Prvá dovolenka s trojročným dieťaťom: lietadlo verzus auto
Uvazujeme s manzelom nad letnou dovolenkou. Ja som za lietadlo Turecko a Manzel za Chorvatsko autom. Viem, pod lupou su prispevky, no ja som sa chcela poradit s mamickami ktore maju narocne dieta😤😆tzn, ze nezaspi hocikde, za hociakych podmienok, vela veci vadi atd.. Proste nase dieta nieje take, ze budeme cakat na letisku a od unavy zaspi. Alebo rozmyslam, ked sa zobudi v aute v noci uprostred cesty tacne plakat, vrieskat co potom?Tie 2h v lietadle skor sa daju prezit ci?? Dakujem za rady
Za mňa lietadlom, v aute by deti nevydržali. Vezmi nejaké zošity, knihy, nálepky, novú hru, posťahuj rozprávky a zvládnete to.
@thereisabear keď sa,mu bude venovať, urobia z toho dobrodružstvo a nadchnú ho, bude to v pohode. Najhorší sú takí, čo nechajú tie deti lietať po letisku, kopať a hučať v lietadle a oni majú na háku, bez ohľadu na druhých
@thereisabear keď sa,mu bude venovať, urobia z toho dobrodružstvo a nadchnú ho, bude to v pohode. Najhorší sú takí, čo nechajú tie deti lietať po letisku, kopať a hučať v lietadle a oni majú na háku, bez ohľadu na druhých
@tilly niektore deti tam zbytocne budes nadchynat a robit z toho dobrodruzstvo. Su deti a deti.
Inak suhlasim, taki su najhorsi - lenze s niektorymi detmi v niektorom obdobi sa naozaj NEDA - a to musi vediet rodic rozumne zvazit, ze asi sa tym lietadlom s nim a teraz nevydam.
Nočné cestovanie autom. Akože je rozdiel, či cestuješ z BA alebo z východu, odkiaľ je to zasa +4 hodiny alebo koľko navyše. Ale my preferujeme takéto cestovanie. Štart po polnoci, kedy sa väčšinou deťom chce spať, zobudia sa nad ránom, keď začne byť kúsok vidnejšie, zastávka na cikanie a to už sme v polovici rakúska. Potom znova útlm a budíček v taliansku. Ale my chodíme iba tam, neviem o koľko je tvoja destinácia ďalej.
@anonym_5cbb7a praveze vychod
Mala som take dieta a teda predstava ze s nim idem lietadlom a ze sa mu tam nebude pacit a 2 hodiny tak prezjape, no... Ja som dost odvazna - ale zas aj tolerantna voci inym. Letisko - kontroly, cakacky na kazdom rohu, to nie je "len 2 hodiny cesty". A mat taketo dieta (a mala som) vzdy sme volili auto. V tom aute totiz si mozes vsetko prisposobit dietatu. Aj zastavky, aj moznosti atd. Na letisku zabudni.
Druhe dieta napriklad by som uplne v pohode brala lietadlom. To sa nedalo porovnat, bolo ovela spokojnejsie a prisposobivejsie aj ako male. Takze - zalezi na dietati, zbytocne Ti tu budeme vypisovat ako sme MY chodili. Kazde dieta je ine.
@anonym_bd13cf veď práveže na letisku máš možnosti čo robiť a nie sedieť v kolóne hodiny. To sa ako prispôsobíš dieťaťau, keď ti v aute začne jačať, že už nechce sedieť a cikať a kakať a vy niekde na ceste bez možnosti vystúpiť.
@anonym_bd13cf veď práveže na letisku máš možnosti čo robiť a nie sedieť v kolóne hodiny. To sa ako prispôsobíš dieťaťau, keď ti v aute začne jačať, že už nechce sedieť a cikať a kakať a vy niekde na ceste bez možnosti vystúpiť.
@anonym_3befef veď to
@anonym_3befef ked zacne ziapat 2,5 hodiny v lietadle, spolucestujuci sa potesia.
