Pôrod v decembri 2011
Hľadala som, či tu takáto téma už je, ale nenašla, tak si ju dovolím založiť....pre všetky tehuľky, ktorým sa narodia decembrové bábätka v roku 2011.
@fifi284 ja som si kupila v zdravotnych potrebach od Hartmanu materske vlozky Samu, ale myslim ze je to jedno, len musia byt materske, nesmu obsahovat ziadnu foliu, alebo umelu hmotu, aby rana po siti mohla dychat..este si pametam, ze niektore maminy mali v termoske harmancekovy alebo repikovy caj a pekne si nim umyvali sitie, co urychluje hojenie...ale to sme rodili v maji, ked sa dalo chodit lahko oblecene, v zime, ked je treba byt aj obleceny, to mozno bude trvat dlhsie...ved uvidime.. 🙂
Ahojte, som tiez decembrovka, presnejsie mi to vychadza na 3.12. a som zo Ziliny? Niekto s podobnym terminom alebo zo Za?🙂
@adrianmama Hm, tie vložky nejako poriešim. Dosť často sa v iných forach píše o pozitívnych skúsenostiach s repíkom. Fakt ma nenapadlo si ho zobrať v termoske do nemocnice a začať ho používať už tam 😕 je to dobrá rada. Nie som veľmi zimomravá, tak dúfam, že to celé zvládnem a že budú v nemocnici kúriť. Asi by mali, veď tam sú pár dňové bábätká... No veď uvidíme. Každopádne termoska-repík 😀
@dazdovka tou rýchlou chôdzou si dostala aj mňa 😀 ja tiež skúšam rýchlu chôdzu ale priznám sa, že mi to celkom ide, ale len keď som sama. Akonáhle je niekto na prechádzke so mnou, tak sa tempo dosť výrazne spomalí. Rozprávať, dýchať a ešte aj rýchlo chodiť fakt nezvládam. Už pri rozprávaní sa dokážem tak udýchať, že musím spomaliť, aby som sa dostala ku kyslíku 😝
@fifi284 @wieruss pocas prveho tehotenstva som pracovala v rodinnom podniku do 9. mesiaca, na nohach, viac ako 8hodin denne, vecer sme este isli von na špacír, lebo sme byvali u svokrovcov a nechcela som s nimi presediet pred telkou a pocuvat ich rady a namety na zivot... musim nabrat sily aj teraz, hrozne som zmlandravela pocas toho lezania s nohami hore, babo je uz dost velke, citim ze je zivotaschopne, musim zacat nieco so sebou robit 😵
@fifi284 repik si mozes uvarit aj v nemocnici... v kazdej maju rychlovarnu kanvicu, takze staci zobrat suseny repik, sitko (alebo taku tu zatvaraciu vec na sypane caje) a pohar a spravis si cerstvy 😉
@dazdovka ved ako ja chapem, ze sa chces zacat hybat, len popravde ja som chodila normalne do prace, chodim aj cvicit , teraz aj plavat - kazdy den nieco a rychla chodzu aj tak nezvladam, lebo mi pri nej hned stvrdne brusko 😅 navyse ma bolia lonove kosti tak na to kaslem, ked chodza na relax prechadzka s chlpatou 😀 Inak nemas uz ziadne problemy ? Ked si bola na rizikovom ?
@alenka600 Ahoj, ja som chodila plavat, to mi robilo uplne najlepsie aj na chrbat a celkovo, asi nic lepsie neexistuje a aj maly si pri tom kopkal, asi sa mu pacilo 🙂 ..., pred tym som si cvicila doma na fitlopte a chcela by som chodit este aj na nejake cvicenie pre tehotne do nemocnice....
Na predporodnu pripravu sa este len chystam do nemocnice, urcite to chcem apsolvovat, nech viem ako na to 😀.
Ja pouzivam na pranie zatial dreft pre baby bez avivaze, pekne vonia, setri pradlo a hadam bude vyhovovat aj drobcovi, ked sa narodi...
Priatel si berie dovolenku na tyzden, ked pridem z nemocnice, tak mi pomoze a potom asi pride na tyzden mamina , myslim ze tie dva tyzdne su ok, to sa hadam zotavim, potom by som si chcela uz zvyknut zvladnut vsetko sama a postupne sa zorganizovat s malym a s povinnostami v domacnosti....
