Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
@bonaquaba a ty ešte beháš? Minule som na teba myslela, či si nebola na nejakých pretekoch.. Je ich teraz naozaj veľa.
@mirka099 no.............tie clanky maju troska inu historiu 😀 😀 😀 😀
tak ja mam za sebou prvy beh v dazdi. vcera u nas prsalo cely den, tak uz som to chcela opat odpiskat, ale to by bol uz treti den bez pohybu tak uz ma to zacalo stvat. asi hodinu pred odchodom z prace prestalo tak som sa potesila. prisla som doma, isla behat a presne v polovici ked som sa otacala zacalo prsat. ale kedze bezim len po ceste a mala som nepremokavu bundu a na hlave siltovku tak to nebolo nic hrozne. a dokonca tym ze som sa "ponahlala" domov som mala aj vyssiu rychlost 😉 mam tie hodinky nike+ a tie po kazdom behu daju nejaku motivacnu hlasku a som mala, ze "crowd goes wild" 😉
ale spravilo mi to dobre. pojdem asi aj dnes ked nepojdeme s manzelom do kina alebo na veceru.
inak - ked ste tu spominali hudbu, tak ja som zistila ze mi nerobi dobre. lebo nepocujem svoj dych a nejakosa neviem potom dostat do rytmu...vcera som si aj vzala Ipod ale som ho po asi pol kilometri vypla, lebo ma len znervoznoval a som sa nevedela sustredit na beh.
@mandragora22 vsak ja viem 😉 nezabudnem ako raz vecer zapnem net, tolko co som sa nasmiala 😀 ako pokracujes?
Ahojte,
behám 2 týždne a začal ma hrozne bolieť chrbát, kríže a nad krížami. Už druhý deň mám hrozné bolesti, ibalgin nezaberá, len niečo silnejšie + náplaste na boľavé miesta. Potom môžem ako tak fungovať. Tak vás chcem poprosiť, že kde robím chybu? Prečo ma bolí chrbát? Nikdy v živote ma takto chrbát nebolel. Behám len po poľnej ceste a tráve. Mám extrémne ploché nohy a mala som vrodenú dyspláziu bedrových kĺbov (vykĺbenie), od ZŠ som bola oslobodená od TV, takže nikdy som nič nerobila, žiaden šport. Môže to mať nejaký súvis? Alebo je tá bolesť len od tých otrasov pri behaní. Môžem aj naďalej behať? Dnes som nebehala, dala som si len rýchlu chôdzu, tak som zvedavá, či sa ráno postavím z postele. Nechcem úplne prestať, ale zas nechcem sa ani úplne dokaličiť.
Prosím, poraďte, čo mám robiť.
Ďakujem.
@emanka najprv by si mala cvičiť cviky na podsadzovanie panvy http://www.fertility.sk/sk_SK/riesenie-problemo...
hlavne prvý a druhý cvik. Potom pri behaní sa snaž mať stále spevnenú a podsadenú panvu. Radšej bež úplne pomaličky (ideálne s pulzmetrom 😅 ), ale hlavne dbaj na správny postoj.
čo sa týka plochých nôh, mala by si mať špeciálnu obuv, ale to isto vieš. 😉
@mracik ďakujem 🙂 Aj som si myslela, že to bude ochabnutým chrbtovým svalstvom. Tam píšu, že by som mala prvých 3 - 6 mesiacov cvičiť každý deň. A behať by som mala až potom? Nedá sa, že budem popri cvičení aj behať a samozrejme už dbať na správny postoj a spevnenú panvu? A ešte chcem chodiť plávať, takže aj to by mohlo pomôcť.
Ja by som kvôli kĺbom behávať vôbec nemala, no ale skúšam, čo to urobí.
Ešte raz dík.
ak panvu dokážeš udražať podsadenú už teraz, tak podľa mňa behať môžeš. Mne to nejaký čas trvalo, kým som sa k tomu dopracovala. Počúvaj svoje telo, hlavne nechoď cez bolesť.
A nie je to o ochabnutom chrbtovom svalstve, ale o spodnom brušnom svalstve. 😉 to drží kríže v správnej polohe. Však keď budeš cvičiť, čoskoro pocítiš. 😅
A plávať som začala aj ja, momentálne sa učím kraula, lebo doteraz som vedela len prsia, a tento štýl mi problémy s krížami ešte zhoršoval. 😒
U mňa momentálne poriadna stagnácia aj v chudnutí, aj v zvyšovaní kondície. Zrejme by to chcelo na nejaký ten týždeň vypnúť, ale to je tak ťažké. 😝
@mracik myslím, že ju dokážem držať správne podsadenú, len vyzerám pri tom ako debil. Asi to chce fakt prax.
Ešte som si spomenula, že v júni som bola na operácii a potom som sa 3 mesiace nemohla fyzicky namáhať, nič ťažké zdvíhať, šetriť sa. Takže aj to tomu brušnému svalstvu určite dopomohlo do takéhoto stavu. Až do polky septembra som nič nerobila, ani malú nezdvíhala.
Uvidím, čo bude moje telo hovoriť na to plávanie.
A to - nechoď cez bolesť platí, aj keď stlmím tú bolesť liekmi a dokážem fungovať? Alebo mám počkať, kým budem úplne bez bolesti?
