Ako zvládnuť zatepľovanie bytovky?
Dobrý deň prajem bývam v byte tehlová bytovka susedka sa rozhodla zatepľovať jej manžel projektant stavebné firmy si pozná na schôdzi sa dohodli ze idú do Toho v 8 bytov z toho 2 nesúhlasíme na bytovke je blizorit nepoškodený.
Mam dôchodok 460 eur celý život som robila kuchárku v školskej jedálni. Splátku mi dali 200 eur som zúfalá žijem sama nemám nikoho kto by mi pomohol 65 rokov mam x chorôb nemôžem sa zamestnať. Ja to nebudem mať z čoho platiť vôbec nepozerajú že sme tu žili celý život že žijeme nikomu niesme na príťaž...
@bosorkabb bez elektriky,ved presne tam pise co.. "50 eur za ohrev teplej kurenia varenia" podla mna maju nizky fond = alebo aj ziadny... to kludne ostatne moze mat, my mame fond oprav dost vysoky v byte, a aj dost vela za vodu tam platime (nie je tam nizka spotreba vobec) a platime 140EUR teraz
@simca06022011 ak žiadny z čoho platili strechu?
Aj tak je to veľmi nízka réžia. To vôbec nekuri?
Svokra má cca podobný byt a vlastný kotol preto sa mi to nezdá.
@simca06022011 ak žiadny z čoho platili strechu?
Aj tak je to veľmi nízka réžia. To vôbec nekuri?
Svokra má cca podobný byt a vlastný kotol preto sa mi to nezdá.
@bosorkabb ako pisem, nevieme ci a kedy sa to robilo a co sa platilo... lebo nic nepovedala, kolko platia. zbytocne sa budeme dotahovat, ja osobne si myslim, ze ho maju uplne nizky ak plati tych 50EUR. Nevieme ani aky velky je ten byt, kolko pani minie vody, kolko kuri, je sama.moja babka v byte takom starom v tych nizkych par bytovych bytovkach mala kotol, ale v drvivej vacsine bol vypnuty, proste si ho zapla sama ked potrebovala. Velmi malo platila vsetko. Ledva prala raz za dva tyzdne, vela otho ani nenavarila.. tazko sudit. Myslim, ze atuorka tu sumu pisala, v zmysle, ze co na tom viac setrit = cize preco potrebuje zateplit, ked tak malo plati a proste 200EUR na splatenie tohto jej je vela. Co pri jej dochodku naozaj musi byt.. bohuzial musi si uvedomit, ze o bytovky sa treba starat, a to sa zanedbalo setrenie nejakej tej rezervy je prave teraz problem...
@bosorkabb ako pisem, nevieme ci a kedy sa to robilo a co sa platilo... lebo nic nepovedala, kolko platia. zbytocne sa budeme dotahovat, ja osobne si myslim, ze ho maju uplne nizky ak plati tych 50EUR. Nevieme ani aky velky je ten byt, kolko pani minie vody, kolko kuri, je sama.moja babka v byte takom starom v tych nizkych par bytovych bytovkach mala kotol, ale v drvivej vacsine bol vypnuty, proste si ho zapla sama ked potrebovala. Velmi malo platila vsetko. Ledva prala raz za dva tyzdne, vela otho ani nenavarila.. tazko sudit. Myslim, ze atuorka tu sumu pisala, v zmysle, ze co na tom viac setrit = cize preco potrebuje zateplit, ked tak malo plati a proste 200EUR na splatenie tohto jej je vela. Co pri jej dochodku naozaj musi byt.. bohuzial musi si uvedomit, ze o bytovky sa treba starat, a to sa zanedbalo setrenie nejakej tej rezervy je prave teraz problem...
@simca06022011 prehlasovali ju. S tým už nejde robiť nič. Jedine ísť tvrdo po cene. Musí si vyžiadať rozsah prác a cenu. Na to právo má a potom riešiť.
@simca06022011 prehlasovali ju. S tým už nejde robiť nič. Jedine ísť tvrdo po cene. Musí si vyžiadať rozsah prác a cenu. Na to právo má a potom riešiť.
