icon

Ako efektívne schudnúť z veľmi vysokej váhy?

18. aug 2026

Ahojte,

chcela by som od vás rady ako si nastaviť režim, aby som úspešne, zdravo a efektívne schudla z veľmi vysokej váhy. Pohybové aktivity, kalorický príjem, ktoré potraviny vyhodiť, ktoré, naopak, zaradiť. Ako prestať s emočným zajedaním, ako nebrať jedlo ako odmenu. Ako si nájsť pohybovú aktivitu, ktorá ma bude baviť a vydržím u nej, budem sa na ňu tešiť. Ako si nastaviť hlavu a vydržať.

Samozrejme, viem, že mám vyhodiť sladkosti, sladené nápoje, vyprážané a tučné veci. Viem, že mám mať dostatok bielkovín, vypiť dostatok čistej vody, veľa zeleniny, ovocia pomenej. Viem, že to robím pre svoje zdravie a kvalitnejší a dlhší život.

Pýtam sa na rady ako dlhodobo vydržať a zmeniť celkovo životný štýl.

Budem vďačná za akúkoľvek radu, ale zároveň by som bola rada, ak by mi poradili ľudia, ktorým sa podarilo schudnúť 30 a viac kíl. Je iné, ak sa na moju situáciu pozrie človek, ktorý potrebuje schudnúť 5 kg a iné, keď poradí niekto, kto mal myseľ obézneho človeka.

Ďakujem.

a0
18. aug 2026

Tu stačí jedna jediná rada, ak chceš byť konzistentná začni veľmi postupne. Prvé týždne kľudne len úplne vylúčiť sladené nápoje, alkohol a pridaj 1x týždenne prechádzku. Ďalší uber zo sladkostí (nevylučuje úplne). Rátaj s tým, že chudnúť budeš tak 2-4 roky. Je to hlavne ale mentálna premena, v každom prípade rob veci, ktoré vieš dlhodobo udržať - takže žiadna fancy diéta, žiadne extrémne vylučovanie potravín, lebo tá chuť na sladké/slané príde a neni dobré ho vylúčiť úplne, ak si zvyknutá sladkosti jesť. A ešte jedna vec - vybočenie z cesty, nie je zlyhanie < to si budeš musieť často opakovať na začiatku.

anonym_1e8bc9
18. aug 2026

Sladke mozes, aj ked chudnes. len si das jednu horalku a nie pat. Das si jednu makovu tasticku z Lidla a nie ze celu babovku, alebo cely plech kolacov.

sisska96
18. aug 2026

Kludne možeš aj sladké , len ráno a cez deň to spáliš, ale nie veľa

autor
18. aug 2026
@a0

Tu stačí jedna jediná rada, ak chceš byť konzistentná začni veľmi postupne. Prvé týždne kľudne len úplne vylúčiť sladené nápoje, alkohol a pridaj 1x týždenne prechádzku. Ďalší uber zo sladkostí (nevylučuje úplne). Rátaj s tým, že chudnúť budeš tak 2-4 roky. Je to hlavne ale mentálna premena, v každom prípade rob veci, ktoré vieš dlhodobo udržať - takže žiadna fancy diéta, žiadne extrémne vylučovanie potravín, lebo tá chuť na sladké/slané príde a neni dobré ho vylúčiť úplne, ak si zvyknutá sladkosti jesť. A ešte jedna vec - vybočenie z cesty, nie je zlyhanie < to si budeš musieť často opakovať na začiatku.

@a0 Ďakujem, počítam s tým, že to bude dlhodobejší proces a nevadí mi to. Len by som u toho rada vydržala. Sladké vody ani alkohol nepijem, každý deň prejdem rýchlou chôdzou 6-8 km, cez deň nemám problém držať sa plánu. Môj problém je večer. Keď je konečne kľud, všetko porobené a ja mám hodinu priestor len pre seba. Viem, že by som tú hodinu mala využiť racionálne, zacvičiť si, vypiť čaj, dať si kúpeľ alebo inú aktivitu. Ale došla som do takého štádia, že je večer pre mňa odmenou napráskať sa. Ja viem, že to nie je v poriadku a viem, že si to musím v hlave prenastaviť. Ale ja neviem ako. Chápem všetky logické dôvody prečo to zmeniť, ale skrátka mi to nejde.

