Bývanie v nebytovom priestore
Zdravím, pred časom som sa nasťahoval do “bytu” (podnájmu) a všetko zo začiatku vyzeralo fajn, zmluvu som dostal ako k prenájmu bytu na bývanie, a všetko bolo OK až pokedy mi prenajímateľ priniesol vyúčtovanie za vodu, na ktorom bolo uvedené že mam extremne vysoký nedoplatok aj napriek tomu, že trvalo pracujem v zahraničí a v byte som sa dokopy zdržoval max 1 mesiac z roku, vo vyúčtovaní za vodu stálo že som prečerpal skoro
20 000m3 vody čo som absolutne nechapal keďže som v byte ani nebol, čiže to bolo prvé podozrenie že sa niekto hral s meračom vody… a následne som zistil že platím extremne vysokú sadzbu za energie, tak som začal pátrať a zistil som že bývam v nebytovom priestore…
Prenajímateľ odomňa vyžaduje aby som mu tento extremne vysoký a nereálny nedoplatok zaplatil, inak ma vysťahuje…
Netušil som o tom že je to nebytový priestor keď som sa tam nasťahoval a teraz som v situácií, že mi prenajímateľ drží zalohu skoro tisíc eur, všetok nábytok mám nasťahovaný v priestore a neviem ako ďalej…
Má niekto prosím skúsenosti s niečím podobným?
@adam331 stretnutie s právnikom - vezmi aj zmluvu o prenajme. Potom stretnutie s prenajímateľom. Tipujem, že to bude už úplne iná debata ako “vysťahujem ťa” 🙂
A ako,to ti "zabudnú" prenajímateľ spomenúť v zmluve,že je to nebytový priestor? 🙄 V tomto sa nevyznám, ale tu určite iba poradiť sa s právnikom. Toľko vody minút,keď píšeš,že tam ani poriadne nebývaš.
@adam331 takto poporiadku
predpokladam, ze si sa pomylil(a) a bavime sa o 20.000 l = 20 m3 = co je 20 kubikov... Ano, ak tam nebyvas, respektive sam byvas a kratko, tak to je "vela" (to bude tak 2mesacna spotreba 4clennej rodiny? To len aby sme tu nestrielali hausnumera... Je to separatny problem, preco az 20m3 sa minulo...
Teraz k nebytovemu priestoru... Nie som si uplne isty, ci ma nebytovy priestor vacsie sumy za energie, jedine ak by bol prihlaseny na srocku (to si myslim, ze robi rozdiel... ze domacnosti / FO maju dotaciu napriklad na elektrinu a srocky nie)...
Posledna a najpodstatnejsia vec, co je v zmluve. V zmluve by mala byt zadefinovana zaloha / poplatky za energie, najomne... proste dopredu by si mal vediet, co platis. Detto by tam hned na zaciatku mala byt identifikacia nehnutelnosti a z toho by sa malo dat vycitat, ze je to nebytovy priestor.
Inac akoze v "apartmanoch" (ako sa to nazyva casto... nespravne), teda v nebytovych priestoroch byva "polka" Bratislavy (lebo kazda novostavba ma niekedy aj 40% jednotiech ako nebytove... to zase nie je taka tragedia (ma to svoje nevyhody a specifika, ale je to vcelku normalne)...
Vpodstate to nesplna nejake svetlotechnicke normy, mozno hlukove a plati sa vyssia dan (co ta ako najomnika nemusi trapit)... a castokrat sa tam neda dat trvale bydlisko...
Takze long story short... co je v zmluve...
@adam331 v katastri na webe si mohol pozrieť LV a skôr zistiť že ti prenajme nebytový priestor, tam si ani trvalý pobyt nemôžeš dať

@adam331 to sa porsd s pravnkom.Keby aj za mesiac si nemohol minút tolko vody.Co to je ateliér, predtým obchod?