Sla by som autom. Ale nie do Chorvatska. A auto by som uprednostnila kvoli tomu, ze nie si viazana letom. To znamena, ze v pripade akychkolvek problemov mozes nasadnut do auta a odist. My sme s malym dietatom odchadzali z dovolenky niekolkokrat skor. Bohuzial, snad do 5-6 rokov sme mali ma dovolenke vzdy nejake problemy - rotavirus, otrava jedlom, 6. choroba, upal... proste furt daco.
@anonym_d7fded my sme takto išli s nejakou crevnou parádičkou 800km autom. Chytilo nás to po ceste zo Španielska v Taliansku. Celú posádku 🤦♀️. Nepamätám si, ako sme prišli domov.
Raz som letela prechladnuta z ny, v lietadle sú plné dutiny katastrofa. A minulú jeseň som letela do španielska s kašľom, na zemi to bolo v pohode, ale hore, ten suchý vzduch. Myslela som, že sa zadusím. Doma mi nič nebolo, trošku prechladnuta som bola asi týždeň pred cestou, ale ako sme vzlietli, ma to chytilo a ja som sa len modlila 2,5 hodiny, aby sme už boli vonku. A potom som mala dva dni zalahnute v uchu. Hnusný pocit.
Ja by som asi radšej chorobu doliečila na mieste a potom išla domov.
@anonym_3befef ked zacne ziapat 2,5 hodiny v lietadle, spolucestujuci sa potesia.
@anonym_8c3c63 vytiahnem niečo na hranie, pracovné zošity, zoberiem ho na wecko...
@anonym_autor letadlom, denny let. Ak ti dieta ochorie na dovolenke, robis to iste, co by si robila doma-zvazis situaciu a bud to vyriesite bez lekara a do 2 - 3 dni bude ok, alebo ak to bude potrebne, v ramci cestovneho poistenia pojdes k lekarovi tam. Ak by si mala auto a dieta by ti ochorelo napr. v Chorvatsku, nebudes taka sedlaña, ze dieta v horuckach budes prevazat na Sk len preto, lebo..... Lebo co vlastne? Preco by si sa mala okamzite vracat? V tom Chorvatsku dostane rovnaku (a pravdepodobne lepsiu) pomoc ako na Sk, a ako bonus aj s ludskym pristupom.
@tenerifka presne. Dieta s horuckou alebo vracanim ma clovek casto problem nasadit do auta na 20 minut, aby ho odviezol k lekarovi. Mimo dovolenky by to kazda matka zvazila. A ak si aj zlomi ruku, no tiez ho asi nebude ziadna normalna zena prevazat 15 hodin v aute. Pri dovolenke s detmi si vzdy pozriem, aka je dostupnost zdravotnej starostlivosti tam, kde ideme a ako sa clovek v pripadnej situacii dohovori. Dovolenkovej rezorty, hlavne tie kvalitnejsie, maju uz bezne vlastneho obvodaka. A to sme museli ist k lekarovi doteraz skoro na kazdej dovci. A slo to v Spanielsku, slo to v Rakusku, slo to v Egypte, dalo sa aj v Rumunsku😂. Tak Turecko a Chorvatsko tiez snad lekara ma😉.
Ja som za prakticke auto a ak je to prva dovolenka s malym dietatom tak obzvlast. Predstav si napriklad, ze dieta ochorie uprostred dovolenky, ako sa z Turecka dostanes rychlo domov? 🤷♀️ autom nemas problem, proste sadnes a idete, aj o polnoci.
Su to sice len dve hodiny v lietadle, ale na letisku musis byt vopred, ktovie ako dlho este budes cestovat priamo na miesto, cize ked to zratas tak uz si pomaly na case co si autom v Chorvatsku.
@anonym_4dc920 v Turecku podla teba nemaju lekarov? Preco by mali hned utekat domov? By si sa cudovala, ale zdravotnictvo tam maju na vyssej urovni ako u nas. ;)
@tilly niektore deti tam zbytocne budes nadchynat a robit z toho dobrodruzstvo. Su deti a deti.
Inak suhlasim, taki su najhorsi - lenze s niektorymi detmi v niektorom obdobi sa naozaj NEDA - a to musi vediet rodic rozumne zvazit, ze asi sa tym lietadlom s nim a teraz nevydam.
