Termín pôrodu február 2014
Tato diskusia je určená pre budúce mamičky, ktoré očakávajú potomka v termíne Február 2014. Ja zatial nesmelo, so slabšou druhou čiarkou 🙂
@os Mi hovor! Esteze mam kamosku, co mi este aj kocik dala! Novych veci vela nekupujem, iba co treba.. snazim sa bud od kamosiek alebo z bazarika zhanat. Este z tych vacsich poloziek mi prebalovaci pult kupil otec. A niektore som neriesila vobec: nemame ani postielku (zatial ju vobec nie je kam dat, takze babo bude spinkat s nami, potom uvidime, ak to nepojde, nejake riesenie budeme hladat)... neriesim este ani odsavacku mlieka a podobne veci, to len ak to bude potrebne.
Neviem kolko treba plienok, ale ked chces pouzivat jednorazove, tak netreba vela.. ja si robim zasoby, lebo chcem pouzivat latkove. Tie z Tesca su take viacvrstvove (netusim, ci tam maju aj take celkom klasicke), inak mam klasicke stvorcove. V DM som si kupila tiez, najlepsie su tie bambusove (vraj), tak aj osusku som si taku kupila. Inak som stvorce podostavala alebo kupila cez bazarik (v jednom pripade to nebola najlepsia volba, ale co uz no). Nejake mi este slubila kamoska a mozno sesternica mi da, len to je ta co zije vo FR a caka babo kusok po mne. Je pravda ze lepsie je pozerat tie co maju vyssiu gramaz teda co su hrubsie, ale zalezi asi aj na co ich planujes pouzivat.
@os mojka,latkove potrebujes na balenie na široko ,my sme mali nakúpených 20ks tých nových strasne tenkých a ešte od svokry,no tie nové som ani 10 nevyužila,normálne sú priesvitné ,využili sme len na balenie na široko a to sme malého museli baliť s troma plienockami,jeden klbik mal nie celkom dobrý,chudak skoro do polroka po tri plienky plus jednorazovka na sebe a do roka nestavat na nohy...aj to vidno,lebo ma ploche nohy,nemal si kedy poriadne formovať nôžky tak nosime vložky ortop.ale nula bodov... No tak zatial ti tých 8ks bohato stačí,veď prať budeš pravidelne,takže pohodaaa 🙂
No a akoze dnes baby,dve velike tašky som dostala od svagrovej svagrinej,fuuu plno vecí ,ona ma dve deti tak vraví že nemám nic kupovať,ak niečo treba,len zavolat mám 😀 bože veď toľko ani nevyuzijem,do roka mám toľko vecí že malú môžem každú hodinu inak paradit 😀 a čo som medzi vecami našla,najprv rozmyslam že sakra čo to je? A asi to je ten nosič alebo nejaká lepšia šatka na nosenie či ako sa to volá,vyzerá to zaujímavo,riadne jeden popruh cez chrbát jak horolezec a predok uzasny na nosenie babatka,dá sa to aj sťahovať po stranách ked chcem zakuklene babo,a je dosť aj hrubsi kvalitný materiál,aj na vonka...no neviem či to ja využijem,uvidime ako budeme s novým clenom fungovať 🙂
@20erika07 to je super, ten nosic, len sa opytaj svagrinej co to presne je 🙂 pripadne konzultuj niekde tu alebo na nejakej stranke o noseni deti. Ja urcite planujem take vyuzivat, ale teda zatial mam satku, ci investujem do nosica sa este rozhodnem.
Baby vak to je,teraz pozerám na nete,nooo na chatu to využijem na 100% 🙂
@kazunomiya ci pana,50eciek to stalo,je to ten emitex,a krasny limetkovo zeleny,normálne som sa zalubila do toho 😀 pri malom som mala len klokanku ale teda na chrbát to nebolo bohviečo,uvidime ako toto budem znášať 🙂 a ešte je aj s vyplnou na chladné dni,jak zavinovacka tá výplň,no super,som rada 🙂
@20erika07 asi sprosta otazka.. ale ako casto si prala tie latkove plienky? lebo prebalovat budem asi 100x za den.. nie? 🙂 ... takze si pouzivala asi 3 sady po 3 plienky... mam ortopedicke nohavicky, do tych asi tiez davam tie plienky... treba mi ich brat aj do nemocnice? pre pripad potreby?