anonym_b8c47a
18. aug 2026

Nechceš skúsiť priamo pomoc odborníka? Barbara Sviežená alebo niekto podobný?

zunaf
18. aug 2026
@anonym_autor

@a0 Ďakujem, počítam s tým, že to bude dlhodobejší proces a nevadí mi to. Len by som u toho rada vydržala. Sladké vody ani alkohol nepijem, každý deň prejdem rýchlou chôdzou 6-8 km, cez deň nemám problém držať sa plánu. Môj problém je večer. Keď je konečne kľud, všetko porobené a ja mám hodinu priestor len pre seba. Viem, že by som tú hodinu mala využiť racionálne, zacvičiť si, vypiť čaj, dať si kúpeľ alebo inú aktivitu. Ale došla som do takého štádia, že je večer pre mňa odmenou napráskať sa. Ja viem, že to nie je v poriadku a viem, že si to musím v hlave prenastaviť. Ale ja neviem ako. Chápem všetky logické dôvody prečo to zmeniť, ale skrátka mi to nejde.

@anonym_autor už som to možno niekde spomínala, za mňa veľmi dobrý profil anna.marie.minus60kg na IG, myslím, že aj na FB je. Jej premena extrémne motivujúca, pritom je realistická, otvorená, na nič sa nehrá a ja som veľa vecí ohľadom stravovania pochopila z jej videí. Teraz si aj urobila kurz nutričnej terapeutky, ale nevenuje sa tomu.

autor
18. aug 2026
@anonym_b8c47a

Nechceš skúsiť priamo pomoc odborníka? Barbara Sviežená alebo niekto podobný?

@anonym_b8c47a Premýšľala som o tom. Všeobecný lekár mi núka Mounjaro, ale ja by som sa chcela vyhnúť medikamentóznej liečbe, skôr som uvažovala o psychológovi, aby mi pomohol napraviť môj vzťah s jedlom.

autor
18. aug 2026
@zunaf

@anonym_autor už som to možno niekde spomínala, za mňa veľmi dobrý profil anna.marie.minus60kg na IG, myslím, že aj na FB je. Jej premena extrémne motivujúca, pritom je realistická, otvorená, na nič sa nehrá a ja som veľa vecí ohľadom stravovania pochopila z jej videí. Teraz si aj urobila kurz nutričnej terapeutky, ale nevenuje sa tomu.

@zunaf Sledujem ju a v dobrom jej závidím aký kus cesty prešla. Mne ani tak nechýba motivácia, skôr dôslednosť a vytrvalosť.

anonym_b8c47a
18. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_b8c47a Premýšľala som o tom. Všeobecný lekár mi núka Mounjaro, ale ja by som sa chcela vyhnúť medikamentóznej liečbe, skôr som uvažovala o psychológovi, aby mi pomohol napraviť môj vzťah s jedlom.

@anonym_autor ona priamo rieši emočné prejedanie. Má aj knihu, skús, ak si nečítala.

martinmmartin
18. aug 2026

Ovela jednoduchsie sa ti bude chudnut ked tvoj zivot bude stat za to. Je velmi nebezpecna pasca ulakomiz sa na kratkodoby a okamzity pocit slasti z jedla (a just ked je to to najkrajsie co za den zazijes)
Ak si totok nevybavis tak budes jojo furt

anonym_e1856a
18. aug 2026

Podľa mňa treba súbežne s chudnutím riešiť príčinu - u psychológa. Ak sa príčina neodstráni, darmo budeš bojovať a trápiť sa a pri zlyhaní sa cítiť ešte horšie. Musíš pochopiť čo zajedáš, aké máš spúšťače, čo je za tým všetkým ako prvopríčina.

berenika9
18. aug 2026
@anonym_autor

@sisska96 Sladké ráno je to nejhoršie, čo by mala autorka robiť....

