icon

Ako naznačiť sesternici, že má nadváhu, aby sa neurazila?

29. júl 2025

Je velmi obezna 54 rokov. Cukrovka, vysoky tlak atd. Skusali sme ako rodina vsetko cez jemne naznaky, ces vymenovavanie diagnoz co ju cakaju, cez infarkt v 60, cez nakricanie ze ci sa nevidi atd. Vzdy to skoncilo jej urazenim, a placom, ze vsetci do nej len rypeme atd. Ani Ozempic pre nu nema zmysel, ked to vysadi bude tam kde je do pol roka. Treba zmenit v jej hlave a ze to musi chciet ona. Lenze ona sa nedokaze hybat ani dietovat. Ja sa o nu bojim. Poradte, dakujem

simca06022011
29. júl 2025

cim viac rypete, tym to bude horsie. Proste ludom sa dobre kybicuje dookola, ale vo svojej kozi sa jej zije inak ako vy si myslite, zivotny styl mame kazdy iny, aj ovplyvneny napr. beznymi aktivitami dennymi... mudre reci si nechajte a popravde, ja sa divim, ze je s vami vobec v kontakte. Ja mam tiez strasne rada ked mi kybicuju doma do cvicenia, jedenie.. no kludddne, ja si odpochodujem do fitka kazdy den, pride za mna mama/sestra/brat alebo nebodaj moj chlap nieco urobit? nie.. su doma schopni daco spravit bezo mna? NIE. Tkaze pekne nech cuskaju a riesia seba. Ja by som narp. s clovekom co vyraba dusno, lebo mam chudnut cvicit nesla nikdy. V pohode pojdem na turistiku a kade tade s rodinou a tak, ale nikdy nie s cielom chudneme. PRoste ma to byt zabava a antistress a nie nervovacky sn iekym kto bude poskulovat a vymyslat a ochkat potom este xdni nad tym ako "cvicime" a ako to ide... Proste nie. Chudnutie ide v provom rade iba v klude. A v jej veku to ani nebude uz prechadzka ruzovou zahradou a rychlovka...
nemyslim, ze sa bude dat nahovorit, ale mozno do zazracnych premien by sa mohla nahlasit, alebo dat si poradit od odbornikov atd..

Ako uz niekto pise, ak kvoli diagnoze ako cukrovka atd, nezmenila zivotny styl (na tych liekoch sa velakrat aj dobre chudne= postupne pomaly so zmenou stravy = nemyslim teraz ozempik maniu... , ak ma take pri ktorych nie, vie jej predsa diabetologicka pomoct a zmenit...)

bg92
29. júl 2025

co ta opravnuje starat sa jej do zivota a do jej zdravia? sesternica nie je tvoje malolete dieta ze si zodpovedna za jej zdravotny stav. ak sa budes do nej starat potom sa necuduj ked s tebou prerusi kontakt.

anonym_eaa26a
29. júl 2025

@anonym_autor Nevyriešiš nič, pokiaľ to ona sama nevidí. Nestaraj sa do nej. Bude to netaktnē, aj keď to myslíš v dobrom.

alienkami
29. júl 2025
@anonym_autor

@sense alkoholik chce pomoct? Alebo to chce len jeho okolie? Lebo pre mna je toto velmi podobna situacia.

@anonym_autor áno, je to podobná situácia. A rovnako ako nepresvedčíš alkoholika, ktorý sa nechce liečiť, nepresvedčíš ani sesternicu, ktorá to nechce riešiť. Bohužiaľ, niektoré veci sa človek učí na vlastnej koži a niektorí ľudia to nepochopia ani keď to zažijú.

anonym_a22720
29. júl 2025
@anonym_autor

@gemerka17 Musim sa starat, lebo tu uz ide o zivot, chcem jej pomoct - potrebuje pomoc.

@anonym_autor O JEJ zivot, nie tvoj ani dalsich clenov rodiny!! Takze nie, nemusis sa starat a hlavne sa ani nemas co starat! Musite respektovat jej slobodnu volu! By som sa s vami prestala stretavat, keby som bola na jej mieste a mala toto dookola pocuvat. A nie, nezastavam sa obezity, ja mam 57 rokov a 53 kil a chodim do fitka, takze to nepisem preto, ze aj ja by som bola tucna.. Proste je to jej vec, jej zivot, jej telo, jej zdravie..

nevenka
29. júl 2025
@unicornlady

Ak plače, tak si uvedomuje, ako vyzerá, možno až nenávidí svoje telo. Zrejme má z toho aj depresie (a to poukazovanie na jej váhu či plašenie diagnózami jej to ešte zhoršuje). A tým pádom nemá energiu na to, aby s tým niečo robila.