@bosorkabb ale to je v poriadku ze ju prehlasovali, tiez som jej pisala co si ma pytat a co ma riesit... ale tu je smutne, ze pani nikoho nema, cize ak sa nevyzna, tak co s tym ona spravi...
mimochodom my tiez mame kopec dochodcov (teda teraz uz o mnoho menej) a brali sme na nich ohlad pri prerabkach. Ale tak co sa cudujeme :DDD ludia uz nemaju kus ohladuplnosti v sebe...
@bosorkabb Akože nič?
Má právo obrátiť sa do 30 dní od oznámenia výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol. A ešte ma právo domáhať sa dočasného pozastavenia výkonu rozhodnutia, teda zvýšenia platieb.
@bosorkabb a ano fond nesedi, ale pani sa podla mna do toho nevyzna, on len vidi co plati... kto vie kedy a z coho sa strecha robila.. a ci vobec... si vezmi kolko platime my, a mame VSETKO nove v dome.
@simca06022011 tak význam sa platím 50 eur Palom normálne v byte mam 22 stupňov. Palim v celom byte.... vo fonde oprav majú mame všetci 5000
@simca06022011 ešte nič nie je spravené len to chcú robiť len zatepliť ale okná majú staré cca 30 rokov plastové to meniť nechcú.
@bosorkabb Akože nič?
Má právo obrátiť sa do 30 dní od oznámenia výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol. A ešte ma právo domáhať sa dočasného pozastavenia výkonu rozhodnutia, teda zvýšenia platieb.
@jockey to už ju posielali iný do centra pomoci. Ale musí tam niečo priniesť.
Sama od seba nebude vedieť návrh podať.
@romino do fondu oprav sa plati roky... na zaklad pre uver je to dostatok a potom im neostanu oci pre plac, ked nieco treba opravit
a vidis, nase isli... a zarobili... a zase sa vo vynovenej bytovke idu riesit dalsie veci :D proste kto umi, ten umi... kto neumi, ten cumi :D
@simca06022011 ok, mohki ste do fondu platit roky. Ale museli to teda byt pekne palky, ak mate nazbierane take sumy, ze nebolo treba ani uver.
Neviem si predstavit o ake velke sumy muselo ist...matematika proste nepusti.
S uverom dopredu, ste mohli platit cele tie roky mesacne menej.
Vsak priklady zo zivota, co vidim v okoli.. Niekto hoci aj lepsie zarabajuci, setriaci ...ma nakoniec mensi byt, ako hoci aj slabsie zarabajuci, ale co rovno rychlo bral uver (pred rokmi, a teda uz aj oredcasne vyplatil)
@deinela tak v dnesnej dobe rada hladat lacnejsie byvanie je zart :DDD dochodkyni... zije tam cely zivot a za to ze nikoho nema a nevedia sa dohodnut, ma ist na ulicu?
@simca06022011 no ani v tomto nepises logicky, uz ti to tu vysvetlili. Pani tipujem nebyva v najmensej najhorsej garzonke, v najhorsej lokalite mesta ..ze by od toho nemal existovat lacnejsi byt, a uz je len moznost ist na ulicu. Bezne rozdiely v cenach bytov v ramci mesta su 10tisice eur
@simca06022011 mne sa zase nezdá reálne platiť energie len 50 eur. Ak rátame vodu,plyn,elektrinu. Len elektrina je minimálna sadzba 25 eur to sme museli platiť za prázdny byt.
A kde máš ešte zvyšné veci ako energie v spoločných priestoroch,fond opráv. A keď nemajú fond opráv z čoho platili novú strechu? Veľa vecí nesedí.
Ono veľa vecí sa dá dohodnúť, pomôcť ale musí byť ochota na oboch stranách.
Nedá sa bývať v bytovke len tak bez údržby.