@anonym_autor Pomaly. Jednotlivé kroky. Nie naraz všetko – že nesmieš.... To je neudržateľné. Ty potrebuješ, aby si bola konzistentná ďalšiu časť života, ideálne navždy. Absolútny základ je pochopiť princíp – kalorické tabuľky – je potrebné vydať viac energie, než prijmeš, a KT ti to jasne ukážu. Skús to, výborne to funguje. Zo začiatku je to trochu otravné, ale naučíš sa to a časom budeš vedieť, čo, kedy a koľko.

K tej dôslednosti a vytrvalosti sa dostaneš – stačí, aby sa dostavili prvé výsledky, a bude ťa to ťahať ďalej....

Tie večery – emočné prejedanie – nájdi si niečo, čo ti zasiahne do času, keď sa prejedáš. Ak máš stráženie, neviem – rodina, deti... jednoducho niekam vypadni, daj si dlhú prechádzku, choď cvičiť, večerný bazén? V tom čase niečo zmeň, pretože je to fakt veľký problém, v podstate závislosť. Ak už by si musela jesť, tak pečená zelenina v teplovzdušnej rúre, dip z jogurtu a cesnaku?

A mimochodom – veľa je v hlave, bolo by fajn zistiť, čo spúšťa to večerné jedenie, psychológ by nebol na škodu.

Ako si nájsť vhodný pohyb? Veľmi nehľadaj. Choď. Každý deň, kedykoľvek máš na to priestor, stačí hodina (jasné, že ak to ide, aj viac), svižne. Nie, prechádzka s kočíkom nie je ono... aby sa ti zvýšil tep a aktivita trvala práve približne tú hodinu.

Plávanie? Ideálne pri vysokej hmotnosti, nezaťažuje kĺby, výdaj energie je celkom dobrý.

Bicykel?

Inak najvýhodnejší je silový tréning. Nie, nebude z teba kulturistka. Pri chudnutí je oveľa účinnejší než kardio cvičenie. Ale neviem, či máš možnosť dohodnúť si pár tréningov s trénerom, aby si cvičila správne. Aj s vysokou hmotnosťou sa s tým dá začať.

anonym_c70816
18. aug 2026

Poradit neviem, ale budem ti drzat palce, aby si to zvladla tak, ako si to zelas. Z vysokej obezity sa prirodzene podarí schudnut len menej ako 5% ludi kvoli tomu, ze tam moze byt vybudovana zavislost a telo proti chudnutiu aktivne bojuje. Budes potrebovat ovela pevnejsiu volu ako niekto, komu staci schudnut 10-15 kil. Ak sa ti to ale podari, bude to skvele. Mne pomohli az injekcie, ale aj tie maju svoje nevyhody - najvacsia je v tom, ze ide o dozivotnu liecbu.

sevrin
18. aug 2026

Na TLC chodí reality show My 600 lbs life, môžeš sa inšpirovať.

osky
19. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor daj si v prvom rade vysetrit cukor.
Pri takej vahe je to casto problem.
A stale viac mi vyskakuju prispevky o ozempicu,munjaro...to su dake injekcie na upravu cukru,kt.pomahaju aj schudnut.
Ale su urcene pre diabetikov,neviem presne....myslim,ze musi to dat lekar...

Inak urcite nabehnut na kaloricke tabulky.
To je istota,ze budes prijimat len tolko,kolko treba.
Mne to velmi pomohlo,hoci som nechudla 30kg
Cvicenie zatial neries,musis zacat pozvolna,aby si to vydrzala dlhodobo
Davaj si male ciele

Napr.
1 den v tyzdni nezjedz a nepi nic sladke-celkom nic,ani ovocie
Skus vyjst 2 poschodia bez vytahu,kazdy den
Ak chodis do prace mestskou-vystup o 1 zastavku skor a zvysok dojdi peso,alebo chod do/z prace domov peso...
1x v tyzdni chod aktivne plavat
2x v tyzdni chod aspon na pol hodku na prechadzku rychlou chodzou...
Kazde rano ked vstanes,sprav 10-15 drepov
A pod.

