Pôrod v novembri 2011
Ahojte tehulky,
tak túto diskusiu zakladám🙂 a prajem nám príjemné písanie a vymienanie informácii o naších rastúcich bruškách a uzlíkov v nich 🙂 😀 a dobojujeme to do koncaaaaa 😉 😀
@stefie aktiferin som brala aj ja prve tehu, som zvedava na posledne vysledky, ja mam dnes tiez poradnu... a hlavne tu cukrovku, lebo pri Vilkovi som tolko neladovala sladkeho... 😅 to som chodila do prace a nejako som mala dobry rezim a drzala som sa...
ale tie spravy o tej polohe, teda ta velmi doc nepotesil... ja dufam, ze sa ta Anicka bude drzat ako kliest a vydrzi co najdlhsie... 😔 alebo sa este kusok potoci a budes v pohode tu s nami veselo dalej debatit... a nohy si vylozit nie je zly napad... idem este cosi dorobit a vyvalim sa aj ja... Vilko uz zalomil a dnes prsi, tak je nadej, ze si aj ja kus pospim... 😵
@luppita mne uz manzel vysvetlil ako to fotim priamo v tom programe ale uz na to nemam nervy 😀 tak ked sa mi bude chciet tak to porobim a nejake dve sem supnem lebo ako tak pozeram na tie moje vytvory vela tam toho asi nevidite ☹
@lenica81 myslim, ze uz som ako tie mami co su hotove z vlastnych deti a vsade ich pchaju... 😀 😀 😀
@lenica81 ja som cukor mala absolutne v poriadku..pred glukozou bol 4,4 a dve hodky po bol 4,9 takze pankreas pracuje skvele nastastie..moja mama mala tehu cukrovku a zostala jej az podnes, ale dlhe roky si vedela dat pozor a udrzala to bez liekov, len teraz asi 5 rokov berie tabletky..
@blackrose pytala som sa sestricky na velkost tej lopty a cviky a povedala, ze to mam nechat tak a vyuzit tu loptu nanajvys na podkladanie noh, ked je stav takyto... a doki povedal, ze sa uz mala neotoci, moze trosku posunut hlavku, ale uz sa neotoci, preto sa aj boji ze sa otvorim.. a ked smesa bavili o tom epi, tak vravel, ze to zatial vyzera tak ze ho nebudem stihat..lebo ze najblizsia nemocka, k nam, kde ho podavaju je ke-saca a ked to na mna pride, tak nestihacky...to je od nas 100km, takze budem musiet od toho upustit, lebo ze to sa planuje dopredu a keby mal nastat predcasny porod, no neviem...
@stefie 26tt a mala uz nema miesto na pretocenie?Fiha 😲 Moja bola dole hlavou v 16. aj v 20.tt,no pri utz v 24tt uz bola hlavou hore.Tak dufam,ze ma este ,,dost placu,, a pekne sa pretoci dole hlavou.To by bolo teda riadne nahovno,keby som 2porody zvladla v pohode a triti sa ,,posral,,
Nestras!
@veronika1417 nie nie, si uplne normalna mamina, ktora sa tesi na svoje babulko.. a ano, vies si urobit fotky aj priamo v programe na to urcenom, alebo ked to nveies, tak skus nejako inak natocit nb, aby ti nan nesvietilo priamo a vypnut blesk na fotaku..to by malo pomoct...
@stefie juuuj no mas teda nalozene az az ☹ este stale ale ver, ze vsetko dobre dopadne 😉 moja mala na kazdom sone sedka takze je hlavickou hore a aj vcera bola a keby som si predstavila, ze uz sa neotoci tak by som mala asi dost blby porod. Podla mna a hlavne podla malej ked vidim ako mi migruje po bruchu maju miesta este stale dost a zvrtnu sa ked pride ich cas 😀
@stefie moje to vsetko som robila 😀 blesk vypnuty inak by som neodfotila nic a NTb som natacala ako sa len dalo 😀 ale ved kaslat na to spravim foto potom a supnem do albumu a kto bude na bambulku zvedav ten si ju u mna mrkne 😉 a dakujem za tu ,,normalnu maminu" uz sa citim ako tie namyslene maminky a to mala este ani vonku nie je 😀 😀 😀
@karap no ja neviem, doki tak povedal, ja sa v tom nevyznam, pri bianke sme nemali taketo problemy...ze uz je priecne polozena a ze uz len ritku posuunie blizsie k zaludku ale ze hlavicka uz ostane dole... teraz uz vraj ide len o to, aby ju nejako posunula inak, aby mi tak na krcok netlacila...a rovno tvarou, dora 😀
@veronika1417 ved to...ze bianka sa mi takto priecne otocila az niekedy po 30tt a hlavou dole az 34tt.. jaaa uz neviem... ale zase keby to bolo nejake vazne tak ma zavola skor do poradne nie? alebo ma posle do nemocky...a nic..poradnu mam az 25.8. a povedal, ze len v pripade ze by mal vytok ruzovu alebo krvavu farbu mam ist do nemocnice...
