icon

Beh a chudnutie

zuzka2010
20. feb 2012

ake mate skusenosti s behom a chudnutim?chcela by som dnes zacat, potrebujem zhodit najma zo stehien a zadku..

bonaquaba
24. apr 2013

Ahojte babule
idem si k vam po radu,zacala som behat pred tyzdnom,zatial dam 5 km,viac nevlaydzem,ale potrebujem sa pripravit na 12 km beh,ktory bude v juni,myslite,ze za mesiac sa to da zvladnut, a aky typ treningu a behania mam zvolit,dakujem za rady

tilly
24. apr 2013

ahojte, ja som bola vcera behat vonku, super super super... mala som sice cas len 40 minut (pocas dedeho treningu), ale dobre to bolo na cestvom vzduchu, do fitka sa asi tak skoro nevratim 😀

ozaj @katpeto @megba idete dnes na tu pripravu na zeleznu?

mirka907
24. apr 2013

@bonaquaba podla toho ci chces len zabehnut alebo zabehnut s casom, ktory si das za ciel.
Ja som 10 km zabehla po cca tyzdni...pomaly ale zabehla...na ''pretek' som sla po necelom mesiaci, bolo to 9,170 km a to som zabehla v case co bol pre mna akceptovatelny...
Behala som ale bez rozmyslu...ako mi prislo...teraz spatne to hodnotim ako beh uplne bez logiky ...bezala som kedy som mala cas, ako mi prislo ale aspon som dostala do noh spravny pohyb a zvykli si...hoci to nebolo spravne, kazdy nabehany km ti nieco da...
Ale osvedcilo sa mi behat 3-4 krat do tyzdna....tebe by som odporucila 3krat...Jeden kratsi rychlejsi beh, na to jeden dlhsi pomalsi a jeden si zarad pocitovo....Nesnaz sa silou mocou zabehnut 12tku...Ak zabehnes 10km mozes si byt ista, ze na pretekoch ked endorfiny budu lietat ako splasene zabehnes v pohode 12tku

mirka907
24. apr 2013

a ked uz pisem, tak dnes som si dala skory ranny beh...7km v tempe a 1km vyklus...paradoxne som prisla do roboty este skor ako po ine dni 😀

bonaquaba
24. apr 2013

@mirka907 vdaka moc za radu, ja beham kazdy druhy den,takze 4 x do tyzdna,lebo sa super zrelaxujem popritom,mne bude uplne stacit,ak to odbehnem,cas si vobec nedavam,lebo neviem,ci to zvladnem, teren je vacsinu kopcovity a teda ja mam velky problem s kopcami, nohy ma vzdy fest bolia a som zadychcana ako traktor, ale pomaly si zvykamm, a skusim aj ten kratsi rychlejsi beh,lebo ja beham celkovo pomaly, a chcem trosku dostat aj tempo do noh, vdaka moc za radu,
a ako dlho uz behas,sledujem to tu obcas,tak viem,ze mas uz aj nejake tie preteky za sebou,tak teda dobehania

ververka
24. apr 2013

baby, viem ze sem davam stale rozne veci, clanky ktore ani nikto necita, ale ak mate chut behat s telefonom, urcite odporucam vyuzit aplikaciu Endomondo. Urobi vam to napriklad takyto pekny vystup z behu. Staci mat GPS, data v mobile nepotreubjete mat zapnute. http://www.endomondo.com/workouts/17834384
Uchovava si to aj historiu, vyhodnocuje kazdy kilometer. Super vecicka, ja som si kupila drzial na mobil na rameno a vcera som to skusala prvykrat a som velmi spokojna. A staci vam uplne ja bezplatna verzia. V tej spoplatnenej tam su aj rozne dodatocne funkcie, ale toto uplne staci.

katka0210
24. apr 2013

@ververka Ja používam na behanie RunKeeper je tiež bezplatný, tiež je tam všetko 🙂
Ten držiak na ruku, aj ja som nad ním uvažovala, nepotíš sa pod ním moc? Nepadá to? Nešmýka sa to dolu?
Inak tá aplikácia sa dá spárovať aj s pulzometrom, ale určite tie čo behávate už dlho máte na to tie také hodinky 🙂
Ja zatiaľ len nejak vyše 5 km behávam, ešte stále nemám takú tú svoju stabilnú trasu, zajtra idem hneď ráno, lebo potom už je moc teplo, ale už sa teším 🙂

mirka907
24. apr 2013

@ververka
@katka0210 ja som zacinala s appkou na mobile (SportTracker,RunKeeper) a s tym puzdrom....a zacalo mi to puzdro vadit...a tiez ze apka mi pridavala vzdialenost....nedavala realne vysledky....