@anonym_bd13cf asi áno. Preto som vyššie písala, že matka si dieťa pozná najlepšie a vie, čo si môže dovoliť. My sme s našimi mohli všetko. V aute sa buď bili, alebo rehotali, to bolo niekedy na havarku, takže, keď sme išli na dlhú cestu, o desiatej sme ich priputali do sedaciek, dostali štvrťku kinedrylu a bol kľud. Alebo sme lietali, keďže na verejnosti boli úplne v pohode. Stačilo im všetko ukazovať, rozprávať sa s nimi, ich všetko zaujímalo. Dalo sa s nimi bez problémov cestovať, kest v reštauráciách bez kriku a obťažovania druhých ľudí. A to má menší diagnózu adhd.
Teraz už lietajú sami bez problémov.
Mladší cestoval minulý rok aj sám s kamarátom do chorvátska autobusom.
Ja ked som chodila s malym autom, kym bol maly tak sme chodili na noc, tahali sme ho hore do 22:00 a potom sme vyrazili v aute zaspal do 5 min a spal az do rana 6:00, keď sme už boli na mieste. Ubytovali sme sa, najedli a isli na plaž. Lietadlom chodíme zatial take lety do 5 hodin, zvacsa sa snazím aby bol let denny, aby sa maly v noci normalne vyspal a ja tiez neznasam vstavat o 1 rano a ist na letisko. Teraz si uz syn sam vybera akoby ist chcel, tento rok by chcel ist lietadlom. Minuly rok sme boli autom .. rok predtym autom aj lietadlom 🙂
Nasa napriklad taka malinka zvykla v aute grcosit, mala kinetozu. V lete byva detom aj teplo v sedacke, hoci mas klimu v aute, nasa byvala vzdy prepotena na chrbate... Pri dlhych cestach je potom problem aj strava, naucila som sa ze nesmie nic ovocne, trebars len suchy rozok, lebo inak jej byvalo zle, a to veru nechces, riesit, ze ti dieta pocas cesty zacne grcosit... kazdy si pozna dieta, ale aj toto je na tej dlhej ceste autom narocne.
Ono je to zial pravda... ked niekto porovnava auto a lietadlo, tak u malych deti treba to ziarenie brat vazne.. Napr. aj take CT hrudnika a brucha v malom veku, moze o 20 rokov vyvolat rakovinu. Su na to studie. A ro Ct trva par minut. Lietadlom letis niekolko hodin.. Tomu dietatu je fakt jedno kde je.. Preco sa s nimi matky trepete cez pol zemegule( pisem obrazne) , len aby ste sa mali cim pochvalit v okoli? Ale je to samozrejme vasa vec, len potom ked kaslete na prevenciu necudujte sa neskor ze musite po doktoroch chodit. Rovnaka tema ako ist s malym dietatom do Egypta, aby ochorelo...alebo santrepat auto 12 hodin... naco to dieta tyrat.. Staci ist aj k jazeru. Napr. V rakusku su nadherne jazera, super rodinne hotely so vsetkymi sluzbami, je to len par hodin, resp. Aj v inych susednych statoch alebo na slovesnku su jazera a detske hotely. Dieta potrebuke zazitky a to ma aj u babky alebo na Vadas Sturovo. Ale tu aso nejde o deto zial, tu ide o dospelych ktori sa nevedia a nechcu detom ani tochu prisposobit a potrebuju sa chvalit kde v riti daleko boli..
@anonym_4dc920 s chorym dietatom z Turecka alebo Chorvatska autom domov😂? Ak ochorie v Turecku, navstivi rezortneho lekara.
@rivini citaj s porozumenim, nikde nepisem ze z Turecka autom domov a ano, z bezne dostupnej destinacie autom sa bezne chodi domov ked je dieta chore
Lietadlom,ale nie Turecko.A datumovo sa vyhnuť najväčšim horučavam.
Lietadlom,ale nie Turecko.A datumovo sa vyhnuť najväčšim horučavam.
