Pôrod v novembri 2011
Ahojte tehulky,
tak túto diskusiu zakladám🙂 a prajem nám príjemné písanie a vymienanie informácii o naších rastúcich bruškách a uzlíkov v nich 🙂 😀 a dobojujeme to do koncaaaaa 😉 😀
@lenka1108 to naozaj? som myslela, ze s to bezne robievaju skor 😕 ved co ak sa dovtedy ozve prirodzeny porod? asi to potom riesia tak, ze rychlo beru na operacku ☹ ja mam termin 20.11.2011 ale dietatko by sa narodilo riadne v termine od 6.11 tak som dufala, ze by to mohli dat tak keby malinku odkontrolovali, ze je uz oki.
@drobcek801 uz som doma!!! v nemocnici som zazila tolko stresu ze mi zacalo tvrdnut brucho.....tak som rada ze to preslo a pustili ma domov, davali mi magneziove injekcie a magne b6, to beriem aj doma a este nejake lieky... tiez mi poveddal ze 3 tyzdne este musim vydrzat a mam lezat doma.... potom mozem bezpecne porodit.... tak idem lezat 🙂
Bože dnes to bola strašná noc... ja som vobec nemohla spať... mala je večer taka divoká, tak ma stale dokope, že ma potom bolí žaludok... ☹
@lianka7 moja gyna uz nahana lekara, ze potrebuje nejaku spravu od neho ja neviem co mu to tolko trva 😒 ona by sa uz chcela somnou definitivne dohodnut a priznam sa, ze uz aj ja by som chcela vediet ako to cele bude nech sa viem psychicky pripravit. 3.10 ide Jurko do Ba pre tu spravu a 5.10 mam poradnu tak hadam uz to cele uzavrieme.
@dianka3 mne netvrdlo vobec, len dole som citila tlak, ani ziadne stahy nic...len ten krcok bol trochu skrateny a trochu zmakceny.... ale v nemocnici mi zo stresu zacalo tvrdnut brucho ale na to mi pomohli magneziove injekcie a magne b6.... uz som nastastie doma a musim vydrzat este 3 tyzdne potom moze ist maly bezpecne hocikedy von 🙂
a ty co?
@trinka Ja som sa uz druhu noc zobudila o piatej uplne vyspata a nemohla spat...a maly tiez-nechapem to...a teraz by som spala,ked treba "co-to" porobit... 😒
@veronika1417 To ti verim...najhorsie je,ked clovek nevie na com je...uz to treba len nejako preckat.Mne dr.vcera potvrdil,to co citim uz niekolko dni,maly sa zosunul velmi nizko,je natlaceny dolu,ale ze sa divi,ze aj napriek tomu je krcok ok!Takze sa mam sestrit,lebo,ked je tak nizko,porod sa moze spustit o cosi skor...No mam pocit,ze ma brusko k zemi taha...
@lianka7 joj moje ten pocit poznam a nie je velmi prijemny ☹ mne bola mala tak dva tyzdne nizucko, ze vzdy ked som sa zodvihla alebo nejako pohla musela som si brucho chytit lebo som sa bala ci mi mala nevypadne aj ked bolesti som nemala ziadne len ten zvlastny pocit. Neskor tie tlaky a tiez uz boli horsie lebo tam ma uz gyna upozornila, ze som mohla aj predcasne porodit ale vylezala som tie tri dni a velmi mi to pomohlo. Teraz mam pocit akokeby mam malu o dost vyssie alebo co, sice na pohlad je vidiet, ze je malinka normalne nizko v panve ako ma byt, nesposobuje mi ziadne problemy pri pohybe, niekedy opat zabudam, ze som tehu 🙂
@broskilinka jaj, no sranda, lebo mne aj tvrdne aj mam skrateny krcok, a ozaj preco ta uz pustili domov? ja pojdem asi od stredy do nemocky a polezim si tam aspon do ukoncenia 35tt a potom pojdem domov na reverz, lebo uz budem za vodou.
