icon

Chudnutie 40 ročných žien

takyna
23. jan 2014

Ahojte viem, že je tu veľa tém o chudnutí a ešte viac bude s touto mojou.... 🙂
ale chcela by som , začať s niekým chudnúť kto je zhruba v mojom veku a bud chudne, schudol atd...
podla mna je velky rozdiel v redukcii na vahe u mladej kocky a zeny v strednom veku.
Najde sa niekto???? 🙂

lorela
5. feb 2014

@jabadaba Nemôžem súhlasiť, pretože priberanie je do určitej miery aj o veku. Zhodou okolností sa totiž práve po 40. roku veku prirodzene spomaľuje metabolizmus. Štyridsiatnička si nemôže dovoliť takú skladbu jedálnička, akú mala v dvadsiatke, hoc aj za predpokladu, že má stále rovnaký výdaj a žije aktívne.
Kilá sa lepia rýchlejšie, chudnutie je o niečo sťažené. Treba priškrtiť príjem energie a dostať do rovnováhy s výdajom, ktorá vyhovuje práve nášmu organizmu.

lorela
5. feb 2014

@davita Trošku nepozorná, odpovedala som horalke 😉 Neživím, ale mám to v pláne v blízkej budúcnosti. Dúfam, blízkej.

bradley15
5. feb 2014

@lorela ´vcera som uz nebola na nete 🙂 takze ja vacsinou R: struhana mrkva+jablko, banan+kiwi a pod., O: dusena zelenina so syrom (vajce), alebo čerstva + bud kuracie, alebo ryba, V: tuniak s zelerovymi hranolkami. Desiatu a olovrant vynechavam, lebo neviem, co by som si mala dat a co by v mojom pripade, kedze nejem mliecne veci nahradilo bielkoviny. A vobec neviem, ako si mam pocitat tie kalorie. Cez den pijem vodu, urcite min. 2 l, niekedy si do nej tlacim citron a doobeda aj kavu (bez cukru). Ked citam vsetky tie clanky o chudnuti, tak uz mam taky chaos z toho v hlave, ze uz sa bojim toho, co mozem a co nie... robila som si minule taky mrkvovy perkelt a syn ma zjazdil, ze tam je vela cukru a hlavne, ked mrkvu podusim?

megika1
5. feb 2014

@bradley15 nikdy som nedržala diety,možno preto nemám nervy ani sklon k prepočítavaniu kalórii....zdá sa mi dosť stresujúce,to Nemôžem....začať treba len zvýšeným pohybom a menšími porciami bežných zaužívaných jedál 5 x denne,dať si záležať na pravidelnosti...stretávame sa v telocvični pravidelne 2 x týždenne,zostava žien a atmosféra,ktorú vytvára mamina troch detí je na nezaplatenie...tešíme sa ako malé deti 🙂

lorela
5. feb 2014

@hora_lka Dobré ránko aj tebe 🙂 .
Prepáč, začnem kritikou, snáď, konštruktívnou, ale hlavne v dobrom.
Tak raňajky si trošku prepískla. Skús naozaj len do tých 1100 - 1200 kJ. Veľa kalórií - väčšia porcia jedla v jednom chode zvyšuje glykémiu (glykemický index); spôsobuje, že sa kalórie rýchlejšie uložia do tukových zásob. Telo reaguje nárazovým vyplavením inzulínu.
Vločky, jablko, škorica, pár hrozienok by mohli stačiť. Alebo vločky, jogurt, malá kávová lyžička medu (alebo javorového sirupu, sirupu Agave) a pár orechov vlašských a lieskových.
Čo sa týka sušeného ovocia, je to sladkosť, treba dávať pri chudnutí pozor. A hlavne si nekupuj kandizované, čo je čistý cukor 😉 .

