Termín pôrodu jún 2013
Ahojte maminky je tu niekto,kto bude rodiť v júni?Ja zatiaľ svoj termín viem len podľa tehu kalkulačky,ten ukazuje na 6.6.2013
tak by sme si mohli písať od začiatku zistenia tehotenstva a písať si až po roky keď nám drobci nepôjdu do stredných škôl😀
@silsil mohla by som Ťa poprosiť o kontakt na tú pani, aby som ju aj ja oslovila, ci nebude mat lepsi vyber ako som videla na strankach... lebo som uz takmer objednala 🙂 dakujem 🙂
uff koceny, ceka me 2-hodinove soferovani, uz ted se mi nechce:(
@willy_wonka dietatko nechape do 4 rokov ze su nejake odlisne jazyky, tak ako my to vnimame. Pokojne moze hovorit aj tromi jazykmi a v jednej vete, hlavne ked vie, ze mu rozumies aj slovensky aj anglicky. Nazory neurolingvistov su rozne, od tych co hovoria, ze sa rodime uz s gramatikou vo vedomi (co je dost mozne, ved jazyk je tak zlozity a dieta si osvoji vsetko, sklonovanie, casovanie - jednoducho to prepojenie jazyka a jeho odraz vo svete), az po tych, co hovoria, ze takyto neprirodzeny mix moze branit rozvoju reči.
Kym som sa nerozhodla, ze s malym ostaneme na Slovensku, tak som chcela ist do tej prvej moznosti, lebo ak by sme byvali vo Svedsku, tam by sme s muzom komunikovali v anglictine. Ale teraz ked bude mat malo podnetov, asi mu skusime mozocek pripravit len na to, ze raz sa jazyky bude ucit pravidelnou anglictinou cez hru.K tomu tiez je vela literatury.
Este co si pamatam z vysokej skoly je, ze my Slovaci mame velmi dobre jazykove vedomie - teda vieme sa rychlo ucit cudzie jazyky, nemame problemy s vyslovnostou, takze uz len toto nam dava taku minivyhodu.
@misza1 a tvoja svagrina ked hovori s muzom asi francuzsky, nie je to to iste ako to bolo v tom druhom pripade?🙂 ci som to zle pochopila ?:D teda chapem to tak, ze ten jeden jazyk vzdy istym sposobom prevlada...daj mi potom vediet, ked sa o tom pobavis so psychologom. 🙂)
@willy_wonka
ja som bilingvizmus študovala dáávno u tohto pana docenta:
http://www.martinus.sk/?uItem=33242 a tato kniha je celkom fajn, lebo tam tusim zachytil aj jeho skusenosti s jeho dcerkou.
Co je tam dolezite je este to, ze kazde dieta je ine ( to znie ako vyhovorka pomaly), napr. mam kamaratov, kde na maleho hovori tatko len nemecky a dosledne, tatko neprehovori po slovensky. Maly hovori krasne nemecky, ale v slovencine ma hroznu vyslovnost. Toto je to "umele prostredie"
Dalsi moji znami hovoria na dieta andlicky, svedsky a slovensky ( posledne dva su rodne jazyky rodicov) - maly tri roky - slovensky a anglicky hovori velmi pekne a nerobi mi problem, prepinat.
Kamoska dala dcerku do anglickych jasiel v 2,5 roka - dcerka do 3,5 roka nehovorila ani jednym jazykom
Dalsi znami byvaju v Kitsee - skolka je plna slovenskych deti - maly po nemecky neprehovoril ani slovo za dva roky, pričom rozumie. Jediné, čo im k tomu povie je, že nemčina je hnusny jazyk a on nim hovorit nebude a chce ist byvat do Petržalky :D
No a posledna znama - rodicia hovoria anglicky, mama Slovenka, tato Franczuz - maly bude mat v maji tri roky a nepovie ani slovo
@willy_wonka hmmm tak to me ani nenapadlo🙂 bo my doma mluvime ja cesky a mm slovensky a stejne budeme mluvit i na Oskyho🙂
musim sa pochvalit ze ako som.dnes nakupila 🙂...kupila som decku s plysakom krasnu fialkovu skatule fialove na velke oblecko neskor pripadne na male 🙂..noznicky na nechtiky kefku a hrrbienok.na vlasky odsavacku soplikov potom.zavinovaciu decku taku peknu xi xi a nahradne dudle na odsavacku ;)..som spokojna a vsetko za dobre ceny :D
@delica fu, to je informacii, netusila som,.ze sa do toho tak rozumies 🙂
@anjelicek26 @anicka.be dakujem za odpoved, aj som tak myslela, ze dlhe bodycko, len ma tak napadlo, ze ci to staci 😅 ale ved mate pravdu, situacia ukaze 🙂 dakujem este raz 😎
@misza1 a ty bud opatrna, nesies najdrahocenejsi naklad 🙂
Ahojte dievcata, Vy ste tu toho teda popisali, ani neviem ci to budem citat, ci budem mat cas... 😅
Tak uz mam aj ja od vcera Aktiferrin, chcem sa Vas opytat, ze kolko krat do dna ho uzivate a ake ste mali hodnoty zeleza?? Ja som mala pri poslednom odbere 114 a brat, ze vraj 2krat do dna. Aj choroba ma skolila, od pondelka mam ZINAT, no musim to vyliecit, lebo som bola riadne chora, ani hlasu som nemala. Radsej to riadne vyliecit, miminko je v poriadku!
