Ako zmeniť stravu?

8. jan 2022

Všade čítam že stačí zmeniť stravu aby kg išli dole ale ako? Čo mám vylúčiť alebo od čoho sa držať ďalej? Viem jesť menej pečiva, cestoviny, ryžu atd. Ale tak čo si mám dať k obedu ako prílohu? Zeleninu? Ale keď po hodinke som zase hladná a v práci nemôžem odbehovat niečo prekusit. Alebo ako odhadnúť správnu porciu ryže/cestovín? Moj problém je že niekedy si dám viac a potom je mi to ľúto vyhodiť tak to radšej zjem. Viem je to zlozvyk, žiaľ z detstva. Snažím sa to napraviť len je to ťažšie ako sa zda

roja01
8. jan 2022

Ja si dam rano 3 vrchovate polievkove lyzice ovsenych vlociek, 3 PL cerstvo pomletych lanovych semiacok a 1 pokrajane jablko a to zaliate studenou vodou. Je to sama vlaknina a sucasne dobra vyziva. Je to take syte, ze nemusim dalsie 4 hod. jest. Pri dlhodobom pouzivani to uplne upravi travenie. Samozrejme celiatik si musi kupit bezglutebove vlocky.

sense
8. jan 2022

Tak si daj menej alebo sprav menej... Prílohy nemusíš vylúčiť,... Upraviť porcie môžeš štýlom polovica taniera zelenina, štvrť taniera mäsa a štvrť prílohy...
Alebo si daj najprv šalát a potom si daj druhé v menšom množstve a ak budeš ešte kladná tak si priložiť

alanko20
8. jan 2022

Netreba vynechat cestoviny ani ryzu, spravny pomer na tanieri by mal byt- polovica taniera zelenina 1/4 sacharid a zvysok bielkovina. Pouzivaj kaloricke tabulky. Mozes jest aj 3x denne, ak viac nestihas.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanulienkat
8. jan 2022

Ved tu je milion takychto tem. Nebud leniva a vyhladaj.

mamina0078
8. jan 2022

Nic netreba vynechavat staci nejest kazdy den alebo pravidelne vyprazane, sladkosti vratane ochutenych napojov a dzusov, slane a jest pestro = zeleninu, ovocie co najviac druhov, ryby, maso, ryzu, zemiaky, cestoviny, jogurty, kase, pecivo nie kazdy den alebo kusok len na ranajky... Ja som schudla pri jedeni 5x denne (ranajky to iste co na desiatu a olovrant, desiata ovocie, pecivo 1-2ks, zelenina, alebo jogurty..., obed vareny, olovrant to iste co na desiatu, vecera varena) Vsetko z toho sa da pripravit aj na zdravy sposob aj nezdravy... A spravna porcia je taka pri ktorej sa neprejes ale nebudes ani o hodinu hladna... Ja nevazim si jedlo ale od oka naberam a funguje to. A samozrejme nekupovat polotovary ale cerstve kvalitne potraviny.

lindous
8. jan 2022

Ak to nemáš v oku a keď máš nabraté si nevieš povedať kedy dosť, tak si aspoň chvíľu jedlo váž a zapisuj do kalorických tabuliek, aby si získala prehľad koľko prijímaš a keď to budeš mať spísané uvidíš aj čoho nabrať menej, čoho si môžeš dovoliť pridať a koľko to asi je.. Ja nie som fanúšikom dlhodobého používania KT, lebo som v okolí zažila ako to môže prerásť do posadnutosti číslami, ale na naučenie sa toho ako poskladať jedálniček je to super pomocník

littlefiona
8. jan 2022

U mňa jediné, čo zabralo je nizkosacharidové stravovanie. To znamená, žiadne pečivo, ryža, zemiaky, cestoviny a dokonca žiadne ovsené vločky, ako ti tu radia. A ani ovocie s vysokým obsahom cukru, ako hrozno, jablká, hrušky a podobne. Mám -15kg za 3 mesiace a váhu si držím už vyše roka, samozrejme stále dodržiavam návyky v stravovaní, ktoré som si vytvorila. Byť štíhla je životný štýl, nie jednorázová diéta.

