Ako začať s chudnutím, keď nemám oporu?
Prosím ako začať s chudnutím,keď nemám žiadnu oporu? Muž vraví,že jemu sa takto páčim,svokra zase že môžem byť rada,že som zdravá,chorý sú chudí.... Jáj ale ja mám 91kg a nie a nie sa ich zbaviť,už som z toho všetkého zúfalá. Vždy som bola plnšia ale toto sa mi už zdá moc... Keď som bola sama pomohol mi bicykel no teraz pri 3 deťoch ísť bicyklom nemôžem,nakoľko 2 deti naraz neuveziem,ani nemám taký dobrý bicykel ...
Môj problém spočíva aj v tom,že máme spoločnú kuchyňu so svokrovcami. O varení väčšinou rozhoduje svokra,ona aj väčšinou varí... Nakoľko sa stravujeme spoločne,prispievame do rodinného rozpočtu. Skúšala som sa stravovať osve,ale vzala to dosť zle ... a taktiež mi to už nevychádzalo finančne. Varíme často polievky aj zeleninové jedlá,snažím sa obmedzovať s jedením aj sem tam cvičiť doma,len tie kilá sa na mňa lepia a lepia,neviem čím to už je. Pred rokom som si dala zaviesť Mirenu (nejako mi nesadla) no mám pocit,že aj s nej naberám...
Našla som si na nete veľa cvikov,ale čo pomohlo vám,aké cviky???
Vopred Ďakujem!!!
popri uprave stravy jednoznacne behanie,je to najobycajnejsia a aj jedna z najlepsich foriem cvicenia na znizovanie hmotnosti
@liz_lemon musí? Prečo? Jedávam "len" polievku buď na obed, alebo na večeru. Pre mňa je to kompletné jedlo, zvlášť, ak je tam kopec zeleniny a nejaké vločky. Pochopte konečne, že to s tým jedením 5x denne, len aby náhodou nepocítila hlad, je už len mýtus, ktorý neplatí. Hlad je zdravý. Jesť sa má, až keď ho cítiš. Nie pchať stále niečo. To je katastrofa pre trávenie. Dve jedlá za sebou tak isto. Je to len (zlo)zvyk, že musí byť polievka a druhé jedlo. Zvlášť ak človeku dobre netrávi, je to príliš veľa rôznych potravín domiešaných cez seba.
Mimochodom, cereálie sú obilniny, teda tiež sacharidy 😉 Čo do kalorickej hodnoty, je to to isté, ako keby si si dala chlieb. Rozdiel je len v tom, že je tam aj vláknina a je to relatívne zdravšie. Raňajky je pre ľudí s horším trávením je niekedy najlepšie vynechať a dať si desiatovú polievku okolo 11:00. Aj podľa jogínskych zvykov, sa nemá doobeda jesť, kým sa nevyprázdniš. Je to úplne jednoduchá logika a funguje. Mnohým ľuďom vrátane mňa perfektne sadol prerušovaný pôst. Jem prvé jedlo okolo tej 11:00, väčšinou polievku, kvalitný zeleninový vývar spolu so zeleninou, prípadne strukovinou, so syrom, s tofu. Je to sýte až až. Neskôr kúsok nejakého syra, zelenina a na večeru nejaká bielkovina so zeleninou. Mäso takmer nejedávam, iba ryby. Keď som jedávala "normálne", v kuse ma nafukovalo, cítila som sa stále plná, vôbec mi to nerobilo dobre. Toto je pre mňa ideálne a držím si váhu už dlho. Občas zhreším nejakou pizzou, alebo čokoládou, ale to spálim pri cvičení. Mimochodom, za chudnutie do veľkej miery zodpovedá aj slezina. Pre niekoho surové šaláty v kombinácii s kuracím prsami (také mega populárne medzi chudnúcimi ľuďmi), nerobí dobre vôbec. Ani jogurty, ani tvaroh, ani syry. Všetky tieto potraviny podľa TČM slezinu zaťažujú a chudnutiu tak bránia. Je to všetko naozaj veľmi individuálne.
@erikad82 musíš si to len odsledovať sama na sebe. To dôkladné prežúvanie ti ale pomôže na trávenie a aj na lepšiu kontrolu nad tým, čo zješ.
@salfusco ale áno, v tomto smere je to tam rozdiel...len to je ďalšia z obsesií chudnutia, sledovať glykemický index potravín. Ale u striedmeho človeka, ktorý je zvyknutý na hlad (aké nepopulárne 😀 ), to je úplne jedno. Áno, skôr pocítim hlad, ak si dám zemiakovú kašu namiesto zemiaka v šupke, lebo glykemický index. Ale ak mi ten hlad nevadí, tak je to šuma fuk. A najväčším problémom priberania nie je glykemický index, ale psychologická závislosť na jedle, nesprávny vzťah k jedlu, návyky a zlozvyky. Že áno? 🙂
Preto je pre väčšinu chudnutie hotová tortúra, myslia na jedlo, predstavujú si jedlo a ak aj schudnú, začnú zas nekontrolovane jesť a sú tam, kde boli. Problém ostáva. Podstatný je vzťah k jedlu a poznať svoje telo. Nie glykemický index, ak chápeš, čo tým myslím. Samozrejme, technicky vzaté máš pravdu.