... sorry za sproste otazky 😀 ... ale... v zivote som sa nestarala o ziadne babo... takze sa radsej spytam 🙂
@os Nieeee mojaaa to je v poho,treba sa pytat ked nemas v niečom jasno 😀 a ked viem tak napisem,ked nie,tak niekto druhý poradí 😀 no tak do pôrodnice ti treba len zo dve plienky (v zozname je to tak,ale kamoska teraz rodila a vravela ze nevyužila ani jednu) ale ked som predtým rodila uz v pôrodnici malého balili na siroko,no teraz beriem max.pod hlavičku do perinky ak bude treba ale to asi dajú... No nepamätám si ako často som ich prala,skôr normalne ked som prala biele tak automaticky plienky,inak ked sa babo neprecika a neprekaka tak podľa vôli ich môžeš meniť,nato prides sama,ked vyskusas ako dlho mu necháš tu istú plienocku,lebo pri každom prebalovani ked je plienka čistá je zbytočne meniť za čisté 🙂 a áno ortopedicke nohavičky a do nich plienku,no do pôrodnice neberiem,ked mi tá kamoska napisala ze netreba 🙂 dufam som to nezkomolila a dostala si odpovede na otázky hehe 😀
@os tak napr.ja nemám žiadnu,ani pri malom som nemala,ficali sme len na vatovych tycinkach a teraz sa zatial tiež takto zariadim,az to pojde ako predtým tak nejdem zbytočne kupovať...bo ked som videla ako pri tom decká ruuuukaju,tak by som to aj tak nepouzila aj keby som mala 🙂 a v tomto uz mám prax 😀 ale dufam ti tu baby poradia čo kúpili alebo sa chystajú kúpiť 😀
ahojte ja som dnes troska dokupila do porodnice vlozky, do podprdy tie vlozky a take nohavicky poporodne na kozmetiku mam cas este. Chcem sa opytat neviete ktore vlhcene su dobre lebo som bola v tescu a nevedela som si vybrat
@aplless ja som pozerala podla zlozenia a vybrala som si v DM take olejove, nie je v nich vela chemie, v zlozeni su hlavne rastlinne oleje... ale inak vo vseobecnosti treba vraj vyberat take "sensitive" alebo to nepouzivat vobec - lektorka na kurze rodicovstva nam povedala, ze raz jej dcera pokreslila bielu tabulu permanentnou fixkou a neslo to dolu nicim, ale tieto vlhcene detske utierky to dali - tak odvtedy nema iluzie 😀 a radila nam radsej babo umyvat vodou.
Ja som si aspon do nemocnice kupila a uvidim ako sa mi to osvedci.
Ja si este z tychto veci musim kupit porodnicke vlozky (asi z lekarne) a uz len nejake drobnosti, na ktorych tak strasne nezalezi.
@os mam taku na vysavac, kupila som cez bazarik celkom novu, a potom som videla ze to predavaju nielen v lekarni, ale aj v DM-ke. Ale este uvazujem nad celkom mechanickou balonikovou z DM. No opat je to vec o ktorej netusim ci ju bude treba. No ale odporucaju vsade tieto odsavacky soplikov na vysavac, tak som si kupila taku.
@20erika07 hmm babyvak, to je super 🙂 a este ho takto dostat 🙂 Ja dufam, ze si budem rozumiet so satkou, vraj to chce trosku cviku, vediet ako to spravne utiahnut, nosice su v tomto jednoduchsie. Inak sa odporucaju hocijake snad okrem klokaniek, ktore vraj nie su vhodne - a celkom tomu verim, lebo naozaj ked to niekde vidim tak babo v tom visi za rozkrok a to asi moc prijemne ani zdrave nie je. V tych ergonomickych nosicoch babo normalne sedi, pripadne uplne malicke lezi.