@janinah a aku destinaciu poradis?
@rivini citaj s porozumenim, nikde nepisem ze z Turecka autom domov a ano, z bezne dostupnej destinacie autom sa bezne chodi domov ked je dieta chore
@anonym_4dc920 chore dieta trepes bezne 10-15 hodin v aute z dovolenky domov? Moje ma aktualne iba horucku a teda neviem si predstavit, ho v tomto stave nakladat do sedacky a nechat ho spat iba v polosede tolko hodin. Aj z Chorvatska je to riadny kus cesty.
@anonym_d7fded my sme takto išli s nejakou crevnou parádičkou 800km autom. Chytilo nás to po ceste zo Španielska v Taliansku. Celú posádku 🤦♀️. Nepamätám si, ako sme prišli domov.
Raz som letela prechladnuta z ny, v lietadle sú plné dutiny katastrofa. A minulú jeseň som letela do španielska s kašľom, na zemi to bolo v pohode, ale hore, ten suchý vzduch. Myslela som, že sa zadusím. Doma mi nič nebolo, trošku prechladnuta som bola asi týždeň pred cestou, ale ako sme vzlietli, ma to chytilo a ja som sa len modlila 2,5 hodiny, aby sme už boli vonku. A potom som mala dva dni zalahnute v uchu. Hnusný pocit.
Ja by som asi radšej chorobu doliečila na mieste a potom išla domov.
@tilly fuha, to ako vyzerala ta cesta, ked ste mali crevnu paradu a pritom cestovali? 🙂 Vzdy liecime chorobu na mieste. Urcite s akutnymi hnackami, vracanim alebo horuckou by sme necestovali, nie sme padnuti na hlavu. Ale aj ked to uz pominie, clovek je potom taky nijaky. Dieta placlive, zla nalada, na slnko sa s nim neda, kupat sa nechce, prejst sa tiez nie, vsetko je zle, pokazena nalada vsetci. To radsej byt doma.
Mám živé “náročné” dieťa ktoré ale výborne zvláda cesty autom a aj tak ti poviem, že určite letecky 🙂 je to skratka rýchlejšie, pohodlnejšie, máš viac možnosti ako dieťa zabaviť. Odkedy sme v jeho 1.5r prvý krát leteli, tak všade kde sa dá tak ide letecky..
Ono je to zial pravda... ked niekto porovnava auto a lietadlo, tak u malych deti treba to ziarenie brat vazne.. Napr. aj take CT hrudnika a brucha v malom veku, moze o 20 rokov vyvolat rakovinu. Su na to studie. A ro Ct trva par minut. Lietadlom letis niekolko hodin.. Tomu dietatu je fakt jedno kde je.. Preco sa s nimi matky trepete cez pol zemegule( pisem obrazne) , len aby ste sa mali cim pochvalit v okoli? Ale je to samozrejme vasa vec, len potom ked kaslete na prevenciu necudujte sa neskor ze musite po doktoroch chodit. Rovnaka tema ako ist s malym dietatom do Egypta, aby ochorelo...alebo santrepat auto 12 hodin... naco to dieta tyrat.. Staci ist aj k jazeru. Napr. V rakusku su nadherne jazera, super rodinne hotely so vsetkymi sluzbami, je to len par hodin, resp. Aj v inych susednych statoch alebo na slovesnku su jazera a detske hotely. Dieta potrebuke zazitky a to ma aj u babky alebo na Vadas Sturovo. Ale tu aso nejde o deto zial, tu ide o dospelych ktori sa nevedia a nechcu detom ani tochu prisposobit a potrebuju sa chvalit kde v riti daleko boli..
@anonym_5b8a4a pises blbosti. pocas letu schytas ziarenie na urovni rtg, nie ct🙄. A ct teda fakt netrva par minut, ale tak 15-20 sek. Chodim na ct 4x rocne, tak o tom nieco tusim ;)
@anonym_5b8a4a suhlasim. Male dieta nepotrebuje ani Turecko, ani 15 hodin v aute. Rakusko ma nadherne moznosti dovoleniek, Polsko zas blizko k severnemu moru. My sme s detmi boli vsade tade, ale preto, lebo sme to chceli my, rodicia. No autom sme ich nikdy netrepali niekam 15 hodin, ani ziaden let dlhsi ako 2 hodiny. A najnovsie sa snazime chodit niekde, kde to clovek da pod 5 hodin autom.