@bosorkabb ešte raz platím za kúrenie 50 eur vo fonde oprav mame dokopy 5000 na strechu sme si nasetrili 10 tisíc dokopy pred x rokmi konkurz firmy nie ako teraz jedna a dovidenia
@simca06022011 ok, mohki ste do fondu platit roky. Ale museli to teda byt pekne palky, ak mate nazbierane take sumy, ze nebolo treba ani uver.
Neviem si predstavit o ake velke sumy muselo ist...matematika proste nepusti.
S uverom dopredu, ste mohli platit cele tie roky mesacne menej.
Vsak priklady zo zivota, co vidim v okoli.. Niekto hoci aj lepsie zarabajuci, setriaci ...ma nakoniec mensi byt, ako hoci aj slabsie zarabajuci, ale co rovno rychlo bral uver (pred rokmi, a teda uz aj oredcasne vyplatil)
@romino ja som jasne napisala, ze na zateplenie sa uver bral... tak neviem o akych palkach tocis co sme mali vyzbierat.. roky si tam ludia zbierali a nic sa neprerabalo a nerobilo, bola to uplne povodna tehlova bytovka, uz ked som sa nastahovala bol fond dost vysoky, potom sa vymenil "domovnik", ktory ma aj ako take ekonomicke vzdelanie a vedel pocitat a vybavovat, v priebehu par rokov zacalo prerabat aj s uverom a bez toho aby ludia plaitli 200EUR mesacne. Ja teraz aktualny rozpis nemam, ale my sme mali fond oprav nejakych 50-70EUR pred 10rokmi tam a to sa kazdorocne riesilo +/- podla toho co bolo treba...To je u nas na dva chody 2x3x6 bytov mesacne cca 2500EUR? tak si porataj ak sa to zbiera rok dva a zaroven to maju na terminovanom ucte a ide sa nieco riesit...
Oni pri 50EUR platbe mesacnej neexistuje ze tam zbieraju nieco, mozno tak par eur na ziarovky :D.. Ale kecy o tom, ako nevyzbiera niekto nieco si nechaj.. :D nie vsetci ked sa zatepuje zacneme platit 200EUR mesacne do fondu :DDD pripadne berieme spotrebaky :D
@simca06022011 no ani v tomto nepises logicky, uz ti to tu vysvetlili. Pani tipujem nebyva v najmensej najhorsej garzonke, v najhorsej lokalite mesta ..ze by od toho nemal existovat lacnejsi byt, a uz je len moznost ist na ulicu. Bezne rozdiely v cenach bytov v ramci mesta su 10tisice eur
@romino k bytu som sa vyjadrila, nevidim dovod aby sa niekto v 65rokoch, sam, stahoval.. do najhorsje garzonky, lebo nejakym mldikom z MK to pride ako super napad.
@romino prečo sa ja mam sťahovať len preto že niekto chce zarábať lebo sa nestavia . Prečo ja mam súhlasiť so zateplenim bez záruky bez faktúry?
nechapem ako moze byt zateplenie bytovky v bytovom spolocenstve bez faktury, ak nebude faktura na zaklade coho chcu pytat peniaze?
Autorka co sa tyka pozastavenia prac ti neviem poradit. Ale dobra otazka bola, kto bude po tebe dedit? Ten by ti mohol pomoct! Ja mam tetu ktora nema muza, deti, ani vnucata. Asi budeme dedit my ako synovec a netere. Ak by sa teta nerozhodla inak, kludne by mohla predat a uzivat si, tak ak by poziadala o pomoc, snazili by sme sa jej pomoct. Ale to by sme urobili aj keby sme nededili nic.
Ty mas este moznost, byt predat vyhodnejsie s vecnym bremenom a to pravom dozitia v tom byte. To nie je podvod, to je realita. Novy majitel s tym bytom nemoze nic robit, pokial by si ty bola nazive. Tebe by to prinieslo financie, prilepsenie a niekto by mohol byt ziskat vyhodnejsie. Ak mas nejakych znamych, alebo niekomu komu doverujes, porozmyslaj.
@romino prečo sa ja mam sťahovať len preto že niekto chce zarábať lebo sa nestavia . Prečo ja mam súhlasiť so zateplenim bez záruky bez faktúry?