Takto sa trosku prirodzene rozhybes a pripravis na nejaky pravidelny sportovy rezim
Nedavaj si toho vela naraz
Daj si prvy mesiac 1-2 veci...nemusis hned "cvicit" kazdy den,lebo to ta odradi
Ked sa trochu rozbehnes s tymi kal.tabulkami,neskor mozes pridat system 16/8
To je,ze 8 hodin jes,16 hodin nejes-ale na to si treba zvyknut,na zaciatok ti to neodporucam,az neskor

osky
19. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor aha,tu citam ten vecer...
No,aj ja to obcas mam...
Najlepsie je ist spat
Proste neostat sama s jedlom....😅
Ale ak uz,urcite nie normalne tazke jedla

Nakrajaj mrkvu,kalerab,uhorky,papriku,rajciny
teraz je zeleniny az az..
Miesto chipsov super
Aj ta to zasyti,aj uspokoji....
Je to lepsie ako zelenina z fritezy-ta ma uz zmenenu konzistenciu,viac skrobov....viac kalorii

A ten profil anna.marie minus 60 je super
Obcas sa tam mrknem
Ta baba urobila kus prace
A nebolo to zo dna na den

anonym_450a97
19. aug 2026

Pozrite si na Instagrame profil jednej mladej ženy. Schudla 60 kg. Dáva postupne videá, sú inšpirujúce. Dajte si do vyhľadávanie na Instagrame anna.marie.minus60kg

anonym_4b9762
19. aug 2026

Drzim palce. Som na tom uplne rovnako. Ja viem aj co mi spusta vecerne prejedanie a ako to vzniklo(uz v detstve). Zastavit to neviem. Raz sa mi podarilo to zastavit, zhodila som dost kil a sla som cestou, nie sustredit sa na to, co nesmiem zjest, ale co mam pocas dna zjest- planovala som si kaloricke tabulky a presne som vedela, ze vecer si mozem dat napr.este 15 orieskov za vecerou. Prve 3-4 tyzdne som sladkosti nejedla- ak ich vylucis, zacne miznut chut na sladke, potom som si obcas dala nieco sladke- planovane. Pohyb- mala som len chodzu, obcas plavanie, jednoduche lahke silove cvicenie podla youtube. Ak som drzala stravu+cvicila=4-6kg dole sa mesiac. Ak som to flakala- tak 2-3kg. Potom to zivotne okolnosti prerusili a neviem sa k tomu chudnutiu vratit, ale snazim sa prekopat system, aby som si vedela najst cas na to planovat si jedlo, to je u mna zaklad. V case ked zvyknes vecer jest si naplanovat doma cvicit? Kazdopadne to ide, len sa clovek musi zatat a vydrzat, co nie je jednoduche. Drz sa

cutespider
19. aug 2026

Mne sa podarilo schudnúť (30+ kg) hlavne vďaka bicyklu, lebo na ňom musíš vždy dokončiť zvolenú trasu aj keď už nevládzeš (musíš sa vrátiť domov). Najhorší bol prvý mesiac, kým som získal trochu kondičku a prestal robiť zastávky po každom kopčeku. Potom kilá išli dole veľmi rýchlo a už ma motivovala ručička na váhe a komplimenty od okolia. Zo začiatku som tiež používal kalorické tabuľky, keď som mal chuť na sladké, alebo niečo nezdravé a uvidel som, koľko to má kalórií, rýchlo ma chuť prešla 😁 Okrem toho sa držím rady výživovej poradkyne, ktorá k nám prišla raz prednášať do práce a hovorila, že aktivita dokáže naštartovať metabolizmus na cca 2-3 dni, čiže sa hýbem minimálne raz za tri dni. A keď som mal večer čas ako Ty, tak som si pustil hudbu a cvičil. Držím palce, ono veľakrát stačí začať a ďalej to už ide zotrvačnosťou samé.

