icon

Ako začať s chudnutím?

kacenkablazniva
9. jún 2016

Pri mojej vyske 175cm mam vahu 64kg.V poslednej dobe som pribrala v oblasti brucha,stehien a zadku.Kedze este nikdy v zivote som nedrzala dietu ani nic podobne,chcem sa spitat ci by ste mi vedeli poradit neake jednoduche triky alebo cviky na chudnutie?Mam rada sladke,najviac cokoladu.Toho sa asi nezbavim..A este nieco-som v obdobi ked sa s partnerom snazime o babetko,neviem ci je dobry napad prave teraz schudnut a drzat diety.?

sassannka
30. jún 2016

Diéta je názov pre akúkoľvek upravenú stravu a nerovná sa pojmu hladovka. Nestotožňujem sa ani s názorom, že nikdy nikomu nepomohla.
Z mojej skúsenosti na vypuknuté bruško treba obmedziť sacharidy, aj tie zložité, teda pečivo. Osvedčila sa mi kombinácia raňajky jogurt a cerálie, obed bez obmedzenia, večera najmä bez príloh a pečiva, veľa zeleniny. Nevynechať desiatu a olovrant, dôležité je jesť častejšie v malých množstvách. Skús behať, aj beh pekne formuje bruško. Pri cvičení sa zameraj aj na šikmé brušné svaly.

pumi21
30. jún 2016

@evittam tiež to tak mám, ale nič si z toho nerobím 🙂 pretože myslím, že na každom tele je niečo pekné a na druhej strane žiadna nie sme dokonalá. Koľké by chceli mať stehná a zadok a nedarí sa im to, že...

evittam
30. jún 2016

@pumi21 Presne tak. Ja som maximálne spokojná s tým ako som "sa dala dokopy" - konečne. Viac nepotrebujem. Nepotrebujem byť "vychrtlá vyžla", na ktorej aj legíny visia. 😉 😝

lorela
30. jún 2016

@sassannka Pečivo sú zložité sacharidy?
A ešte doplním, keď už precvičovať brušné svaly (ale nie s cieľom bruško chudnúť, ale spevniť alebo vytvarovať), tak nielen cviky na šikmé brušné svaly, ale aj priame a veľmi dôležitý je tiež chrbát! 😉

sassannka
30. jún 2016

@lorela Áno, v pečive, ryži, cestoviných atď. sú zložité sacharidy, z ktorých sa glukóza uvoľňuje postupne. Nedá sa im úplne vyhnúť kvôli dôležitosti energie a vlákniny, ktorú obsahujú, ale za účelom odbúrania tukových zásob je dobré ich obmedziť. Písala som zamerať sa AJ na šikmé brušné, pretože veľa ľudí robí chybu v tom, že cvičí len priamy brušný sval a potom sa čudujú, že sa nedostaví želaný efekt... A samozrejme treba precvičovať aj svalstvo dolného chrbta.

A ešte jednu dôležitú vec som zabudla! Správny postoj tela. Veľmi dôležité. Pri zhrbení a ovisnutí ramien (čo sa už stáva normálnym postojom generácie) sa uvoľňuje tzv. spodné brucho od pupka nadol a trvale ochabuje.

lorela
30. jún 2016

@sassannka Ále no, píšeš úplne naopak: Bežné pečivo, ryža a cestoviny sú JEDNODUCHÉ sacharidy, alebo tiež rýchle sa im hovorí, nie zložité (pomalé).
Pečivo je bežne v obchodoch dostať len z bielej múky. Biela múka = JEDNODUCHÉ (rýchle) sacharidy, (výnimkou je grahamové pečivo). Z nich sa energia uvoľňuje rýchlo, to znamená, že človek rýchlejšie vyhladne, a aj rýchlejšie sa prebytočná energia z jednoduchých sacharidov ukladá v podobe tuku.
Ak chceš písať o zložitých sacharidoch, musíš uviesť CELOZRNNÉ pečivo alebo chlieb, CELOZRNNÉ cestoviny, CELOZRNNÁ ryža (sú sacharidy pomalé, z ktorých sa energia uvoľňuje postupne).

