icon

Tipy na zvládnutie dlhej cesty autom s dieťaťom

25. dec 2025

Každý rok chodievame k manzelovnu bratovi s rodinou.
Rodičia im už nežijú, sú len oni dvaja bratia.
Cesta autom nám trvá 11 hodín, čo je pre mňa problém aj bez dieťaťa (bolesť chrbtice dlhé roky + neznasam cestovanie celkovo, mávam závrate). Teraz este ideme aj s dieťaťom, ktoré nerado cestuje a pre mna sú to neskutočne nervy.
Svagrovci su fajn, ale ta cesta ma ubíja.
Lietadlom manzel nechce ísť, ze sa to financne ani casovo neoplatí, preroze letisko maju daleko od ich bydliska a on šoféruje rád.
Mate nejaké typy ako to zvládnuť?
Alebo co by ste robili na mojom mieste?
Ďakujem.

Strana
z2
anonym_fcf15a
25. dec 2025

komu niet rady tomu niet pomoci
za mna ak ty robis mas male dieta a trepes sa niekoma autom 11 hodin
je to jednak nezodpovedne aj voci dietatu a najma nebezpecne tahat tolko na jednu cestu a kvoli par dnom niekde kde nechces ani byt namiesto toho ak uz chodte tam v ramci riadnej dovolenky po ceste sa niekde zastavte alebo chodte lietadlom a nech pre vas pridu

btw oni tiez chodia takto k vam autom na jednu cestu ? a na aky dlhy cas ?

anonym_ddf5ab
25. dec 2025
@janinah

Co tu chceš počuť. Tvoj muž nakazal a hotovo,nič ine netoleruje,nechce vyskušať.Bud sa zariadis po svojom a kupis letenky resp.objednas hotel na polceste alebo trp nadalej.

@janinah Asi tak. Prisla sa postazovat a tym to aj skonci. Ale ak jej to pomoze🤷‍♀️

anonym_9669e4
25. dec 2025
@janinah

@anonym_9669e4 to ako ste isli? Ze 11 hodin...b3zne chodim presov brno za 5,5 hod a to uz je v tom aj kava a tankovanie

@janinah sli sme normalnou trasou po dialnici ako chodime stale. Tu cestu dokazeme dat aj za 6 hodin. Bohuzial, aj za 8, aj za 10 a ocividne aj 11. Stali sme vsade: v Presove, pred Braniskom, na Ivachnovej, na Strecne, v Ziline, za Trencinom, Trnavou a tak dalej...

any_soj
25. dec 2025

@anonym_autor nemáte peniaze na letenky, ale na benzín máte... Nechápem... Veď tak nech ide muž sám letecky, to vyjde určite neporovnateľne lacnejšie, než benzín, nie?

anonym_24b2df
25. dec 2025

Spala by som min.1noc niekde cestou.. mozno aj na 2miestach. Tiez mi vadi dlha cesta. Aj 3,5hod do tatier trpim..

romanovic
26. dec 2025
@anonym_autor

@luccys tak tu bežne citam, ze cestujú aj s mensimi deťmi.

@anonym_autor Ja by som 11 hodin nevydrzala sediet ako spolujazdec. Neviem ako si so soferovanim ty, ale co keby si ty soferovala a rychlo ti to ubehne? Alebo aspon pol cesty?

anonym_85494e
26. dec 2025

@anonym_autor stretnite sa na pol ceste na nejakom peknom mieste na jednu - dve noci a budete mat vylet 🙂 🥳

princezna_bosorka
26. dec 2025

@anonym_autor nezavidim, my sme dali takto max. 7h cestu s detmi. Moje tipy - rozdelit cestu na dve - tri casti, medzi tym dlha pauza (prechadzka, ihrisko, hernicka, prip. niekde po ceste aj prespat), co najviac cesty planovat na spanok dietata a mat pre dieta mrrrrrte zabavy do auta (nove hracky, mlsky). Z hraciek sa nam osvedcil napr. netscroll activity board, srobovacie lietadlo, opakpvane pouzitelne samolepky, magneticke kresliace tabule). Ale teda - prekvapuje ma, ze tvoj muz neberie viac ohladov na teba a dieta.... a este ma napada- vlak by pre vas nebol znesitelnejsi?

anonym_ddf5ab
26. dec 2025

A ti svagrovci k vam ako chodia? Tak nejak si myslim, ze autom nie. Vsak? To len tvoj muz sa tyra (aj vas) tak dlho v aute.

