icon

Ako často majiteľ kontroluje byt v prenájme?

zdenkaaaa
14. okt 2025

Ahojte,

chcem sa spytat,.... ti co byvate v podnajme... ako casto chodi prenajimatel na kontrolu bytu?

Strana
z2
zitulina
14. okt 2025

@zdenkaaaa 11rokov bývame v podnájme a ešte ani raz neboli. Keď sa stretneme tak sa opýta že čo nového, či nepotrebujeme niečo, to je všetko.

natalka13
14. okt 2025
@anonym_7662d1

@melanta
Pre mna vztah je neosobny , agentka si robi len svoju robotu a pocas rokov sa stalo vela zaujmavych veci ako najomnici zacali prenajimat cast bytu, najomnici sa rozhodli zmenit byt na vyrobnu cokolady, predali cast nabytku atd...takze vzdy podla Lenina.

@anonym_7662d1 to za lutujem za takych najomnikov a to este platis cloveka k tomu🙈

bomba36
14. okt 2025

Ja myslím že autorka tam chodí raz mesačne na obhliadku a zároveň si po nájomné na ruku, lebo to prenajíma na čierno.

vevebono
14. okt 2025

Ja som aktuálne v druhom prenájme. Odkedy sme tu, majiteľ si chodí len po peniaze, ale do domu nevošiel ani raz, hoc sme ho volali. Teda raz ajo, mali sme mokru stenu,. Predtým v podnajme chodila striga neohrabana aj každý týždeň. Kamaráti jej bývali v dedine, nemala čo robiť, tak prišla na kávu. Neskutočne otravné, prispôsobovať sa a este sa aj tváriť ze wau, aké sme kamarátky. Ale zas vždy doniesla čosi. Starým fľašu, klobásy, deckám cukríky, ...

matkahelka
14. okt 2025

@zdenkaaaa zavisi od toho, aki su to podnajomnici, ako dlho tam byvaju, ako im doverujete, atd. my sme pred rekonstrukciou mali v oboch bytoch podnajomnikov dlhe roky- bezdetni, starsi, pokojni, spokojni. dlhe roky nikdy sme ich kontrolovat neboli. aj ked sa nieco v byte pokazilo, oni sice podla zmluvy zavolali a zavadu nam oznamili, ale chlapi boli manualne zrucni a takmer vsetko si sami dokazali opravit. vidali sme sa len pri nahodnych stretnutiach v meste. vlani sme byty rekonstuovali, naliali tam velke peniaze, od noveho roka mame v oboch bytoch mladucke pary, chlapi total neschopni ani ziarovky vymenit, vecne len zurkuju, robia hluk, takze ano, muz chodi kazdy mesiac pozerat byty. ohlasi sa vzdy vopred, dohodnu sa tak, aby im to vyhovovalo. ci ich to otravuje nevieme a ani nas to nezaujima, su to nase byty a teda nase pravidla. ak by vyjadrili s castou kontrolou nesuhlas, dostali by vypoved zmluvy a adios. tym vsetkym chcem povedat, ze ta kontrola bytu zavisi od okolnosti. moja sefka prenajima byt cez RK, tiez si priala caste kontroly, tak tam zamestnanec RK chodieva tusim raz za 5 tyz. normalne jej kazdy mesiac mailom potvrdi, ze v byte bol, ze vsetko ok a v prilohe ma datum a podpis najomnika.

zdenkaaaa
autor
14. okt 2025
@anonym_7662d1

@melanta
Pre mna vztah je neosobny , agentka si robi len svoju robotu a pocas rokov sa stalo vela zaujmavych veci ako najomnici zacali prenajimat cast bytu, najomnici sa rozhodli zmenit byt na vyrobnu cokolady, predali cast nabytku atd...takze vzdy podla Lenina.