To je taký začarovaný kruh. Najprv sa musí začať mať viac rada.

@titla hej, autorka to tu pise, ako keby dotycna nemala doma zrkadlo a sa nevidela. Aj ja sa vidim, ale momentalne neviem riesit. Nemam na to kapacitu a po udalostiach, co sa stali v posledne dni, uz vobec.
@unicornlady plne suhlasim.

sara07
29. júl 2025

vedz že po takom rozhovore , zoberie utokom chladničku na par dní , zaje to
svoje ste si povedali
nerieš
venuj sa sebe a svojim detom .. sama vidíš že to nemá vyznam, myslíš že ked jej to povieš inak alebo sa hodíš o zem že niečo zmeníš , no nie

autor
29. júl 2025
@anonym_a22720

@anonym_autor O JEJ zivot, nie tvoj ani dalsich clenov rodiny!! Takze nie, nemusis sa starat a hlavne sa ani nemas co starat! Musite respektovat jej slobodnu volu! By som sa s vami prestala stretavat, keby som bola na jej mieste a mala toto dookola pocuvat. A nie, nezastavam sa obezity, ja mam 57 rokov a 53 kil a chodim do fitka, takze to nepisem preto, ze aj ja by som bola tucna.. Proste je to jej vec, jej zivot, jej telo, jej zdravie..

@anonym_a22720 no vidim, ze mame iny pohlad na vec, na rodinu, na blizkych, na zivot, tak ty uz sa radsej nezapajaj do diskusie. Nehovorim, ze tvoj pohlad je zly alebo dobry, ale je iny ako moj, takze radsej preto nie.

martinka13
29. júl 2025

Snáď je to dospelá žena a vie následky svojich rozhodnutí. Nerobila by som nič.

autor
29. júl 2025
@bg92

co ta opravnuje starat sa jej do zivota a do jej zdravia? sesternica nie je tvoje malolete dieta ze si zodpovedna za jej zdravotny stav. ak sa budes do nej starat potom sa necuduj ked s tebou prerusi kontakt.

@bg92 ty keby si videla svojho blizkeho ako sa zenie k zahube, nemala by si potrebu mu pomoct? Tu sa nebavile o par kg navyse, ale vyslovene uz hazard so zivotom a zdravim.

olimuc
29. júl 2025

Zaplat jej pekneho chlapa, ktory bude mat za ciel, aby schudla atd … laska hory prenasa a kedze by bol plateny, musi byt gentleman atd … lenze sa nedoplatis a bez € sa vrati tam, kde bola. Ale realne … Bohuzial kym ona nechce, nepohnes s nou. Mozno navsteva psychologa … Ono take “vyzranie sa” ma vzdy nejaku pricinu (dufam ze nehovoris o 5-10 kd navyse, lebo to by si vobec riesit nemala) ale naozaj obeznej osobe. Vymenovavanim rizik a rypanim, nakolko nevie s tym nic urobit, iba zje este viac … naozaj potrebuje odbornika, kt ju pozitivne namotivuje.

nikaeli
29. júl 2025
@anonym_autor

@bg92 ty keby si videla svojho blizkeho ako sa zenie k zahube, nemala by si potrebu mu pomoct? Tu sa nebavile o par kg navyse, ale vyslovene uz hazard so zivotom a zdravim.

@anonym_autor keď je na tom už tak zle, že jej ide o život, prečo ste to neriešili skôr? myslím, že si to aj sama uvedomuje. Neverím, že tučný človek nevie, že je tučný. Otázkou je, čo by si vlastne chcela robiť? myslíš, že jej prehovoríš do duše a ona začne behať? bicyklovať? chodiť do fitka? určite nezačne. Ak by chcela, začala by už dávno. Určite sa jej ťažko pohybuje, možno ju aj bolia nohy, chrbát. Takému človeku sa nechce ani prechádzať. Niektoré ti tu radia výživového poradcu. Osobne si myslím, že keď sa mi raz nechce, keď nie som sama nastavená na zmenu, tak ma tebou kúpený jedálniček absolútne nezaujíma a nebudem sa ním riadiť. Ja teraz prechádzam s manželom na inú stravu a poviem ti, že koľkokrát prídem domov z práce a treští mi hlava, nemám chuť variť na večeru niečo super top zdravé a výživné, ale schmatnem rožok so šunkou a som rada, že niečo zjem. A to mám 65kg a nie som žiadna guľa. Požaduješ od nej obrovskú zmenu životného štýlu a k nej málokedy dochádza na žiadosť okolia.

anonym_a22720
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_a22720 no vidim, ze mame iny pohlad na vec, na rodinu, na blizkych, na zivot, tak ty uz sa radsej nezapajaj do diskusie. Nehovorim, ze tvoj pohlad je zly alebo dobry, ale je iny ako moj, takze radsej preto nie.

