmažila pretlačený cesnak, pridala pokrájanú cuketu, podusila s troškou vody, pridala bielu fazuľku, pomixovala a niektoré fazuľky som mu nechala v celku. Na to som posypala podrvené slnečnicové semienka. Vyskúšajte, nášmu to chutí. 🙂
@careamell ahoj a to avokádo roztlačíš a len tak samotné? môžem ho skúsiť s masielkom na chlebík? tuším som raz videla v telke že robili z neho pomazánku 😉 my sme cesnek ešte nepapali, ale včera som varila polievočku a do zeleninky som spravila krupicové halušky a pretlačila som do cesta jeden malý strúčik tak dnes budeme mať premiéru, som zvedavá 😉 tu fazulku sa tiež chystám vyskúšať aj červenú šošovicu, tú ako robíš?
@lily23 Ahoj, no niekedy mu ho dávam po kúskoch normálne samotné, alebo roztlačím s banánom a s jogurtom 🙂Alebo roztlačím s uvarenou tekvicou a dám na cestoviny. Neviem, či by s maslom bolo dobré, lebo nemá takú výraznú chuť, vždy je lepšie k nemu pridať niečo, čo má výraznejšiu chuť. 🙂
Červenú šošovicu máš uvarenú za 10 minút, naozaj sa rýchlo varí, dá sa použiť na zahustenie polievok, alebo ja robievam aj kašu z nej, so zeleninkou a žĺtkom. 🙂
@lily23 https://www.modrykonik.sk/fotoblog/estterka/alb...
Popozeraj receptíky 🙂
kocky, rozmyslam aku tortu spravit bambulke k narodeninam (aby aj ona mohla ochutnat) - nemate nejaky tip, pripadne rovno recept?
@careamell dik za typ na recepty, mám inšpirácie tak min. na pol roka, môžeme skúšať 🙂 ešte posledné otázočky: kde kupuješ bataty? a avokádo? a aké druhy mäska dávaš papať drobčekovi? my zatial kuracie hovädzie doma pripravené a kupujem mu sem tam telacie ale v tých pohárikoch, lebo neviem kde by som kúpila čerstvé telacie 😅 a vieš o neakom bio obchode so zdravou výživou tu v Dca?tak ešte raz dakujem za info 😉
@lily23 Ahoj, batáty sa dajú kúpiť v Kauflande, majú tam aj avokádo. Ja chodievam na ovocie aj do Lídlu. Mäsko dávam tak tri krát do týždňa, dávam často strukoviny, takže to nevadí.
Mäsko dávam králičie aj hovädzie, ale to len sem tam, králika sme mali od známych, čo chovali doma. Bio obchod je v Dca pri gymnáziu, ešte som tam nebola, kupujem v DM niektoré suroviny, alebo aj u nás v potravinách majú od pohánky, cez otruby, klíčky, všetko možné, normálne som bola prekvapená. 🙂
@bosacka Nám bude robiť babička, klasickú maslovú, ale to malému nechcem dať. Jemu spravím z piškót, kyslej smotany, alebo Hollandia jogurtov a ovocia. Klasickú takú tú piškótovú tortu, navrch sa dá spraviť postrúhané, povarené jabĺčka so zlatým klasom. Po bokoch torty sa dajú dať tie dlhé piškóty, aby to krajšie vyzeralo. Jedna kočka takú robila a veľmi pekná bola.
Mám aj jeden recept v knihe Návod na prežitie pre baby na narodeninovú tortu, ak budem mať čas, môžem opísať. 🙂
@poussin Ahoj, moj maly ma uz nieco cez 11 kil, tak len dufam, zebude co najskor stat na vlstnych, lebo pridem o chrbat. porodnu vahu mal 3250, ale narodil sa 10 dni skor. Ma 20 nohu, neviem kolko presne meria... kupujem mu veci 9-12, ale bodiky uz aj 12-18m!! 🙂 Nemam pocit, ze by jedol vela 3-4x mliecko, na ranajky kasa, na obed prikrm, olovrant vyziva a piskotky, alebo nejake detske kekse alebo banan alebo jablcko, vecer kasa.../to mliecko vlastne pred kazdym spanim cca 180ml. Stvornozkuje paradne, postavi sa sam a pomaly aj chodi okolo stola a aj za tatrou, ked ju tlaci, so mnou za ruky nechce, blaboce vela, ale nic konkretne iba baba a mama, vsetko ukazuje, kde je ked sa ho pytam, kazdeho pozna, ked poviem meno...nevie este papa ani tapusky...
@radana2011 Mate peknu vahu. Moj ma cca 9,5 kg a 76-77 cm a to si v rodine myslia, ze je baculko. Mali by vidiet ine deticky 🙂
@sidluska Tak uz som ho aj odmerala, ma cca79cm. /my sme v rodine vsetci vyssej postavy/On ani nie je baculko, brusko nema skoro vobec, ale je taky pevny. 😝 na vsetkych veciach mame problem s dlzkou rukavov a dlzkou nohavic, inak v poho. 😉
Este som sa vas chcela opytat, CI vam deti piju aj nieco ine okrem mliecka. moj o nechce uplne nic, skusala som rozne flase, ale ked zaciti, ze to nie je mliecko, tak dudel len premiela v ustach.
