icon

Ako nahradiť sladkosti zdravšími alternatívami?

5. okt 2025

Dobrý deň. Mám 28 rokov a som závislá na sladkom, ale že naozaj veľa. Už len keď ráno vstanem, musím zjesť nejaké sladkosti. Jem rôzne tyčinky, cukríky, čokolády, perníkove srdiečka, proste všetko. A potrebujem to každý deň. Dá da to prosím vás nahradiť niečím zdravším? Alebo niečím, čo mi zmierni chuť na sladké? Prejavuje sa mi to na pleti, a preto by som to chcela obmedziť

klarissa25
5. okt 2025

Vobec to nepotrebujes, potrebujes si dat normalne ranajky syte, plne bielkovin. Ziadne sladke nepotrebujes

anonym_9590f3
5. okt 2025

@anonym_autor Vitaj v klube

anonym_632374
5. okt 2025

Stévia 97%
Balenie 20g má rovnakú sladivosť ako 5,6kg bežného cukru.
https://dia-sladidla.heureka.sk/natusweet-extra...

anonym_65f706
5. okt 2025

nemáš nadváhu z toľkých sladkostí? toho by som sa bála najviac.
mne pomáha umyť si zuby mentolovou zub. pastou. vždy keď dostanem chuť.
syn si dáva tvaroh - bielkoviny. tiež mu to pomáha.
vyskúšaj, možno niečo pomôže.

13uzivatelka11
5. okt 2025
@klarissa25

Vobec to nepotrebujes, potrebujes si dat normalne ranajky syte, plne bielkovin. Ziadne sladke nepotrebujes

@klarissa25 závislosť na cukre vie byť rovnako silná ako napríklad na cigaretách, takže ľahko sa ti píše takýto komentár , keď nemáš skúsenosti.

13uzivatelka11
5. okt 2025

Mne pomohol chróm užívať.. ale samozrejme aj nejaké to sebazaprenie, ale myslím si že s tým chrómom to išlo ľahšie

anonym_2965c4
5. okt 2025

mne pomohlo to úplne prestať jesť, už nie som závislá, nedám si, ani keď okolo mňa jedia, ja viem, že musím s tým úplne seknúť, lebo potom nepoznám mieru, nahrádzam ovocím, to mi stačí, občas si dám čaj s medom, biely jogurt s musli

done
5. okt 2025

ovsené vločky s medom, hrozienka, melasa - sladké a zdravé

miselka257
5. okt 2025
@anonym_632374

Stévia 97%
Balenie 20g má rovnakú sladivosť ako 5,6kg bežného cukru.
https://dia-sladidla.heureka.sk/natusweet-extra...

@anonym_632374 stévia je super, len má určitú chuť, ktorá nie každému vyhovuje 💁‍♀️

ivik4
5. okt 2025

Mne ziadne hnusne nahrady ako napr. Med nepomohli. Kedysi som zjedla 3 sladkosti denne ( po kazdom jedle ) a uz to mi prislo vela tak som to obmedzila tak, ze som si 1 sladkost rozdelila na 3 casti cize som realne zjedla za celi den nakoniec len 1 sladkost. Robim to stale,vlastne teraz zjem este menej

klarissa25
5. okt 2025
@13uzivatelka11

@klarissa25 závislosť na cukre vie byť rovnako silná ako napríklad na cigaretách, takže ľahko sa ti píše takýto komentár , keď nemáš skúsenosti.

@13uzivatelka11 ojojoj, tiez som musela mat sladke kazdy den a niekolko, staci ked si to v hlave upraces..- a to plati pri kazdej zavislosti… takze ked ona sama v prvom rade nebude chciet tak neexisuju ziadne zazracne “tabletky” alebo neviem co, co jej tu chut na sladke potlaci

komplikovana
5. okt 2025

zavislot na cukre je tak velka ako zavislost na niektorych drogach. Akurat, ze na predavkovanie neumries hned, no moze ti to sposobit casom dost velke zdravotne problemy. Neviem si mas dost pevnu volu a si schopna s tym skoncovat sama. Alebo je potrebne navstivit nejakeho lekara. Niekomu pomoze seknut so sladkym zo dna na den. Niekto funguje tak, ze mu pomoze davky znizovat postupne. Ak mas potrebu sladkych ranajok, tak su vhodne vlockove kase, osladnene medom a ovocim. Potom dobra je aj horka cokolada. Samozrejme nie cele balenie naraz. Tiez mam na sebe odskusane, ze ak som prijala dostatok bielkovin, tak chut na sladke nemam. Nevieme co okrem sladkosti zvyknes jedavat. Takze zalezi ako sa stravujes normalne.