@anonym_autor inak by ma zaujimalo ci vobec moze taketo nieco bez faktury robit spolocenstvo. Aky doklad si daju do "uctovnictva", na zaklade coho to vyuctuju
nechapem ako moze byt zateplenie bytovky v bytovom spolocenstve bez faktury, ak nebude faktura na zaklade coho chcu pytat peniaze?
@anonym_ed93ff akurat mi citas myslienky :DD to potom nie je faktura = nemozu ani penaize tahat od obyvatelov, nie? okrem ineho je to na kontrolku a pokutku z FS pre dodavatela
@anonym_ed93ff akurat mi citas myslienky :DD to potom nie je faktura = nemozu ani penaize tahat od obyvatelov, nie? okrem ineho je to na kontrolku a pokutku z FS pre dodavatela
@simca06022011 a čo je FS ?
@simca06022011 a čo je FS ?
@anonym_autor financna sprava :D to je velka vec zobrat peniaze za takuto pracu bez faktury...
@anonym_autor financna sprava :D to je velka vec zobrat peniaze za takuto pracu bez faktury...
@simca06022011 ďakujem pekne
@simca06022011 ďakujem pekne
@anonym_autor ale tieto kontroly z fs sa riesia az po realizacii, cize to vopred nepomoze tebe vobec... skor to, ako chce spolocenstvo tieto veci platit zo spolocneho, bez dokladu.
@romino k bytu som sa vyjadrila, nevidim dovod aby sa niekto v 65rokoch, sam, stahoval.. do najhorsje garzonky, lebo nejakym mldikom z MK to pride ako super napad.
@simca06022011 tak sa potom ospravedlnujem, som nevedel ze ste brali aj uver. Musel som prehliadnut. Ja ze tvrdenie bolo, ze vobec nikdy ziadny a napriek tomu mate vsetko prerebene len z dopredu nazbieraneho.
A to mi absolutne nesedelo.
@anonym_autor bez zaruky a bez faktury, ale oficialne sa take nieco zaplati z oficialneho fondu oprav, a drviva vacsina su s tym ok, su ok s tym ze zacnu platit nazvys 200eur .. vsak preco nie, nech si niekto nacierno zarobi , nech si prerobi za prestrelenu cenu ?
V tejto chvili som prestal verit celemu pribehu.
@simca06022011 ale veď riešenia má. Niekedy už neostávajú pekné riešenia, ale s nepeknými riešeniami sa majú ľudia naučiť vysporiadať v detstve. Neviem aký súcit mám riešiť s dospelou osobou, ktorá má akože oplývať životným múdrom. To tu prezentuješ akoby to bola 95 ročná babka, ktorá trpela pod komunistickým štátom väčšinu života a teraz sa nevie o seba postarať. Pre boha veď väčšinu života funguje v tomto "trhovom" systéme, kde sa máš postarať o seba. 30-35 rokov je na naučenie samostatnosti málo a vyžaduje si to súcit?
Že neviem koľko stoja byty? Veď si otvor realitný portál. Trebárs Michalovce 2 izbák 50m2+ cca 100 tisíc, garsónka 50-70 tisíc. Keď predáš byt 60m2 a kúpiš menší 20-30m2 tak ušetríš tisíce eur, nie je tam priama úmera ale ušetríš. Neviem čo tu skúšaš , volá sa to "downsizing", bežná prax vo svete. Ak chceš súcit a sympatie tak riešenie bolo písané, Donio.
@anonym_autor bez zaruky a bez faktury, ale oficialne sa take nieco zaplati z oficialneho fondu oprav, a drviva vacsina su s tym ok, su ok s tym ze zacnu platit nazvys 200eur .. vsak preco nie, nech si niekto nacierno zarobi , nech si prerobi za prestrelenu cenu ?
V tejto chvili som prestal verit celemu pribehu.
