Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
ja mam Nike+, co sa mi paci su ficuriny, ktore maju ked sa pripoja na komp, ale inak si myslim ze je to skor fancy zalezitost. ale mna to staci 😉 paci sa mi ze sa daju nastavit alerty aby ma volali von, daju sa tam nastavovat challenges - ze kolko chcem do tyzdna behat, alebo kolko chcem odbehnut za mesiac/rok. vidno mapu kade som behala, rychlost behu, kolko som nabehala za mesiac. a vsekto je to velmi pekne dizajnovo spravene. priznam sa neviem kolko stali, kupovat to muz, ale tusim okolo 200 eur.
@mobilka ja som tiez nikde nebola velky bezec, ale teraz ako som zacala som zistila, ze najvacsia chyba co som robila bola ze som sla na zaciatku prilis rychlo a tak som sa odpalila. teraz si meriam uz od zaciatku rychlost a snazim sa ju drzat okol 6km/h. asi po 20 min sa dostanem do faz ze sa mi strasne dobre bezi, uplne s lahkostou.
druha vec je ze ja beham skor na prednu cast chodila - ako keby som bola bosa alebo vo 5fingeroch- cize niekedy zalezi aj na technike. tzn ze ked mozno bezis moc na paty tak mozes byt viac unavena.
podla mna ani nejde tak o rychlost ale o zacatie. a ked uz nezvladas behat, tak aspon hod maleho do satky a daj si 30 min rychlej chodze.
ahojte, tak ja som dnes isla do posilky na pas..a normalne som dala 15 min v behu v kuse a celkovo z 34 min. som 27 min. odbehla..dala som 3,5 km takže som rada..velmi ma to motivuje, len ta cena ..3,50e je teda dost, kebyze som chcela 3-4 do tyzdna...ale dufam, že deti budu aspon 2 tyzdne chodit do skolky, aby som mohla odbehnut doobedu svoju trasu...
@mima595 - ale ved behat mozes aj vonku. teraz uz napr vies ze za 35 min odbehnes 3.5 km, cize si vezmi len hodinky (ak nemas bezecke) a na 30 min niekam pobehaj.
to je prave na behu uzasne, ze okrem nakupu tenisiek (ked clovek do toho nechce viac investovat) ho to nic nestoji. staci obycajne hodinky, obycajne teplaky, a ostatne. a takze ze "co povedia" susedia vyhod z hlavy.
ja napr beham na spickach - co je dost ine ako ostatni - a viem ze to vyzera ako ked baletka bezi, ale kaslem na nich , beha sa mi tak lepsie a hlavne je to super na lytka a nezatazujem paty.
ja som vcera tiez bola na 40 min, 4.5km ale dost zle sa mi bezalo. nejako sme moc neskoro jedli (az okolo pol tretej, behat som bola o pol siedmej) a aj ked to bolo bez masa tak mi to asi pomaly travilo 😢 ale zabehla som to a vzdy ma to potesi, ked bezim a si chytim casti tela a citim ako pod tym tukom pracuju svaly 😉 tak snad raz si chytim a budu tam len tie svaly pracovat a ten tuk fuc...
dnes by som tiez chcela ist, ale mame navstevu pozvanu na obed a budem vyvarat, tak neviem ci nebudem opat najedena (a dnes to bude kura a parene buchty 😉)
behu zdar!
@krisbar - lenže u nas bolo vcera dost chladno, fuhal vietor, a ja som sa este nenaucila dychat nosom...hned po 1 okruhu zacnem dychat ustami a potom hned vecer už kaslem, ..kedze som alergicka a hned sa mi tvoria hlieny a zase sa mi zle dycha nosom..taky zacarovany kruh..takže ja budem volit beh vonku len za prijatelneho pocasia....
a myslela som, že do posilky na pas teda nikdy chodit nebudem, lebo sa mi to videlo umele, ale tu ked ste viacere pisali, že chodite, tak som to v kupeloch vyskusala a celkom sa mi to zapacilo..mne tam aj ten cas nejako rychejsie bezal ako na ovale 😀 😀
a poto si dam este zopar cvikov na chrbat a ruky ako na vyvazenie...skusala som este 15 minut na orbitreku, ale to mi nejako neslo..asi tych 15 minut este odbezim na pase....
@krisbar
no podla mna len topanky nestacia,najme ak je mokro a beha sa vonku je dobre zaobstarat si goretex-ove na behanie,bundu ktoru neprefuka,ja osobne pouzivam aj sportovu podprsenku aj ponozky na specialne na behanie,cena bola dost brutalna,ale co uz.
ked zratam vsetko dokopy aj s garmin meracom pulzu,vobec to lacny sport nie je
@grimaska4 - ano, ked behavas aj za dazda tak hej, ale ja ked prsi tak ma nikto von behat nedostane 😉 takze tuto alternativu som nepocitala.
ked prsi to som ochotna byt len na horach, lebo na to mam dobru vybavu, ale behat ma nedonuti nik 😀
u mna to bol dost lacny sport - 40 eur tenisky a ostatne mam z inych sportov + hodinky, ale tie som pouzivala aj na nordic walking.
