icon

Kam na prvý let sama? Rím alebo Španielsko

7. apr 2026

Dobrý deň, akú krajinu by ste mi odporučili ako žene čo nikdy neletela a nevie ako fungujú letiská? Dosť ma láka Rím a Španielsko. Nebojím sa ísť sama ale bojím sa zorientovania

anonym_1cde1f
7. apr 2026

Vyskúšaj si najprv Bratislava - Košice, Košice - Praha.

anonym_f1a02c
7. apr 2026

Rim je uplne v pphode

autor
7. apr 2026
@anonym_1cde1f

Vyskúšaj si najprv Bratislava - Košice, Košice - Praha.

@anonym_1cde1f nechcem zas zbytočne takto cestovať. Len mi ide o to či je to náročné sa sama zorientovať na letisku prvýkrát v cudzej krajine, na Slovensku verím že by som to zvládla

anonym_3423d4
7. apr 2026

Ak sa nebojíš letu samotného, tak tam nie je čo "trénovať"... to že si to vyskúšaš do Košíc, ti nepomôže sa po prílete na iné letisko zorientovať... ja som letela xy krát, ale keď som išla prvýkrát sama, tak tam bol aj tak trochu stres... a všetko úplne v pohode (bolo to Milano Malpensa a späť som letela z Bergama), letiská sú všade dobre značené, ideš s davom a pokiaľ sa vieš dohovoriť, tak už vôbec nie je problém... pozri si dopredu ako sa z letiska najlepšie dostať do mesta, daj si na všetko dostatok času, maj po ruke mobil s internetom a určite to zvládneš 🙂 držím prsty

anonym_3423d4
7. apr 2026

A napr. Barcelona má úplne super zrozumiteľnú navigáciu na metro priamo z letiska a celkovo sa mi v meste dobre orientovalo

tenerifka
7. apr 2026

Akoze nechapem, koho este k tomu potrebujes? Vsetky letiska maju napisy okrem miestneho jazyka aj v anglictine. Ja ked niekam cestujem s manzelom, tak ja som ta, co vsetko hned najde a zorientuje sa, on za mnou uteka ako steniatko za mamkou...

beckinka
7. apr 2026

Ale to nie je vôbec ťažké. Najprv si ideš na check in po letenku k pultiku. Na obrazovkách sleduješ mesto kam letis a postavis sa do tej rady. Dostaneš letenku resp palubný lístok do ruky a odovzdas podanú batožinu. Potom si sleduješ názov a číslo tvojej gate. Ideš na bezpečnostnú kontrolu. Odovzdas letenku pas príručnú batožinu a prejdes cez taký rám. Odchádzaš na svoju gate kde čakáš na boarding keď začnú volať ľudí na let. Hotovo.

anonym_d8cd93
7. apr 2026

@anonym_autor vieš po anglicky? Ak áno, tak sa predsa hocikedy mozes spýtať …

anonym_3423d4
7. apr 2026
@beckinka

Ale to nie je vôbec ťažké. Najprv si ideš na check in po letenku k pultiku. Na obrazovkách sleduješ mesto kam letis a postavis sa do tej rady. Dostaneš letenku resp palubný lístok do ruky a odovzdas podanú batožinu. Potom si sleduješ názov a číslo tvojej gate. Ideš na bezpečnostnú kontrolu. Odovzdas letenku pas príručnú batožinu a prejdes cez taký rám. Odchádzaš na svoju gate kde čakáš na boarding keď začnú volať ľudí na let. Hotovo.

@beckinka ja pre autorku len doplním, že pri letoch bez podpalubnej batožiny spraviť online check-in v appke danej spoločnosti, letenka v mobile a na letisku rovno na bezpečnostnú kontrolu 🙂

anonym_6d391a
7. apr 2026

Nie je to nic narocne a keby nieco, usta mas a anglictinu predpokladam ovladas. Do Rima napriklad lietaju lowcosty na malinke letisko ciampino, tam sa isto nestratis.

stankadu
7. apr 2026

V Španielsku som nebola, ale Rím je pohoda. Z BA do Rima na letisko Ciampino, malicke, iba 2 gaty (brány na odlet) a priamo bus do mesta cca 45 min a si v Rime. Kde vystupiš z busu pri Termini, tam aj nastupiš a ides späť na letisko. A keď vies anglicky, nema problema 😉 prip. ruky nohy alebo prekladac v mobile.

bluka2
7. apr 2026

Pokiaľ dokážeš použiť vlakovú stanicu, zvládneš to aj na hocijakom letisku

anonym_ce7a16
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_1cde1f nechcem zas zbytočne takto cestovať. Len mi ide o to či je to náročné sa sama zorientovať na letisku prvýkrát v cudzej krajine, na Slovensku verím že by som to zvládla

@anonym_autor Ak ovladas jazyky, na letisku sa v pohode zorientujes. V pripade potreby sa mozes opytat alebo aj odpozerat okolo seba co a ako treba robit. A mas uz plan ako chces stravit cas sama v danej krajine?