icon

Ako naznačiť sesternici, že má nadváhu, aby sa neurazila?

29. júl 2025

Je velmi obezna 54 rokov. Cukrovka, vysoky tlak atd. Skusali sme ako rodina vsetko cez jemne naznaky, ces vymenovavanie diagnoz co ju cakaju, cez infarkt v 60, cez nakricanie ze ci sa nevidi atd. Vzdy to skoncilo jej urazenim, a placom, ze vsetci do nej len rypeme atd. Ani Ozempic pre nu nema zmysel, ked to vysadi bude tam kde je do pol roka. Treba zmenit v jej hlave a ze to musi chciet ona. Lenze ona sa nedokaze hybat ani dietovat. Ja sa o nu bojim. Poradte, dakujem

belasy_motylik
29. júl 2025
@anonym_autor

@belasy_motylik netusim....odhadom asi 100 kg? Meria mozno 160, nizka je

@anonym_autor to nie je až taká extrémna hmotnosť, ja som myslela že 150 a viac. Ale čo je podstatné na tvojej informácii - píšeš že obézni sú všetci, takže tam bude nanič rodinné stravovanie, ak ju v tom nejakým spôsobom podporuje aj manžel, fungujú tak v rámci rodinného módu, tak je ťažko dostať z toho stereotypu ju samú.

anonym_d782e5
29. júl 2025

Taky clovek sa nespamäta ani po tom, ked realne dostane infarkt/mrtvicu (co urcite v buducnosti dostane) a bude mat to stastie, ze vyviazne bez nasledkov... Chapem ta, ale nic s tym nemozes urobit bohuzial

majamat
29. júl 2025
@anonym_d782e5

Taky clovek sa nespamäta ani po tom, ked realne dostane infarkt/mrtvicu (co urcite v buducnosti dostane) a bude mat to stastie, ze vyviazne bez nasledkov... Chapem ta, ale nic s tym nemozes urobit bohuzial

@anonym_d782e5 suhlas, poznam takeho cloveka.

sense
29. júl 2025
@anonym_autor

@sense alkoholik chce pomoct? Alebo to chce len jeho okolie? Lebo pre mna je toto velmi podobna situacia.

@anonym_autor ak alkoholik chce aby mu pomoc bola poskytnutá tak sa vylieči resp stane sa abstinujuci a k pitiu sa nikdy nevráti, ak to bude chcieť len okolie tak sa z toho nikdy nedostane lebo zakaždým do toho spadne....

Čiže ak to bude robiť len pre vás tak príde k Jojo efektu alebo bude jesť potajomky (ako alkoholik bude potajomky piť). Ak to bude mať ona v hlave upratané a bude chcieť s obezitou navždy skončiť tak sa jej to podari

anonym_ea1908
29. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_a22720 no vidim, ze mame iny pohlad na vec, na rodinu, na blizkych, na zivot, tak ty uz sa radsej nezapajaj do diskusie. Nehovorim, ze tvoj pohlad je zly alebo dobry, ale je iny ako moj, takze radsej preto nie.

@anonym_autor vasa sesternica ma vas vsetkych urcite plne zuby. Vravis ze uz ste urobili "vsetko", vratane nakricania -wtf; tak sa uz prestante starat do ineho svojpravneho cloveka. Ked ona bude chciet nieco urobit, da vam vediet

1andrea111
29. júl 2025
@anonym_autor

@unicornlady ma muza a dceru, vsetci obezni...