Mimochodom, celozrnné pečivo (t. j. rožky, žemle) sa dajú kúpiť len v pár pekárňach na Slovensku. To, čo máme k dispozícii bežne v obchodoch je z bielej múky, ktorá je len prifarbená - v horšom prípade karamelom, v trošku lepšom prípade praženým jačmeňom alebo/a je to biele pečivo "obohatené" aspoň nejakým posypom - ovsenými vločkami, semenami. Typickým príkladom je obľúbená tmavá kaiserka, ktorá je čisto z bielej múky - teda jednoduché rýchle sacharidy, pri redukcii hmotnosti a zdravom životnom štýle absolútne nevhodné.

Nejako si pletieš bežný chlieb, pečivo, ryžu, cestoviny - ktoré naozaj nie sú vhodné pri chudnutí. Pri chudnutí je žiadúce konzumovať celozrnný chlieb, ryžu a cestoviny. a to v optimálnom množstve vhodnom na redukciu váhy konkrétneho človeka. Strava má byť totižto pestrá a vyvážená, obzvlásť pri chudnutí, zložená zo všetkých živín, teda sacharidov (prednostne zložitých a nie jednoduchých), kvalitných bielkoviny a zdravých, prevažne rastlinných, tukov.

sassannka
30. jún 2016

@lorela Absolútnou tragédiou verejných diskusií a nielen na Modrom Koníku je skutočnosť, že sa zdanlivo erudovane a presvedčivo vyjadrujú ľudia, ktorí o danej problematika majú veľmi nízku, často úplne chybnú úroveň vedomostí.

Blud v podobe toho, čo si napísala, teda že biele pečivo patrí k jednoduchým sacharidom, je pre mňa až neuveriteľný a naozaj nikde doposiaľ som sa s ním nestretla.

Píšem o blude preto, že samozrejme, všetky zložité sacharidy sú v podstate tvorené z jednoduchých. Líšia sa však chemickými väzbami a biochemickým účinkom, teda, keď jednoduchý sacharid rýchlo nastupuje a rýchlo sa odbúrava, ten zložitý má pomalé nástup účinku a pomalé odbúravanie.

Takže čo sa týka rozdelenia sacharidov v záujme výživy, platí to, čo som napísala, medzi jednoduché patrí jednoduchý cukor, ako ho poznáme, obsiahnutý v sladidlách, mede, ovocí atď.
Pečivo, ryža, ale aj zemiaky obsahujú sacharidy zložité.

Chemici vedia, že rozdelenie nie je takéto jednoduché a rozoznávajú dokonca tri základné skupiny a napr. náš obyčajný cukor je v ich ponímaní oligosacharid - teda stredná skupina.

Čo sa týka počtu sacharidov v celozrnných obilninách, keby si v nich bola naozaj zorientovaná, tak by si vedela, že obsahujú viac sacharidov, ako výrobky z bielej múky.

Pravdivosť mnou uvedených tvrdení je veľmi ľahko overiteľná obyčajným "vygooglovaním" - človek za sebou ani nemusí mať skúšky z biochémie, diabetológie a klinickej výživy, ktoré som absolvovala v minulosti ja. Ale uznávam, bolo to dávno, niečo si možno nie presne pamätám, ale tvrdeniu, že biele pečivo obsahuje jednoduché sacharidy a celozrné zložité, by sa na katedre výživy LFUK z chuti zasmiali.

okataivana
30. jún 2016

@kacenkablazniva nechudni prosím ta aky to ma zmysel ked chces babatko???

lorela
30. jún 2016

@sassannka
Biele pečivo, ovocie, biela ryža a cestoviny atď. obsahujú jednoduché sacharidy.

Toto snáď nie je pravda, ja zle vidím! Nemá význam s tebou ďalej diskutovať.

sassannka
30. jún 2016

@lorela Treba si nasadiť okuliarky, prečítať pár prvovygúglených odkazov a následne zaujať stanovisko. Alebo napísať Bukovskému. To zvládne naozaj každý 😎

http://www.zdravejedlo.sk/sacharidy

https://sk.wikipedia.org/wiki/Sacharid

http://www.chudnutie-ako.sk/zlozenie-potravin/s...

http://www.opotravinach.sk/sciences/view/MONO, ...

lorela
30. jún 2016

@sassannka V odkazoch, ktoré uvádzaš, sú spomenuté celozrnné výrobky ako najvhodnejšia forma konzumácie pečiva, ryže cestovín. Ty ju vytrvalo ignoruješ 😀.