lorela
5. feb 2014

@bradley15
Jedlo nevynechávaj, zbytočne si spomalíš metabolizmus. Pri chudnutí ho pravidelným prísunom jedla, každé 2 - 3 hodiny, nútiš, aby pracoval na plné obrátky.
Raňajky: celozrnný alebo grahamový chlieb/pečivo s tvrdým nízkotučným syrom, 2 plátky hydinovej šunky, zelenina.
Desiata: ovocie, ako píšeš k raňajkám (banán raz do týždňa) + orechy alebo semená natural, čiže nepražené a nesolené.
Obed: Ako píšeš + prílohy jedávaj (varený zemiak, celozrnné cestoviny a ryžu). Môžeš aj polievky, ktoré nie sú zahustené tukom a múkou.
Olovrant: Vajíčko alebo nízkotučný tvrdý syr, alebo tuniak a sardinky vo vlastnej šťave, tofu (to sú všetko bohaté zdroje bielkovín) + zelenina. Neješ ani tvaroh? Niekedy môžeš aj ovocko s tvarohom na olovrant.
Večera je dobrá. Len tie celerové hranolky budiš, ale pozor na množstvo tuku.

Čo sa týka počítania kalórií, s tým sa nateraz netráp. Dôležité je čo a koľko ješ. Porcie majú byť zhruba do dlane, 1 - 2 kopčeky ryže, ovocie 1 kus alebo hrsť, zeleniny, a hlavne surovej neobmedzene. Úplne vynechaj všetko s bielou múkou, všetko s cukrom (pozor aj na také veci, ako kečup - tiež kopec cukru) a živočíšne tuky. Žiadne vyprážanie, smaženie. Jedlo pripravuj hlavne na prírodno, na pare, varením alebo vo vlastnej šťave. Použi lyžičku olivového oleja, kokosového alebo 100% slnečnicového oleja.
To s tou mrkvou syn myslel nasledovne: Teda predpokladám, že si tam cukor nepridávala. Takže ide o toto: Mrkva má pomerne veľa sacharidov, varením sa zvyšuje jej glykemický index (rovnako ako pri takmer každom varenom jedle: zemiakoch, cestovinách, ryži atď.). Ale stále je to LEN zelenina, takže v množstve 1 - 2 varené mrkvy si ju môžeš dopriať aj pri chudnutí. Sú ďaleko vážnejšie prehrešky, ktorých sa chudnúci môže dopúšťať a ktoré už naozaj brzdia alebo znemožňujú úspešný boj s nadbytočnými kilogramami.

Osobne si myslím, že do takýchto detailov nemusíš zachádzať. Pre teba bude úplne stačiť, keď sa budeš pravidelne vážiť za tých istých okolností (ráno nalačno) a na váhe uvidíš za týždeň úbytok 1 - 1,5 kg. Keď to uvidíš - super, ideš na to správne - chudneš! 🙂 Keď uvidíš menší úbytok - aha, niečo robím zle, idem preskúmať jedálniček! ☹

hora_lka
5. feb 2014

@lorela v pohode, aj kritika je fajn, stale sa ucim nieco nove .. je mi jasne, ze som tie ranajky prepiskla, vyrovnala som to desiatou aby som bola na 200 kJ, teraz frcim na obed .. susene slivky som si dala 3, nedavam si taketo ranajky casto, ale niekedy mam chut na sladke, tak si hovorim, ze radsej rano 🙂 alebo sa mylim?

lorela
5. feb 2014

@hora_lka Veď ja zo srandy, jasné, že ťa nechcem kritizovať, ani si to nechcem dovoľovať 😉 .

3 slivky, a ak ešte k tomu boli hrozienka, med... Je pri chudnutí veľa cukru naraz.. Preto som aj písala, aby si si vybrala len jednu, max. dve "sladkosti" z toho.
Áno, máš pravdu, keď už, tak radšej ráno, doobeda ako večer.
A keď sme pri tých sladkostiach, dovolené je občas zhrešiť čokoškou - 70 a viac % kakaa.
Alebo pár piškót, predávajú aj celozrnné, aj bez cukru s fruktózou.

