Pôrod v máji 2012
Druhe babo a opat na prvy pokus. Bodaj by aj ine maminky mali tolko stastia 🙂 . Zatial to vie iba manzel a kolegyna v praci. Na zaciatku zmiesane pocity, ale uz sa aj zacinam tesit 🙂
@gaby21;@cobhan ja som este kopance necitila ale par tyzdnov dozadu som citila nieco ako pohyb bublinky a dnes rano ako ma to pichalo v praci tak chvilku som citila take ako pohyb..ale neveim ci to bol pohyb criev aelbo miminka..uvidim asi casom, bolo to len chvilocku a fakt myslim,ze to bolo skorej male,lebo na ranajky som moc nepojedla,takze mi ani nemalo co schadzat traviacim traktom 😀 no bola to len sekundicka..potom uz nic,tak neviem..zda sa mi ze ma tie pichania presli,uz ma asi hodinu a j nieco nepichlo..tfuj tfuj..dufamm,ze to nezarieknem..ale bolia ma krize a svrbela ma bradavka..kolega sedi v kancli oproti , tak som sa len schovavala za monitorom.. 😀 je mi toto treba..tiez si viem predsavit, ze by som radsej bola v domacom komforte
@suzan1111 o svrbiacich bradavkach viem tiez svoje. A vzdy to na cloveka pride niekde v spolocnosti 🙂. Ale vcera ma nesvrbeli, ale palili ako psa..az som to musela krotit kuskami ladu. Drahy sa len pozeral, ze co mi sibe..doletela som domov z vencenia, v kuchyni zobliekla vsetok vrch, podprsenka sla dokelu a ja som sa chladila. Nastastie to asi za 10 minut preslo, ale ta sranda stala za to.
@cobhan no viem si predstavit ako sa tvaril 🙂 mna vacsinou boleli,pichali ale nesvrbeli ..az dneska rano rovno v robote ma jedna zacala, tak som nemala na vyber..este ze ten kolega je dost slabozraky a vidi ledva na svoj pocitac..takze ma urcite nevidel,ael citila som sa ako uchylak..skrabkat si prsnik na verejnosti 🙂 ale kaslem na to..
@suzan1111 vdaka za povzbudzujucu odpoved, ja som presne podobny pripad, vahovo nic som nepribrala, brusko uz je ale take mini, akura vecer viac nafuknute 😉 j sa liecim Fluconazolom, zajtra kontrola..snad uz ok to bude 🙂 pohyby este asi necitim i ked vecer pred spanim citim take bublanie, snad t bude ono...pichanie v boku a podbrusku obcas mavam, no lekarka vravela ze je to zvacsovanie maternice.
Inak ma zaujima vas nazor na branie vitaminov v druhom trimestri. Ja som v prvom trimestri denne brala kyselinu listovu a potom mesiac aj Femibion, no hoci som to brala po jedle byvalo mi z toho tazko. Teraz uz neberiem ziadne tabetky a niektore moje tehotne kamosky sa cuduju, vraj im gynekologicky prizvukuju ake je to dolezite. Myslim si vsak ak clovek je pestrou a vyzivnu stravu, zeleninu, ovocie a mliecne vyrobky, nie je to treba. A kyselina listova ma v II.trimestri taky vyznam ako v I.? Ved su uz zaklady organov a sustav polozene,iba sa rozvijaju a babatko rastie... Aky je vas nazor?
@alohim ahoj, mne prave lekarka doporucila, aby som uz vitaminy ani kyselinu listovu nejedla. Vraj mam dokoncit balenie, pokial mam nejake nacate, ale ak sa mi da normalne jest, tak sa mam radsej zdravo stravovat. Podla nej su vitaminy dolezite v prvom trimestri a (vraj) ich jedenie pocas celeho tehotenstva by mohlo mat za nasledok vacsie dieta a tym padom problemy pri porode. Ale neviem, co je na tom pravdy.