anonym_bef640
26. dec 2025

@anonym_autor nešla by som ani bez dieťaťa. Ak má manžel na prvom mieste financie a nie teba a dieťa, nech si ide sám. Alebo lietadlom, alebo vôbec

marca12
26. dec 2025

Ak nechcete cestovat v noci,tak jedine ho zaujat novymi hrackami. Omavalovanky,nalepkovy zosit,pustat a spievat oblubene pesnicky. Robit si castejsie prestavky. Nieco po ceste pozriet alebo sa zastavit a dopriat mu oblubene jedlo alebo pitie. Spravit z toho vynimocnu misiu,nech sa aj dieta zabavi. Cestou vymyslaj rozne hry napr.sledovat znacky aut,farby aut pocitat a podobne cestovne hry. A bohuzial pocitat aj s tym,ze budu aj umrncane chvile.

anonym_bef640
26. dec 2025
@anonym_63cc36

Ale veď normalne si dajte cestu na dvakrat a niekde v polke cesty prespíte na 1 noc v nejakom hoteli. Aspoň jednu cestu takto urobte. Ak dieťa naučíte od malička, nebude mať inak s tým problém. Deti čo cestujú častejšie, sú na sto zvyknuté

@anonym_63cc36 sú deti, ktoré môžeš vláčiť od narodenia a sú v pohode a sú deti, ktoré si na cestovanie nezvyknú a môžeš sa aj zblázniť, prerevú aj polhodinu k lekárovi, alebo hodinu k babke. A navyše píšem o dvojčatách, takže cestovali rovnako, prešlo to až po treťom roku

anonym_bef640
26. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_63cc36 lenze tym padom su to štyri dni cesty a u nich sme tak 3 dni. Viem si aj inak predstaviť styri drahocenné dni dovolenky. Ja uz pracujem, nie som na RD.

@anonym_autor to kvôli trom dňom sa trieskate 11 hodín autom, navyše ty s chorou chrbticou a malým dieťaťom? Zdravý rozum ostal kde? Čo tak sa dohodnúť s bratovou rodinou, že sa stretnete v lete na pol ceste a strávite spolu týždeň dovolenky niekde v hotely, penzióne?

autor
26. dec 2025
@anonym_fcf15a

komu niet rady tomu niet pomoci
za mna ak ty robis mas male dieta a trepes sa niekoma autom 11 hodin
je to jednak nezodpovedne aj voci dietatu a najma nebezpecne tahat tolko na jednu cestu a kvoli par dnom niekde kde nechces ani byt namiesto toho ak uz chodte tam v ramci riadnej dovolenky po ceste sa niekde zastavte alebo chodte lietadlom a nech pre vas pridu

btw oni tiez chodia takto k vam autom na jednu cestu ? a na aky dlhy cas ?

@anonym_fcf15a chodievaju aj oni s dieťaťo, tiez na 1 cestu na par dní.

autor
26. dec 2025
@anonym_ddf5ab

A ti svagrovci k vam ako chodia? Tak nejak si myslim, ze autom nie. Vsak? To len tvoj muz sa tyra (aj vas) tak dlho v aute.

@anonym_ddf5ab tiež chodia autom, ich dieťa ma 11 rokov.

anonym_b2dac8
26. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_ddf5ab tiež chodia autom, ich dieťa ma 11 rokov.

@anonym_autor zvládneš napísať medzi akými okresmi cestujete?

autor
26. dec 2025
@anonym_b2dac8

@anonym_autor zvládneš napísať medzi akými okresmi cestujete?

@anonym_b2dac8 nechcem to napísať, lebo ma podla toho spoznaju.

anonym_b2dac8
26. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_b2dac8 nechcem to napísať, lebo ma podla toho spoznaju.

@anonym_autor tak potom ti nikto nemôže dať tipy na vhodnejšie cestovanie, veď stačí krajské mestá, myslíš že si sama kto takto cestuje?

ja som tiež dostala tip ako pohodlnejšie cestovať 9 a 11 hodín do Brna a do Prahy o ktorom som predtým nevedela