Osobne som tiez za denny let. Odporucam vybrat si hotel s kratsim transferom. Aspon na prvu dovolenku a dalsie roky uvidite, kolko dieta zvladne. Chorob a zdravotnictva sa obavat nemusis. Mame odskusane ;)
@anonym_fa9090 a preco nie v noci? ved praveze je to lepsie, aby dieta spalo, ci?
@patta89 pretoze 9 hod let sa rovna dvom RTG hrude a s este vacsimi neziaducimi ucinkami kedze ide o kontinualne vystavenie ziareniu
3 hod let sa rovna jednemu RTG hrude. A nevidim dovod tomuto vystavovat 2 rocne dieta ktoremu je skutocne jedno v akom mori sa kupe a ake slnko mu pecie na jeho extra citlivu pokozku. Som radiologicka, viem o com hovorim
@anonym_fa9090 to co mate s tym RTG hrude pri jednom lete, ja mam kamosku byvalu letusku a ta uz podla tohto nazoru , ze ziarenie v lietadle rovna sa RTG by uz ziarila ako vianocny stromcek. Kazdy den absolvovala niekolko letov, 10 rokov v kuse, nehovoriac, ze jej kolegovia piloti sluzia aj po 60 v plnom zdravi ...😉
@anonym_autor za mňa lietadlom. Minulý rok sme boli s 2 ročnou lietadlom v Tunisku a autom v Chorvátsku. Autom už nikdy...
Pripájam sa k mužovi, inak ako autom nie. Chorvátsko je ideálne.
@tilly fuha, to ako vyzerala ta cesta, ked ste mali crevnu paradu a pritom cestovali? 🙂 Vzdy liecime chorobu na mieste. Urcite s akutnymi hnackami, vracanim alebo horuckou by sme necestovali, nie sme padnuti na hlavu. Ale aj ked to uz pominie, clovek je potom taky nijaky. Dieta placlive, zla nalada, na slnko sa s nim neda, kupat sa nechce, prejst sa tiez nie, vsetko je zle, pokazena nalada vsetci. To radsej byt doma.
@anonym_d7fded no, úprimne si ani nepamätám 😅. Stáli sme každú chvíľku, asi na každom odpočívadle a šoféroval vždy ten, komu bolo akurát trošku lepšie. Igelitky, rolky kuchynských utierok sme mali v pohotovosti 😅. Kúpila som travel gum, ktoré našťastie zaberali. Nemali sme inú možnosť. Museli sme ťahať. Dieťa malo vtedy 14 rokov, takže to zvládol.
@anonym_fa9090 to co mate s tym RTG hrude pri jednom lete, ja mam kamosku byvalu letusku a ta uz podla tohto nazoru , ze ziarenie v lietadle rovna sa RTG by uz ziarila ako vianocny stromcek. Kazdy den absolvovala niekolko letov, 10 rokov v kuse, nehovoriac, ze jej kolegovia piloti sluzia aj po 60 v plnom zdravi ...😉
@anonym_d19b3d nemam s tym nic, len som to studovala a mam atestacie v Radiologii. Piloti maju obmedznie veku do 60 😉 toto ti nevyslo. Konzultuj teda s inym lekarom a prever si info. Zavolaj napr na Radiologiu na onko oddeleni Sv. Alzbety v BA

Sla by som autom. Ale nie do Chorvatska. A auto by som uprednostnila kvoli tomu, ze nie si viazana letom. To znamena, ze v pripade akychkolvek problemov mozes nasadnut do auta a odist. My sme s malym dietatom odchadzali z dovolenky niekolkokrat skor. Bohuzial, snad do 5-6 rokov sme mali ma dovolenke vzdy nejake problemy - rotavirus, otrava jedlom, 6. choroba, upal... proste furt daco.