@trinka Ahoj, ja som bola kvoli kolikam v nemocnici 4 dni, neznesitelne krce, ale babatko bolo cely cas v poriadku, aj vsetky testy. ze mi zatalcilo pravdepodobne na mocovod a nemohol mi prudit moc, ale vracal sa mi spat do ladvin. A tiez mi dal nospu ak by sa to zopakovala. V nemocnici som bola na diete a infuziach, ale klop klop klop odvtedy klud..zevraj sa to stava. drzim paste, musime to nejako pretrpiet uz
@stefie tak ale setri sa, niekedy babatko potrebuje od nas taku mensiu vypomoc takze pekne oddychovat a nohy hore nech sa da vsetko doporiadku aby to mala zvladla co najlepsie 🙂 a samozrejme aj Ty 🙂
pridavam druhu časť:
1. Taška na príjem:
Doklady:
• občiansky preukaz
• tehotenská knižka
• pôrodný plán (viac kópií)
• kartička poistenca
• kópia sobášneho listu (alebo prehlásenie o otcovstve z matriky)
• kontakt na svojho pôrodníka alebo pôrodnú asistentku
• adresa a tel. pediatra (výsledky vyšetrení na fenylketonúriu a zníženú funkciu štítnej žľazy sa posielajú priamo jemu, prepúšťaciu správu dieťaťa treba odniesť na najbližší deň po prepustení do ambulancie, väčšinou sa dohodne prvá návšteva doma)
Oblečenie:
• krátka nočná košeľa na pôrod
• nočná košeľa s rozopínaním na kojenie na prezlečenie po pôrode (obe radšej tenšie a pribaliť sveter v chladnejšom období)
• župan
• ponožky
• nohavičky
• veľký a malý(na osvieženie, obklady) uterák alebo plienku
• pohodlné prezuvky (s vyšším podpätkom, odľahčia hrádzi) a obuv do sprchy
Hygienické potreby:
• vložky min. 1 balík (v prípade odtečenia plodovej vody - vložky radšej gynekologické, bez lepiaceho pásiku a nie ultra tenké –z hygienického hľadiska je dôležité vložky často meniť)
• podložky (1-2) pre inkontinentných
• telový šampón (nie príliš parfémovaný, odporúčame peelingový, pomáha pri masáži chrbta od bolesti)
• zubná kefka a pasta
• šampón
• klieštiky alebo nožničky na nechty
• hrebeň (gumička, čelenka, sponky)
• vreckovky
• toaletný papier
• nosné kvapky na zvlhčenie sliznice– najlepšie Vincentka alebo Steri mar
• pomáda na pery
• žiletka (klasická, plátková, vkladateľná do strojčeka, alebo sa ohoľte sama doma
• miska na polievku, príbor, šálka alebo pohár (ako kde)
@stefie treba verit, vsetko je mozne...aspon tak , aby ste to zladli...drzte sa
2. Taška po pôrode, na šestonedelie
(netreba sa s ňou vláčiť do pôrodnice, donesie 1. návšteva na šestonedelie)
Oblečenie:
• nočné košele s rozopínaním hore alebo XXL tričká (2-3 na prezlečenie, musia dobre sať pot)
• ponožky
• volné bavlnené alebo jednorázové nohavičky
• uterák veľký II, uterák na ruky
• podprsenky na kojenie
• vložky do podprsenky (hodvábne) 2 páry, alebo balenie papierových
Hygienické potreby (doplnenie):
• vložky (4-5 balení) (radšej gynekologické, bez lepiaceho pásiku a nie ultra tenké – majú tendenciu zatrhávať sa o stehy a z hygienického hľadiska je dôležité vložky často meniť)
• podložky pre inkontinentných (min 1 na deň – zídu sa aj doma)
• tekuté mydlo s pumpou na izbu k umývadlu
Pre bábo
(podľa pôrodnice – doniesť alebo mať doma v zásobe):
• tenká bavlnená čapička
• tenké rukavičky
• ponožky
• svetrík
• 4-5 látkových plienok pod hlavičku a pod.