bambus123
26. dec 2025

Fuuu, neviem si predstaviť cestovať s malým dieťaťom 11 hodín . Ako to preboha dokáže dieťa vydržať keď máloktorý dospelý človek to zvláda ?
Také dlhé cestovanie autom , si ja osobne sama s mužom ( maximálne ešte pes ) viem predstaviť - už sme tak cestovali ( ale len v prípade pohodlných sedačiek v aute- ale našťastie muž pre problémy s chrbticou a kolenami vyberá fakt pohodlné autá, ja väčšinu času prespím za jazdy , máme prestávky keď sa ideme najesť normálne do reštiky, prejdem sa trochu a natiahnem, - takže máme z dlhého cestovania akoby ďalší výlet -( síce sa tá cesta natiahne o niečo ale on je fakt super šofér a cestu zvládne omnoho rýchlejšie ako iný , )
+ a celkovo ja som tak malá že sa na sedadle spolujazdca dokážem tak podlne natiahnuť a spať tak že nikto nechápe že aj malý priestor je pre mňa dostatočný 😃, a na zadných sedačkách normálne ležím jak princezná 😃 )
Čo sa týka teba : Mám pocit že tvoj muž nedokáže urobiť kompromis, a nepozerá na to, že ty to nedavaš pre problémy s chrbticou, a že o všetkom rozhoduje on a ty sa musíš prispôsobiť . Plus nútiť niekeho k niečomu k čomu má vyslovene nechuť a odpor hoc len raz do roka , nie je tiež pekne .
Takze - zopakujem len to čo ti iné radia :
Buď by som sa snažila ho presvedčiť raz za čas aspoň cestovanie lietadlom ( letenky sa dajú kúpiť dopredu keď sú lacnejšie , a bolo by fajn ak by po vás z letiska rodina prišla ), a ak s tým nesúhlasí tak skúsiť alternatívu vlak s lehatkom, alebo zostať doma sama s dieťaťom a nech ide sám .
Alebo ak by nepomohlo , tak by som sa snažila urobiť si pohodlie v aute ( prípadne zmenu auta ak je ochotný , za predpokladu ak je chyba v sedadlách , alebo v odpružení auta , taktiež aj štýl jeho jazdy môže ovplyvniť že to je nevoľno ) , nejaké osvedčené lieky na nevoľnosť a bolesť , taktiež vyhrievana deka do auta ( alebo vyhrievané sedačky sú fajn ) pretože teplo trošku uvolni bolesť chrbta, robila prestavky pravidelne aby si mohla zmeniť polohu , a snažiť sa čo najviac času prespať v aute ( ak sa to dá pri dieťati vôbec ) , inak ti neviem poradiť ... :/ rady typu veď sa rozprávajte a počúvajte pesničky a podcasty ti z toho neurobia cestu rájem :/

sulavikova
26. dec 2025

@anonym_autor No way. Pokiaľ to ide letecky: máš ušetrený nielen čas ale hlavne vlastné zdravie. To nie je Transibírska magistrála (výlet so zastávkami) ale povinná návšteva jeho rodiny! Keď rád šoféruje, nech ide teda sám- sebec/ blbec.

autor
26. dec 2025
@bambus123

Fuuu, neviem si predstaviť cestovať s malým dieťaťom 11 hodín . Ako to preboha dokáže dieťa vydržať keď máloktorý dospelý človek to zvláda ?
Také dlhé cestovanie autom , si ja osobne sama s mužom ( maximálne ešte pes ) viem predstaviť - už sme tak cestovali ( ale len v prípade pohodlných sedačiek v aute- ale našťastie muž pre problémy s chrbticou a kolenami vyberá fakt pohodlné autá, ja väčšinu času prespím za jazdy , máme prestávky keď sa ideme najesť normálne do reštiky, prejdem sa trochu a natiahnem, - takže máme z dlhého cestovania akoby ďalší výlet -( síce sa tá cesta natiahne o niečo ale on je fakt super šofér a cestu zvládne omnoho rýchlejšie ako iný , )
+ a celkovo ja som tak malá že sa na sedadle spolujazdca dokážem tak podlne natiahnuť a spať tak že nikto nechápe že aj malý priestor je pre mňa dostatočný 😃, a na zadných sedačkách normálne ležím jak princezná 😃 )
Čo sa týka teba : Mám pocit že tvoj muž nedokáže urobiť kompromis, a nepozerá na to, že ty to nedavaš pre problémy s chrbticou, a že o všetkom rozhoduje on a ty sa musíš prispôsobiť . Plus nútiť niekeho k niečomu k čomu má vyslovene nechuť a odpor hoc len raz do roka , nie je tiež pekne .
Takze - zopakujem len to čo ti iné radia :
Buď by som sa snažila ho presvedčiť raz za čas aspoň cestovanie lietadlom ( letenky sa dajú kúpiť dopredu keď sú lacnejšie , a bolo by fajn ak by po vás z letiska rodina prišla ), a ak s tým nesúhlasí tak skúsiť alternatívu vlak s lehatkom, alebo zostať doma sama s dieťaťom a nech ide sám .
Alebo ak by nepomohlo , tak by som sa snažila urobiť si pohodlie v aute ( prípadne zmenu auta ak je ochotný , za predpokladu ak je chyba v sedadlách , alebo v odpružení auta , taktiež aj štýl jeho jazdy môže ovplyvniť že to je nevoľno ) , nejaké osvedčené lieky na nevoľnosť a bolesť , taktiež vyhrievana deka do auta ( alebo vyhrievané sedačky sú fajn ) pretože teplo trošku uvolni bolesť chrbta, robila prestavky pravidelne aby si mohla zmeniť polohu , a snažiť sa čo najviac času prespať v aute ( ak sa to dá pri dieťati vôbec ) , inak ti neviem poradiť ... :/ rady typu veď sa rozprávajte a počúvajte pesničky a podcasty ti z toho neurobia cestu rájem :/