@kazunomiya no áno,klokanku by som uz nikdy nepouzila,tam je v perinaku zabalena,nová v podstate a stala cez 20eur... Ani mne ako matke to nebolo príjemné,ťahalo ma to,tlacilo pod rebrami na chrbte,no proste nepohodlne...určite ten vak vyskúšam,a dá sa na viac spôsobov použiť ako klokanka 😀
No a za tie vlhcene...bohvie čím sú napustene,mne s tým zíde čokoľvek 😀 väčšinou to používam ako pomocník v domácnosti hehe 🙂 a zas tie drahé nemienim kupovať,aj tak som bola naucena za každým vykakanim babo umyť v umyvadle,ritku teda,nie je to žiadna robota...uz na chate alebo na cestovanie este ok,prva pomoc,ale inak nie,kde bude umývadlo,tam nepouzijem vlhcene 🙂
@kazunomiya no my ich bezne pouzivame dom tie vlhcene aj palubovku v aute utierame su dobre aj na odmastenie a muž ich pouziva v garazi na ruky ked ma mastne
@os ak budeš používať jednorázovky tak látkovky nepotrebuješ, do pôrodnice radia zobrať, aby si podložila pod hlavičku, keď sa dieťa zagrcká, aby si nemusela celú zavinovačku prať, tak len plienku vymeníš, tiež ju môžeš použiť ak dieťa po kojení budeš nechávať odgrgávať, tak si ju dáš na plece, aby ta nezašpinilo, ale inak nepotrebuješ, takže to čo máš nateraz postačuje, inak sú dobré tie klasické štvorce aj ako uteráky, resp. sa dajú kúpiť tzv. tetra osušky, to je tiež z takej látky ako klasické plienky, len hrubšie a väčšie, je to fakt veľké ako uterák veľký a tie dodnes používam ako uteráky, lebo klasické froté sa mi zdali také drsné, tieto tetra osušky dobre sajú a sú mäkkučké 😉
@kazunomiya ja som si pediatra vybavovala v pôrodnici, na druhý deň čo sa dcérka narodila, len po telefone sme sa dohodli, že keď prídem domov, mám sa zasa ozvať a doktorka so sestričkou prišli na návštevu 😀 .. inak vecičky pre krpca mám už dávno nachystané, už len vyberiem z toho čo zoberiem do pôrodnice a čo nachystám pre drahého aby priniesol so sebou a po novom roku si zbalím kufor, veci do pôrodnice mám nakúpené, už to len hodím do kufra a potom vymením hniezdo, baldachýn a plachtu do postielky 😀 na to nechcem aby sa zbytočne prášilo, to odkladám čo najviac, ale po skúsenosti pri dcérke aspoň ten mesiac pred to chcem mať 🙂
Latkove plienky treba pouzivat aj ked mate jednorazovky.Dietatko treba balit nasiroko,kvoli klbom.Oni sice poedia,ze netreba,ze az ako povie ortoped,no tam pojdete az bude mat dieta mesiac a uz moze byt neskoro.Radsej balit vo februari s jednou latkovou, ako potom v lete s dvomi,lebo nieco nebude OK
@20erika07 @os ale to popredu nevieš či budeš musieť baliť naširoko, takže kvôli tomu teraz látkovky určite nemusíš kupovať, to si ľahko dokúpiš neskôr a ak kupujete tie klasické štvorce, tak pozerajte na ich gramáž, sú tenšie ale aj hrubšie, mne sa podarilo kúpiť pri dcérke klasické štvorce ktoré sú myslím normálnej kvality ako za starých čias, ale aj také tie tenučké, tie využívam skôr namiesto uteráku 😉 a potom sú bambusové štvorce, tie sú tiež dosť hrubé, veľmi dobre sajú, bambus saje najlepšie, ale zasa horšie-dlhšie schne 😉
@kazunomiya ty nevymýšľaj s iným "nosičom" ak máš šatku, šatka je naj ako pre dieťa tak aj pre teba, tvoj chrbát 🙂 😀 😀 😀 len to vyžaduje dobre to vedieť uviazať a hlavne dobre pozaťahovať, aby to sedelo tak ako má a potom je to úžas, ja, čo som ledva chodila a ťahala nohu za sebou, som si absolutne nevedela predstaviť ako budem nosiť dieťa v šatke a úplne bez problémov, krpcovi sa páčilo a aj mne 😉 som vyskúšala aj klokanku, ale to sa nedá porovnať, dieťa tam podľa mňa úplne neprirodzene visí, nie je tam v najoptimálnejšej polohe a o chrbtici ani nehovorím.. možno ešte manducha je fajn, ale aj tak si myslím, že šatka je naj 😉 a potom