tykat
8. jan 2022

@littlefiona toto funguje aj u mna akurat ze vzdy cca po roku sa uz necitim dobre, som unavena, nemysli mi to, mam problem s travenim... sacharidy mi jednoducho chybaju. Tak zacnem jest pecivo, ryzu, cestoviny...a vratim sa na povodnu vahu. Ked jem menej sacharidov tak to vobec nefunguje na ubytok vahy. Jedine ak ich obmedzim uplne radikalne a to mi dlhodobo nevyhovuje 🤷‍♀️

lucia456
8. jan 2022

@littlefiona prosím ťa, a aká bola tvoja strava? Napises mi prosím jeden taký bežný stravovací deň? Vďaka.

littlefiona
8. jan 2022

@tykat u mňa tiež toto stravovanie funguje, len keď radikálne znížim príjem sacharidov, žiadne také, že dám si trocha ryže, alebo zemiakov, také neexistuje. Ryžu a cestoviny nahrádzam výrobkami z konjaku, alebo si robím ako prílohu grusetky, karfušky, je veľa možností. Ja som si už na to zvykla, necítim žiadnu únavu a samozrejme, že raz za čas, raz za dva-tri mesiace si doprajem cheatday, to ale neznamená, že celý deň sa napchávam blbosťami, ale dám si povedzme v ten deň jedno nezdravé jedlo langoš, či pizzu a pokračujem v zdravom stravovaní. Je to o nastavení a sebadisciplíne.
@lucia456
Môj deň začína tak, že vypijem pohár čistej vody, alebo v zime zelený čaj. Ja neraňajkujem, dodržiavam prerušovaný pôst 16/8, čiže prvé jedlo dňa mám obed. To je vždy polievka, veľmi často vývar s masom, bez slížov, alebo špenátová polievka s vajíčkom, karfiolová, brokolicová, kelová. Možností je neúrekom. Hlavné jedlo je ryba, alebo mäso na zelenine, robím si často aj omáčky k tomu a plus tie grusetky, alebo príloha z konjaku. Poobede pijem vždy kávu s mandľovým mliekom, ako dezert si robím ovocie s mascarpone vymiešané bez cukru, alebo proteínový puding, za hrsť orechov. Sacharidy ak aj nejaké prijímaš treba zásadne jesť poobede a večer, nikdy nie ráno. Večeru mávam grilovaný hermelín, tuniak s avokádom, mozarella s rajčinami, cottage, tvaroh občas k tomu proteínový chlebík, zase tých možností je neúrekom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
littlefiona
8. jan 2022

@elizabet173 tak rýchlo to išlo kvôli tomu, že som bola zo sacharidov zavodnená, sacharidy viažu vodu. Preto tie bruchá sú také nafúknuté a veľké a každý druhý človek berie espumisan, to spôsobujú sacharidy. Druhý dôvod prečo som tak rýchlo schudla je, že cvičím 4krát do týždňa. Ono byť štíhla a vyšportovaná vo veku 40+ je už o sebadisciplíne a aj o nejakom tom odriekaní, nie že si každý deň doprajem koláčik či čokoládu, lebo mi to sedí do kalorického príjmu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pstrap
9. jan 2022

@littlefiona takto isto to fungovalo aj u mňa, zhodila som 12kg za 3mes, ale potom som nastúpila na MD a do toho korona, menej pohybu a začali prikrmy malého papkača a ja som tiež popri ňom po troche a teraz som zase aj s kilami. Je mi jasné, že len takáto strava funguje, ako píšeš, je to o návyku, dlhodobom.

natalia0902
Odpoveď bola odstránená
Zobraz