• detské mydlo (ak vám vadí značka johnson)
• bábika pre bábo
nasledujúce môžete ale nemusíte dostať, podľa aktuálneho stavu v pôrodnici, zíde sa nachystať aj na doma a keď bude treba, bude čo doniesť:
• jednorázové plienky newborn (cca 8 na deň – niekde sa fasujú, ale min 10 zabaliť. Aj keď budete doma používať látkové, v pôrodnici nemožné)
• tetra osušku alebo ušitú rukavičku na oplachovanie zadočka (ak nechcete bábo umývať vlhčenými obrúskami) alebo
• vlhčené obrúsky
• košieľka alebo body cca. 8 ks
• kvalitný, za studena lisovaný olej (olivový, mandľový olej)
• vata alebo gázové štvroce
• lieh
• rybacia masť
Otázne:
• odsávačka na mlieko (radšej len vyhliadnuť typ a inštruovať partnera, aby vedel, kde ju kúpiť, ak bude treba)
• formovače, klobúčiky alebo mušle na bradavky (ale radšej bradavky otužovať vopred)
• kalciová masť alebo cicaderma, lanolín - na ragády
@stefie ja som nemyslela klasicke tehu cvicenia, co si pamatam (len matne) tak tam islo o to, ze si klaknes ako macka a snazis sa tusim vtiahnut brucho (zaludok) a tym spravis viac miesta pre Anicku, ale teraz to fakt neviem, to by chcelo presny popis...
@karap inak ja mam pocit, ze este je cas na pretocenie ale asi zalezi od toho ako je ulozene... tazko povedat... ja som tiez mala malu naposledy uz 2x dolu hlavou, tak dufam, ze sa mi uz nepretoci hore tak ako tebe, ale ja citim, ze ma kope hore, tak je asi stale dolu hlavou
@blackrose ja mam len jednu 😀 to aby som sa cvicne vyskusala pobalit 😀
brutal mi dnes brucho tvrdne, uz som si rano davala magnezko, nechcem to prehnat, idem dnes na poradnu... ☹ hore hlavne... 😒
@veronika1417 ale ved to je spravne, ze si hotova z vlastneho baba... 😀
@lenica81 mne tiez sem tam tvrdne ☹ su dni kedy skoro stale a je to dost neprijemne ☹ ale inokedy ani neviem, ze som tehu 😉 a tiez mam predpisane magnezko dvakrat denne ale neberiem lebo ja mam tak nizky tlak ze nechcem riskovat odpadnutie ale asi by som mala no kym sa citim dobre : ustali krce a brusko netvrdne tak hadam netreba.
@blackrose ide odpadnut z tej stranky 😀 neviem si vybrat 😖 asi ich budeme striedat 😉 ale nie to by jej asi nerobilo dvakrat dobre keby to mam menit. Su krasne a som rada, ze bude babaaa ... chlapci nemaju
@blckrose no vidim to tak, ze aj maminka si kupi take nausnicky 😀
panecky ako to leti,uz sme pod stovecku 🙂
glukoza dopadla super aj vysledky su dobre,tak sa tesime 😉
@lenica81 mne tvrdlo poriadne brusko stvrtok - sobotu... vcera uz to bolo trosku lepsie, som sa setrila a vobec som neupratovala... jedna znama neonatologicka mi prehovorila do srdca, ze sa mam setrit a ked nechcem porodit 900g babatko, tak nech nic nerobim 😉 ona ma s takymi skusenosti dost a nerada by videla aj nase take malinke na svete bojovat...
@atima ved jasne, ale sa mi to zda, ze je toho nejako vela 😉 strasne co vsetko budeme potrebovat...
@veronika1417 tiez som si poriadne nevedela vybrat, ale daj pozor lebo nie vsetky su uz pre kojencov, je to podla velkosti 😉

@stefie niekde som citala cviky na pomoc pri otoceni babatka v brusku, len neviem kde... skus si nieco vygooglit... viem, ze tam bolo popisovane, ako mozes urobit miesto babulke v brusku a ona sa vie potom lepsie pretocit... skusim to pozriet aj doma, ci som to necitala v nejakej knihe... hmm
drzim palce, aby si skor nerodiala a malinka sa este pekne otocila