@zuzlik_12 ano na plavaren, tiez som mala z toho velku dilemu ohladom infekcie a tak..., ci mi to stoji za to aby som sa potom z toho liecila..., ale nasla som jednu, kde maju nerezovy bazen, hygiena kontroluje vodu kazde 2 tyzdne a chodia tam viacere tehotne, tak som vyskusala a v pohode...mam sice pocas tehotenstva slaby vytok, ale ten je normalny, po plavani som necitila ziadnu zmenu v tomto.... a hned som sa vyzliekla z mokrych plaviek. Ale je pravda, ze pred otehotnenim som nemala zenske problemy, ani vytok, ani prechladky...., takze je to asi individualne 🙂 .....
@alenka600 AHoj ja som prvorodicka a nechodila som a nechodim na predporodnu pripravu. Skor davam prednost dlhsim prechadzkam kazdy den. Na zaciatku tehot. boli aj mensie vylety v Tatrach a podobne ale teraz to uz nezvaldam, uz som ako gulocka :D No a co sa tyka po porode asi si budeme pomahat sami, ved ked to zvladli ine mamicky tak to zvladneme aj my. Budes rodit na Antolskej? Mas termin porodu den predomnou 🙂
@votaress Ahoj, dakujem za odpoved🙂 Ja som si robila plany, ze ako budem cvicit a plavat a neviem co a skutek utek. Ale mamina mi kupila knizku welness joga pre tehotnee, niektore fotky tam boli dobre, si viem predstavit, ze mi to ponatahuje niektore bolave casti tela, tak to si doma vyskusam. No a vylety ani nespominaj 🙂 ja som bola v 8mom tyzdni na 10hodinovej ture na shenhovych poliach a vysela som na retaziach. Nevedela som ze som tehotna. Fuha ale som rada ze sa nic nestalo.
Nie, bohuzial nebudem na Antolskej, zijem v zahranici. Ale mam kamosku co tam rodila v lete a bola spokojna. A termin porodu? No podla menstruacie mi vychadza 27.12., v nemocnici kam chodim mi povedali 4.1. a moj lekar mi tvrdi, ze 10.1. (ale to mi povedal v 14tom tyzdni odhadometricky a odvtedy sa neracil to prehodnotit 🙂.
Som rada, ked pocujem aj nazory, ze sa to da zvladnut aj bez pomoci. Jasne, ze s pomocou je to super, len neviem, ci mam stresovat a kedy sem dopravit mamu (1600km) a preto som kludnejsia ked pocujem, ze sa da aj bez 🙂
@lucylla Dakujem🙂 Plavanie som chcela aj ja, ale zistila som, ze najblizsi bazen mam 45min autom tam a 45min naspät a plavanie pre tehotne trva tiez len 45min, tak som to nechala tak :( Dakujem aj za ostatne info, zistujem si hlavne ako je to s tym pranim, resp. zehlenim veciciek. Este raz dakujem za reakciu
@alenka600 no jasne, to sa neoplati, to uz potom skor doma si zacvicit, aj ked je problem sa k tomu dokopat 😀 ... Nie je za co, a mozem sa spytat kde zijes, ak nevadi? No ani ja som nevedela, zatial som vyskusala ten dreft, ale ked maly bude mat alergiu alebo co, aj tak budem musiet zmenit prasok... a teraz vsetko zehlim ako o dusu, aj ked to nie je zrovna moja oblubena cinnost ☹ ...A ked by ti mamina prisla aj o tyzden neskor napriklad, tak to podla mna nevadi, aj to je pomoc, inak som uvazovala ci chcem aby prisla moja mamina, bojim sa, ze mi bude liezt na nervy hned prvy den, tym aka je starostliva, a aj tak si najradsej robim vsetko sama po svojom, tak neviem 😕 ....
