icon

Pôrod v Čechách - prechod cez hranice

29. nov 2025

Ahojte, ako to je keď porodim v Čechách ? Chcem ísť do českej pôrodnice, pustia nás napr po troch dňoch ale dieťa samozrejme ešte nemá doklady, len správu z pôrodnice. Stačí to na hraniciach keby nás kontrolujú alebo nie ? Riešil to niekto ?

guudy
29. nov 2025

@anonym_autor je tu milion identickych tem. Citaj tam

anonym_fb3f0f
29. nov 2025

@anonym_autor za posledne dva tyzdne tu bola asi trikrat takato tema. Nie nestaci to, kazdy kto prechadza cez hranicu musi mat platny doklad s fotkou (aj novorodenec). V praxi samozrejme chodia bez dokladu pre dieta ale to velke riziko.

stormie
29. nov 2025

Musi mat doklady, takze taketo porody v zahranici (cr, rakusko) a po par dnoch domov na sr su oficialne nemozne, ale este som nepocula o pripade ze by na hranici zastavili a nepustili. Vybavenie dokladov (jednorazovy cestovny pas a pod) sa riesi cez ambasadu a je to na niekolko tyzdnov.

autor
29. nov 2025

@guudy

@anonym_fb3f0f

Baby neviem nájsť tie témy, vidím tu len samé kontroly počas korony, preplácanie pôrodu ale toto zrovna nie

anonym_fb3f0f
29. nov 2025
@anonym_autor

@guudy

@anonym_fb3f0f

Baby neviem nájsť tie témy, vidím tu len samé kontroly počas korony, preplácanie pôrodu ale toto zrovna nie

@anonym_autor daj to do lupy, naozaj je toho vela. Ale to je jedno, nedozvies sa nic ine len to co tu uz zaznelo.

guudy
29. nov 2025
@anonym_autor

@guudy

@anonym_fb3f0f

@anonym_autor

zuzanaete
29. nov 2025

Ide sa s dietatom bez dokladov a kazdy dufa/veri, ze nebudu kontroly. Neviem, co by sa realne stalo pri tak malom dietati, ak by to riesili. Tiez som rodila v CR a proste sme isli domov.

anonym_0a1e4d
29. nov 2025
@zuzanaete

Ide sa s dietatom bez dokladov a kazdy dufa/veri, ze nebudu kontroly. Neviem, co by sa realne stalo pri tak malom dietati, ak by to riesili. Tiez som rodila v CR a proste sme isli domov.

@zuzanaete riesili by to podla zakona. Dieta by odobrali a ty by si musela dokazovat, ze je tvoje.
Moze sa zrovna stat nejaky unos a postavia kontroly na hranice... A potom co?

cimage
29. nov 2025

Porodis, ides domov s papierom co mas. Este som nepocula, ze by niekoho kontrolovali na hranici a cakat kym ti vydaju doklady? To mas na par tyzdnov. Je vela zien co rodi v zahranici a v pohode idu domov.

autor
29. nov 2025
@guudy

@anonym_autor

@guudy veď práve tieto témy som prešla ale sú zamerané na iné, nie konkrétne toto

autor
29. nov 2025
@cimage

Porodis, ides domov s papierom co mas. Este som nepocula, ze by niekoho kontrolovali na hranici a cakat kym ti vydaju doklady? To mas na par tyzdnov. Je vela zien co rodi v zahranici a v pohode idu domov.

@cimage áno ani ja som nepočula a neviem či sa spoliehať nato, alebo reálne môže byť problém

kiki68
29. nov 2025

Je to taky kockopes, lebo do 3/4 dni nemusis prihlasovat pobyt ako taky, cize nie je tam pobyt, Je to seda zona, viac menej cakat musia ti, co idu letecky. Toto sa tak nejak ticho toleruje. Aspon to je moj dojem za tie roky, co som prechadzala hranice. V teorii by vzali kazde dieta na dokazovanie, co napr omylom preslo v kittsee cez rampy…

autor
29. nov 2025
@kiki68

Je to taky kockopes, lebo do 3/4 dni nemusis prihlasovat pobyt ako taky, cize nie je tam pobyt, Je to seda zona, viac menej cakat musia ti, co idu letecky. Toto sa tak nejak ticho toleruje. Aspon to je moj dojem za tie roky, co som prechadzala hranice. V teorii by vzali kazde dieta na dokazovanie, co napr omylom preslo v kittsee cez rampy…

@kiki68 3-4 dni a ako to je ak sú v pôrodnici napr 10 dní? Napríklad kvôli žltačke

kiki68
29. nov 2025
@anonym_autor

@kiki68 3-4 dni a ako to je ak sú v pôrodnici napr 10 dní? Napríklad kvôli žltačke

@anonym_autor tak stale je to nemocnica, nie je to pobyt u niekoho.

neviem_123
29. nov 2025

My sme tak isli, mali sme prepustacie spravy mna aj dietata, nezastavili nas tak neviem akoby sa to realne riesilo ale vacsina chodi len takto s prepustaciu spravou. Inak poradim ti, do porodnice si ber originaly dokladov (uz neviem co presne chceli asi rodne listy a sobasny) nieco som mala kopiu a kvoli tomu sa nam brutaaaalne natiahol cas na vydanie rodneho listu. Potom sa este vybavuje slovensky RL na zaklade ceskeho takze sa to poposuva, dieta nema preukaz poistenca, my sme napr skrz toto nestihli dobrovolne ockovanie proti rotavirom. Ale inak odporucam cesko a drzim palce🙂

anonym_704340
29. nov 2025

Treba osloviť našich EÚ poslancoch nech niečo pre ľudí urobia aby to bolo jednoduché a legálne. Napríklad vydávať jednorázový digitálny doklad na návrat do domácej krajiny.

Požiadalo by sa o to na matrike ešte v domácej krajine, nemocnica by odfotila bábätko a pridala dátum narodenia aj potvrdenie že to odfotené dieťa je danej matky, elektronicky podpísala a matka mala potom v aplikácii doklad pre svoje dieťa.

amdornik
29. nov 2025
@kiki68

@kiki68 nemôžem si pomôcť, ale toto som pochopila ako tri štvrtiny dňa, čo znamená 18 hodín.... nemala si na mysli náhodou 3 - 4 dni?

kiki68
29. nov 2025
@amdornik

@kiki68 nemôžem si pomôcť, ale toto som pochopila ako tri štvrtiny dňa, čo znamená 18 hodín.... nemala si na mysli náhodou 3 - 4 dni?

@amdornik ano mala, nie 18 hod

mateson2004
30. nov 2025

Normálne choď, nerieš to.