co sa tyka toho dychania, tka s tym som aj ja mala problem, lebo ja tiez nedycham nosom, ale naucila som sa tak nejako dat jazyk v ustach, ze mi to prefiltruje a do hrdla mi nejde studeny vzduch, uvidime ked sa pocasie ochladi ci to funguje.
ako behate teraz, ked je taky studeny vzduch? a ked bude este studensi? bola som behat vo svtrtok a dobre som sa nadychala, teraz kaslem hnusne... a to nie som ziadna padavka, len tak nejaky vetrik ma nepolozi...
a este, uvazovala som, ze by som chodila behat dopoludnia s malym na zeleznu alebo na hradzu, ale pride mi to take ehm. nebezpecne, ze tam bude malo ludi, mate nejaky kaser alebo nieco?
@tilly - ja som bola vcera, ale nebolo etse tak chladno, alebo mi neprislo. ako som pisala vyssie - ja dycham ustami a snazim sa to oteplovat. druha vec je ze nebeham velmi rychlo takze nezadycham sa totalne.
no ja nemam dieta takze beham sama a na takom chodnicku pre bezcov, bicyklistov, korculiaristov kde aj vcera o pol siedmej vecer este niekto prebehol. chodievala som minuly rok o pol siedmej rano v lete ked nebola tma a bolo to v pohode. vtedy tam uplne nikto nebol (a isla som aj do lesika po chodnickoch). akurat som si nebrala nic do usi, aby som pocula keby nieco.
ja som taky typ povahy, ze nemyslim na to "co sa moze stat" (asi aj tym ze este nemam deti, neviem) takze toto som nejako nikdy neriesila. ale mozno keby si sla na hradzu napr od stareho mosta cez petrzalku - to by mohlo byt ok.
@tilly
@krisbar podla mna sa teraz beha najlepsie.....napriklad dnes...krasne slnecno ale osviezujuci vzduch....co moze byt krajsie ako si vybehnut, vypnut hlavu a len si tak bezat.....
a z mojho pohladu beh tiez nie je prave najlacnejsi sport...v tomto suhlasim s @grimaska4
ak behas len ako doplnok k ostatnym sportovym aktivitam a teda je predpoklad, ze v dazdi, zime skor pojdes do fitka a nie vonku, nie je to az take narocne...ale ak behas pre pocit z behu a chces sa zlepsovat.... dazd ta odradit nemoze a teda adekvatne k tomu je potrebna aj vybava...... len do takej softshellky ti treba dost penazi...funkcne trika na vymenu, termopradlo, nohavice...sportstracker radsej neratam...ano na zaciatok ti staci mobilna aplikacia ale cim viac sa chces zlepsovat a sledovat svoj cas, treba ti hodinky, sledovat tep, tempo....a to uz sme na paradnej sume....
@mirka907
presne tak,ja beham aj v zime vonku-teda cele rocne obdobie,na pocasi nezalezi ci je minus 10 alebo bola som ked uz aj snezilo,len treba si organizmus nato zvyknut a potom to pojde,ja si satku na usta nedavam ale mam taku multifunkcnu Nike bundu,ktora ma pri krku dvojity zips a ked je zima tak mam ako rolak ju
@mirka907
ja beham uz dlho,predtym len tak rekreacne asi tak 5 rokov,ale 2 roky beham kazdy druhy den okolo 10 km,zvladnem to aj za 55 minut,dakedy jednu hodinu.
Ja som na maratone este nebola,ani ma to dajak nelaka,ale priznam sa ze ten co bol pri nas na blizku na jar v Linzi,som ho sledovala,kvoli vysledkom a medzi muzmi jeden co dobehol na 1.miesto zvladol to za hodinu aj par sekund 10km(polmaraton),tak si rodina zo mna utahovala ze mam lepsi cas a nech sa prihlasim.
Inak ja beham pre seba,nechcem nikomu nic dokazovat,ale perfektne to nabija cloveka energiou
@grimaska4 tak to si dobrá.. Inak dĺžka maratónu je 42,195 km, čiže polmaratón je 21,0975 km.. Svetový rekord v polmaratóne žien drží Keňanka Mary Keitanyová, zabehla ho za 1:05,50... Klobúk dolu, ak to bežíš rýchlejšie.
@miskap2111 tak to asi tych 10km bolo za hodinu..ci nie? nerozumiem ako to
@grimaska4 myslela...
inak jedna ceska, co je nikeplus na fb, mava casy 3,5 minuty na kilometer, osobne ju nepoznam, aj som si zo zaciatku myslela, ci to nedava na bicykli... 😕 😅 ale vraj nema problem s kymkolvek zabehnut, aby to dokazala..tak snad nekeca.. a teda jasne, ze tych km dava viacej...nielen jednorazovo kilometer...
dnes som sa nedokopala, snad zajtra...
kocky, mate este tu sukromku o behani? ja som v nej raz uz bola, kto je admin prosim?
Dobre ranko... Teraz co bol night run v Ba- tak co si pamatam sajfa odbehOl takmer 35 minut a to bolo 9km...
Ci sa da spravit 21km za hodinu... Fiiiha, iny cas!