@anonym_autor No hlavne tvoj pohlad je iny ako pohlad vsetkych prispievajucich, takze neviem kde bude problem 😅🤔

autor
29. júl 2025
@anonym_a22720

@anonym_autor No hlavne tvoj pohlad je iny ako pohlad vsetkych prispievajucich, takze neviem kde bude problem 😅🤔

@anonym_a22720 to tvrdis (si myslis) ty

deninka233
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vidím takúto blízku osobu každý deň, je to môj manžel. Má (aktuálne už menej ale predsa) takmer 200kg, nerobí s tým nič. Práve doobedoval smažák s hranolkami a tatarkou, lebo došiel jeho otec, tak išli spolu na obed do reštaurácie. Darmo, že ja som navarila bulgurový šalát s kuracími prsiami… Ničí nám to manželstvo, deťom to dáva zlý príklad do života… vieš čo akurát tak môžem? Rozviesť sa, alebo počkať kým budem vdova. To je asi tak všetko. Mala som obdobie, ako ho ja zachránim, varila som mu diétne “krabičkové” jedlá do práce, vstávala som kvôli tomu o piatej ráno aby mal čerstvé, chutné, o výžive a chudnutí som vedela toľko, že by som mohla výživovú poradkyňu robiť sfleku - on zobral svojich 5 krabičiek, v práci ich zožral, išiel s kolegami na obedové menučko a zapil to dvoma dvojlitrovými flašami Kofoly. Každý deň po tri roky toto robil. Večer, keď som uspávala deti, išiel oficiálne so psom von a neoficiálne do kufra auta, tam mal odložené horalky a iné keksíky a zožral zo päť horaliek. A na mňa jeho rodina kričala na každej návšteve, ako sa oňho starám, chodili mi do chladničky a do špajze na kontrolu aké tam mám potraviny, čo varím a ako varím… Po troch rokoch si moja kamoška začala s jeho šéfom, dakde sme spolu pili, bol tam aj jeho šéf a “posťažoval” sa na manžela, že čo môj skvelý manžel v práci vystrája (čo sa jedla a pitia týka). Keď som ho s tým konfrontovala, tak vraj som mu nemala robiť také nervy a nútiť ho jesť “tie gebuziny” a že to pribral kvôli mne!
Odvtedy naňho dlabem, samozrejme varím v rámci domácnosti normálne, žiadne echt nezdravé, on sa dogabe aj sám. On si odvtedy uhnal cukrovku, ďalších 30kg navyše, erektilnú dysfunkciu a veľké vredy na predkolení, ktoré si ani nemôže sám ošetrovať…

anonym_91b8a1
Autor odpoveď zmazal
autor
29. júl 2025
@anonym_91b8a1
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_91b8a1 ano, to je smutne sama som si tym presla. U mna ale od rodicov som vyzadovala postavu sportovu, mala som nadvahu zopar kg. Tato moja blizka osoba je obezna, co je rozdiel.