fúú tak mne sa cvičiť určite nechce... ale sem-tam umyjem okno alebo idem s chlapom na stavbu tak sa trochu hýbem... a ozaj už máte pochystané veci do pôrodnice aj pre bábätko, neviem kedy začať, už by som aj... ale sa bojím, že keď budem mať nachystané aby sa náhodou niečo nestalo... ☹
@lucylla No veru, maminy su starostlive a to bude tisic otazok, ci je urcite vsetko v poriadku a ci a co a preco nie atd 🙂)) Byvam na hranici medzi Francuzskom a Svajciarskom v tej casti pri Zeneve, tj juhozapad Svajcu. Sme vlastne uz za hranicou, teda na Fr. strane, ale je to rozne - nieco z legislativy sa na nas vztahuje vo Fr, vacsina ale vo Svajc.. Ale porod budem mat vo Fr. 🙂 A veru to zehlenie... 😝
Ahojte,chcela by som sa podelit a pridat k teme o cvicenie.ja cvicim kazdy den a pravidelne chodim s manzelom na prechadzky je to super.nemam ziadne tazkosti skor by som povedala,ze ked si nezacvicim citim sa taka leniva a nespokojna....
ak dovolite tema mamina ja som tiez zvazovala ci by som poterbovala pomoc,ale rozhodla som sa a asi to bude najlepsie,poradit si sama nakolko cakame prve babenko a chcem si to vsetko naplno vychutnat ...a asi by mi tiez liezla na nervy ☺
lienocka - pohyb je super, len uz mne ide teraz vsetko tak tazko a pomaly 😀, ale suhlasim, potom sa citim ovela lepsie, ked sa do toho dokopem... a obdivujem ta, ze sa donutis kazdy den cvicit 🙂 ... no mozno to aj ja tak urobim, len mamina sa tak tesi, uz teraz ma vypisanu dovolenku v robote, aby mohla prist 😅
mimuska - Ja uz mam v podstate vsetko nakupene, uz len par drobnosti a teraz periem a zehlim pomaly, nechce sa mi nahanat a stresovat na poslednu chvilu..., ja som bola skor opatrna na zaciatku, teraz uz ani nie, co sa ma stat sa stane a nezavisi to podla mna od toho ci mas nachystane vecicky.... 😉
@alenka600 presne to poznam, a co ti pomozem, a najedz sa, a nebude mu zima, a nie je hladny 😀 , uz to vidim teraz na zivo....super, tak to musi byt krasne byvanie, teda aspon si myslim, su to nadherne krajiny obidve 🙂
.. ahojko ;) .. som tu nova, tiez decembrovka (termin mam 24.12.2011) a rada by som sa pridala do vasej skupiny ;)
@alenka600
Ahoj, ja som bola raz na cviceni pre tehotne na fitloptach, bolo to take skor natahovacie, nic narocne. V minulom tehotenstve som bola aj na preporodnom v nemocnici, ale tiez len take opatrne natahovacky. Teraz mam pohybu dost, lebo mam malu slecnu, a chodime von takmer kazdy den ked neprsi, takze som ovela viac pohyblivejsia ako som bola ked som cakala prve 🙂
Na pripravu sa u nas ist musi, ked chcem muza pri porode, ale trva to tusim len hodinu, ak si dobre pamatam, tak to prezijem. Nic specialne tam aj tak nehovoria, skor tak psychologicky a ukludnujuco 🙂
Pre male vyperiem v Lovele tekutej a namiesto avivaze ocot - ako dezinfekcia aj na zmakcenie. Zatial som nevyprala nic, uz sa tak neponahlam ako pri prvom, rodila som az v 42. tyzdni, takze casu je habadej 🙂
Pribuznych mame cca 100km, ale asi nebudem uz nikoho volat k nam. Pri prvom som sa bala, a mala som tu tyzden mamu, ale taaaak sme si liezli na nervy, ze uz radsej nie 😀 Bolo skvele, ze priniesla navarene moje oblubene jedla na cely tyzden, ale ten cas co sme spolu museli travit pomedzi to bol otrava, ... babo stale aj tak spinka, takze som stihala vsetko, aj o seba sa postarat, aj horucky zo zapalu prsnikov znizovat, aj spat kolko som chcela, ... takze skor mi to prislo obtazujuce, ze mi niekto do vsetkeho keca a berie mi moje dieta s ktorym sa chcem pomojkat.
Ospravedlnujem sa za dlhe prispevky 🙂 Vecer mam asi nejake literarne plodne obdobie 😀
No a este som chcela, co sa tyka rad ohladne babatka, tak moja mama si teda absolutne nic nepamata, takze tam som vobec nepochodila, ani s kojenim, ani s nicim, ani nevie ci ma vobec kojila, lebo vtedy to nebolo v mode.