@tilly ak si sa rozkašlala pri tejto teplote vzduchu je to o technike dýchania. Nadychuje sa nosom na 2 nádychy (2 potiahnutia), tak najviac využiješ kapacitu pľúc a nepustíš studený vzduch do hrdla. Vydychuje sa ústami. Dýchanie je kľúčové aj pre dlhšiu výdrž, nepichanie v boku... Človek sa to časom naučí, ale zo začiatku ak máš problémy si to treba sledovať. Dobrým bežcom potom nerobí problém behať aj v mínusových teplotách (čo ty teda asi nebudeš, to len tak pre zaujímavosť 🙂 takže v teplote 10-15 st by si určite nemala po behu kašlať... Držím päste a daj vedieť či sa to darí lepšie.
@miskap2111
ano dlzka maratonu je cez 40km,polmaraton je polovica,ale behali tam 10 km-ovy usek a na ten som myslela..
Nie som ziadna Africanka aby som behala do bezvedomia 😉 ,ja beham pre seba anie kvoli maratonu,ale ked si uz do mna zarypala mohla si to vyssie precitat 🙂
ja som vcera nesla, mali sme na obed pecene kura a potom ako dezert parene buchty a tak som potom vecer uz bola "zakvasena" (este k tomu som mala dobru knizku 😝 ) ale dnes idem urcite. hned ako pridem z prace chodim. varit netreba tak bude more casu na behanie.
a motivaciou je ze uz sa pohla vaha dole a zda sa ze sa to aj drzi, takze teraz to nemozem nechat tak 😉
@grimaska4 prepáč, ja som len chcela upresniť informáciu. Našla som si výsledkovú listinu aj maratónu v Linzi z roku 2012, lebo v 2013 sa bude konať v apríli ( http://www.linz-marathon.at/ ) - myslela som, že hovoríš o polmaratóne, keď si vravela, že víťaz ho zabehol za hodinu. 10 km sa na takýchto pretekoch beháva okolo pol hodinky, takže všetky z nás, čo behajú tú desinu za hodinku, máme ešte čo robiť, keby sme sa chceli ich rýchlosti priblížiť 🙂... Ale to je fajn, že beháš pre radosť. Aj ja behám pre ten istý dôvod. Možno jeden maratón za život dám, ale ešte ho neplánujem. 🙂
@miskap2111
ja inak nemienim rychlejsie behat,lebo s velmi vysokou pulzovou frekvenciou to tiez nie je nic moc,ja beham ako beham,vascinou podla nalady,dakedy rychlejsie dakedy pomalsie.
Zo zdravotneho hladiska je zdravsie behat pomalsim tempom a dlhsi cas,ale nech kazda beha ako chce a netreba sa hned do druheho "obut".ved sme aj v teme beh a chudnutie a nie beh a maraton 😉
A kto ma na maraton nech ide,nech si ho da 😉
Inak v Linzi je maraton stale na prelome april maj,google je aj moj kamarat
tu je zas dnes náááááladička, jupí 🙂
@sofia_r no praveze minuly rok som behavala do novembra (od konca marca), tak nechapem, ci som uz nieco v sebe mala a len to podporila, alebo co... ale hej, dik za radu, hned som citila, ze zle dycham, neslo mi dychat nosom a hned ako som dobehala som hovorila mm, ze som to prehnala asi, hned som citila hrdlo a teraz hnusne kaslem... ja mam teraz kasel asi po troch rokoch, tak je mi to dost neprijemne 😀 nie som zvyknuta... nebyvam chora... naposledy som mala ovcie kiahne v marci 😀
Pri behu sa treba sledovať a počúvať svoje telo. Ja behávam už 15 rokov (s výnimkou obdobia tehotenstiev) hocikedy, dážď, sneh, vždy keď mám chuť, ale poslednú zimu som to tiež prepálila. Keď boli tie hrozné mrazy tak som si išla zabehať a potom mi pol dňa pískali priedušky čo mi ich ten mráz nejako "podchladil". Ani dýchanie nosom nepomohlo. Našťastie z toho nebola žiadna choroba, len som spoznala svoj ďalší limit. max -5 st. A takto sa každý naučí čo a kedy mu vyhovuje. Každý sme iný.

joj žienky tak rada by som sa k vám pridala - ale po každej fyzickej námahe som normálne chorá... Neviem, možno je to tým, že "malý" (má už 10 mesiacov) sa v noci budí aj štyrikrát, chodím aj dvakrát do týždňa na pol dňa do roboty a mám ešte jedno 3-ročné dieťa... a možno sú to len výhovorky... Zakaždým keď začnem behať, tak ma na druhý - tretí deň láme, nevládzem nič, a bolí ma celé telo, hlava, všetko... som hrozná. Chcela by som schudnúť cca 3 kg. Po pôrode som chudla podľa Cindy Crowford, schudla som cca 4 kg, ale ako vravím, potom ma nenormálne bolievala hlava, bola som strašne unavená. Tak som to chcela skúsiť behaním, ale je to to isté. Nuž žienky len vám tíško v dobrom závidím 🙂