Beh a chudnutie
ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..
@mirka907 Mirka ty vyzeras byt v takej super forme, chodis aj na preteky?
@mirka907 , @miskap2111 , @simuska1976 dakujem vam za rady, beriem si z nich priklad 😉
Ahojte baby.Začala som s behom a strašne ma pri behu bolia píšťali,chcem sa vás spýatať čím to je.Môže to byť zlou obuvou,Dakujem za rady
@kucharka áno, môže to byť obuvou, ale aj spôsobom ako našľapuješ pri behu.
Ahojte kocky, aj ja sa chystam zacat behat hned ako sa trosku otepli. Musim vsak este absolvovat "pohovor" u ortopeda nakolko mam bolavy pravy kox ( snad nic hrozne) no na behanie sa tesim, kedysi som behavala 100m a stafetu, s dlhym behom vsak skusenosti nemam ... Tak behu zdar 😉
@kucharka - pravdepodobne zlou obuvou...mna tak boleli zo zaciatku pistali..ale strasne..a to som si myslela, že ake mam super botasky..som behala v outdoorovych botaskach..a neboli pevne uviazane..ako som vsunula nohu, tak som behala...ako behalo sa mi v pohode...ale potom, taka bolest..a pri dalsich behoch sa ozyvala...
tak som si kupila normlane botasky na behanie..mam Asics gel a zmizlo to zazracne..este som pila vtedy viac mlieka, ci to nahodou nie je z nedostatku vapnika...ale chyba bola v botaske
@simuska1976 no vo forme... Ja som zatial bezec amater... Beham len od augusta... Pravidelne s jednou 10 dnovou pauzou inak 3-4 krat do tyzdna...ked je volno ako bolo teraz tak sa podari aj 5krat... Sutaze jasne boli ale len kratke drahy... Night run, ten bol 9,170 myslim a na ten som sla necely mesiac odkedy som zacala behat... Potom mesiac na to maratonska stafeta, dalsi mesiac fakt paradny dedinsky beh... 9,5 km a atmosfera lepsia ako na MMM... A teraz najblizsie dalsi taky dedinsky 16 km, potom je v plane CSOB polmaraton, Kysak polmaraton, Praha polmaraton, BB polmaraton a polmaraton na MMM ...ten mam ciel pod 1.55...ten v Ba po 2 az 2.03.... A tak ako
@miskap2111 aj ja chcem sukromne maraton... Ak by velmi velmi velmi dobre slo, tak mozno v KE by som sla na cely... Zatial tomu davam 10 percent
@opica
@miskap2111
@simuska1976 storeny pre beh bola zaujima ale cakala som od nej viac... Pribeh fajn, chvilkova motivacia tiez ale vela mi nedala.... Cervena knizka tiez nie... Mala som pocit, ze si sem tam odporuje v kapitolach a radach... Potom som mala jednu ultramaratonsku... Tiez od Douglasa myslim..Ta bola na emocie a chut do behania uplne naj....teraz citam o behani z pohladu odbornikov a nie bezcov a to sa mi rata najviac...
@mirka907 Veď ja som tiež len amatér, take sme tu asi všetky. Ale sa mi veľmi páči co si napísala, to sa s Miskou na tom ČSOB možno aj stretnete. Ja mam rada, ked je na pretekoch super atmosféra, správni ľudia. Len tak ďalej, držím palce.
@kucharka zlou obuvou, zlou technikou behu alebo to moze byt z unavy...na to bacha, lebo takto si rychlo mozes privodit zlomeninu...ale kedze si s behom zacala len teraz, tipujem to na 1 a 2 a tie viac menej idu jedna s druhou....zbehni do intersportu a tam ti urobia diagnostiku naslapu a odporucia obuv
@simuska1976 na takom dedinskom behu sa clovek musi viacej snazit ako na masovke...to sa mi paci..teraz tam bolo 15 zien v mojej kategorii, ak som nechcela byt posledna musela som makat az do konca...a o to lepsi bol dobeh do ciela....a potom spolocny gulas, tombola....vyborne to bolo...nasmali sme sa....vela ludi sa navzajom pozna...masovky su podla mna zas velmi imidzove zalezitosti..staci sa pozriet, kolko ludi vidno po uliciach behat pred maratonom a ako sa to vyriedi po...