Prave som cez IB zaplatila lehatko Chicco, dufam, ze s nim bude mala sokojna lebo ma svihne ☹ je plne polohovatelne aj do uplneho lahu, hrazdicka s hrackami sa da dat dole, je tam novorodenecka vlozka, da sa zabezpecit proti hupaniu, usi na prenos sice nema ale aj tak by som drzala celu sedacku v rukach lebo by som nemala istotu pri prenose malej z izby do izby keby to drzim len za tie popruhy, kovova konstrukcia, myslim, ze spln vsetko co som si nastudovala aby mala tak budem spokojna aj ja 🙂 ak nie ma rovno vystre!!! Pozeram ju uz tri tyzdne 😠
@veronika1417 No ma to aj svoje vyhody-nemam palenie zahy,v pohode sa mi dycha a nepoznam pocit,ked babätko kope do rebier 🙂 Dr.ma ukludnil,ze krcok je ok a to je hlavne...ja mam maleho stale dolu,lebo fakt ma ani raz nekopol do rebier,vzdy je len dole vyduty a tam ho najviac citim kopkat...A ani s pohybom nemam nejake problemy,len trosku tlaky zospodu..
@lianka7 ja mam vydutinku tiez dole 🙂 normalne je vidiet ako je tam melinka schulena 🙂 ale zvykne sa natahovat a vtedy mi dava do praveho boku a niekedy sa jej zadari skoro az pod rebro ale zatial to nie je nic hrozne mozno preto, ze ich mame tak nizsie 😉 no a boxuje 😀 pri lavom vajecniku ale tak nizsie citim take jemnejsie stuchanie to urcite ruckami 🙂 lebo aj vecer ked stikuta viem, ze je dole hlavkou lebo odtial to je citit 😉 jaj a este sa mi tak zvlstne vyduva v okoli pupku teda nad pupkom a tam neviem s cim mi to robi 😀 zaha ma sem tam pali ale opat nic vazne, co je u mna dost zaujimave lebo som sa bala, ze pocas tehu ma kyselina zozerie vzhladom na to, ze mam s nou problemy cely zivot. Asi to mame ozaj lepsie ako tie baby, co ich maju tak hore a babatka im davaju zabrat tak ale my zase musime davat pozor na to naliehanie babatiek.
@veronika1417 No to akoby si opisovala mojho Paťka...tiež boxuje do vajecnikov a citim aj take jemnucke stuchanie rucickami-to je take prijemne,ze vzdy sa tak priblblo usmievam 😀 A ked mam polozenu ruku na pupku,to zacina demonstracia 😀 Dava poriadne vediet,co ano a co nie 😵
dulkagabulka @marthiana
pridavam ti ja tu jeden članoček z časopisu..s ktorym naozaj suhlasim
Epidurál ako výhra?
Strach, strach, strach - to je to, čo nás pred pôrodom núti zamýšľať sa nad
tým, ako to celé prežiť, ako to prežiť čo najľahšie.
Keď sa s tým zdôveríte svojmu lekárovi, pravdepodobne vám povie, že predsa
existuje taká úžasná vec, ako je epidurál. Áno, máme možnosť použiť
najnovšie výdobytky medicíny, ale...
Riziká spojené s jeho aplikáciou
Keď som rozmýšľala nad svojím prvým vlastným pôrodom, prišla mi predstava,
že mi má ktosi čosi pichnúť medzi stavce priam desivá. Fuj, neznášam aj
obyčajné injekcie, toto teda určite nie. Viem si však predstaviť, čo sa deje v
mysliach budúcich mamičiek, často takých, ktoré mali prvý pôrod naozaj zlý
fotozdroj:www.sxc.hu
alebo ktoré sú vystrašené rozprávaniami „dobrých duší“. Sebavedomie ženám
nepridá ani to, že im naznačíme, že pôrod nezvládnu.
Zvládnu... je nás na svete 6 miliárd a všetci sme sa niekomu narodili.
Doporučujú či nedoporučujú?
Jedna mamička mi rozprávala, ako pred pôrodom svojho prvého dieťatka debatila s lekárom, ktorý jej EDA
neodporučil. Prijala to, porodila bez neho, 6 dní po termíne jej pôrod vyvolali. Porodila, ale s bolesťou, ktorú
už nikdy nechcela. O rok a pol neskôr sa toho istého lekára, počas svojho druhého tehotenstva opýtala to
isté. Odhodlaná "epidurálku" si vydupať. Aké bolo jej prekvapenie, keď jej ju ten istý pôrodník vrelo
odporučil! Prečo? Čo sa zmenilo? Je v tom nevedomosť, presvedčenie či peniaze?