mamutka
29. júl 2025
@deninka233

@anonym_autor vidím takúto blízku osobu každý deň, je to môj manžel. Má (aktuálne už menej ale predsa) takmer 200kg, nerobí s tým nič. Práve doobedoval smažák s hranolkami a tatarkou, lebo došiel jeho otec, tak išli spolu na obed do reštaurácie. Darmo, že ja som navarila bulgurový šalát s kuracími prsiami… Ničí nám to manželstvo, deťom to dáva zlý príklad do života… vieš čo akurát tak môžem? Rozviesť sa, alebo počkať kým budem vdova. To je asi tak všetko. Mala som obdobie, ako ho ja zachránim, varila som mu diétne “krabičkové” jedlá do práce, vstávala som kvôli tomu o piatej ráno aby mal čerstvé, chutné, o výžive a chudnutí som vedela toľko, že by som mohla výživovú poradkyňu robiť sfleku - on zobral svojich 5 krabičiek, v práci ich zožral, išiel s kolegami na obedové menučko a zapil to dvoma dvojlitrovými flašami Kofoly. Každý deň po tri roky toto robil. Večer, keď som uspávala deti, išiel oficiálne so psom von a neoficiálne do kufra auta, tam mal odložené horalky a iné keksíky a zožral zo päť horaliek. A na mňa jeho rodina kričala na každej návšteve, ako sa oňho starám, chodili mi do chladničky a do špajze na kontrolu aké tam mám potraviny, čo varím a ako varím… Po troch rokoch si moja kamoška začala s jeho šéfom, dakde sme spolu pili, bol tam aj jeho šéf a “posťažoval” sa na manžela, že čo môj skvelý manžel v práci vystrája (čo sa jedla a pitia týka). Keď som ho s tým konfrontovala, tak vraj som mu nemala robiť také nervy a nútiť ho jesť “tie gebuziny” a že to pribral kvôli mne!
Odvtedy naňho dlabem, samozrejme varím v rámci domácnosti normálne, žiadne echt nezdravé, on sa dogabe aj sám. On si odvtedy uhnal cukrovku, ďalších 30kg navyše, erektilnú dysfunkciu a veľké vredy na predkolení, ktoré si ani nemôže sám ošetrovať…

@deninka233 toto je strasne. On nie len že serie na seba. Ale hlavne na teba. Roky ta klamal, ešte sa pozeral ako jeho rodina na teba útočí kvôli jeho váhe! Veľmi smutne. Neviem či sa da žiť ďalej s človekom, ktorý až takto serie na rodinu

autor
29. júl 2025
@deninka233

@deninka233 to ma mrzi :( Je to hrozne, ked ten clovek potrebuje pomoc a nemas mu ako pomoct. Je to vsetko v jeho hlave, musi to ch ciet on, dospela som k tomuto zaveru aj v dejto diskusii. Zrejme mu pomoze len psycholog

nikaeli
29. júl 2025
@deninka233

@deninka233 och 😢 to sa veľmi ťažko číta, ale presne takto som to myslela v mojom príspevku. Vyžaduje si to obrovské sabezaprenie a odhodlanie vydržať, no ak človek žije istým (nezdravým) životným štýlom a my od neho odrazu chceme, aby jedol zdravo a hýbal sa, ten deficit a frustrácia z hladu sa jednoducho dostaví a dopadne to presne tak, ako si napísala - keď šiel potajomky vyžierať horalky do auta 🥺

anonym_10956a
29. júl 2025

Sesternica je mentálne retardovaná, nesvojprávna, má nejakú vážnu psychickú chorobu pre ktorú nevníma realitu, alebo z akého dôvodu si myslíš, že nevie a nevníma že je obézna? To že s tým nechce/nemá motiváciu/chuť ... alebo z akéhokoľvek iného dôvodu nič nerobí neznamená že to nevie. Ja som teda mala už tiež vyššiu hmotnosť a jediný krát mi niekto z blízkej rodiny naznačil že by som mala so sebou niečo robiť a malo to teda úplne opačný efekt. Ak jej chcete ako rodina pomôcť, tak do nej nehustiť, zistiť kde je problém a riešiť to cezeň. Ak teda bude možnosť. Ale rozhodnutie je len a výlučne na nej.

autor
29. júl 2025
@anonym_10956a

Sesternica je mentálne retardovaná, nesvojprávna, má nejakú vážnu psychickú chorobu pre ktorú nevníma realitu, alebo z akého dôvodu si myslíš, že nevie a nevníma že je obézna? To že s tým nechce/nemá motiváciu/chuť ... alebo z akéhokoľvek iného dôvodu nič nerobí neznamená že to nevie. Ja som teda mala už tiež vyššiu hmotnosť a jediný krát mi niekto z blízkej rodiny naznačil že by som mala so sebou niečo robiť a malo to teda úplne opačný efekt. Ak jej chcete ako rodina pomôcť, tak do nej nehustiť, zistiť kde je problém a riešiť to cezeň. Ak teda bude možnosť. Ale rozhodnutie je len a výlučne na nej.

@anonym_10956a ona to vie, aj sama si prizna, ze je obezna. Ale spravit pre to nieco, to uz nie. Ona proste potrebuje jest, jest, jest...uz som isla na nu aj pekne, ze ci ju nieco trapi, ci ma nejaky problem, hovori ze len bezne stresy v praci nic ine.

belasy_motylik
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_10956a ona to vie, aj sama si prizna, ze je obezna. Ale spravit pre to nieco, to uz nie. Ona proste potrebuje jest, jest, jest...uz som isla na nu aj pekne, ze ci ju nieco trapi, ci ma nejaky problem, hovori ze len bezne stresy v praci nic ine.