Alebo naďalej chceš tvrdiť, že pri chudnutí/zdravom stravovaní je jedno, či zjem biely rožok alebo celozrnný? Chceš tvrdiť, že energia sa z bieleho rožka uvoľňuje rovnako rýchlo ako z celozrnného? Že glykemický index bieleho rožka alebo bielych rozvarených cestovín je rovnaký ako u cz rožka a cz cestovín uvarených al dente?

Namiesto tvojich nadupaných múdrych rád by si mohla dať tie osvedčené z praxe; inak by si nemohla opomenúť práve to najdôležitejšie, čo sa sacharidov týka "výhodu konzumácie celozrnných potravín" pred obyčajnými.

sassannka
30. jún 2016

@lorela absolútne odbočuješ od absurdity Tvojho tvrdenia biele pečivo sa rovná jednoduché sacharidy. Pokiaľ viem, o zhodnosti bieleho a celozrnného pečiva som nepísala v inom rozsahu ako v tom, že oboje obsahujú sacharidy zložité. Nadupala si sa akurát tak ty teraz, aby si mi mohla hovoriť o glykemickom indexe potravín, ktorý poznám, keďže som zostavovala jedálniček diabetikom 😉
Ale k téme diskusie, písala som z mojich reálnych skúseností z odbúravania tuku na brušku a najmä preto, aby autorka vedela, že pečivo či prílohy sú nebezpečné obdobne, ako tá čokoláda...

evittam
30. jún 2016

@okataivana No normálny - pokiaľ má nadváhu 5-10kg a necíti sa tak dobre tak nie je na škodu pár kg schudnúť a možno aj to bábo sa podarí rýchĺejšie. 😉

lorela
30. jún 2016

@sassannka Je mi smiešne chvastanie sa dosiahnutým vzdelaním alebo praxou tam, kde to vôbec nie je potrebné, tak ťa v tom nechám samú 😉.
Hádam si nemyslíš, že vyvíjam teraz nejakú snahu na "google univerzite" kvôli tvojej osobe.

Mimochodom, 80 a viac % čokoláda v rozumnej miere vôbec nie je nebezpečná, čiže opäť len tvoje nedotiahnuté tvrdenia.
Ba priam z pohľadu psychickej pohody človeka dlhodobo dodržiavajúceho redukčný plán potrebná.

sassannka
30. jún 2016

@lorela Treba čítať s porozumením. Už tretíkrát si v snahe dementovať moje tvrdenie tvrdila to isté. Ja osobne si dám radšej čokoládu ako rožok.
Priznať si, že sa človek zmýlil, je vecou charakteru.
Chvastanie to tiež nebolo, len som chcela vyzdvihnúť, že moje tvrdenie som nezískala na základe článku na webe, ktorý som si ešte aj zle vyložila. Môj manžel napríklad ani nemá príslušné vzdelanie a aj on sa pri tvrdení jednoduchý sacharid = biele pečivo a zložitý celozrnné z chuti zasmial.

lorela
30. jún 2016

@sassannka A ty znova vyťahuješ všetky možné argumenty, z domova, a hádam aj zo sveta sa dočkám, len aby si si nepriznala tú svoju chybu a svoje mylné tvrdenia. Napovedajúce zase o tvojom charaktere.

Citujem ťa: "Pečivo a prílohy sú nebezpečné". Naozaj perlíš. A len tajne dúfam, že si tým nemyslela sacharidy všeobecne. Resp. mala by si špecifikovať, ktoré prílohy - sacharidy sú tak nebezpečné, hm?!

sassannka
30. jún 2016

@lorela Môžeš mi, prosím, upresniť, kde som také niečo napísala?