@erikad82 ahoj aj ja som na tom podobne manželovy sa tiež pači aka som ,a svokra mi hovori nech len si zdrava mi byvame sami v rodinom dome tiež sa neviem stravovať zdravo 😒
@marcopollo Do frasa, ale ja to nechápem. Čo je to zdravo? Však aj normálne sa dajú pripraviť zdravo a zase netreba sa maslu, smotane, preboha brániť? Veď lyžica masla ešte nikoho nezabila.
Alebo teda čo jedávate?
@salfusco veď ja som neradila brušáky 🙂 Cvičím pilates a jogu. Zľahka ruky s minimálnou záťažou a to len na udržiavanie formy ramien. Plávanie je super. U mňa je ideálny pohyb, ktorý je čo najprirodzenejší. A pri vysokej váhe, by som na to šla veľmi opatrne. Je rozdiel byť 90kg žena, ktorá nikdy nešportovala a 110kg chlap (možno má 1.90cm..), ktorý má muskulatúru pevnejšiu už len preto, že je chlap (testosterón), aj keby bol hneď totál nešportovec, má tých svalov viac, ako žena - nešportovec. Ja teda keď vidím sa trápiť ženy s nadváhou behom, príde mi to veľmi neprirodzené...no, ale je to len môj názor 🙂
@natalym asi všetko
@natalym aj mne chutí a mám rada jedlo. V tom problém nie je. Problém ak nejaký je, tak je s disciplínou. Ak si nevie dať trochu čokolády, ale musí ju zjesť celú (a každý druhý deň), tak má jeden viditeľný problém - málo pevnej vôle 😉 Za tým je obvykle zas nejaký ďalší, menej viditeľný problém...ale to už je vyšší level toto zistiť. Ale jedenie je úzko spojené s emóciami a psychikou.
@marcopollo Ja to nevidím, že napr. segedínsky je nezdravý. Však dá sa menej múky, alebo nejakú špaldovú múku, bez knedľe klasickej. A v podstate sa nemusí ani zahustiť. No a jedna porcia napr. na obed............
@alaguema Aha. Ja si dám čokoládu a celú ale asi raz za pol roka........ 😀
Ja som sa vypásla sedením v robote. Pokiaľ som normálne chodila, že nie v kuse na riti, tak som bola ok, akonáhle som začala sedieť a nemusím sa pohnúť takmer celý deň tak som tučná. Ešte do toho sa najem a je to. Plus jem nepravidelne, raz jem, raz nejem, tak hold telo si šetrí.
@natalym raz za pol roka nie je problém 😀 Ono po tej 40-tke sa to bez pohybu už takmer ani nedá udržať. Tam je to proste nevyhnutnosť, ak chceš ostať štíhla a nie si zrovna z tých, ktoré dostali do vienka metabolizmus kyseliny sírovej 😉 A neskôr, ako začnú hormonálne zmeny, už vôbec nie, vidím to na ženách v rodine, ktoré tučné nikdy neboli a po prechode teda tučné sú...Preto je lepšie byť vo forme tak nejak stále 🙂
@alaguema brusaky tu niekto spominal a to viem urcite,ze by nedopadlo dobre...na taketo cvicenie je urcite dobry certifikovany trener ,ktory cvicenie a stravu nastavi,vysvetli konkretne na osobu,o ktoru sa jedna.Tazko je takto radit,kludne moze ist aj o zdravotne dovody,stitna zlaza,xy pripadov,preco sa nedarí
@salfusco určite tam toho môže byť viac. Zas by som ale netvrdila, že človek s nadváhou sa nesmie hýbať bez odbornej inštruktáže, navyše ten tréner nemá RTG oči a nevie, v akom stave je chrbtica (kľudne tam môžu byť už deformácie a výrastky na stavcoch, ktorým "železá" v klasickom fitku nemusia spraviť vôbec dobre), ale chôdza, plávanie, pomalé cvičenia, ktoré sa obvykle odporúčajú na chrbticu jej ublížiť nemôžu. Na začiatok podľa mňa, je lepšie sa pomaly rozhýbať, vypestovať si návyk, zmeniť stravu, niečo zhodiť a potom neskôr možno aj ten beh a brušáky...
Podľa mňa nejem veľa,skôr "nezdravo" ako ste písali... Tiež jem rýchlo,no asi tak ako každý kto má deti a stále sa niekam ponáhľa,aj tú kávu pijem horúcu... Robila som istý čas výpady,ale príšerne ma boleli kolená. Cvičila som aj aerobik,no tu na blízku sa necvičí a neviem ako by to dopadlo,keby večer cvičím na poschodí aerobik,asi by lampy popadali a svokrovci šaleli od strachu čo sa robí.....
@erikad82 odporúčam rýchlu chodu 🙂 ja som s ňou schudla 10 kíl. Alebo chôdzu s palicami. Moja 50 ročná Krstna mama tak schudla za rok asi 30 kg. Stačí na začiatok pol hodiny denne, napr. podvečer ked deti zaspia.

Mojim známym veľmi pomohol ReduXs 🙂