@bambus123 super si to zhrnula, ďakujem ❤️ niekedy to clovek len potrebuje počuť /čítať od ineho.
Uvidím ake to bude, uz som sa tak nejak nastavila. Auto máme dobre, co sa tyka miesta a sedadiel, ale ja sedim vzadu, aby som mohla zabávať dieťa, takze 90% casu som este aj natočená k sedačke 🙈🙂
Skor bol toto taky moj výlev, dam vedieť, ked sa vrátime, ake to bolo.

rozzz
26. dec 2025

Tiež mám dcéru 1400km ďaleko my chodíme letecky oni autom ale v nemeckú idú nna hotel kvôli synovi keď letíme je nás 7 je to veľká sranda

anonym_bef640
26. dec 2025
@anonym_autor

@bambus123 super si to zhrnula, ďakujem ❤️ niekedy to clovek len potrebuje počuť /čítať od ineho.
Uvidím ake to bude, uz som sa tak nejak nastavila. Auto máme dobre, co sa tyka miesta a sedadiel, ale ja sedim vzadu, aby som mohla zabávať dieťa, takze 90% casu som este aj natočená k sedačke 🙈🙂

@anonym_autor to nám bolo jasné od začiatku, že sa na takú cestu potrepeš. My sme raz išli a jeden šup len z pár prestávkami z Talianska 1200 km a mala som toho plné zuby, mladá, zdravá, bez dieťaťa.

matkahelka
26. dec 2025

@anonym_autor absolutne nerozumiem tym pohorsujucim komentom, ktore tu citam. patina slovenska chodieva s detmi na dovolenku do chorvatska autom aj viac ako 11 hodin a ziju aj dospeli aj deti. ked uz pracujes, predpokladam, ze dieta nie je batola. ak je pre dieta dlho cestovat cez den, cestujte na noc.

sense
26. dec 2025

Nepíšeš odkiaľ a kam... nočný vlak je dobrá voľba, autíčka tiež. My chodíme 1000km že sa prestriedame. Keď som išla sama s dcérou na polceste som prespala.
Môžte si robiť častejšie zastávky. A veľa robí aj samotné auto, aké je pohodlné....
Kým bola dcéra mala chodili sme na noc, teraz idem najradšej skoro ráno.

anonym_bef640
26. dec 2025
@matkahelka

@anonym_autor absolutne nerozumiem tym pohorsujucim komentom, ktore tu citam. patina slovenska chodieva s detmi na dovolenku do chorvatska autom aj viac ako 11 hodin a ziju aj dospeli aj deti. ked uz pracujes, predpokladam, ze dieta nie je batola. ak je pre dieta dlho cestovat cez den, cestujte na noc.

@matkahelka janaopak rozumiem, písala som tu vyššie o dieťaťi, ktoré prerevalo aj pol hodinovú cestu k lekárovi, mohla si robiť čokolvek. A počúvať toto dlhšie ako hodinu je už na mašľu, aj keby sem tam zaspalo

anonym_e85221
26. dec 2025
@luccys

@anonym_autor Ved ano, ale pochybujem, ze je to 11 h autom.

@luccys ja som dala s 3.5r a s 8r dietatom 21.5h autom sama teda, som bola jedina dospela a tiez sofer decka to dali uplne v pohode prestavky, sme mali akurat na wc a jedlo plus ked sme stali v rade na hraniciach... Ale ja mam zasa decka naucene od malicka cestovat vela...
Ale autorka ak to ma inak piradila by som jej nech ona a dieta idu lietadlom muz ked inak neda autom....

sense
27. dec 2025
@anonym_e85221

@luccys ja som dala s 3.5r a s 8r dietatom 21.5h autom sama teda, som bola jedina dospela a tiez sofer decka to dali uplne v pohode prestavky, sme mali akurat na wc a jedlo plus ked sme stali v rade na hraniciach... Ale ja mam zasa decka naucene od malicka cestovat vela...
Ale autorka ak to ma inak piradila by som jej nech ona a dieta idu lietadlom muz ked inak neda autom....

@anonym_e85221 alebo ked maju z letiska daleko, prenajat auto, ak potrebuju auto potom cely cas. Alebo ich z rodiny mozu prist odviest. Možnosti je milion

bambus123
28. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Rado sa stalo ❤️ držím prsty nech to zvládnete bez väčšej psychickej ujmy 😃 a jasne,.daj vedieť ako to dopadlo, či sa to dalo zvládnuť , prajem ti aby ste to všetci zmákli prekvapivo na 1-čku ...
Tak bude to drsné, ja by som sa doma hádzala o zem ako malé dieťa na tvojom mieste , ale asi by to nepomohlo nikomu 🙈😃

ika02
4. feb 2026

Nedá sa ísť do tej destinácie autovlakom?

Strana
z2