maminecka2
30. jún 2016

Baby, obe to myslite dobre, len obcas byva problem v pojmoch, ktore aj tak nie su vlastne dolezite. Ano, v muke a teda pecive, ryzi... su polysacharidy. Ale dolezity je glykemicky index, a teda "biele potraviny" s vysokym GI sa v podstate spravaju ako jednoduche cukry, rychlo sa stravia, rozlozia, vstrebu, rychlo zodvihnu glykemiu, ta zvysi vyplavenie inzulinu a tym padom vsetok ten cukor rychlo sup-sup do buniek, hlavne tukovych, hura! A potom rychly pokles glykemie, rychly pocit hladu a opat mnam mnam papame, najlepsie zas pecivko alebo este lepsie, sladkosti, tie maju aj pridanu hodnotu, nezdrave tuky, supeeeer! (Joj, aj ja sa v tomto doverne spoznavam...)
A celozrnne vyrobky sa v zlozeni sacharidov nelisia (je to ta ista psenica atd.), ALE, tie latky zo supiek (otruby...)- sposobia pomale, postupne travenie, pomalsie vstrebavanie, pomalsi vzostup glykemie, teda aj inzulinemie a teda nam to dava cas a sancu tuto energiu z krvi aj vyuzit- napr. spalit v svaloch.
Ale (joj, same ale!), ani toto ani svatena voda nas neochrani pred ulozenim do tuciku nasho kazdodenneho faldikoveho (v lepsom pripade, v tom horsom visceralneho, pomoc!), ak bude toho vela. A teda ak bude prijem vyssi ako vydaj. Preco to tak musi fungovat! Hned by som si dala parene buchticky a veternicek... Jaaaj....
Aj ja pomaly zacinam s racionalnejsou stravou, ale bude to dlha cesta. A teda to priberanie take dlho nebolo, slak aby to trafil!

lorela
30. jún 2016

@sassannka Príspevok dnes o 13.39, posledná veta.
Kde navyše uvádzaš, že obdobne ako je nebezpečná čokoláda. Ani nie o pól hodinu neskôr už nie je, už "si ju dávaš" - už ju povyšuješ nad rožok. Neviem, nepripadá ti to chaotické?

lorela
30. jún 2016

@maminecka2 Ó, áno, takto som to myslela.

maminecka2
30. jún 2016

Jaaj baby, kym som sa stihla vymacknut Vy ste to tu uz stihli okorenit a postavit na vyssi level 😵

lorela
30. jún 2016

@maminecka2 Nuž, podarí sa niekedy 🙂.

maminecka2
30. jún 2016

@lorela Verim tomu, inak by som ani nezacala. Bude to boj, viem ze obcas nejaku bitku prehram ale vojnu musim vyhrat. Ved by si ma inak ochranari nasli a vrhli by ma do mora! Ochrana velryb velmi fici ... 😀

sassannka
30. jún 2016

@lorela Je tam napísané, že sú nebezpečné OBDOBNE. Chaotické mi to nepríde, napísala som to ako som napísala s úmyslom zrozumiteľne objasniť, že sa netreba báť autorkinej obľúbenej čokolády. Z mojej skúseností sa ľudia poväčšinou čudujú informácii, že kocka obyčajného bieleho cukru obsahuje menej sacharidov, ako krajec chleba.

maminecka2
30. jún 2016

@sassannka Jaj, chlieb nas kazdodenny 🙂 A este ked clovek zisti ze tam ten cukor este aj k tej muke pridavaju, to je pochutnanicko. 😝

sassannka
30. jún 2016

@maminecka2 Najťažšie je si zvyknúť... Prvé dva týždne som slintala po rožkoch, čo jedol manžel a teraz mi nepríde ani čudné, že si dávam k šunke zeleninu...

maminecka2
30. jún 2016

Inak baby diky za debatu, som uspavala deti (bezo mna v posteli nevydrzia) a nechcela som zaspat, ste mi pomohli, inak by mi uz spokojne slinka tiekla z pusinky 😎

lorela
30. jún 2016

@maminecka2 Ďakujem.
😀 Viem o tom svoje z minulosti... O ochrane veľrýb 😀.
Myslím, že všetko, čo potrebuješ, je už len pevná vôľa a sila vydržať.

maminecka2
30. jún 2016

@sassannka No, to je uz iny level! 👏 Ja sa k tomu chcem tiez prepracovat, len to nechcem uponahlat nech to nedopadne ako vycsinou, klasika... 😲