@anonym_autor autorka buď taká láskavá a Neser sa do života druhým, staraj sa o ten svoj, určite v ňom máš čo naprávať. Aj keď postavu máš zrejme ok, vnútorne si na tom možno horšie ako tá Tvoja obézna príbuzná. Obezita je choroba ktorej v prvom rade vôbec nerozumieš, nerozumieš ani celému problému a ani nechceš. Len pokrytecky tu vypisuješ ako jej akože veľmi chces pomôcť. Ona o Tvoju pomoc nestojí, má svoju rodinu a všetci Tí tu píšu aby si jej dala pokoj. Len Ty to nechceš čítať. Vieš čo, výber si nejakého napríklad politika a toho zmeň a príbuznej daj pokoj.

vilma7
29. júl 2025

Mne je v takýchto prípadoch najhoršie z toho, že napríklad tvoja sesternica sama vie aké je to "zlé " nezdravé atď byt obeznou a túto istu cestu pripravuje aj svojej dcére....ja by som ju za toto hlavne zdrbala, ze keď uz poslala svoje zdravie, nech poskytne aspoň svojej dcére zdravú výživu.

senta_sofia
29. júl 2025

@anonym_autor vies, ono sa lahsie povie, tazsie robi. Ak jej chces naozaj pomoct, tak bud ta, ktora jej bude robit partaka a vytiahni ju kazdy den na prechadzku, bicykel, ukaz jej, ako sa da jest inak.

1andrea111
29. júl 2025

@anonym_autor ak by si dovolil na mňa nakricat nejaký príbuzný že som obézna, tak ma vidí posledný krát. Čo si to vôbec dovolujete. Kto vám dal NATO právo. Celé toto vypovedá o tom že Ti chýba základný rešpekt voči ľuďom a namiesto akože milosrdnej pomoci, pracuj na sebe.

mmoonna
29. júl 2025

@anonym_autor čo ťa je do toho? Povedali ste jej to viacerí, viac urobiť nemôžete. Nie je nesvojpravna. A že sa rúti do záhuby? Je to jej život, teba do neho nič

miskajerry
29. júl 2025

Táto téma je veľmi citlivá, ak na ňu kričíte, veľmi ju raníte, uzavrie sa do seba, ona vie veľmi dobre, ako vyzerá, nevie si pomôcť už sama, radšej jej skús navrhnúť spoločný čas- prechádzky, plávanie

jamidea
29. júl 2025
@anonym_autor

@belasy_motylik netusim....odhadom asi 100 kg? Meria mozno 160, nizka je

@anonym_autor ja som z toho tvojho ochkania a starania sa do nej myslela, ze je pomaly leziaca z morbidnej obezity, nevie sa hnut.
Nechaj ju, lebo bude zajedat este aj tvoje blbe reci. Ma rodinu, je dospela, tak si najdi iny konicek. A neoblbuj nas tu so starostlivostou o rodinu. Ona si to asi nepraje.

majamat
29. júl 2025

mna by este zaujimalo, to co si pisala, ze jej ide o zivot. pripadne si pisala ze sa zenie k zahube, alebo ze hazarduje so zivotom a zdravim.
to tvrdis na zalade coho? ma nieco konkretne,a lebo len predpokladas, podla jej navahy?

yoxinka
29. júl 2025

Je mi to ľúto, ale nespravíš absolútne NIČ. Ona je dospelá, je to na nej. Keď ona nebude sama chcieť, nezmôžete nič.