@radana2011 Ja mu davam po obede vodu, vo flasi so sosacikom. Trochu vypije, ale tiez je zaklad mlieko, toho vypije este vela. Vodu som mu zacala davat cca v 8. mesiaci, aby si zacal zvykat.
@radana2011 - ja som jej zacala ponukat vodu hned s prikrmami, nevypije vela ale myslim, ze ju ma rada. postupne sa uci coraz lepsie pit. klasicku flasku som uz zrusila, na cesty mame flasku s makkym sosacikom a dom uz pijeme z pohara s tvrdym naustkom (este obcas vypluje von, ale zlepsila sa - najskor ho hryzla). alebo pije rovno z maminho pohara, ked si mama neda pozor a zbada ju 😀 (ale to samozrejme drzim pohar a mam podlozeny podbradnik)
@poussin ja kuracie maso ani nekupujem, vlastne ziadne, od nasich mam kralika a to davam obcas detom. Ked sme boli na poradni, lekarka si vsimla, ze Hanka ma zvacsene bradavky, vraj je to koli tomu, ze sa este kojime a od 3.mesiaca mam menstruaciu, Hanke by sa to malo upravit no nemam jej davat kuracie maso koli velkemu mnozstvu hormonov a dalsich svinstiev... je to hrozne...
@katkaaalex viem, ze kuracie maso obsahuje vela hormonov a roznych antibiotik. Preto ho nejem ani ja a ani cela nasa rodina. Malej kupujem v Rakusku kuracieBio masko, ale je velmi drahe tak preto len malej 🙂.
@poussin este sa ta chcem spytat, davnejsie sme si pisali o topanockach, pisala si, ze Superfitky nedavas. Ake si teda kupila? Hanka zatial nosi take celokozene capacky, cez vikend ked bolo tak krasne teplucko som jej dala do nich hrubu ponozku aby ju nestudenili nozicky a mohla sa pohrat na dvore aj v piseku no stale neviem ake jej mam kupit ked si bude chciet pobehat v meste... Mam pre nu Shooshoos, objednali sme cez net no su velmi velke, na jesen jej mozno budu dobre. Keby nebolo take drahe postovne tak jej hned kupim mensie🙂
@katkaaalex ahoj.. nakoniec som nekupila nic. Zatial chodi bosa... a niekedy jej tie Superfitky davam... Cakam kym zacne samostatne chodit a vtedy kupime nove topanocky. Dnes som bola v Eurovea a tam maju obchod s topankami pre deti. Nasla som tam super topanky, ktore nemaju uplne makku podrazku ako liliputi a pod. , ale je ohybna .. gumova (zial neviem prestne znacku). Zistim a napisem. Tie by som jej chcela kupit. Len maju jednu velku nevyhodu.. stoja 50 € ☹
Tak my mame po poradni 9,5 kg a 76,5 cm (a 11,5 mesiaca).
@katkaaalex Pozrela som stranku Shooshoos, su to velmi krasne topanocky, to si objednavala priamo z USA?
@sidluska ano, no na obrazku su ovela krajsie ako v skutocnosti. Niesom az tak spokojna lebo sa mi zdaju dost siroke, dcerka ma velmi uzku nozicku tak dufam, ze jej budu dobre, mame az 20 cislo tak neviem ci vobec na jesen znosime. Dcerke to objednavala svadrina, ona kupovala dvoje pre svoju dcerku a tiez este nejakym kamoskam aby sa to postovne oplatilo. 🙂
@sidluska Chodim do Rakuska do Billy - v Hainburgu. Neviem presne kolko stoji.. ale za take dva platky zaplatim cca 7 - 9 €. Tie dva platky maska si potom pokrajam na hrubsie slize. Kazdy jednotlivo zabalim do sacku a dam do mrazaka. Takto si len vyberiem sacok s porciou maska, ktory sa rychlo rozmrazi.
Ja idem teraz prvy krat skusit toto: http://www.biospotrebitel.sk/forum/tema/bio-kur...
BIO kuracie mäso
tel. cislo este raz: 0948 765476
Ján Adamovič
mozes skusit aj toto: http://bioprevas.sk/index.php?option=com_virtue...
@katkaaalex Na stranke vyzeraju velmi krasne. No to postovne je hrozne vysoke, ale niet sa co cudovat, je to zdaleka.
@poussin Bioprevas poznam, chodim tam na ovocie a zeleninu. Maso som zatial nepotrebovala, lebo mama mi zohnala lepsie kura (nie vsak bio), od sestry som dostala domaceho zajaca a odkial pochadzam, tam sa chovaju bio kravicky, tak kupujem bio telacie. No kuracie budem uz potrebovat, tak zistujem, kde sa da. Manzel je haklivy, boji sa kupit od maleho chovatela, aby tie zvierata neboli chore. Kedze mi maso zhana rodina, oni mi ho zamrazia vo vacsom kusku, tak ja ho potom cele rozmrazim, uvarim a potom po kuskoch zamrazim. Tvoj sposob je lepsi, ale ty mas maso hned po nakupe k dispozicii.

Tak my máme po dnešnej poradni 74 cm a 10 kg. Naviac sme chorí, takže sme sa nemohli očkovať ☹