Pri synovi som tiez ochorela 2 tyzdne som taka chodila a aj tak som nakoniec musela tiez brat ZINAT.
Dufam, ze Vy ste ako tak zdrave...., nas ten april akosi skolil! 😠 ☹
@katkalubkova - fuha to je vela zeleza, ja som pri takej hodnote brala len jednu 😕 Teraz pri poslednom odbere mala 7,9 zelezo, to ma uz ale poslali na hematologiu 😝
@janzde ja som synovi ked bol mimi vo vaku, davala tenunke, bavlnene rukavicky, lebo sa aj dost skrabal po tvaricke a vyzeral potom ako kocur 😀 , tak zabijes dve muchy jednou ranou 😎
@willy_wonka velmi ma to bavilo, to je pravda, ale nerobim s tym najmenej 10-12 rokov, co sme chodievali ucit male deticky slovencinu a slovenske anglictinu, to bolo este na vysokej. No ale cítim, ze sa zas moj čas blízi :D Richardovi treba pripraviť mozoček, aby sa rýchlo učil aj jazyky.
@anjelicek26 to je rychla odpoved! 😀
a nemate nahodou trochu ine hodnoty? Myslim, ze tu u nas v Zilinskom kraji, je hranica 124,
, ale viem, ze napr. pri detickach je to rozne. Napr. tu na Slovensku maju ine hodnoty a v Cechach ine! a ide tiez o zelezo.
Ci sa tam tie hodnoty nejak inak neprepocitavaju... alebo nehodnotia.... 😒
@katkalubkova - u nas je hodnota 12 - teda 120 u vas, potom sa to riesi, pod 8 to riesi hematolog infuzkou, ja som moju dostala uz druhu par dni dozadu...
@katkalubkova dakujem, aj to je jedna z moznosti 😀 vdaka 😉
@anjelicek26 Inak, tiez uvazujem o tom, ze budem brat mozno len jednu, radsej si otvorim cviklu, alebo dam nieco z tmavsej zeleniny. Ale ja nemozem mliecne kravske vyrobky a muku, tak sa necuduj, vacsinu mojej stravy tvori maso tak by to bolo cudne, keby to zelezo bolo moc nizske. 🙂 , ale tak snazim sa ovcie vyrobky, soju a pod..
ved poznas to asi aj ty, myslim, ze aj ty nemozes mlieko, vsak?
@anjelicek26 tak to nie je az taky rozdiel, v tej hodnote
@katkalubkova veru je, zelezo klesa a aj stupa bohuzial velmi pomaly, ja som tehu zacinala na 11,6 tusim a pozri kde som teraz a doky mi robi prednasku kazdy raz, hematolog tiez ked to videl 😝
Mlieko ja mozem, ale nepijem, ani mi nechyba 😀 Sladim melasou, cviklu si primiesavam do odstavovaca do dzusu, beriem aj tabletky a stale nic, asi sa mi to zle vstrebava. Uvidime, v pondelok mam kontrolu krvi po tej infuzke, ze o kolko to stuplo.
@anjelicek26 inak, neviem ci vies, ci Ti pomozem, cca v obdobi hodiny sa nesmie od pozitia zeleza nic mliecne!, ze to zle vstrebava. A ma sa zelezo uzivat so stravou, takze ked sa papa.

@willy_wonka 🙂 no my budeme 100% mluvit cesky a slovensky a doufame ze nebude koktat🙂
svagrove sestra ma mm francouze a mala mluvi perfektne obemi jazyky, nema problem prepinat podle toho s kym mluvi. raz jsem videla v tv porad o tom, ze rodice chteli takto dvojjazycne a napr. otec anglicky, matka cesky ale mezi sebou jen cesky a tam tusim rikali ze to neni dobre, ze to dite je zmatene, ale jak to je presne nevim... chci se pobavit s kamaraden co je psycholog, tak uvidim co nam povi, bo uvazujeme ze bychom az bude mit tak rok najali nejakou chuvu, ktera by si s nim chodila hravat sem tam na nejakou tu hodinku a mluvila na nej anglicky a nebo nemecky.