@anonym_7662d1 waw... vyrobna cokolady. Odpadnem. Nam nechali predosli najomnici riadnu sekeru na spotrebe, plus nevyplatene najmy. A bola to nasa chyba, lebo sme tam nechodili, a neriesili ich spotrebu. Preto sme to tentokrat vzali z druheho konca.

zdenkaaaa
autor
14. okt 2025
@matkahelka

@zdenkaaaa zavisi od toho, aki su to podnajomnici, ako dlho tam byvaju, ako im doverujete, atd. my sme pred rekonstrukciou mali v oboch bytoch podnajomnikov dlhe roky- bezdetni, starsi, pokojni, spokojni. dlhe roky nikdy sme ich kontrolovat neboli. aj ked sa nieco v byte pokazilo, oni sice podla zmluvy zavolali a zavadu nam oznamili, ale chlapi boli manualne zrucni a takmer vsetko si sami dokazali opravit. vidali sme sa len pri nahodnych stretnutiach v meste. vlani sme byty rekonstuovali, naliali tam velke peniaze, od noveho roka mame v oboch bytoch mladucke pary, chlapi total neschopni ani ziarovky vymenit, vecne len zurkuju, robia hluk, takze ano, muz chodi kazdy mesiac pozerat byty. ohlasi sa vzdy vopred, dohodnu sa tak, aby im to vyhovovalo. ci ich to otravuje nevieme a ani nas to nezaujima, su to nase byty a teda nase pravidla. ak by vyjadrili s castou kontrolou nesuhlas, dostali by vypoved zmluvy a adios. tym vsetkym chcem povedat, ze ta kontrola bytu zavisi od okolnosti. moja sefka prenajima byt cez RK, tiez si priala caste kontroly, tak tam zamestnanec RK chodieva tusim raz za 5 tyz. normalne jej kazdy mesiac mailom potvrdi, ze v byte bol, ze vsetko ok a v prilohe ma datum a podpis najomnika.

@matkahelka dakujem pekne za normalnu odpoved, kedze tu sa clovek docita uz aj ze je chory ked chodi kontrolovat svoj vlastny majetok :D ale ano je to o skusenosti, napr. predosli najomnici ukradli polystyren z vytahu ked sa rekonstruovala strecha, ktory tam bol nalepeny aby neposkrabali robotnici vytah. 3e zalezitost.

simsalabim
14. okt 2025

Kolko je v sucasnosti kaucia a za co sa z nej teda odpocitava, ked obliaty gauc a znicena podlaha je bezne optrebovanie?

zdenkaaaa
autor
14. okt 2025
@bomba36

Ja myslím že autorka tam chodí raz mesačne na obhliadku a zároveň si po nájomné na ruku, lebo to prenajíma na čierno.

@bomba36 nie, prenajimam ho riadne na zmluvu a platia na ucet. Dokonca je byt v realitke, cize tam chodi realitacka a nie ja osobne. Ona ma proste takyto styl prace. Preto som sa pytala, ci to tak robi len ona, alebo je to bezna prax. Ale vidim, ze sa tu nazory rozna vzhladom na to, ake ma clovek skusenosti s podnajomnikmi.

katulienkax
14. okt 2025

Nás diel mesačne ale to hlavne tomu že odrbaval stat a bral peniaze na ruku

tiika
14. okt 2025
@zdenkaaaa

@anonym_b33fad a si s tym v pohode ze chodi raz za 2/3 mesiace? nezda sa ti to casto? alebo ze musis teraz mat tip top upratane a podobne? pytam sa, lebo my chodime kazdy mesiac a vraj zbytocne casto, ze tym zbytocne stresujeme najomnikov.

@zdenkaaaa to by bolo i mne neprijemne; sama som nebola na jednom byte 3/4 roka, na druhom asi 4 mesiace. Ak som išla, tak z nejakého dôvodu (internet, kontrola plynu, zmluva..) nie kvôli strachu “čo tam robia, či niečo nezničili. Myslím, že môj muz to ma dosť podobne ako ja.
Prečo tam tak časo chodis? Možno na začiatku 2-3 mesiace este pochopím, inak nie.

zdenkaaaa
autor
14. okt 2025
@tiika

@zdenkaaaa to by bolo i mne neprijemne; sama som nebola na jednom byte 3/4 roka, na druhom asi 4 mesiace. Ak som išla, tak z nejakého dôvodu (internet, kontrola plynu, zmluva..) nie kvôli strachu “čo tam robia, či niečo nezničili. Myslím, že môj muz to ma dosť podobne ako ja.
Prečo tam tak časo chodis? Možno na začiatku 2-3 mesiace este pochopím, inak nie.