mirka907
24. apr 2013

@bonaquaba ja tiez beham kratko...len od augusta minuleho roku.... 😉 zatial som bola len na 3 pretekoch a najviac mam zabehnutych 21km...a milujem beh 🙂

ninison
24. apr 2013

Runkeeper nedáva reálne vzdialenosti? Chcem si ho nainštalovať... >🙂

mirka907
24. apr 2013

@ninison davala tak cca...pri 5km realnej trase mi davala 5,2 -5,3 km

katka0210
24. apr 2013

Ja som RunKeeper porovnala s google maps a mnou namerané vzdialenosti sedeli dobre, tiež sa mi to nezdalo, ale zopár krát som si len tak odmerala určité trasy a potom som to presne zadala do maps a bolo to to isté, takže podľa mňa to sedí, veď používa gps, malo by to byť práveže presné.

mirka907
24. apr 2013

@katka0210 bezala som na oficialne meranej trase...nie na jednej ale na viacerych...a stale meral viac...aj voci garminom mi daval rozdiel....runkeeper som pouzivala august, september 2012

mirka907
24. apr 2013

baby ale nehovorim, ze ich nemate pouzivat...urcite nechodte na zaciatku do drahych hodiniek...neviete ci pri behu ostanete...ja som tiez bezala s apkou cca 3 mesiace a neriesila som ten rozdiel...ale potom som bola trosku sklamana, ked som kupila garminy a zrazu som mala par behov pomalsich....az potom som si dala dve a dve dokopy 😉

katka0210
24. apr 2013

@mirka907 niektoré aplikácie zase neberú do úvahy stúpanie terénu, teda beh do kopca, tam sú skreslené zase kalórie, čo je tiež mínus, ale ak by to aj každých 5 km nahodilo 0,2 navyše tak mne by to až tak nevadilo, potrebujem vedieť len cca koľko mám km, aby som vedela, že ešte musím aspoň toľko a toľko dať, že keď som to zvládla minule, musím aj teraz 🙂
@bonaquaba ja tiež len začínam, behávam tak 5 km zatiaľ, postupne menej chôdze a asi až keď to odbehnem v kuse pridám km, aspoň taký mám plán. Tak mne so 73 kilami teda 13kg nadváhou dá zabrať aj tých 5 km, však kondička takmer žiadna, ale mám na to celú jar a leto dať sa do formy, nejaké 4 kg už mám dolu, tak snáď to pôjde 🙂

iconka
24. apr 2013

Ahojte, tak mne to dnes nedalo a po hodine cvicenia insanity som si este vybehla a dala 5.3km 😀

ververka
25. apr 2013

Ja si to tiez sledujem na googlemaps a malo by to byt okej.
Puzdro som si myslela ze mi bude vadit ked som si ho davala, ale ani som nevedela ze ho mam. Pustila som si do jedneho ucha hudbu a ides.
Je to super. Beham sice len 3. tyzden ale citim sa ovela lepsie, aj ked tie bolesti lytok tam stale su, ale snazim sa to riesit ladovou sprchou, takze je to znesitelne.

ververka
25. apr 2013

@iconka, pozerala som si insanity, vobec som to predtym nepoznala. Idem hned stiahnut a zaradim do denneho programu spolu s behom.
Doteraz som davala 8 minutes workout z youtube.
Pre inspiraciu:

https://www.youtube.com/watch?v=uLIfN-31Bgs

Je tam brucho, nohy, zadok, ruky a stretch. Je to stare, smiesne, ale ucinne 🙂

bajciatko
25. apr 2013

Su v tejto skupine aj baby, ktore nemaju rady beh a predsa behaju?