Riziká epidurálu
Chcela by som dnes napísať aj o nevýhodách takejto analgézie, pretože mám pocit, akoby mamičky boli
zavádzané a nik im o rizikách nehovoril. Nechcem nikoho od EDA odhovárať, chcem len, aby ste sa
rozhodovali s objektívnymi informáciami.
Informácie, ktoré tu napíšem sú z knihy Průvodce přemýšlivé ženy na cestě k lepšímu porodu od Henci
Goer. Je to kniha, ktorá zahŕňa množstvo štúdií, výskumov a faktov, nielen o analgézii. Vrelo vám ju
odporúčam...
Spomeňme výhody epidurálnej analgézie
V prípade, že sa pôrod „zasekne“, je možné, že dokáže akoby odblokovať a povzbudiť telo do ďalšej
činnosti. Mnohokrát je žena ustráchaná a stuhnutá a bolesť jej nedovolí ísť ďalej. Čo však má za následok
veľkú snahu maternice, ktorá akoby nasilu tlačí. A to samozrejme – ako snehová guľa – nabaľuje na seba
ďalší stres a ďalšiu bolesť...
Taktiež môže epidurál pomôcť ženám, ktorá majú z pôrodu panický strach. Je to podobné ako v prvom
prípade. Strach zastaví proces rodenia...
Pri dlhom a ťažkom pôrode sa po EDA môže žene uľaviť, nepociťuje bolesť intenzívne, dokonca si
môže pospať.
Nevýhody EDA počas pôrodu
• Spomaľuje priebeh pôrodu, čo má za následok častejšie používanie prostriedkov na povzbudenie činnosti
maternice – najmä oxytocínu, ktorý ako je známe spôsobuje silné sťahy maternice a cit: „...môže spôsobiť
tieseň plodu“
• Preventívne dostane takmer každá mamka infúziu, čo druhotne môže spôsobiť, najmä ak je naraz podané
väčšie množstvo roztoku za krátky čas – preťaženie organizmu tekutinou. A citujem: „Tento stav vedie k
prieniku tekutín do pľúc matky i dieťaťa, k vzniku materskej anémie a k narušeniu chemických
procesov v krvi – opäť ako u matky, tak i u dieťaťa.“ (str. 190)
• Žena musí byť napojená po celý čas na monitor, čo bráni v akomkoľvek pohybe a (podľa výskumov)
zvyšuje pravdepodobnosť sekcie
• Obvykle je budúca mamička aj cievkovaná – to znamená, že namiesto normálneho „cikania“ sa do
močovej trubice zavedie cievka a moč sa „vyberie“.
• Spôsobuje väčšie percento epiziotómií, vákuových a kliešťových pôrodov, a dokonca i cisárskych rezov.
Mamičky zväčša hovoria o slabom či žiadnom pocite na tlačenie. Nevedia v tej chvíli intuitívne pomôcť
dieťatku vlastný telom. Celú prácu nechajú na neho...
• Pokles krvného tlaku, ktorý ohrozuje i dieťatko
• Alergický šok – osobne poznám mamičku, ktorej sa práve toto stalo. Opisovala to ako neustále
zvracanie, vysokú horúčku spojenú so zimnicou a so stavmi, kedy strácala vedomie. No neviem ako vy, ale ja
by som v takom stave rodiť nechcela. Ona však už musela – keďže mala samozrejme pichnutý oxytocín a
tak, ako povedala: „pôrod pokračoval bezo mňa“.