@emanka mozno pomozu aj informaciu uvedene v nasledovnom clanku.
http://www.bezeckaskola.cz/clanek-743-bezecky-s...
ja teda k behu uprednostnujem hudbu. zacalo to v uplnych zaciatkoch, kedy ma nebavilo pocuvat to nechutne funenie nevladneho leniveho tvora co uz uz skapat.... navyse, ked sa sustredim na hudbu, pohana ma to. ked si tam slahnem nejake dobre techno, tak ani neviem ako a miesto 3 km bolo zrazu 5 😎 bez poriadneho rytmu ktory by odputal myslienky od toho co sa deje v plucach a svaloch by to u mna neslo. inak pocuvam normalnejsie veci, ale muzove divociny sa mi k behu fest hodia 😀
@miskap2111 prestala som behat,lebo nie je cas ☹ a ja som chcela chodit na preteky ale u nas take nic nie je,tak ma to nemotivuje,chcem ist o rok a behat zacnem preto az na jar,teraz chodim so synom na karate tak trochu spevniem a zosilniem a to bude zimna predpripavaa na behanie a ty si ako na tom chodite babule aj na preteky
@bonaquaba ja behám takmer každý deň, už to aj pekne vidno na postave, takže som spokojná 🙂. Na preteky sa nechystám, zatiaľ. Tiež možno na budúci rok- išla by som Devín-Bratislava, lebo ten som vždy chcela behať ako môj prvý pretek.. Ale zatiaľ ešte nemám súťaživú náladu 🙂, moje behy beriem skôr rekreačne - bez nejakých sofistikovaných tréningov- len tak pianko - 8-10 km v tempe kilometer tak za 6,20 minútky..
tak to je skvele,,urcite sa dobre citis a si so sebou spokojna,kde si najviac schudla a kolkoo kg,ja som zhodila brucho ked som behala a zatial sa mi nevratilo naspat,aj ked je este velke ale nie ako pred porodom 😠 ,,a Devin Ba byva kedy a kolko km sa beha,, ja si vsetko budem checkovat od buduceho roka,a snad pojdem na nejake ppreteky,so segrou sme planovali ist na stafetu v BA 5 km,ale ona otehotnela tak asi nic z toho a tesili sme sa na to a hladaii este dve babenky,ktore by saku nnnam pridali,takze na teeerz s to odklada, tttak pekne dobehania 🙂
cafte, ja som bola 3 dni v kuse a ten treti den (vcera) som uz citila ze to je moc. na zaciatku som citila ze mam unavene svaly, potom uz sa to "rozbehalo" - asi to endorfiny spravili, ale aj tak dnes oddychujem, aj ked ma to trosku hneva, lebo by som si sla zabehnut- je nedela, volny den a krasne pocko.
cize to s tou unavou plati a treba si na to davat pozor. nerada by som si odpalila kolena alebo nieco ine hned ako som zacala.
druha vec je ze sa mi zvysuje rychlost tak nejako prirodzene a tak musim pridavat km, lebo uz som minule bezala "len" 35 min a bolo mi to malo. rada by som to drzala na tych 40 minutach minimalne. a uvidime co bude dalej.
ale kocky - poviem vam nikdy ma sport tak nebavil ako teraz 😉
@bonaquaba ja sa uz niekoľko rokov nevážim - mojou jedinou mierou je konfekčná veľkosť takže na váhu ti neviem povedať, koľko som zhodila. Ale čo sa týka tej konfekčnej, tak keď som začínala znovu behať v júni (ja to mám už pár rokov na etapy - vzďy začnem pred letom a skončím v decembri, vždy schudnem, keď behám a priberiem, keď prestanem 🙂 ), ale teraz pred letom som mala okolo 40-42 konf. veľkosť a po tých 3 mesiacoch behu mám definitívne 36-38. Ešte samozrejme to chcem doladiť na tú 36, ale to už ide pomalšie, lebo ja síce mám upravenú stravu, ale raz do týždňa si doprajem skutočne čo chcem a veľa 🙂 Inak ja som typ jablko, tak to schudnutie vidím hlavne na bruchu, ale vidno to celkovo.
Beh Devín - Bratislava by mal byť v apríli a je to okolo 12 km.
@krisbar @bonaquaba ja beham cca dva mesiace intenzivne.....predtym som sem tam vybehla, no to by sa dalo spocitat na jednej ruke....prvy mesiac som behala 5,6krat tyzdenne a tyzden pred Night runom kde som sa prihlasila mi zacal strajkovat bedrovy klb...dala som si poradit, zacala behat len 3krat tyzdenne ale rozne typy behov a citim sa lepsie...a hlavne citim zlepsenie...Night run som zabehla celkom v pohode, myslela som, ze sa budem trapit viac...buduci tyzden idem na maratonsku stafetu, tak som zvedava...okrem behu este 2-3krat tyzdenne cvicim....
Stravu nejak extra upravenu nemam, aj ked prirodzene ma to taha k zdravsim jedlam....schudla som kilo ale ja nebeham ani necvicim kvoli vahe s tou som spokojna.... ale kvoli spevneniu...ked pojde nieco dole potesim sa, inak som rada, ze mozem jest na co mam chut a nejde to hore...
ahojte,
tak vcera som absolvovala dm zensky beh a este teraz sa vytesujem, ze som bola. Po 2 rokoch to boli 1. preteky, ktorych som sa zucastnila a urcite by som sla opat. 4km trat ubehla velmi rychlo a este som aj vsledkom bola prijemne prekvapena.

@mirka099 no to sa urcite k tomu hned vyjadrim, som fakt zvedava. len aby som to nemusela len po byte nosit, ked sa to moje milovane kolienko neopravi ( uz som isla pisat sproste koleno, ale mam dojem, ze ma sleduje 😅 )