icon

Ako prekonať strach z cestovania?

simonbrk
28. mar 2026

Už som dospelá niekoľko rokov, ale najďalej som bola sama jedine v meste, čo je 9km od našej dediny. Už nejaký čas sa poznám s mužom, ktorý má tiež takýto strach z cestovania. Práve to je to, že sme aj ďaleko od seba. Vlakom som ešte nikdy necestovala, taxíkom raz... Bojím sa toho, že by som sa stratila. Ako to prekonať? Chcela som ísť aj na Erasmus v minulosti, ale keď som prišla na to, že k tomu treba ísť lietadlom do neznáma, tak nič z toho nebolo. :/

Strana
z2
viestta
29. mar 2026
@simonbrk

@sovica Ja som to myslela tak, že SAMA nemám odvahu cestovať. Samozrejme som bola mimo okresu už veľakrát...

@simonbrk vsak to presne rovnake ako ked cestujes s niekym, len si vsetko riesis sama. Si schopna si kupit gate? Ak ano, si schopna kupit si aj listok na vlak.

zuzana76
29. mar 2026

Ale naozaj su taki ludia co takmer nevystrcili nohu zo svojej obce, moj otec mal kolegu, co naozaj bol najdalej asi 15 km od svojej dediny, v najblizsom meste na vysetreni u dr. A raz mal ist pracovne z fabriky do dalsej "otcovskej fabriky" (asi 50 km vzdialenej a viac prestupov) a otec mu musel vsetko napisat aj nakreslit na papier. Uplne jednoduchy cloviecik to bol. Pracoval vo svojej obci.

zuzana76
29. mar 2026

@simonbrk nedavala by som sa dokopy s clovekom, co ma rovnaky strach ako ty, nebudete vediet fungovat.

anonym_35bb0a
29. mar 2026
@simonbrk

@sovica Ja som to myslela tak, že SAMA nemám odvahu cestovať. Samozrejme som bola mimo okresu už veľakrát...

@simonbrk no tak ked ti na tom muzovi a tom stretnuti s nim zalezi, tak popros kamaratku alebo sestru ci brata, ci by s tebou nemohli ist vlakom/busom do toho mesta kde sa mate stretnut. oni mozu ist zatial niekam na kavu, do obchodu alebo tak. a ty uvidis, jednak ci vobec budes mat zaujem s tym muzom nieco si zacinat alebo aspon to, ze cestovat takto nie je nic hrozne a nabuduce to mozes skusit sama. i ked trosku si neviem predstavit toho muza co ma strach sadnut na vlak ci bus nedajboze do auta a ist mimo svoju dedinu. ako s takymto muzom sa da fungovat. ale s nim by mozno isla aj mamicka 😉

cimage
29. mar 2026

Ja mam vyse 40, pocestocane hore dole a aj tak som s detmi nastupila na zly vlak a isli sme o 30km dalej ako sme mali. Ja som vlakom nebola 10r a ze idem s detmi 2zastavky k nasim. Ved este neisli vlakom a netusila som, ze zmenili spoje a vlak nestal v kazdej stanici. No co, aspon mame na co spominat a na com sa smiat 😁. K nasim sme dosli s 2hod meskanim, ved neide o zivot.

anonym_322f2d
29. mar 2026
@sovica

@natalka13 Hmm? Nechápem🙄
VŠ nemohla vyštudovať, ak bola v živote najďalej 9 km od svojho bydliska. V okrese Veľký Krtíš nie je žiada VŠ a autorka žije v dedine Želovce.

@sovica online

april171
29. mar 2026
@bielasovicka

@simonbrk a to si nemohla skôr napísať? Necháš tu od včera ženy aby ti vysvetľovali ako sa nemáš báť cestovať?

@bielasovicka hneď v prvej vete píše, že sama
Ako vidieť, málokto riadne číta, všetci len rýchlo preletia text a tak aj potom vyzerajú odpovede

bielasovicka
29. mar 2026
@april171

@bielasovicka hneď v prvej vete píše, že sama
Ako vidieť, málokto riadne číta, všetci len rýchlo preletia text a tak aj potom vyzerajú odpovede

@april171 nepochopila si, ale dobre

unicornlady
30. mar 2026

Autorka, doma si popozeraj dobre mapu, prípadne si napíš nejaké veci, aby si vedela, podľa čoho sa orientovať.
Čo nebudeš vedieť, sa spýtaš. Napr. v koronovom období, kedy som istý čas nechodila vlakom a v zime akurát menili spoje, dali mi rýchliky s prestupmi atd... a zrazu som stála v Nitre na stanici večer po tme, tam stálo niekoľko vlakov a nejaké aj hlásili a ja som pozerala, že ktorý spoj je môj. Tak som sa spýtala ľudí. A aj teraz, keď ľudia nevedia, tak zase ja pomôžem im. To je úplne normálne. Netvrdím, že všetci, ale je dosť normálnych ľudí, čo ti poradia 🙂

Strana
z2