hora_lka
5. feb 2014

@lorela ale ja som prave rada, ze mi povies, co robim zle, lebo sa z toho nikdy nevymotam .. takze v pohode 🙂
ja som vobec rada, ze mi tu komentujes moj jedalnicek ..
cukor si musim striehnut, lebo s tym mam problem, nabuduce to poriadne zredukujem 🙂 celozrnne piskoty som este nevidela, musim po nich hodit ockom 🙂

lorela
5. feb 2014

@hora_lka Hádž, hádž očkom, nie sú síce dostať všade a vždy, ale zohnať sa dajú. Naposledy som ich videla v Bille, máva ich aj Tesco.
Zbožňujem totok: Do misky si nalámem piškóty na drobné kúsky. Z bieleho jogurtu si urobím čokoládový 🙂 : primiešam kakao a osladím nízkokalorickým sladidlom (napr. Xylitol). Zalejem ním piškóty. Nechám chvíľu postáť, aby zmäkli. Mňam dezert! 😝

hora_lka
5. feb 2014

supeer, urobim manzelovi, len musim zatajit, ze je to nizkokaloricke a pre mna? cim nahradim jogurt? 😀
chlapi su neskutocni, ten moj v tomto urcite, urobila som kolac so spaldovou mukou, pokym nevedel, tak mu chutilo, ked som priznala, ze je v tom spaldova muka, viac sa nedotkol .. ma nastval normalne vtedy 😝

hora_lka
5. feb 2014

@lorela a tie piskoty pozriem, do billy chodim, kupim si aj coko 70 a viac pre pripad krizy .. len to musim schovat, aby ma to nelakalo skor 😀

lorela
5. feb 2014

@hora_lka Fúha, to je ťažký oriešok, čím nahradiť jogurt. A také tie jogurtovo-tvarohové kombinácie by si tiež nezjedla?

hora_lka
5. feb 2014

a kakao je v poho? myslim kaloricky, ked nebudem mat cokoladu poruke, mozem si liznut kakaa za lyzicku?

hora_lka
5. feb 2014

@lorela to je naozaj tazke, myslim, ze az nevyriesitelne 🙂 nelam si s tym hlavu .. chute sa menia tusim kazdych 7 rokov, tak snad u mna niekedy pride aj na taketo veci .. volakedy som nejedla ani spenat, teraz je to chutovka, teda taky klasicky nie, ale v salate cerstvy mnam 🙂

stresmenka
5. feb 2014

Ahojte som rada ze som nasla toto forum tiez sa k Vam pridavam jedno dieta v 20tke vaha po porode bez problemov nikdy ziadne diety druhy porod v 36tke a od vtedy idem vahou hore pekne zo 72 na 93 za 5 rokov. Teraz som si povedala dost a zacala som dietu, lenze ja neviem kombinovat stravu a co mam kedy jest je premna je to spanielska dedina. Prestala som pecivo s sladke mne nechuti pohybu mam minimum kedze sedim v kancli a domov a z domu chodim autom. Tak som si povedala, ze najprv trosku znizim vahu a dam sa na cvicenie. Ci je to spravne neviem necham si potadit od Vas.
@lorela citam, ze ty sa v tej strave orientujes super budes taka dobra poradit jedalnicek aj mne 🙂.

lorela
5. feb 2014

@hora_lka Kakao je v poho, pokiaľ si ho nemýlime s grankom 😀 . Takže ešte raz KAKAO odtučnené. No, neviem, tak toho by som nechcela za lyžičku liznúť, hehe.

Tak dobre, necháme jogurt aj s tvarohom na pokoji. A čo acidko? Zakysanky?
Mne sa chute zmenili tak akurát po pôrode a dokonca aj vône sa mi páčia iné a priam bliju z dovtedy obľúbených 🙂.