yoxinka
29. júl 2025
@deninka233

@anonym_autor vidím takúto blízku osobu každý deň, je to môj manžel. Má (aktuálne už menej ale predsa) takmer 200kg, nerobí s tým nič. Práve doobedoval smažák s hranolkami a tatarkou, lebo došiel jeho otec, tak išli spolu na obed do reštaurácie. Darmo, že ja som navarila bulgurový šalát s kuracími prsiami… Ničí nám to manželstvo, deťom to dáva zlý príklad do života… vieš čo akurát tak môžem? Rozviesť sa, alebo počkať kým budem vdova. To je asi tak všetko. Mala som obdobie, ako ho ja zachránim, varila som mu diétne “krabičkové” jedlá do práce, vstávala som kvôli tomu o piatej ráno aby mal čerstvé, chutné, o výžive a chudnutí som vedela toľko, že by som mohla výživovú poradkyňu robiť sfleku - on zobral svojich 5 krabičiek, v práci ich zožral, išiel s kolegami na obedové menučko a zapil to dvoma dvojlitrovými flašami Kofoly. Každý deň po tri roky toto robil. Večer, keď som uspávala deti, išiel oficiálne so psom von a neoficiálne do kufra auta, tam mal odložené horalky a iné keksíky a zožral zo päť horaliek. A na mňa jeho rodina kričala na každej návšteve, ako sa oňho starám, chodili mi do chladničky a do špajze na kontrolu aké tam mám potraviny, čo varím a ako varím… Po troch rokoch si moja kamoška začala s jeho šéfom, dakde sme spolu pili, bol tam aj jeho šéf a “posťažoval” sa na manžela, že čo môj skvelý manžel v práci vystrája (čo sa jedla a pitia týka). Keď som ho s tým konfrontovala, tak vraj som mu nemala robiť také nervy a nútiť ho jesť “tie gebuziny” a že to pribral kvôli mne!
Odvtedy naňho dlabem, samozrejme varím v rámci domácnosti normálne, žiadne echt nezdravé, on sa dogabe aj sám. On si odvtedy uhnal cukrovku, ďalších 30kg navyše, erektilnú dysfunkciu a veľké vredy na predkolení, ktoré si ani nemôže sám ošetrovať…

@deninka233
Toto je hrozné aj čítať! Veľmi ti držím palce a prajem veľa síl 😔.

anonym_10956a
29. júl 2025

Ja som mala istý čas tiež problémy s nadváhou a jedna blízka osoba mi tak dosť čitateľne povedala niečo v zmysle že by som so sebou mala niečo robiť. Efekt nebol žiaden, naopak veľmi sa ma to dotklo a veľmi dlho som s tým mala vnútorný problém, aj keď som nedala nič najavo.

mandzula
29. júl 2025

@anonym_autor chapem, ze mas o nu starost a strach, no naozaj, ak ona nechce a dokonca tak vedie aj rodinu, nespravis s tym asi nic. Obezita je choroba, rovnako ako alkoholizmus napriklad, akurat ze pri tom alkoholizme by ti nikto nezazlieval, keby si robila to, co robis pri obezite rodinneho prislusnika. Na obezitu sa teraz nesiaha, je to neziaduce, ba az neprijatelne. Fakt je vsak ten, ze presvedcenie dotycnej musi prist zvnutra, inak to nema vyznam.

jogy1984
30. júl 2025
@deninka233

@anonym_autor vidím takúto blízku osobu každý deň, je to môj manžel. Má (aktuálne už menej ale predsa) takmer 200kg, nerobí s tým nič. Práve doobedoval smažák s hranolkami a tatarkou, lebo došiel jeho otec, tak išli spolu na obed do reštaurácie. Darmo, že ja som navarila bulgurový šalát s kuracími prsiami… Ničí nám to manželstvo, deťom to dáva zlý príklad do života… vieš čo akurát tak môžem? Rozviesť sa, alebo počkať kým budem vdova. To je asi tak všetko. Mala som obdobie, ako ho ja zachránim, varila som mu diétne “krabičkové” jedlá do práce, vstávala som kvôli tomu o piatej ráno aby mal čerstvé, chutné, o výžive a chudnutí som vedela toľko, že by som mohla výživovú poradkyňu robiť sfleku - on zobral svojich 5 krabičiek, v práci ich zožral, išiel s kolegami na obedové menučko a zapil to dvoma dvojlitrovými flašami Kofoly. Každý deň po tri roky toto robil. Večer, keď som uspávala deti, išiel oficiálne so psom von a neoficiálne do kufra auta, tam mal odložené horalky a iné keksíky a zožral zo päť horaliek. A na mňa jeho rodina kričala na každej návšteve, ako sa oňho starám, chodili mi do chladničky a do špajze na kontrolu aké tam mám potraviny, čo varím a ako varím… Po troch rokoch si moja kamoška začala s jeho šéfom, dakde sme spolu pili, bol tam aj jeho šéf a “posťažoval” sa na manžela, že čo môj skvelý manžel v práci vystrája (čo sa jedla a pitia týka). Keď som ho s tým konfrontovala, tak vraj som mu nemala robiť také nervy a nútiť ho jesť “tie gebuziny” a že to pribral kvôli mne!
Odvtedy naňho dlabem, samozrejme varím v rámci domácnosti normálne, žiadne echt nezdravé, on sa dogabe aj sám. On si odvtedy uhnal cukrovku, ďalších 30kg navyše, erektilnú dysfunkciu a veľké vredy na predkolení, ktoré si ani nemôže sám ošetrovať…