nejaký dobrý nosič na hory ak by ste chceli turistikovať 😉 a tým, že som látkovala, tak som používala aj látkové utierky namiesto vlhčených, tiež si myslím, že je to len ďalšia chémia, takže som používala aj látkové také utierky a kúpila som si taký olejíček čo sa zarába s vodou do flašky s rozpračovačom a tým som si tie handričky-utierky vlhčila a potom prala spolu s látkovakmi, všetko kúpiš tam kde aj látkové plienky a všetko je na prírodnej báze, ale ak sme doma tak som čo najviac len pod tečúcou vodou umývala 😉 tak isto prášky na pranie látkoviek, ja som používala najskôr tie gely z mydlových orechov, ale potom som prešla na samotné mydlové orechy a úplne super, to jedno balenie čo stojí okolo 9e mi vydržalo viac ako 1/2 roka a prala som každý 2-3 deň 😉
@katarinka289 ja myslím, že je zbytočné baliť naširoko popredu, ak by to bolo potrebné, tak by sa tá kontrola klbikov dávala skôr a nie až po mesiaci 😕 každopádne ja som nebalila naširoko, mala som nachystané látkovky, ale dcérka bola taká drobnučká, že všetky plienky jej boli megaveľké, takže s látkovkami sme začali možno až od 2m, čo sme mali už prvú kontrolu klbikov za sebou a teda všetko bolo ok, ak bude teraz chalanisko väčší, tak látkovať budem hneď od narodenia, takže budeme tak prirodzene baliť naširoko, resp. širšie ako pri jednorazovkách 😉
Latkove plienky treba pouzivat aj ked mate jednorazovky.Dietatko treba balit nasiroko,kvoli klbom.Oni sice poedia,ze netreba,ze az ako povie ortoped,no tam pojdete az bude mat dieta mesiac a uz moze byt neskoro.Radsej balit vo februari s jednou latkovou, ako potom v lete s dvomi,lebo nieco nebude OK
@cerimi77 zbytocne to urcite nie je.Ak to ma byt dobre,tak sa tym nic nepokazi a ak to dobre byt nema,tak sa to len zhorsi a predlzi tym,ze nasiroko balene nebolo.Ale ved kazdy ako uzna za vhodne.Ja som balila a bolo vsetko OK,moja spoluleziaca nebalila a potom mi pisala este v lete,ze musi davat dve plienky.Tiez sme rodilu vo februari...minuly rok 🙂
@katarinka289 myslím, že je to individuálne, poznám veľa mamičiek, ktoré nebalili naširoko vôbec a mali všetko tak isto v poriadku ako ty, čo si balila naširoko už od začiatku .. ja som skôr za prirodzený vývoj dieťaťa s čo najmenším zásahom do jeho vývoja, samozrejme že sa mu musí umožniť ten zdravý -prirodzený vývin a ak je nejaký problém, potom zasiahnuť, usmerniť aby sa chyba napravila... ja sa prikláňam skôr k tomu, že balenie naširoko a používanie poštoliek od narodenia je už prežitok, je to zásah do možno zdravého prirodzeného vývinu kĺbikov... skôr sa prikláňam k tomuto názoru..
V decembri roku 1973 vyšlo vo vestníku ministerstva zdravotníctva metodické opatrenie, ktoré prikazovalo všetkých zdravotníckym zariadeniam povinne používať preventívne široké balenie novorodencov do Poštolkových nohavičiek. Na tento spôsob balenia sa museli preškoliť lekári aj detské sestry.
Vývoj však natoľko pokročil, že poštolky sa budú zrejme používať len vo výnimočných prípadoch. Odborné usmernenie ministerstva z augusta 2008 už široké balenie novorodencov neodporúča a Poštolkove nohavičky by sa mali používať iba v ojedinelých prípadoch.
Dr.tiez v tom nie su za jedno.Niektory povie treba balit hned,niektory povie netreba.A ja som si povedala,ze pokazit tym nic nemozem.V porodnici som este nebalila,no ked som malu obliekala pred odchodom domov,tak som tu plienku a postolky ukazala sestricke,ci je to treba a ona ze ano aspon do prvej navstevy ortopeda.No a ten sice povdal,ze je vsetko OK,no balit mam na siroko do dalsej kontroly o mesiac...a potom uz sme isli domov bez postoliek. Ako som napisala,pokazit sa tym nic neda,tak naco riskovat?