davita
5. feb 2014

@hora_lka 😀 😀 😀 no teda ja som masova a vober tie zivocichy co pojedam nepovazujem za svokjich bliznych .... nastastie
ta kniha ma niektore extremne nazory, odporucam ju ako jeden z moznych pohladov na vec a nastastie, mame uz nejake skusenosti a zdravy rozum a vieme si vybrat pre seba to podstatne 🙂 ..... ja len ze aj vela clankov "schudnutych" ludi je o tom lepku a jeho absencii dlhodobo, alebo aspon v prve dni ..... moj nazor je, ze v ramci pestrosti mali by sme vsetko, ale v ramci detoxu (nie celozivotne) sa bez lepku nejaky cas zaobidem 🙂

lorela
5. feb 2014

@stresmenka
Áno, pokiaľ stíham písať, tak ti poradím... 😉

Inak, uvažuješ správne, najprv môžeš zhodiť pár kíl, a potom sa dať na nejaké hopsanie. Čo ale neznamená, že rýchlu chôdzu nemôžeš pestovať už teraz. No prezradím, že schudnúť sa dá aj bez pohybu - cvičenia. Úspech pri chudnutí stojí a padá až v cca 70% na strave... ALE pohybové aktivity výrazne prospievajú chudnutiu a postave.

hora_lka
5. feb 2014

@stresmenka dobry zaciatok 🙂 s tym cvicenim to mam aj ja tak, trosku znizim a potom sa zapisem na kurz zumby .. zatial som zacala viac chodit pesi a po schodoch ..

davita
5. feb 2014

@lorela nie trosku nepozorna, ale celkom, avsak na svoju obhajobu asi tolko, ze vys citam VACSINOU v noci kedy uz idem na "kyslikovy dlh" 🙂
pravdou je aj to, ze vas strasne rada citam, a vela sa dozvedam, alebo aspon si to pospominam, oprasim a dam do suvislosti .....

moooooc drzim palce v "novom projekte" a hlavne vela spokojnosti od buducich klientov .......... jeeeeeeeeej a to aj nam budes uctovat??? 😀 😀 😀

hora_lka
5. feb 2014

@davita ved ani ja nie .. v tomto sa neobavam o seba, ja mam tiez maso rada, viac preferujem kuracie a morcacie a ryby vela, ale masa sa vzdat nemienim .. tiez si myslim, ze dobrou kombinaciou a vybranim si zo vsetkeho to spravne pre nas, to je dobry smer .. napriklad ta lekarka co som u nej bola, bola vegetarianka a aj jej deti boli, od malicka, to si napriklad nemyslim, ze je spravne .. ale ako si kazdy zariadi
@hora_lka

hora_lka
5. feb 2014

@lorela urobim kuk doma ake to mame kakao 🙂 inac liznut si tak dobre za lyzicku by asi nic moc nebolo 😀 az ma striasa pri tej predstave .. to bol len taky napad, ked bude kriza

davita
5. feb 2014

@hora_lka jasne ... a deti a maso to je tema sama o sebe, deti su prirodzeni vegetariani, aj ked su vynimky a ja som za to respektovat deti v tomto .....

nasla som te makovy olej = 13x vacsi obsah calcia v PL oproti litru mlieka 🙂

tenerifka
5. feb 2014

@hora_lka tak skus zmiesat trochu kakaa s medom, alebo co tu spominala tusim briketa, orechy namocit do medu a prejde ta chut na sladke.....

tenerifka
5. feb 2014

http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/3...

Nechcem nikoho presviedcat o neomylnosti toho clanku, ale ja tomu verim, ma to logiku

lorela
5. feb 2014

@davita Tak to si ešte dobrá, pretože ja idem na kyslíkový dlh už teraz 😀

Ďakujem, snáď sa zadarí.
Teraz si vás neskrasírujem, milé dámy, a vlastne ani potom 🙂 . Ale ak by si uznala za vhodné, "like" by potešil, chichi.

lorela
5. feb 2014

@hora_lka No však tie jogurty nešťastné, tie dobre zasýtia 😝. Ale aj iná bielkovina, tak skús. A vlastne aj vláknina, také kopčisko zeleniny by tiež mohlo navodiť pocit sýtosti.
A ešte k tej čokoške, aj viac percentnú, tých 70 je minimum. Mám doma 99% - kakao, vlastne😀.

davita
5. feb 2014

@lorela to uznavam za vhodne .... bez debaty 🙂 ... like si zasluzis za vsetky rady 🙂 velmi rada olikujem, ked budes davat link, tak ma pls oznac @ aby som sa mohla pridat 🙂

lorela
5. feb 2014

@davita Aký link? 🙂