anonym_32a9de
19. aug 2026

ja som sice nikdy nebola obezna.. ale zmenou zivotneho stylu som presla... a co je podstatne je podla mna to, ze to musi prijat tvoja hlava a nemozes to brat ako, ze sa niecoho vzdavas.. ale, ze ty nieco ziskavas a mat jasno v tom preco to robis.. Ja 20 rokov nejem rafinovany cukor ani ziadne ultraspracovane potraviny, nepijem alkohol a ani nejem vyprazane jedla.. nie nechybaju mi a ani nemam pocit, ze si nieco odoprieram. Neodopieram.. jem zdravo, vyvazene a som spokojna.. ak sa to toto podari... mas vyhrane

anonym_376263
19. aug 2026

V tvojom prípade určite odborníka keďže máš PPP. A ten ti môže pomoctA ako vybrať, na to je jediné disciplína. Tak ako si musela chodiť do školy, chodia do práce, aj keď nie každého ho baví. Alebo starostlivosť o zuby a chodenie k lekárovi.
Nemusíš so stravy vyhadzovať nič, čoho sa nechceš vzdať po celý život.a najdôležitejšie nemať doma veľké množstvo kalorickych veci. Čo doma nemáš to nezješ. Neschudla som síce 30kg len 14 ako odmenu som brala každé jedno kilo, každý jeden cm. Z dlhodobého hľadiska, nálada, spánok, pohľad do zrkadla atd

sisska96
19. aug 2026
@berenika9

@sisska96 Sladké ráno je to nejhoršie, čo by mala autorka robiť....

@anonym_autor Pomaly. Jednotlivé kroky. Nie naraz všetko – že nesmieš.... To je neudržateľné. Ty potrebuješ, aby si bola konzistentná ďalšiu časť života, ideálne navždy. Absolútny základ je pochopiť princíp – kalorické tabuľky – je potrebné vydať viac energie, než prijmeš, a KT ti to jasne ukážu. Skús to, výborne to funguje. Zo začiatku je to trochu otravné, ale naučíš sa to a časom budeš vedieť, čo, kedy a koľko.

K tej dôslednosti a vytrvalosti sa dostaneš – stačí, aby sa dostavili prvé výsledky, a bude ťa to ťahať ďalej....

Tie večery – emočné prejedanie – nájdi si niečo, čo ti zasiahne do času, keď sa prejedáš. Ak máš stráženie, neviem – rodina, deti... jednoducho niekam vypadni, daj si dlhú prechádzku, choď cvičiť, večerný bazén? V tom čase niečo zmeň, pretože je to fakt veľký problém, v podstate závislosť. Ak už by si musela jesť, tak pečená zelenina v teplovzdušnej rúre, dip z jogurtu a cesnaku?

A mimochodom – veľa je v hlave, bolo by fajn zistiť, čo spúšťa to večerné jedenie, psychológ by nebol na škodu.

Ako si nájsť vhodný pohyb? Veľmi nehľadaj. Choď. Každý deň, kedykoľvek máš na to priestor, stačí hodina (jasné, že ak to ide, aj viac), svižne. Nie, prechádzka s kočíkom nie je ono... aby sa ti zvýšil tep a aktivita trvala práve približne tú hodinu.

Plávanie? Ideálne pri vysokej hmotnosti, nezaťažuje kĺby, výdaj energie je celkom dobrý.

Bicykel?

Inak najvýhodnejší je silový tréning. Nie, nebude z teba kulturistka. Pri chudnutí je oveľa účinnejší než kardio cvičenie. Ale neviem, či máš možnosť dohodnúť si pár tréningov s trénerom, aby si cvičila správne. Aj s vysokou hmotnosťou sa s tým dá začať.

@berenika9 Mne fungovalo. 10 kg dole bez námahy

anonym_091460
19. aug 2026

Princip je uplne jednoduchy. Proste byt v kalorickom deficite. 1 kg telesneho tuku je cca 7500 kalorii. Takze treba byt 1000kcal v minuse denne aby sa schudol 1kg telesneho tuku.

A realita - je dobre byt aspon 500kcal v minuse denne, nie viac ako tych 1000. Jeden den v tyzdni by som dal bez deficitu, aby sa nespomalil metabolizmus. Dolezity je pohyb, nie kvoli chudnutiu, ale kvoli tomu aby sa nestracala svalova hmota. Kazdy den minimalne prechadzka a dobre je postupne zacat cvicit cele telo.

Stravu treba upravit tak aby bol dostatok bielkovin. Vynehat sladkosti, pecivo co najmenej, nic s olejom, drezingy a pod.

Na zasytenie su prave dobre bielkoviny, pretoze zazenu hlad na dlho. Napr tvaroh s bielym jogurtom (lyzicka madu), vajicka, maso, tuniak vo vlastnej stave. Okrem toho nizkokaloricke su zemiaky, tych mozes vela, zelenina,..