ververka
25. apr 2013

@bajciatko, ja som skusala behat hadam od svojich 15 rokov kazdy rok. A az teraz sa mi to konecne podarilo po 11 rokoch vydrzat 3 tyzdne. Myslela som ze to nedam, vzdy mi nestacil beh. Ale zacinala som minuta beh, minuta chodza a postupne som zvysovala a behala so uuuuuple pomalicky (teda aj teraz tak beham) tak aby som nemala problem s dychom a zvykla som si a kazdy den sa teraz tesim ako si po praci zabeham. Ale beham s priatelom, takze sa vzajomne motivujeme v sporte aj v strave.

bajciatko
25. apr 2013

@ververka dakujem

nefertitka
25. apr 2013

ahojte, ja som sa rozhodla, ze zacnem behat, len by som potrebovala nejake rady, bola som uz dva krat, prvy krat som vydrzala asi tak 5 minut, tak som to striedala beh s chodzou, neviem ci tu je nejaka z Petrzalky, neviete kolko km ma Drazdiak?dnes som dala cely a druhe kolo chodza...mozem hned naraz tolko?alebo je to malo nebodaj?ale mala som co robit, aby som to dala cele. Potrebovala by som spevnit telo, dat dole tak do 3 - 4 kil, je beh na to dobry?hlavne mam problem s bruchom, ucinkuje to aj na brucho?lebo cisto brusakmi to akosi nejde:(ako casto treba behat?vysledky je kedy vidno cca?aj ked viem ze je to u kazdeho individualne, ale tak priblizne...a este otazka, mam problem s krcnou chrbticou, dost casto ma bolieva a ked dobeham, tak je to jedna katastrofa, vtedy ma strasne boli a ide mi to az do hlavy...moze sa s takymto problemom vobec behat?
snad sa niekto najde, kto mi odpovie...dakujem 😅 😝

romanovic
25. apr 2013

@bajciatko Ahoj, ja sice uz rada beham, ale zacat som nezacala z radosti 🙂 . Ked som sa pred 10 rokmi prestahovala do BA, nikoho (okrem muza) som nepoznala, 12-15 hodinova pracovna doba, s mojimi orientacnymi schopnostami som nikdy nevedela kde som a kde idem, proste hroza, vypadali mi vlasy, vobec som nespala, zrejme klasicka depresia, domov som chodila v noci, ked su vsetky aerobiky zavrete (predtym som milovala aerobic), tak som si povedala, ze idem skusit vylucovat tie endorfiny jedinym dostupnym sposobom, ktory casovo zvladam - zacala som vstavat rano o hodinu skor a behavat. Zaciatky boli ciste utrpenie, na mne podla mna dodnes vidno, ze som "nebezec" 😀 , ale po case som sa dostala na 12km, vlasy zacali rast, zacala som spat, atd...az jedneho dna som si uvedomila, ze ten beh zboznujem ze som od neho zavisla, ze z ciela sa stala cesta....
A inak som behala aj po IVF az do nejakeho 6. mesiaca, lebo mi v kuse bolo zle a grcala som a beh bol jediny kusok dna, ked mi bolo ako-tak dobre...
Momentalne kvoli organizacii dna, detom a praci, vstavam o 4,00 rano, aby som si isla zabehat a nerobi mi to problem...kto sa chce pridat v okoli Polusu, ozvite sa 😉

katpetdo
25. apr 2013

prisli mi tenisky...hura a sedia ako uliate. Strasne sa tesim. uplne lahucke su a pohodlne. Najradsej by som hne vybehla, ale budem musiet pockat do vecera, kym pride muz.

@bajciatko behat som zacala ako 17rocna. Predtym som sa venovala aktivne inemu sportu a beh sme mali ako sucast kondicnej pripravy a nenavidela som ho. ale ked som prestala trenovat , zrazu som sa nudila a beh bol najpristupnejsi sport a nejak ma to chytilo a nepustilo.

romanovic
25. apr 2013

@mirka907 na to, ze behavas od augusta a si uz na 21 km, si SKVELA!!!! Respect!

stano4000
25. apr 2013

ahojte.