@tiika ja som ten byt dala do realitky, lebo som nemala cas riesit opravy, a to pani z realitky tam chodi kazdy mesiac. Mali sme predtym najomnikov a nechali sekeru 2tis na najomnom a vode. Keby som tam vtedy chodila, videla by som vyssie spotreby a nenabehol by taky dlh. Kazdy mesiac mi to pride tiez asi moc, ale tak ona pracuje.

anonym_1eeaa1
14. okt 2025

@zdenkaaaa
V aktuálnom podnájme bývame druhý rok a majiteľka tu bola zatiaľ len dvakrát a to iba kvôli podpisu nájomnej zmluvy. Pravdepodobne sem nechodí aj preto, že žije v zahraničí.

janai1
14. okt 2025

Keby ma chodil niekto každý mesiac kontrolovať tak sa odtiaľ pracem čo najrýchlejšie preč. Však to je hrozné

tiika
14. okt 2025
@zdenkaaaa

@tiika ja som ten byt dala do realitky, lebo som nemala cas riesit opravy, a to pani z realitky tam chodi kazdy mesiac. Mali sme predtym najomnikov a nechali sekeru 2tis na najomnom a vode. Keby som tam vtedy chodila, videla by som vyssie spotreby a nenabehol by taky dlh. Kazdy mesiac mi to pride tiez asi moc, ale tak ona pracuje.

@zdenkaaaa áno, medzi tým, ako som písala reakciu, tak si to upresnila. Ono je fajn to skontrolovať, nehovorím, veď máš aj právo si chrániť svoj majetok. Druha vec je, že niekomu sa to zdá často (i mne), keby na začiatku nepoviem.
Ale i ja mám na jednom byte pravidelne nedoplatok za vodu (kocka sa kupe každý deň vo vani, hovorím, že “wellness” niečo stoji 😄, no vždy - 3x v pohode doplatili 400-500€)

mirola
14. okt 2025

byvala som v podnajme 3 roky kym som sla do svojho a neprili ani raz, aj odovzdanie bytu bolo take, ze som im nasla noveho najomcu, upratala poslala fotky ako odovzdavam byt a kluce.. vobec neprisli. 🙂

bennn
15. okt 2025

Prvy polrok by som to ako najomnik akceptoval. Potom by som začal hladať iný podnájom, pretože to považujem za trápne. Radšej si prenajmem od niekoho, kto nemá ten svoj jediný byt o ktorý sa tak bojí, že ma bude vkuse otravovať, ale od niekoho kto ich má 10 a prenajíma dlhodobo viacerým ľuďom a nerobí im peklo zo života.

anonym_d50d30
19. okt 2025

Raz za mesiac? Neblázni prosím ťa a sama sa nad tým zamysli. To čo za ľudí si si tam zobrala?

kofa77
19. okt 2025

Nic ako majitelia nekontrolujeme. Nikdy. Len ked zavolaju, ze nieco potrebuju.

misanthropicdann
21. okt 2025
@zdenkaaaa

@anonym_b33fad a si s tym v pohode ze chodi raz za 2/3 mesiace? nezda sa ti to casto? alebo ze musis teraz mat tip top upratane a podobne? pytam sa, lebo my chodime kazdy mesiac a vraj zbytocne casto, ze tym zbytocne stresujeme najomnikov.

@zdenkaaaa je to zbytočné.
Ale zo začiatku prenájmu je dôležité chodiť často aby si skoro zistila problémového nájomníka a poprípade mu zrušila najom.

Aj prvého pol roka budeš chodiť často, naučí sa ze budeš chodiť často tak aj o byt sa bude dôkladnejšie priebežne starať. Potom môžeš návštevy výrazne znížiť na 1x za pol roka napr.

liv1
21. okt 2025

Na kontroly nechodime nikdy. Posledna pani byvala 8 rokov, to sme boli len ked bolo treba “strazit” robotnikov.

liv1
21. okt 2025
@zdenkaaaa

@bomba36 nie, prenajimam ho riadne na zmluvu a platia na ucet. Dokonca je byt v realitke, cize tam chodi realitacka a nie ja osobne. Ona ma proste takyto styl prace. Preto som sa pytala, ci to tak robi len ona, alebo je to bezna prax. Ale vidim, ze sa tu nazory rozna vzhladom na to, ake ma clovek skusenosti s podnajomnikmi.

@zdenkaaaa asi nie si z BA, vsak. Tu pochybujem ze by to niekto toleroval, aby mu kazdy mesiac niekto liezol do sukromia. Byt bajomnikom odchadzam v momente 😁. Chudaci

Strana
z2