K samotnému zákroku
Zavádzanie ihly a roztoku do určeného priestoru môže vyvolať, budem citovať: „Epinefrínový test môže
vyvolať tieseň plodu. Používanie vzduchu k lokalizácii epidurálneho priestoru môže spôsobiť
neurologické a iné komplikácie. Katéter môže poraniť krvné cievy a dráždiť nervové zakončenia.“
A ešte zaujímavé: „Ak ihla alebo katéter naruší krvnú cievu, čo je v tehotenstve obzvlášť jednoduché,
pretože cievy majú väčší objem, alebo ak ihla prenikne hlbšie než iba do epidurálneho priestoru, alebo
ak sa posunie hlbšie katéter, môže dôjsť k vzniku kŕčov, ochrnutiu dýchania či k srdečnej zástave."
Výskumy uvádzajú, že posledné dve komplikácie sa vyskytujú relatívne často – v 1 prípade z 3000.
Pre porovnanie: "Keby takúto frekvenciu vážnych a nežiaducich účinkov vykazoval nejaký liek, bol by
stiahnutý z obehu alebo by bolo jeho použitie aspoň obmedzené zákonom.“
Po pôrode
Ženy najčastejšie spomínajú na popôrodné problémy. Pôrod ako taký môžu pociťovať ako fajn, pretože sa
zbavili bolesti a zamerajú sa pri spomínaní, len na komplikácie po tom.
• Úplne najčastejšie sa stretávame so zvýšenou teplotou, ktorá môže pretrvávať i niekoľko dní (jedna
mamička mala dokonca teplotu takmer dva mesiace – bez iných príznakov)
• Bolesti hlavy – častokrát veľmi silné
• Pocit stŕpnutých nôh, prípadne nepohyblivosť dolnej časti tela
• Neschopnosť udržať moč (urinárna inkontinencia), ktorá je pravdepodobne spôsobená poranením alebo
poškodením nervov, ktoré majú za následok dočasné svalové oslabenie
• Poruchy vnímania
• Vznik hematómov
Vplyv na dieťatko
Je len samozrejmé, že anestetikum sa dostane i k dieťatku. Kto tvrdí opak, ten podľa môjho názoru, klame.
Idem na to celkom po lopate, laicky. Anestetikum sa z mozgovomiechového moku dostáva do krvného
obehu mamky. A teda, celkom logicky, i do krvného obehu dieťatka. Ako sa to môže prejaviť? Spomalením
srdečného tepu dieťatka.
A keď sa mrknete vyššie, osobne by som nechcela aby sa moje bábätko rodilo s pomocou klieští či
vákuového extraktora...
Pôsobenie na psychiku
Požičiam si citát zo stránky českého pôrodného domu, www.pdcap.cz: „S pôrodom je to podobné ako s
výstupom na vysokú horu. Ak ste zdravé, môžete na vrchol vystúpiť samy. Na vrchole sa budete cítiť
dosť unavené. Po chvíli si ale vydýchnete, rozhliadnete sa a zistíte, aký krásny je okolo výhľad. A blaží
vás pocit, že ste sa k tomu vrcholu dostali vlastným úsilím! Prekonali ste samy seba a vydržali ste. I v
živote niečo vydržíte! Pôrod Vás posilní i pre výchovu detí.
Na rovnakú horu môžete vyjsť lanovkou alebo vás tam môže dokonca dopraviť vrtuľník (epidurálna
analgézia, cisársky rez na prianie). Výhľad na vrchole bude rovnaký. K výstupu ste si však zvolili
ľahký spôsob. Uľahčili ste si prácu. Niekto iný ju za vás vykonal. Nemuseli ste nič prekonávať,
predovšetkým nie samy seba. Z hory bol krásny rozhľad: pôrod pre Vás bol úžasným zážitkom, veď
vôbec nebolel..., ale bola vaša cesta i posilou pre ďalší život? Bola tréningom? A všetky ťažké situácie
v živote budete takto obchádzať? I výchovu detí?“
Zavedením kanyly s následnými záležitosťami je váš pôrod... vlastne, myslím, že to už nie je váš pôrod. Už je
to čiste technická záležitosť. Za nitky ťahajú tí, ktorí sú pri vás. Oni rozhodnú kedy máte tlačiť, kedy pridať
či ubrať oxytocín atď.
Neodhováram vás od toho, ale ja osobne by som si ho nenechala ukradnúť.