@mirka907 To by sa aj mne páčila taká akcia, na takej som bola len raz, boli so mnou aj deti, kedže tam boli detské kategorie, našla som si tam kamosky a je pravda, že som sa tam neskutočne vymakala, bolo to po maratone, 12km samy kopec, horucava, ale do teraz na to pekne spomínam. Nemám skúsenosť s bezcami v mestách, ja bývam na lazoch a ked idem behať som rada, že stretnem nejakú srnku alebo auto🙂 Ale masovky mam rada kvôli tomu, že to je pekny pocit, ked je vo vysledovke ešte nejakých 100-200 bab za mnou 🙂
Ahojte damy, idem k vam po radu. Rozhodla som sa, ze od dnes zacnem behavat, len neviem, ci je vobec vhodne zacinat v takomto pocasi a ak ano, kolko si mam zabehnut na zaciatok? Chcem ist na skolske ihrisko,ale ani neviem, aky tam je povrch, este som tam nebola, nebyvam tu dlho. Dodam, ze nemam ziadnu kondicku, od 1.1.13 som presla na zdravu stravu, ale chcem k tomu pridat aj pohyb. Co-to cvicim aj doma, ale chcem skusit ten beh. Fitka nie su moja salka kavy, takze to nie. dik 🙂
@iconka - no podla mna to nemas dobre na zaciatok, zacinat teraz s behom...ked chces, tak radsej odkracaj tie okruhy rychlejsim tempom..ja som napr. zacala s behom v auguste,a le teraz cez zimu mam pauzu..neviem dychat nosom, takže asi by si to odniesli priedusky..ja sa tesim na marec..april..vtedy pokracujem s behom...
lebo podla mna to nevydrzis dlho..
@iconka
pri takej teplotach skoro jarnych plus 7 C mozes v pohode skusit vonku behat,podla toho aku mas kondicku to sa musis otestovat sama,mozno na zaciatok zvladnes nejaky ten km dva bez pauzy,mozno sa budes musiet naucit behat a to striedat beh s rychlou chodzou min. 20 minut, a nezabudni dychat nosom(aj v lete,nielen v zime),uvidis ako sa ti beh zapaci,potom by bola vhodna ako prva investicia kvalitna bezecka obuv 🙂
@iconka aj podľa mňa sa dá začať aj v zime, ale nie treskúcej. Čiže ak je okolo 5 stupňov a viac, tak úplne v pohode. Ja pri takej teplote ani nepoužívam na behanie nákrčník, dokonca aj v rukavice mi zavadzajú. 🙂 V prvom rade by si si mala však zadovážiť funkčné bežecké oblečenie, ktoré odsáva pot a udržujú správnu teplotu. Čiže funkčné bežecké tričko/á a mikinu a ďalej aj bežeckú bundu- proti vetru, alebo aj proti dažďu. Ďalej zatleplené bežecké gate/ elasťáky. Ja som dosť zimomrivá, tak si ich obliekam, aj keď je plus 10. A samozrejme bežecké tenisky. Ja používam čiapku, keď je pod 5 stupňov a šiltovku keď je nad 5, alebo prší. Ale to možeš použiť hocijakú. Podstatné sú zvršky na telo. A s takouto výbavou sa nemusíš báť behať vonku. Dôležité je však aj poznať samú seba, ako zvykneš byť chorá v zime a akú máš imunitu. No a keď sa teda rozhodneš, že ideš na to, tak treba začínať pomaly. Skús striedať chodzu s behom a keď budeš vládať, pridávaj si beh. Ale pomaly, aby ti to robilo radosť. Najprv začni chodza a beh okolo 30 minút - v intervaloch, v akých ti to vyhovuje a stopuj si tie intervaly, alebo rátaj si okruhy a postupne týždeň za týždňom postupne pridávaj viac. Hovorí sa, že za týždeň by sa malo pridať tak maximálne 10% viac- behu, okruhu, rýchlosti v porovnaní s týždňom pred tým. U začiatočníka samozrejme. Ale hlavne treba dodržiavať pravideľnosť aktivít. Držím palce a keď treba čokoľvek poradiť, tak sa pýtaj. Všetky sme tu začínali a vieme, že sa to dá.
@iconka a zabudla som ešte na bežeckú podprdu- dosť dôležitá vec a treba do nej investovať.
koceny, radte!!! behavam 4-krat do tyzdna v primere, neda sa mi casovo zvacsa viac ako 5-7 km. teraz sa snazim tych 7, lebo proste nemam potom pocit,ze beham. priemerny cas na km sa mi celkom zlepsuje (teraz behavam okolo 5.40/km), ale co robit? potrebujem sa nejak "znicit" a nejak to nezvladam. viem, ze idelane su na to intervaly, ale nejak nechcem teraz v zime, lebo hlcem potom ten ladovy vzduch. tak poradte, co robit, ci zvysovat cielne tempo (na ukor tepu) alebo predlzovat vzdialenosti, resp. co vam pomaha 😀
@miskap2111 dakujem za rady, no co sa tyka mojej imunity, tak nastastie nebyvam nejako chora, obcas nadcha, alebo kasel, ale nic strasne. No skoda, ze je este chladno, som uz bola taka nastartovana zacat dnes 🙂 uz som hladala aj nejake tenisky bezecke na nete, doma to lepsie popozeram a jasne, ze si nejake aj kupim a postupne aj ostatny vystroj k tomu. No 30minut urcite nevydrzim behat na prvy krat, to ani nahodou, budem rada, ked zvladnem 5minut 😀
@iconka stačí ti bežať aj 5minút, len do toho zaraď aj chodzu. Daj napríklad chodzu 10-15minút, potom skús ten beh- stačia ti aj 2 minútky, potom zase chodzu a potom si daj ešte beh. Nemusíš bežať ako o dušu 🙂 . Bež naozaj len pomaličky, akokeby si bežala takmer na mieste. Tak vydržíš aj dlhšie... Nedaj sa tým odradiť, že to skôr vyzerá že chodíš viac ako beháš. Tieto začiatky sú najdôležitejšie z hľadiska vytvorenia vytrvalosti a rozvoja aerobneho metabolizmu spaľovania tukov... Ja keď som začínala, tak som mala najprv pocit, že fakt musím bežať čo mi sily dajú. Ale to je veľký omyl a prisla som na to. a potom to už islo krasne a kazda dalsia minuta, o ktoru som viac bežala, mi prinášala veľkú radosť... Takže naozaj bež strašne pomaly a stačí málo a ako som hovorila, striedaj to s chodzou.
