icon

Ako schudnúť i napriek emočnému prejedaniu?

3. aug 2025

Ahojte , keď tu už existuje možnosť anonymných komentárov, dúfam že nebude prekážkou zdieľať svoju osobnú skúsenosť bez hanby.
Roky rokúce trpím emocnym prejedaním, prezieranim. Každú jednu životnú bolesť a časom aj radosť som sa naučila riešiť jedlom. Viem , je to zle, pre moralizaciu som si sem neprišla.
Začala som chodiť na terapiu čo je začiatok riešenia v hlave. Ja sa ale chcem spýtať či je tu niekto kto si touto cestou prešiel a čo mu pomohlo a či zmenil aj tu fyzickú , bežnú životnu stránku. Terapia je jeden puzzle toho celého ale chcem vedieť či ste proste schudli a napravili si život aj napriek tomu emocnemu jedeniu. Prosím pozdielajte ak áno, čo vám pomohlo, kľudne aj z akej váhy a všetko čo vás napadne. Chcem vedieť či je to vôbec reálne , keď jedlo navždy ostane ,,okolo nás ,, a dostupné a terapie sa nedajú platiť navždy... Predstavujem si , že keď by som schudla bola by to motivácia , zažiť aké to je kúpiť si čokoľvek pekne na seba , vyjsť schody, nehanbit sa jesť pred niekým, prejsť sa medzi ľuďmi a nepozerať do zeme a nesnažiť sa rýchlo vytratiť z verejnosti...ale neviem či to bude silnejšie ako chcieť sa odmeniť/polutovať/....tiež sa bojím čo vypláva počas terapie, či to nebude horšie, no to sú už obavy ktoré musím riešiť s terapeutkou, viem... Ďakujem vám za každu skúsenosť...

Strana
z3
anonym_81f8a9
7. aug 2025

@anonym_autor vzdy som bola tucnejsia ale ked mna aj nase male dieta opustil snubenec z dna na den, smutok som zajedala a vyjedla sa na 100kg, jedneho dna som si povedala stacilo ( trvalo mi to realne asi 2.5roka trapenia prejedania sa a sebatryznenia) az som si uvedomila no moja draha takto to nepojde, tvoje dieta ma len matku a ta umrie na morbidnu obezitu cukrovku a infarkt? Zhodila som 30kg , zacala som sa mat radsej, mam o sebe lepsie myslienky, ano sem tam mam odbobia ze si “doprajem” ale viem sa vratit spat na tu cestu kedy si drzim jedlo pod kontrolou, nekontultovala som s nikym, ako tak som si upratala v hlave sama
Teraz ma caka velmi narocne obdobie tak dufam, ze aj cez tuto skusku prejdem a vydrzim
Velmi ti drzim palce
🍀

tripetta
8. aug 2025

Viem aké to je, zo svojho pohľadu samozrejme. Neviem "zatočiť" s nočným vyžieraním špajze a chladničky, som už zúfalý. Občas jem v noci v akomsi polospánku... Normálne akoby to bola vyžieracia námesačnosť 😅 Chudnutie mi (čo sa týka pohybu) sťažuje dg. Sclerosis multiplex SP forma. Lekári už v mojom prípade skloňujú nechvalný Ozempic. Ale ja som proti. Naozaj nechcem kŕče v bruchu a iné vedľ. účinky. Radšej vymyslím zdravší spôsob, ešte to nevzdávam.

tripetta
8. aug 2025
@fineta

@zuzanka.zuzu mňa napríklad reči tohoto typu vedia tak naštartovať, že a just! jej dokážem, že to dokážem! 😁

A áno, nikto iný za nás tie kilá dolu nedá. Treba to zobrať do vlastných rúk, hľadať spôsoby a nie výhovorky. 💪🏽

@fineta Ale autorka by to mala dokázať (a robiť) kvôli sebe, nie kvôli nejakej random agresívnej tete z koníka, ktorá v rici bola a hoUno vie. Pretože vypnem mobil a agresívna teta šikanátorka aj s jej 💩💩 ktoré vyhnila, je fuč - neexistuje. Ale ja, ja tu som so svojim prežieraním ďalej. Človek nikomu nedlhuje dokazovanie čohokoľvek, iba sebe.

fineta
8. aug 2025
@tripetta

@fineta Ale autorka by to mala dokázať (a robiť) kvôli sebe, nie kvôli nejakej random agresívnej tete z koníka, ktorá v rici bola a hoUno vie. Pretože vypnem mobil a agresívna teta šikanátorka aj s jej 💩💩 ktoré vyhnila, je fuč - neexistuje. Ale ja, ja tu som so svojim prežieraním ďalej. Človek nikomu nedlhuje dokazovanie čohokoľvek, iba sebe.

@tripetta Jasné, nikto by nemal nič robiť kvôli náhodnej agresívnej tete z internetu, ktorá má sama dosť problémov na to, aby pľula jed. Ale úprimne – ak nás niečo rozhodí, aj keď to ide od niekoho bezvýznamného, možno to predsa len trafilo niečo, čo bolí. A to už nie je o tej tete, to je o nás. Vypnúť mobil nestačí, lebo pred sebou sa neschováš. A presne preto – ak máš pocit, že sa prežieraš, že si v tom uviaznutá – tak nie, nerob to kvôli nej. Rob to, lebo ti už lezie na nervy byť zaseknutá. A niekedy aj idiot na nete nechtiac zatlačí na miesto, kde sa má konečne niečo zmeniť. Tak treba otočiť vo svoj prospech. Nie kvôli nej. Kvôli sebe. Ale naozaj.

Strana
z3