guudy
5. okt 2025

@anonym_autor zaklad je jest dostatok kvalitnych bielkovin a sacharidov (nie cukrov)

13uzivatelka11
5. okt 2025
@klarissa25

@13uzivatelka11 ojojoj, tiez som musela mat sladke kazdy den a niekolko, staci ked si to v hlave upraces..- a to plati pri kazdej zavislosti… takze ked ona sama v prvom rade nebude chciet tak neexisuju ziadne zazracne “tabletky” alebo neviem co, co jej tu chut na sladke potlaci

@klarissa25 tak máš asi to lepšie sebazaprenie, nie každý to dokáže. Teda mne osobne pomohol ten chróm si myslím.

alickapusinka
5. okt 2025

Ja mám kolegynu ta každe božie ráno skôr než príde do roboty ide kupiť ja to volam proviant sladke nájmenej za 10 eur a viac už ked sa bližia jej narodeniny alebo meniny alebo nedajbože Mikuláš tak viem že ked jej kupim sladke je spokojna.Ak mám ja meniny a narodeniny tak sa ma opýta prosím nedostala si niečo sladke na narodeniny čo nechceš tak jej dám a je schopna zjesť celu bonbonieru na posedenia.Každy deň.Cokoľvek nech je to poriadne slade a veľa.Takže áno je to podľa mna zavislosť ako na drogach.Ked ideme z práce na obed ked vidi že bude sladke jedlo nič ine nechce je schopna zaplatiť aj dve obedy len nech je to veľa a sladke.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
5. okt 2025

absolutne poznam ten pocit, ja som vzdy vždy musela mat sladke po obede. Pomohla mi zmena stravy, zamerat sa na bielkoviny, najest sa poriadne, ale nie brutal kaloricky, keksikove ulety sposobili +22kg od svadby. Od maja si kalorie pocitam a 9-10 kg islo dole pomaly ale isto. Este do 7kg by som rada dala dole. Ide to, len musis zmenit sposob stravovania, ziadne diety...ak mas chut na sladke, daj si grecky jogurt s medom alebo cottage cheese

danielad9
5. okt 2025

@anonym_autor mala som úplne rovnaký problém. Chcelo to zaťať zuby a nejesť to. Trvalo to, mala som absťaky ale pomohlo to. Chuť na sladké prešla a teraz si to nemám potrebu ani dať a ani kúpiť. Keď už si dám niečo sladké tak je to niečo maličké a snažím sa nájsť sladké s malým obsahom kalórií lebo to že som bola závislá na sladkom tiež ma spôsobila vyše 20 kg + ale našťastie už sú preč a aj chute na sladké s nimi

anonym_3c7077
5. okt 2025

@anonym_autor si v začarovanom kruhu. Keď si dáš sladkosť, tak ti prudko stúpne hladina cukru v krvi, ty máš blažený pocit, ale nie dlho. Následne hladina cukru klesne a ty máš zase chuť na sladké a cítiš aj hlas a takto dookola. Preťať to dokážeš jedine ty a to tak, že si sladkosť jednoducho nekúpiš a budeš sa snažiť nahradiť ju ovocím, na začiatok sú ideálne banány. Bolo by fajn zvýšiť aj príjem bielkovín, stiahni si kalorické tabuľky do mobilu, lebo môže byť, že prijímaš málo bielkovín. Možno, keď uvidíš, koľko kalórií prijmeš v jednom keksíku, tak ťa naň prejde chuť.

autor
5. okt 2025

@anonym_autor ďakujem za rady. Nie som obézna, rada by som pribrala. Moja pleť vyzerá ale hrozne. A viem že keď som jednu dobu nejedla sladké, tak pleť vyzerala super

anonym_9590f3
5. okt 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 Samozrejme je to tak..Hlavne keď to máš ako zlozvyk.Viem o tom svoje. U nás v rodine holdujeme sladkému všetci. Každý deň. Moji majú najradšej nutelky rôznych príchutí.Moj muž musí mať každú akú vyrobili. A chudý su.Iba ja nie..