žienky, ja som sa opäť pokúsila začať behať, je to super, človek si hlavu riadne prevetrá a má aj pocit, že pre seba niečo robí,... horšie je, že na váhe nič nevidím, ešte mám aj pocit, že som pribrala, osobnú váhu mám pre istotu pokazenú, lebo ma iba rozčuľovala ..., behávam tak 2-3-krát do týždňa cca 4,5 km, ale výsledok žiadny ... 😒
@mobilka toto sa občas stáva. A je o tom dosť veľa aj popísané. Prihodím aj nejaký link.. Ale vždy treba prehodnotiť aj stravu- možno ješ veľa a možno príliš málo. Ja som napríklad nabehala za posledné 2 týždne okolo 140 km a napriek tomu som pribrala, lebo som sa doslova a dopísmena prežierala. Ale 2-3mesiace pred tým, pri menšom počte nabehaných km, som chudla, lebo som si kontrolovala príjem vs výdaj... Takže strava je jedna vec. Ďalšia vec je, že 2-3x po 4,5km je dosť málo na schudnutie. Hovorí sa, že ak chce človek schudnúť, tak ak robí aeróbne aktivity, tak by mu to malo trvať priemerne aspoň 40 minút a aspoň 4x do týždňa (sú už aj iné teórie ohlǎdom toho- cviciť menej, ale pri vyssích tepovych frekvenciách a intervaloch, ale to je na začiatočníka prílišná záťaž). Neviem, ako rýchlo tých 4,5km zabehneš, ale aj ak ti to trvá 40minút, čo je na začiatočníka reálne, treba pridať ešte aspoň 1-2dni do týždňa. Ďalšia vec je, že ak aj pridáš tie 2 dni a budeš robiť stále to isté niekoľko týždňov, tak tvoje telo si zvykne na túto aktivitu a už budeš spaľovať menej energie. Takže telo potrebuje aj zmenu- rýchlosti, počtu kilometrov- proste variabilitu, aby si ho stále držala v strehu a posúvala sa vpred.. A tu je link na článok s podobnou problematikou: http://www.behame.sk/index.php?src=poradna-vikt...
@mobilka a ešte pridávam jeden link na tému beh a chudnutie- perfektný článok: http://www.bezeckaskola.cz/clanek-2091-myty-a-f...
@miskap2111 jee super, ďakujem moc, budem "študovať" 🙂
@opica teraz ozaj na tempa nie je naj behat ale ja si to snazim vynahradit tak, ze zaciatok km mam pomalsi a potom poslednych 200-300metrov zrychlim...keby si pozrela moje tempa na garmine, tak ozaj lietaju ako salene niekedy....aj miska to pisala v druhej teme, ze si dava na pase fartlek...tak si davaj naplno vzdy nejaku cast km ale do tej miery aby si si neodpalila hrdlo...pripadne este su podla mna super dlhane teraz...daj si napr. 15, pricom prvu 5tku hod pomaly a postupne zrychluj a v poslednej to odpal 😀
@iconka
neinvestuj do zimneho bezeckeho oblecenia ak behas malo vonku,teda ako si pisala 5 minut,ale to jedno kolko,pockaj este mesiac,kupis si zimne bezecke vo vypredaji, a ked sa uz "rozbehnes" investuj do obuvi najprv,podprsenka sportova tez nie je na zahodenie.
Ja som ked s behom zacinala,ani som nemala tusenia o bezeckej obuvi,behavala som v obycajnych adidaskach,v teplakoch z Takka za nejake haliere to aj neskorej jeseni a prezila som,sice som vtedy behavala max 3km
@miskap2111
ja keby som takto oblecena behala,umrela by som od horucavy..bezecke tricko,mikina,aj bunda

@opica Ked som začala citat, tu červenú knihu, bolo tam toľko super rad, že som si tam len robila poznámky, strašne užitočná sa mi zdá byt.