@alohim kyselina listova je najdolezitejsia do 4-teho tyzdna tehotenstva, vtedy sa uzatvara nervova trubica (to som citala v knihe od nemeckej porodnej asistentky I Stadelmannovej) ... takze ked prides na to, ze si tehotna, uz jej uzivanie nie je potrebne ... samozrejme ma vyznam, ak nemas pestru stravu alebo ak ti byva zle a hrozilo by, ze babo bude mat malo nejakych vitaminov alebo mineralov, ale za normalnych okolnosti to nie je potrebne ... dolezita je pestra strava, zelenina, ovocie, oriesky, pripadne kvalitny olej (olivovy, lanovy) ... ak trochu nacuvas svojmu telu, tak ono si vypyta (dostanes chut na to) to, co mu momentalne treba ... mne napriklad prvy trimester vobec nechutilo mlieko a teraz mi idu na chut jogurty ... a vcera som sa niekde docitala, ze v 15tt sa zacina do kosti babatka ukladat vapnik, takze som pochopila, preco ma tak tahaju tie jogurty teraz 🙂
@alohim jej som rada,ze je tu znovu tema vitaminy,lebo mam z toho obavy, kedze ich nepapam velmi pravidelne, v prvom trimesti som brala femibion z kt. mi byvalo zle,tak som vyjedla ledva 3/4balenia a teraz som si kupila calibrum mami a aj to viac nejem ako jem..sem tam ked som unavena si supnem jednu tabletu,hoci na den kazu dve a to je vsetko, ja dufam, ze to nie je potrebne..je to chemia..radsej zjem 4 mandarinky, ananas, tresku ,udenaca a vselico aj menej zdrave ked mam na to slinu, ako hltat tie vitaminy.. mam aj vycitky,ze mohla by som to jest pravidelnejsie ale tak snad si telo vypyta co potrebuje..mama mi hovorila,ze ony niekedy nejedavali ziadne a vsetko bolo ok. jej vraj gynekolog povedal,ze ked ma byt dieta zdrave, tak moze aj zo skrine do postele skakat a bude vporiadku 😀 a ak nie, tak moze robit co chce a nebude..ja teda d ufam,ze len sporadicke branie vitaminovych doplnkov neohrozi zdravie mojho dietatka.
@suzan1111 neboj nic, nase telo je velmi mudre ... teraz ide prednostne vsetko babatku, takze ak by ti nieco brutalne chybalo, najprv sa to prejavi na tebe, budes unavena, kruhy pod ocami, bleda a pod ... pokial sa normalne stravujes a dobre sa citis, tak urcite aj babatko ma vsetko, co mu treba ...
@suzan1111 ako tak citam, tak asi budem musiet zacat kupovat nove casopisy 🙂. Zatial som tituloch obsahujucich slova mama a dieta ani ockom nepozrela. Asi je nacase nieco s tym urobit.
Inak doteraz som si myslela, ze baby bude cisty vegetarian, ale zda sa, ze mu/jej zachutilo kuracie maso. Nastastie drahy kura s ryzou tiez moze, tak zatial neprotestuje. Mam pocit, ze baby si samo povie, co chce...vid moj vcerajsi nalet na kyslu kapustu a predtym na cviklu.
baby co hovorite na toto? docitala som sa o tom v niektorom clanku v mamine http://www.dianatal.eu/slovakia/preco-dianatal-... som si pozrela ten animovany film o porode tak som celkom vydesena..normalny porod urcite nechcem pozerat 😲
@suzan1111 ja osobne planujem ist cestou epi-no (https://www.modrykonik.sk/forum/tema/epi-no/) ... a ked chces vidiet porod, co ta nevystrasi, tak si zozen na nete "orgasmic birth" a uvidis, ze porod moze byt krasna a nekrvava zalezitost 😵
@pifina ten epino vyzera byt dobry napad, len ktovie ci sa mi podari s tmy nacvicit aspon tych 30cm 🙂..necitala som celu siahodlhu diskusiu ak mas vacsi prehlad..nevies ci to nema aj nejake vedlajsie ucinky? ako napriklad, ze budes mat posvu velmi roztiahnutu potom alebo co ja viem co..len kladne skusenosti su?
@suzan1111 ja som na to pocula len dobre ohlasy ... sestra to pouzivala tiez, rodila teraz v septembri, mala dost tazky porod a obisla s jednym stehom len ... a co sa tyka roztahania, ber to tak, ze je to trening svalov, ked prestanes trenovat, tak sa svaly dostanu do povodneho rozmeru (ani tehlicky na bruchu nemas natrvalo, iba kym makas, ked prestanes, tak sa stratia ...) ... dokonca v tej diskusii niektore zeny pisali, ze ich muzi si to velmi pochvaluju, ze maju lepsi "stisk" 🙂 ... kamoska pred rokov rozmyslala medzi dianatal a epinom, nakoniec sa rozhodla pre dianatal, skoncila postrihana (neviem presne, ci chybou porodnika alebo cim), potom pisala, ze ak by rodila este raz, tak urcite by skusila epi-no ... ked mas obavy, tak sa skus opytat rovno zakladatelky tej temy, caka teraz tretie babo, pri prvych dvoch cvicila a teraz urcite tiez bude 🙂 myslim, ze lepsiu recenziu si ani nemozes ziadat 🙂 ... ono nie kazdy nakoniec dopadne uplne bez nastrihu, ale ak nacvicis napr. 8 cm a 1 cm ta strihnu, tak je to lepsie ako nic ... a nikdy dopredu nevies, ci nakoniec neskoncis cisarskym rezom ... ale dievcata si pochvalovali aj to, ze sa ovela menej bali porodu, lebo si vedeli predstavit tie tlaky a pod, vedeli, co ich caka ...
@suzan1111 tu je nejaky dotaznik, ako boli zeny spokojne: https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/epi-no-j... a aj tu: http://slepicarna.kocicaci.com/?cat=forum&fsect...