@anonym_autor za takýmto jedením je niečo viac. Vždy. Koľko asi váži?

unicornlady
29. júl 2025

Možno ju trápi, že nemá vzťah, deti...

autor
29. júl 2025
@unicornlady

Možno ju trápi, že nemá vzťah, deti...

@unicornlady ma muza a dceru, vsetci obezni...

majamat
29. júl 2025

to ze ona takto reaguje neznamena, ze si to neuvedomu, len si zvykla na pohodlie a nie je ochotna pre to nic obetovat. mozno sa aj niekedy pokusala a je to pre nu tak tazke. pokus mohol byt kratkodoby a nasledoalo zlyhanie, preto o tom ani nehovori, preto to vnima velmi citlivo.
toto chce nielen zmenu jej pristupu,a le aj zmenu vaseho. mala som skolenia o komunikacii a je to skra tazke spravne komunikovat, no ma to svoje pravidla, ktore si presne nepamatam, mozno cast z nich.
ide o to, ze v komunikacii mozes zistovat info, mozes sa pytat,a ko sa citi. mozes polozit otazku,ci vie, preco ma take zdravotne problemy, musis jej nechat priestor an odpoved, ked budes vidiet, ze sa zarazi, urobi pauzu,a koby chcela pokracovat, ale nevie ako, musis byt ticho. to, ez do toho vstupis, presekne nit v jej vyjadreni,s tiahne sa naspat. nehodnotit, nekritizovat. mozes maximalne formpou navrhu, rpiapdne opatat sa, skusla si...? a aky to malo efekt? ak vyjadri zlyhanie, tak zisti, ci neskusila neico ine,c i nerozmyslala nad odbornikmi. urcite nejaky vyziv, poradca - teraz nei hocijaky fitnesak. niektori maju rezim tak tvrdi, ze hrozi zlyhanie. to nie je cesta. treba pomaly, postupne, nadstavit rezim v stravovani.

mne sa pacia videa na youtube z kanalu fitness007 - je tma fitnesak a vyziv. poradca ( znamy cesky poradca ) a hoci moc vyhovoria o nicom konkretnom, lebo tvrdia, ez akzdemu to treba nadstavit na mieru, ale co to sa da z ich vysvetleni a info odpozorovat. a halvne, clovek anieco take dokaze aj namotivovat.

autor
29. júl 2025
@belasy_motylik

@anonym_autor za takýmto jedením je niečo viac. Vždy. Koľko asi váži?

@belasy_motylik netusim....odhadom asi 100 kg? Meria mozno 160, nizka je

ibatanecnica
29. júl 2025
@anonym_autor

@gemerka17 Musim sa starat, lebo tu uz ide o zivot, chcem jej pomoct - potrebuje pomoc.

@anonym_autor pomahat treba ak clovek o to pozoada
Ak.sama nechce nespravis nic.

mamutka
29. júl 2025
@anonym_autor

@unicornlady ma muza a dceru, vsetci obezni...

@anonym_autor ak to naozaj chceš riešiť, tak možno jej skús vysvetliť, že jej chúďatko dcéra je presne ten človek, ktorý bude musieť opatrovať nevládzu tučnú mamu ( a pravdepodobne aj otca ). Raz som tak počula pani v zdravotn.potrebach, kupovala niečo pre svoju mamu a chcela aby jej poradili niečo, čo jej s ňou pomôže. Že je obézna a ona ju už nevládze opatrovať, dvíhať, ani otáčať. Že je to hrozne. Sama sa vďaka svojej obeznej matke stala vaznom a otrokom, ešte si aj ničí chrbát a všetko. Bolo to veľmi smutne a dlho som na tu pani potom myslela. Každý kto sa vykrnuje lebo ma akýkoľvek dôvod by si mal uvedomiť, že s najväčšou pravdepodobnosťou tým ešte veľmi ublíži svojim deťom.

katulienkax
29. júl 2025

autorka uz to nezmenis, mozno pomoze ked ju prihlasis na tu markizacku relaciu - Extremne premeny' inac mali sme v rodine jedneho obezneho, schudol po par rokoch a aj tak umrel na infarkt. A to podla preventivky uz bol zdravy. Podla mna tym, ze schudne az teraz uz nezmeni to ze ma ponicene telo, aj po pripadnom schudnuti to ponicenie ostava a aj riziko infarktu.