ja beham cca 2 roky. beh je najma o radosti z pohybu. treba si uvedomit aka ste osobnost, to je prva vec. ci ste sutazivy typ alebo "radostny typ". ak sutazivy tak si stanovte co chcete kedy dosiahnut. chodte si par krat zabehat, staci nejake 3-4 mesiace, 2-3krat tyzdenne a zistite co telo ale najma psychika zvladne. potom si stanovte ciele, dajte sa dokopy s niekym kto beha a najma ma skusenosti, dokaze vam pomoct. naistalujte si do smartfonu (ak mate) nejaku aplikaciu a sledujte svoje vykony, vedte si bezecky dennik, zapisujte si svoje pocity, kilometre, casy. vracajte sa k nemu a porovnavajte sa. na preteky (hociaka masovka - devinsky beh je super pre zaciatocnika - velka masa a nebude vas mrziet ze vas predbehlo vela ludi) sa prihlaste a sutazte. co sa tyka oblecenia - prisposobte si oblecenie vasmu vykonu. bez toho to nepojde, zbytocne sa natrapite v zlom obleceni, jedno technicke tricko, bezecke teplaky a tenisky na beh vas nezruinuju ale pomozu.

ak ste radostny typ, mate to jednoduchsie. vybehnite kam vas tesi a bezte kolko vas tesi 🙂 najma si zapamatajte ze ked bezite tam, tak musite bezat aj naspat 🙂 ak nevladzete kracajte. ak neladzete uz ani kracat tak si zavolajte auto 🙂 odporucam vam behat v obci, v nejakom parkovom terene, kde su spevnene cesty. na konci behu treba mat v spche pocit ze: Super! Dal/a som to!

Pred kazdym behom si dajte rozcvicku, na zaciatku to nebudete citit, ze je to potreba, ale treba sa zahriat, aj v pripade svalovice to ide lepsie ak ste sa pred behom zahriali.

Schcete schudnut? Beh nie je na schudnutie! (Pozor pisem svoj nazor na mne odpozorovany). Beh pomoze schudnut, ale treba sa v hlave nastavit tak, ze clovek meni zivotospravu ako taku, beh je iba castou zmeny, popripade zaradenie nejakeho pohybu, ale ten pohyb musi byt taky ze nepracuje telo ale aj psychika. Je nutne sa premahat, poslat svojej psychike impulz, ze to proste boli, ze psychika posuva telo dalej. Neodporucam prestrelit hned na zaciatku - nedavajte si na seba vela. Pri prvych metroch co som sa rozhodol vyskusat beh, som dal 1km za 10 min. Moja nadvaha nebola velka ale aj tak sedavy sposob zivota mi nepridal. O 2 roky neskorej mam vybudovany zvyk chodit aspon 2-3 krat behat za tyzden. Nedelu mam dlhy beh - cca 10 - 13 km, dva krat do tyzdna cca 5-6 km. Jeden z kratkych sa snazim drzat rychlejsie tempo (co je pre mna asi 5 min 20 sek na 1 km). Odbehol som par sutazi v BB v BA, ale sutaze niesu pre mna 🙂 Som po nich zbyty ako pes. Najlepsi je ten pocit ze brucho sa zmensilo, cesta do kopca nie je unavna, zlepsila sa psychika, sustredenie, krvny obraz, znizila sa moja chorobovost 🙂

Ak mozem naozaj poradit - kupte si nejake bezecke oblecenie, na roznych predajnych anglickych sportovych obchodoch kupite vybavu na beh ani nie za 50 € - tenisky, bunda, tricko, trostvrtove nohavice. Da sa nakupit aj tu cez konika, je to dost predavajucich co ponukaju aj nosene veci na beh. Mne pomohla vymena bundy k mensiemu poteniu a uplne pocit z behu sa stal zo dna na den lepsim.

bajciatko
25. apr 2013

@romanovic obdivuhodne, dakujem za motivaciu

nefertitka
25. apr 2013

@stano4000 a je dolezite ako rychlo bezim?alebo staci poklus, alebo na zaciatku pomalsie a neskor pridavat aj na tempe?akoze vooobec sa v tom nevyznam...sestra ma vytiahla, ze budeme chodit behat, ale ona je na tom asi tak ako ja...

riska
25. apr 2013

@nefertitka kolečko okolo draždiaku má niečo menej ako 2km 😉

opica
25. apr 2013

jaj, ja som zas kaslala na jedlo tento tyzden, takze cista bolest. aby som po 5 km nevladala...do kelu! musim sa nad sebou zamysliet a zacat jest.