@pifina Presne to s nervovou trubicou som aj ja citala, sice je pravda ze prve 4 tyzdne som o tom, ze som tehotna nevedela:D takze som nic nebrala...dokonca si dala aj alkohol, vinko 🙂 a babo je ok...teraz nic neberiem, pestro sa stravujem a pravidelne 5x denne (v minulosti som sotva 3xdenne). Teda mliecko ti chuti? Mne nastastie tiez, vzdy som mala rada syry, acidko...tak nech nase babatka maju zdrave kosticky 🙂 ja momentalne mam obrovsku chut na cokoladu. A vcera som zjedla celu konzervu kukurice, ktoru manzel nechcel do salatu 😀
@suzan1111 Nemaj ziadne obavy, moj nazor bol a bude, ze tie vitaminy su iba farmaceuticky biznis, vyznam maju mozno pre velmi oslabeny organizmus nie pre zdraveho cloveka...iba som chcela tu v diskusii pocut ine nazory, plus co na to hovora ine gynekologicky/ovia. Moja to napr. vobec neprizvukuje, iba v I.trimestri kys. listovu.
Tak vdaka za odpovede 🙂 pekny vecer
@alohim ja som v lete frcala na salatoch, takze som sa vobec nebala, ze by mi chybala kyselina listova 😅 a potom mi salaty prestali chutit a zacala som jest maso, krpec si pytal, co mu treba 😵 teraz zase tie jogurty a kopec ovocia 😅 ja sa spolieham na to, ze drobec vie, co potrebuje, na ultrazvuku vyzeral spokojne 😵
ahojte, vcera som bola u lekarky a mali sme debatu o ockovani proti chripke. Chcela ma ockovat, ale ja som odmietla. Najprv to bolo akoze povinne, potom uz len vysoko odporucane...a k tomu asi 10 argumentov preco to treba. Ja som je na to predlozila moje argumenty, preco ani nahodou. Nakoniec to uzavrela tak, ze si to mam do najblizsej poradne rozmysliet, ale pravdu povediac, z mojej strany nie je o com rozmyslat. Vy ste sa dali zaockovat proti chripke?
@cobhan ja som o ockovani proti chripke neuvazovala ani normalne a uz vobec nie ako tehu 😝 ocino mal po tom ockovani taku chripku, ze bol 2 tyzdne hotovy, nikdy v zivote nebol tak chory, ako po tom ockovani ... podla mna je to len reklama, zaberie to malokomu a moze to len ohrozit babo (1-2 roky dozadu bolo v UK povinne ockovanie tehuliek a prudko sa zvysil pocet potratov vtedy 😝 ) ... radsej si treba davat pozor, aby clovek neochorel, pestra strava, pripadne radsej tie umele vitaminy, to mi pride ako mensie zlo ... a povinne to urcite nie je ...
Genetické testy dopadli na výbornú, super 🙂
@pifina
@av Ahojte, ja som o tom prave tiez ani neuvazovala. Znama mala po ockovani chripku mesiac a dalsi kamarat si ju odlezal 2 dni v nemocnici. Vcera som trosku hladala na nete a podla vsetkeho je ucinnost vakciny asi 1.5% (na 3 ludi z 200) a navyse odkedy zacali ockovat proti tomu tehotne sa pocet potratov zvysil o 700%. Normalne rozmyslam, ze si tie clanky vytlacim a ked na to pride zase u lekarky rec tak jej to dam precitat.
Inak prave mi sef oznamil, ze nasa firma od januara konci, resp. prechadza do kludoveho rezimu ked nebude robota. Vraj sa to mozno spravi niekedy v marci/aprili..ako obycajne. Takze od januara som doma a zistujem, ze mi to vobec nevadi. Dokonca aj drahy bol celkom rad, ked som mu volala.
@cobhan ja som sa jej presne na ockovanie proti chripke pytala na minulej poradni a mne to neodporucila..povedala, ze ako chcem ale vacsinou sa nedavaju ockovat, je to riziko..vraj podla nej radsej nie..ale necha to na mna..a ja som uz aj tak bola na 80%rozhodnuta ze nie..nechcem riskovat..aj tak asi neockuju na vsetky kmene a mozem dostat nejaky zmutovany a bude jedno ze som ockovana..snad prezijeme zimicku aj bez chripky 😉
@suzan1111 ja som po tyzdni mala vysledky

@suzan1111 ahoj, mna tiez picha kade tade. Dnes som bola na kontrole u lekara, zda sa byt vsetko ok a moj stav je asi len doznievajuca nadcha. Ked som sa jej pytala na tieto bolesti, tak hovorila, ze je to bezne...ale prvorodicky to este nevedia rozlisit od inych bolesti (vajecniky, mocak, atd).
Inak neviem cim to je, ale spolu s tehotenstvom prisiel aj odpor k praci. Normalne by som najradsej bola doma a vegetila 🙂. Lenivost moja, neopustaj ma 😀