@katarinka289 a ešte niečo s čím sa stotožňujem, resp. mi to pripadá prirodzenejšie..
Široké balenie, ako jedna z foriem konzervatívnej liečby, za normálnych okolností teda podľa ortopéda už nie je potrebné. „Prvotný skríning bedrového kĺba novorodenca vykonáva už po narodení neonatológ alebo pediater fyzikálnym vyšetrením bedrových kĺbov. Je to súčasť posúdenia celkového zdravotného stavu novorodenca, keď sa zisťuje aj rozsah roztiahnutia nožičiek. Ak má lekár pochybnosti, volá ortopéda a už aj v druhý deň života dieťaťa sa dá urobiť sonografické vyšetrenie.... kedysi lekári nevedeli jemné nuansy odlíšiť a liečba sa začínala až po diagnostikovaní. preto sa odporúčalo baliť naširoko aj preventívne a u všetkých detí ... Naširoko zabalené dieťa malo roztiahnuté nohy a lekári boli presvedčení, že v tejto polohe sú kĺby dostatočne fixované a „zakĺbené". „Dnes dieťaťu, ktoré nemá v kĺbikoch žiadne limity či asymetrie, stačí jedna jednorazová plienka," hovorí Huraj. „Keby sa na sonografickom vyšetrení našiel iný ako normálny nález alebo nález, ktorý podľa našich skúseností nesmeruje k spontánnemu vyliečeniu, samozrejme, nasledujú typy širokého balenia, ktoré považujeme za konzervatívnu liečbu."
@katarinka289.... ako som písala v tom príspevku vyššie, ja som za prirodzenosť a myslím, že ak sa zasahuje do správneho prirodzeného vývoja, tak sa môže skôr ublížiť ako pomôcť.. možno to nie je zrovna prípad balenia naširoko, ale pri dnešnej diagnostike by som balenie naširoko preventívne určite neriešila....
a to som ti ešte chcela k tomu hneď aj dopísať, že jasné, že ani samotní doktori v tom nie sú zajedno, a v čom sú? 😀 😀 😀 😕 😝 vidíš veľký rozdiel v názoroch, a hlavne u staršej a mladšej generácie, tí starší lekári sú skôr za to balenie, lebo v tej dobe ako som písala vyššie to tak bolo bežné a normálne a nebola dobrá diagnostika, teraz sa úplne iné postupy a metody diagnostiky, ale tak starého koňa novým kúskom nenaučíš.. to už je potom na každej mamičke ktorý názor je jej bližší .. ja som za max prirodzenosť, tiež sú rôzne názory aké topánky používať, ja som za také, čo max simulujú prirodzenú chôdzu na boso, čiže bez zbytočného podopierania a fixovania kotníkov a bez ortopedických vložiek a neviem čoho všetkého čo sa kedysi považovala za správne a najlepšie (som za takéto veci, ale len v prípade, že nožička sa sama prirodzene nevyvíja tak ako má, tak vtedy som za to aby sa jej nejakým spôsobom "pomohlo", resp. zabránilo nejakým vadám.. ale inak nie) a jasné, že mnohí lekári na to aj dnes nedajú dopustiť... ale vyhláška ministerstva zdravotníctva predsa len trochu kopíruje tie najnovšie vedecké výskumy a poznatky zo sveta, či sa to niektorým doktorom páči alebo nie... netvrdím, že všetko nové je najlepšie a všetko staré je zlé.. ale v niečom sa lekári kedysi jednoducho aj sekli a až teraz sa prišlo na to, že to nie je možno až také super ako si mysleli.... keď ja som bola malá, tak neexistovalo nič lepšie ako sunar, dokonca ani materské mlieko nie, lebo to vyrobené vo fabrike malo toľko vecí naviac a detičky po ňom tak kráááásne priberali 😀 😀 😀 😀 pri prvej možnej príležitosti či akomkoľvek probléme s dojčením každý doktor radil sunar, bohužial aj dnes sa ešte nájdu takí lekári, pričom je to jasná blbosť 😝 a takto by sme mohli pokračovať ďalej

@os do tesca sa chystam ,po kontrole az,isli sme okolo,nebolo kde ani parknuť ,tak neskor ..a svokru tam určite my napriklad nestretneme ,že by nam nieco kupovala 😀