Ja ked som potrebovala nieco vediet, tak v sprave z porodnice som mala cisla na sestricky z novorodeneckeho, a tie mi poradili fakt vo vsetkom. Vyliecila som si zapal prsnika sama, aj dohryzene bradavky (Multimam naplaste odporucam - drahe ale skvele). A potom sestricka u pediatricky tiez dobre poradi, ved uz dalsi den po prichode domov sa tam treba zastavit.
@bibes Dakujem! Ja som este na zaciatku tehotenstva natrafila na nejaky clanok, kde bolo napisane, ze ako dlho sa mi podari byt fyzicky aktivna v tehotenstve, tak o to lahsie to budem mat pri porode. Preto ssom si robila velke sportove plany, ale.....zatial sa teda zmozem len na tie prechadzky, ale myslim, ze okrem plavania a nejakych natahovacich cviceni toho uz teraz vela ineho okrem chodze nenavyvadzame 🙂
Ako dostavam odpovede o tych pracich praskoch, tak mam uz strasnu chut aj ja vyprat tie male vecicky 🙂
A ako vidim, je vas tu naozaj viacero, co vravite, ze nie je nutne mat mamu ihned pri sebe, tak ja to asi fakt urobim tak, ze si ju "objednam" na januar - teda prvych 10 dni mozno sama a potom uz ked bude aj narastat neporiadok v dome a zanedbane domace prace a minu sa uz zasoby - tak mozno potom sa mi jej pomoc zide este viac.
Pekny den 🙂
@alenka600 Ahoj no moja mamka je 600 km, ale drahy vravi ze to zvladneme sami, ale to vies nazor chalapa, ktory bude mat prve dietatko a ktory pracuje od rana do vecera 🙂 Takze tu vetu by mohol pozmenit , ze to zvladnes sama 🙂. Ja si doma precvicujem panvove svalstvo, zevraj to pomaha k lahsiemu priebehu ale u kazdeho individualne. V kazdej knihe je napisane nieco ine preto mam len jednu "storocnu" od kamosky 🙂 Ja som bola na Ture v Tatrach v druhom mesiaci a ver , ze ten uzasny cerstvy vzduch mi pomohol aj teraz by som sla kebyze to zvladam, ale s priblizujucim sa terminom sa mi tazsie chodi, aj ked prechadzky samozrejme su na dennom'oriadku to proste musi byt ...Drzim palce nech je porod bezproblemovy a nech ste s babom zdravucky 🙂
ahojky. tak k tej teme mamina, no zatiaľ bývame aj s mm u našich a sťahovať sa budeme až na jar. Ale máme celkom fajn súkromie, tak dúfam, že to prežijem 😀 a mamina to nebude moc preháňať. Ale budem aj celkom rada že tam bude keby náhodou a ak si budeme liezť na city tak vyjdem na poschodie a zavriem dvere..xixix 😀
Mile mamicky,
Taka otazocka ma napadla mozno pre tie co uz maju deticky, kedy je vhodna doba poobzerat sa po nejakom pediatrovi pre malicke ? Mate aj nejake skusenosti s nejakym dobrym pediatrom - BA V ?
Dakujem za odpovede 🙂

@alenka600 ahoj,ja som už druhorodička,ale pamätám si aké to bolo pri prvom-ja som bola s mimim sama,a totálne som si to užívala(až na zápaly prsníkov,horúčky a zimnicu) svokru som mala v dome pri mne,ale nemali sme vtedy dobrý vzťah,tak ako bol deň dlhy ani raz za mnou neprišli,muž od rána do večera v robote....ale hlavne je,nestresuj sa do predu,ja som si ležala s malým,ked spinkal,aj ked bol hore,dokázala som aj uvariť pre muža,ved jedlá sú jednoduché a navarila som aj na 3 dni a mala som pokoj,čo ti poviem,malý mal 2 mesiace a svokra nás vyhodila z domu po velkej hádke....a bola som rada,išli sme do podnájmu a stále som bola v cudzom meste sama,ale dalo sa to zvládnuť....mysli pozitívne a ak dačo nestihneš,kašli na to,bud v pohode,teš sa z dieťatka a ani nebudeš vedieť ako a s kludom v sebe sa dá všetko 😀 😀 😀 lebo čím viac stresu,tým väčšia panika mysli na to,všetko dobré 😉