20. sep o 09:00 • 3 deti • Odpovedz • 1 užívateľovi sa to páči. • Páči sa mi to • •
@lianka7 mne sa najviac paci ked sa rozhodne cela presuvat 😀 sa cela vyduje a snazi sa dostat na druhu stranu a potom sup a je tam a ja ani nechapem ako to tak rychlo zvladla 😀 len niekedy je to trosku uz take nerpijemne lebo je uz predsa len taka vacsia ale stale pekne 🙂
Ahojte, ja mam termin 8.11.2011 brusko uz mam riadne dolu. Chcem sa len informovat, ci je to aj u Vas tak? Dakujem
@veronika1417 to bude mala sportovkyna z nej,cvici gymnastiku 🙂
@10linduska10 Precitala som a vela veci som uz o epiduralke mala nastudovanych a moje rozhodnutie je rovnake-neplanujem o nu poziadat a pevne verim,ze moje bolesti pred porodom nezmenia moj nazor. 😉
@10linduska10 ja som epidural mala a nemozem sa stazovat.je to super pomoc.ja tvrdim ze ked chce zena po porode povedat to bolo super , ja chcem rodit znova a nemat zly zazitok z bolesti nech si da epidural...
• Úplne najčastejšie sa stretávame so zvýšenou teplotou, ktorá môže pretrvávať i niekoľko dní (jedna
mamička mala dokonca teplotu takmer dva mesiace – bez iných príznakov)
• Bolesti hlavy – častokrát veľmi silné
• Pocit stŕpnutých nôh, prípadne nepohyblivosť dolnej časti tela
• Neschopnosť udržať moč (urinárna inkontinencia), ktorá je pravdepodobne spôsobená poranením alebo
poškodením nervov, ktoré majú za následok dočasné svalové oslabenie
• Poruchy vnímania
• Vznik hematómov
ani jednu z tychto kompikacii som nemala. ako sa mi vratil cit do noh tak mi dali jeden panadol od bolesti brucha a nic viac som nepotrebovala.na druhy den som behala , sedela uplne v pohodicke. ja chcem epidural aj teraz a ja ho pre zmenu odporucam 😉
@broskilinka Aj mne sa skracuje krcok a obcas citim tae pichnutie. Aj ty si citila to pichnutie dole? take sekundove?
@veronika1417 Aj ja som si z MK objednala Chicco lehatko, dufam,ze sa malej bude pacit a ak nie tak ho predam a bude 🙂. Vsetky kamosky si to chvalili tak snad...
@lenka1108 Ja som este neni uplne rozhodnuta, pohravam sa s tou myslienkou tiez, ale chcela by som to zvladnut aj bez toho. Dokonca aj na pripravke co chodime nas sestricka tak nenapadne odhovara, ona je skor za prirodzene metody a ze babatko je z toho tiez trochu oblbnute a moze mat teplotu...Tak neviem, uvidime...Ale Leni na 2.strane, mala si aj porod bez epi,ze by si to mohla porovnat?
@luci66 no momentlne je taky vyber, ze ani som nevedela vybrat, normalne mi to dalo zabrat tak ale pozistovala som, ze co je dobre aby to malo a isla som vylucovacou metodou 🙂 myslim, ze sme vybrali spravne 😉 mrkni ja som si vybrala toto, popisala som si s tou babou a vraj je uplne bez chybycky a este aj postovne cvakla 😉 viem, ze su aj za 20 eur ale toto sa mi zdalo take najkrajsie. Ake si vybrala Ty? Lebo su samozrejme aj drahe ale ja myslim, ze toto staci. Bala som sa aby si mala mezvykla na vybrovanie a potom mi bude zaspavat len na rukach ☹ a to samozrejme nechcem https://www.modrykonik.sk/bazar/lehatka-kresiel...
@woman04 dakujem pekne🙂
@veronika1417 Uz nie je vidiet tvoj inzerat, jedine,ze mas foto. Ja mam tento, mam ho aj doma uz, je uplne cistunky a viac sa mi paci v realy ako na obrazku a stal len 20eur tak som velmi spoko 🙂.

@lolinkamaminka No kazda korunka sa hodi 🙂. Pocula som,ze sa nieco chysta, ale zatial to nikto neriesil tak snad...