@romino presne tak tak to chcú pretože DPH faktúra by im zdvihla cenu a to načo platiť štátu tak to bolo odprezentovane
@simca06022011 ale veď riešenia má. Niekedy už neostávajú pekné riešenia, ale s nepeknými riešeniami sa majú ľudia naučiť vysporiadať v detstve. Neviem aký súcit mám riešiť s dospelou osobou, ktorá má akože oplývať životným múdrom. To tu prezentuješ akoby to bola 95 ročná babka, ktorá trpela pod komunistickým štátom väčšinu života a teraz sa nevie o seba postarať. Pre boha veď väčšinu života funguje v tomto "trhovom" systéme, kde sa máš postarať o seba. 30-35 rokov je na naučenie samostatnosti málo a vyžaduje si to súcit?
Že neviem koľko stoja byty? Veď si otvor realitný portál. Trebárs Michalovce 2 izbák 50m2+ cca 100 tisíc, garsónka 50-70 tisíc. Keď predáš byt 60m2 a kúpiš menší 20-30m2 tak ušetríš tisíce eur, nie je tam priama úmera ale ušetríš. Neviem čo tu skúšaš , volá sa to "downsizing", bežná prax vo svete. Ak chceš súcit a sympatie tak riešenie bolo písané, Donio.
@deinela vy nemáte štipku ľudskosti ja tu som prežila mladosť starobu a bytovy dom nepotrebuje zateplenie aspoň keby poriadne ako sa ma ale takto a potom po roku 2 znova peniaze či ako kde sa domozem reklamácie
@anonym_autor tak sa nesťahujte, neplaťte a budú to od Vás vymáhať. Nikto Vás nenúti sa sťahovať. Rozhodli ste sa bývať pod jednou strechou s ďalšími ľuďmi, ktorí majú zákonné právo (dokonca až povinnosť) sa o spoločný majetok starať, čo si vyžaduje peniaze. Normálni ľudia v bytovkách na to myslia desiatky rokov dopredu, Vy čo tam bývate zjavne nie a riešite to až teraz, keď sú už všetci normálne mysliaci zateplení (už roky) a teraz je to brutálne drahé.
Ak toto riešiť nechcete tak to treba predať a kúpiť si malý domček trebárs v okrese Veľký Krtíš, kde nájdete domy v pôvodnom stave za 20-30 tisíc eur a nemusíte riešiť žiadne zateplenie, opravy ani nič.
Vy sa pýtate na riešenia, nie na štipku ľudskosti. Ak chcete štipku ľudskosti tak Vám na diaľku štipku posielam. Pomohlo Vám to? Ak chcete peniaze choďte na Donio, napíšte do lampárne, vyplačte sa do telky a niekto Vám peniaze pošle.
Kde bývate? V akej lokalite? Či náhodou nechce štipku ľudskosti človek bývajúci na hradnom kopci, nech vieme.
@deinela vy nemáte štipku ľudskosti ja tu som prežila mladosť starobu a bytovy dom nepotrebuje zateplenie aspoň keby poriadne ako sa ma ale takto a potom po roku 2 znova peniaze či ako kde sa domozem reklamácie
@anonym_autor dobre to chapem, ze sa to bude realizovat "na cierno"? Ak sa to vobec da takto urobit, tak potom nemaju ako od teba ziadat nejake mesacne uhrady. Na zaklade coho by to chceli vymahat? Cele je to podozrive..

@simca06022011 mne sa zase nezdá reálne platiť energie len 50 eur. Ak rátame vodu,plyn,elektrinu. Len elektrina je minimálna sadzba 25 eur to sme museli platiť za prázdny byt.
A kde máš ešte zvyšné veci ako energie v spoločných priestoroch,fond opráv. A keď nemajú fond opráv z čoho platili novú strechu? Veľa vecí nesedí.
Ono veľa vecí sa dá dohodnúť, pomôcť ale musí byť ochota na oboch stranách.
Nedá sa bývať v bytovke len tak bez údržby.
@bosorkabb a ano fond nesedi, ale pani sa podla mna do toho nevyzna, on len vidi co plati... kto vie kedy a z coho sa strecha robila.. a ci vobec... si vezmi kolko platime my, a mame VSETKO nove v dome.