Pocitaj si kalorie a najdi si co t vyhovuje. Ono to musi aj chutit, inak nevydrzis. A ak si raz za par dni das nieco mensie nezdrave, nic sa nestane.

Ak mas vyssiu vahu, chudnutie sa rychle rozbehne, ale po case sa zastavi. Nechytaj paniku, je to normalne a pokracuj v rezime. Nezacni este menej jest a tak. Ono sa to zase pohne

A na vahu raz za tyzden, nie kazde rano. Budu velke kolisania vahy. Jeden den mozes mat o kilo menej, druhy o 1,5kg viac. To je v pohode. Je to len voda, plny traviaci system a tak. Napr. slane a sladke jedlo zadrziava vodu.

A treba si uvedomit ze neda sa to rychle a zdravo. Bude to trvat mesiace ale treba vytrvat

danculka25
19. aug 2026

Mne pomohol online tréner .Je to skvelá motivácia,nastaví stravu,pohyb,cvičenie a plus máme skupinu ,kde sa s ostatnými navzájom podporujeme .
Cvičím doma keď mi vyhovuje ,raz za týždeň sa meriam a vážim .Koľko krát sa mi nechcelo ,vždy sa ozval tréner,že ako mi to ide a podporil ,zároveň nenúti k ničomu .

anonym_e6894e
19. aug 2026

V prvom rade mentálne nastavenie a disciplína ... Nie je to krátkodobá diéta, je to životný štýl nastálo ... A drž sa hesla "čo nekupiš, to nezješ" ... Schudla som 28 kg za 6 mesiacov ... Bicyklovala som 30 km 3x do týždňa, každý večer som šla na rýchlu chôdzu, ... Mala som cieľ a odhodlanie, a ten pocit keď z XXL som postupne prešla na M je úžasný, ľudia mi dávajú komplimenty, našla som si skvelého priateľa ... Nebola som hladná a vlastne stále sa tak stravujem, hlavne si vravím že jedlo neriadi mňa, ja si vyberiem čo zjem ... Raňajky som si chystala aj si stále chystám večer vopred - tvaroh, biely jogurt, chia, cakankovym sirup a navrch ovocie, obed mám buď nejakú omeletu s niecim napr šunka, syr, zelenina alebo niečo s cuketou, zelerom, mäso, alebo len polievku ... Bez príloh, bez pečiva ... Keď mám chuť na sladké dám si kúsok horkej coko, keď chcem slané dám si trocha slaných kešu ... Olovrant mávam podobny ako raňajky, alebo len šunka+syr a zelenina, alebo zjem jablko, urobím zelerove hranolky ak som dlhšie nemala a tak, kľudne praženicu ak mám chuť ... Večeru sa snažím nič, ale keď už tak si dám biely jogurt s trochou cakankoveho sirupu a koniec ... Nebývam hladná, jem dosť bielkovín a teda vyhýbam sa najviac ako sa dá sacharidom teda sladké, mučne, pecivo, zemiaky, ryža, atď., čítam zloženia asi všetkého a vyberám nízko sacharidové .... Odolať je ťažké občas hlavne keď dajú predo mňa chlebíčky alebo krémeš 😅 ale poviem si že nestojí mi to zato... Časom to už je automatické, proste nedam si, mám svoj cieľ ... Najťažšie sú prvé dni až týždne, telo bude mať abstak, bude si pýtať, vtedy vydrž a potom to už pôjde zotrvačnosťou a bude ťa tešiť každé kilo dole ... A nezabudni zároveň telo spevňovať, ja cvičím aspoň 2-3 x týždenne s činkami a vlastnou váhou... Nech sa darí 😉

naniki
Včera o 14:47

Urcite Munjaro - bezpečné účinné - uvidis vysledok,stupne ti sebavedomie - naštartuje ta to.To je velka nadvaha - cca 30 kg - mam v okolí a super - rozkvitli tí ľudia.Opekneli……neboj sa krasne schudneš a zmenis si sama zivotny styl lebo nebudes mat chut a bides jest malo