@deninka233 a ty to celkovo ako zvládaš mužom ktorý má toľko kíl ?

autor
30. júl 2025
@majamat

mna by este zaujimalo, to co si pisala, ze jej ide o zivot. pripadne si pisala ze sa zenie k zahube, alebo ze hazarduje so zivotom a zdravim.
to tvrdis na zalade coho? ma nieco konkretne,a lebo len predpokladas, podla jej navahy?

@majamat na zaklade toho, ze vidim jej zivotny styl a viem ake ma diagnozy z jej nadvahy

autor
30. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor autorka buď taká láskavá a Neser sa do života druhým, staraj sa o ten svoj, určite v ňom máš čo naprávať. Aj keď postavu máš zrejme ok, vnútorne si na tom možno horšie ako tá Tvoja obézna príbuzná. Obezita je choroba ktorej v prvom rade vôbec nerozumieš, nerozumieš ani celému problému a ani nechceš. Len pokrytecky tu vypisuješ ako jej akože veľmi chces pomôcť. Ona o Tvoju pomoc nestojí, má svoju rodinu a všetci Tí tu píšu aby si jej dala pokoj. Len Ty to nechceš čítať. Vieš čo, výber si nejakého napríklad politika a toho zmeň a príbuznej daj pokoj.

@1andrea111 Rozumiem, ze si rozculena, ked vidis ako sa stara niekto do druheho. Ale na zaklade coho pises, ze je to odomna pokrytecke?O co ine by mi malo ist ako jej pomoct? Chapem, ze tebe sa moze zdat, ze mi tu vsetci pisu, aby som jej dala pokoj, avsak pre teba zial nie, najdu sa tu aj ludia s inym nazorom.

anonym_10956a
30. júl 2025
@anonym_autor

@1andrea111 Rozumiem, ze si rozculena, ked vidis ako sa stara niekto do druheho. Ale na zaklade coho pises, ze je to odomna pokrytecke?O co ine by mi malo ist ako jej pomoct? Chapem, ze tebe sa moze zdat, ze mi tu vsetci pisu, aby som jej dala pokoj, avsak pre teba zial nie, najdu sa tu aj ludia s inym nazorom.

@anonym_autor ako si predstavuješ reálne efekt tvojej pomoci, že jej povieš že je tučná, má nadváhu, má z toho zdravotné problémy a ona povie niečo v zmysle že "Tyyyy, fakt, to som so nikdy nevšimla a neuvedomila, ďakujem ti veľmi pekne, zachránila si mi život" a začne chudnúť a žiť zdravo ...?

autor
30. júl 2025
@anonym_10956a

@anonym_autor ako si predstavuješ reálne efekt tvojej pomoci, že jej povieš že je tučná, má nadváhu, má z toho zdravotné problémy a ona povie niečo v zmysle že "Tyyyy, fakt, to som so nikdy nevšimla a neuvedomila, ďakujem ti veľmi pekne, zachránila si mi život" a začne chudnúť a žiť zdravo ...?

@anonym_10956a na to hladam odpoved/radu tu.