tiika
5. okt 2025

@anonym_autor keď som prestala jesť sladké (všetko, žiadny med, sladidlá, iba ovocie áno), prestala som mat aj chuť na sladké. A prestala som byt aj po jedle hladná a nemala som ani chuť si niečo dať. Najlepšie by bolo, ak si sama, alebo ta rodina podporuje, všetky sladkosti vyhodiť a viac nekupovať. Namiesto toho si spraviť nahradu: ovocie (pravdéodobne ho nezjes nikdy tak vela ako sladkosti), orechy, biely jogurt, syr, zeleninu (mrkvu, uhorku, kaleráb) a to si dať vždy, keď dostanes predsa len na niečo chuť.

anonym_9590f3
5. okt 2025
@komplikovana

zavislot na cukre je tak velka ako zavislost na niektorych drogach. Akurat, ze na predavkovanie neumries hned, no moze ti to sposobit casom dost velke zdravotne problemy. Neviem si mas dost pevnu volu a si schopna s tym skoncovat sama. Alebo je potrebne navstivit nejakeho lekara. Niekomu pomoze seknut so sladkym zo dna na den. Niekto funguje tak, ze mu pomoze davky znizovat postupne. Ak mas potrebu sladkych ranajok, tak su vhodne vlockove kase, osladnene medom a ovocim. Potom dobra je aj horka cokolada. Samozrejme nie cele balenie naraz. Tiez mam na sebe odskusane, ze ak som prijala dostatok bielkovin, tak chut na sladke nemam. Nevieme co okrem sladkosti zvyknes jedavat. Takze zalezi ako sa stravujes normalne.

@komplikovana Tak vieš naštve ťa to skoncovať so sladkým, keď je to také ťažké..všade iba zdravé verzie, náhrady,ktoré nestoja za veľa povedzme si pravdu.
A hlavne keď chude ženy (aj v mojom okolí )aj celebrity prvá cesta utekajú do cukrárne Ku káve klasický koláčik..tak sa vzdaj!

levantinka
6. okt 2025

Autorka ak mas nizku vahu s takym prijmom cukru, tak si podvyzivena. Samozrejme vies jest aj zdravsie sladke veci ako med, datle, raw kokosovy cukor, agavovy nerafinovany sirup atd. Ale ty sa potrebujes zbavit zavislosti. Lebo biely cukor je ako droga. Naozaj sposobuje zavislost, zapaly v tele, hotovy mikrobiom pre zle bakterie. Zacni postupne nahradzat zdravsimi variantami a potom aj to obmedz aby to nebolo naraz a sok pre teba lebo sa k tomu hned vratis a nevydrzis. Lebo podla toho co pises nemas na to silnu volu.
Neviem aku mas inak stravu, ale urcite jedz pestro a doplnaj teraz magnezium. Lebo aj jeho nedostatok moze sposobovat chut napriklad na sladku cokoladu.

Ked vydrzis potom nejake 3 tyzdne bez sladkeho uvidis a zaroven sa budes fakt dobre stravovat, das telu vsetko, tak uvidis ze ta zavislost zmizne.

komplikovana
6. okt 2025
@anonym_9590f3

@komplikovana Tak vieš naštve ťa to skoncovať so sladkým, keď je to také ťažké..všade iba zdravé verzie, náhrady,ktoré nestoja za veľa povedzme si pravdu.
A hlavne keď chude ženy (aj v mojom okolí )aj celebrity prvá cesta utekajú do cukrárne Ku káve klasický koláčik..tak sa vzdaj!

@anonym_9590f3 jasne, ze to nastve, ale ak ide o zdravie, tak sa treba zamysliet. Ja som tiez musela sladke zredukovat. Ale zase ziadne umele nahrady cukru nepouzivam. Aj kolacik si sem tam dam. Najhorsie je to v lete ked je zmrzlina 🙂

anonym_0314a9
6. okt 2025

J ťa úplne chápem môžem mať denne aj 150g bielkovín aj tak budem lasovat čo by som zozrala

anonym_0314a9
23. okt 2025

@anonym_autor urob si večer 250g odtucnebeho tvarohu , lyžičku chia , odmerka proteinu a na vrch daj ľubovoľne ovocie..ráno máš sladké raňajky s 40g bielkovín ktoré ťa zasýtia až doobeda