1andrea111
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak si to tu prečítaj celé ešte raz. Nikto Ti tu nenapísal že ju zmenis. Píšu Ti aby si sa nestarala alebo že keď ona nechce, nič s tým neurobíš. Požiadala Ťa vôbec o pomoc či len Ty sa pasujes do role spasiteľa? Pokrytecka si preto lebo vidíš len ten vonkajsok že je obézna a má schudnúť. Aké sú za tým skutočné príčiny, ako napríklad príčiny psychiky a pod. ťa vôbec nezaujíma. A tiež preto že sa staráš do života druhých aj keď to nechcú. A to len preto aby si nemusela riešiť seba. Typické pokrytectvo. Najlepšie je mudrovat nad životom druhých, svoj zmeniť je už ťažšie.

autor
30. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor tak si to tu prečítaj celé ešte raz. Nikto Ti tu nenapísal že ju zmenis. Píšu Ti aby si sa nestarala alebo že keď ona nechce, nič s tým neurobíš. Požiadala Ťa vôbec o pomoc či len Ty sa pasujes do role spasiteľa? Pokrytecka si preto lebo vidíš len ten vonkajsok že je obézna a má schudnúť. Aké sú za tým skutočné príčiny, ako napríklad príčiny psychiky a pod. ťa vôbec nezaujíma. A tiež preto že sa staráš do života druhých aj keď to nechcú. A to len preto aby si nemusela riešiť seba. Typické pokrytectvo. Najlepšie je mudrovat nad životom druhých, svoj zmeniť je už ťažšie.

@1andrea111 uvedomujes si, ze si si niekolko krat protirecila v tvojom poslednom prispevku?

autor
30. júl 2025
@jamidea

@anonym_autor ja som z toho tvojho ochkania a starania sa do nej myslela, ze je pomaly leziaca z morbidnej obezity, nevie sa hnut.
Nechaj ju, lebo bude zajedat este aj tvoje blbe reci. Ma rodinu, je dospela, tak si najdi iny konicek. A neoblbuj nas tu so starostlivostou o rodinu. Ona si to asi nepraje.

@jamidea Dakujem za psychoanalyzu, ale tvoja predstava o 'ochkani' je len tvoje citanie medzi riadkami, nie moj obsah. Pytala som sa, ako jej pomoct, nie ako ju zvozit. A dik, ze si mi objasnila, ze starostlivost o blizkych je len ‘konicek’ – uz sa nebudem snazit, ved ked to je len hobby, naco by som sa trapila.

majamat
30. júl 2025
@anonym_autor

@majamat na zaklade toho, ze vidim jej zivotny styl a viem ake ma diagnozy z jej nadvahy

@anonym_autor ako ano, ludia s nadvahou su nachylnejsi. to ams pravdu, ale vyslovene tvrdit, ze jej ide o zivot nie je zrovna vhodne, pokial nema nic konkretne potvrdene.
poznam mnoho ludi s tazkou nadvahou a doziju sa primerneho dochodkoveho veku.

guudy
30. júl 2025
@anonym_autor

@jamidea Dakujem za psychoanalyzu, ale tvoja predstava o 'ochkani' je len tvoje citanie medzi riadkami, nie moj obsah. Pytala som sa, ako jej pomoct, nie ako ju zvozit. A dik, ze si mi objasnila, ze starostlivost o blizkych je len ‘konicek’ – uz sa nebudem snazit, ved ked to je len hobby, naco by som sa trapila.

@anonym_autor napisem ti este raz, co som pisala a aj vela ostatnych. Neviem preco nechces pochopit, ze je to jedna dospela svojpravna zena a teba do jej zivota nic. Prestan strkat nos tam, kde nepatri. Nemozes jej pomoct. Nemozes ju donutit. Tvoje ochkanie (ci sa nevidi v zrkadle🙄) a vyhrazky smrtou su kontraproduktivne. Staraj sa o seba.

taktotedanie
30. júl 2025

@anonym_autor psychoterapeut, evidentne si stav uvedomuje vzhladom ma jej obranne reakcie

maminkadeticiek
30. júl 2025

Z coho usudzujes ze o tom.nevie??Ries seba,nie druhych ak o to nemaju zaujem.

autor
30. júl 2025
@maminkadeticiek

Z coho usudzujes ze o tom.nevie??Ries seba,nie druhych ak o to nemaju zaujem.

@maminkadeticiek zaujimave, ty riesis mna a ja nemam o to zaujem. A to sa ani nepozname.