Chudnutie nefunguje

9. apr 2024

Ahojte, potrebujem poradiť, lebo ja som už skutočne zúfala. V roku 2021 som schudla prostredníctvom kalorických tabuliek 15kg. Potom som otehotnela. A teraz sa snažím znova všetko poctivo zapisovať, mesiac zapisujem dodržujem, pitný režim mám 2,5l čistej vody. Jednoducho idem si podľa KT a za mesiac dole ani gram. Nechápem. Kalorický príjem mám nastavený na 1400kalorií, behávam 3 krát do týždňa. proste a nič. Príjem mi taký nastavilo aj v kalorických tabuľkách a aj trénerka. Predtým pred 3 rokmi som behávala a išlo to krásne pekne dole... A teraz nechápem som demotivovaná ,že to nejde. prosím vás kde môže byť problém? ďakujem za každú odpoveĎ.

monillia
9. apr 2024

Viem, že budem mať veľa odporcov, je dosť možné, že máš málo kcal.Neviem váhu,výšku vek ani to či kojíš

thereisabear
9. apr 2024

Mne tiež príde 1400 veľmi málo.

autor
9. apr 2024

@monillia skôr ja čakám,že budem mať odporcov. Lebo viem, že treba mať deficit a ten mám. A nič. 83kg, a 169cm. A nekojím. A pred tými troma rokmi som tiež začinala na tej istej vahe a viem ,že ku koncu som mala prijem 1200 kal. A chudla som a teraz nič

vyrovnanaosoba
9. apr 2024

Máš vyvážené bielkoviny, tuky, vlákninu, cukry?

zuzubb007
9. apr 2024

Nízky príjem máš celé zle, ja mám príjem 2000 kalórií denne s tým, že 3 x do týždňa cvičím jumping a davam dole 1 kilo mesačne, viem nič moc ale ja milujem jesť a veľa 🤣, a to som schudla z váhy 63 kíl za 3 mesiace na 60 😁

juliet86
9. apr 2024

ako si prisla na tak nozke kalorie ?1700 mas iba bazalny metabolizmus (bmr) tipujem ze aspon nieco prejdes cez den si aktivna pri dietati cize podla.mna si nadstav na 1700. nebola si mega hladna na 1400??? vies kolko mas proteinov? merala si sa ?merala si si obvody? robila si si na zaciatku fotku ?

luccija
9. apr 2024

Daj cca čo cez deň zjes

martinka13
9. apr 2024

Telo sa bráni. Ukladá všetko, čo môže. Dala by som tomu ešte 1-2 týždne. Podľa mojich skúseností sa to rozbehne.

autor
9. apr 2024

@luccija včerajšok

nikoleta1234
9. apr 2024

Tie kalorie 1400 vypocitali kaloricke tabulky podla vahy, vysky a veku automaticky? Mne vyhodilo napr. 1700 pri vahe 93 kg a vyske 172 cm, vek 30 rokov. Bielkoviny su dolezite pri chudnuti. A neprekrocit sacharidy, tuky.

klara351
9. apr 2024

A tie jedla ako fazulova polievka a hubove rizoto su tvoje alebo vybrate z tabuliek? Ty si si ich navarila? Pretoze tie hodnoty vobec nemusia byt pravdive. Ja som si napriklad pozrela svoje hribove rizoto a napriek tomu, ze varim dost nizkolaloricky, s odtucnenou smotanou, lyzicka oleja na 5 porcii, ma viac kalorii ako to tvoje. Kazdy den take to nieco a tvoj kaloricky prijem je daleko vacsi ako si myslis.

ivangeline
9. apr 2024

Mesiac je malo. Počkaj 3m.

chodec15
9. apr 2024

No mesiac casto trva, kym sa chudnutie rozbehne. Proste pokracuj, fyzika nepusti. Ked nebude mat telo dost kalorii, zacne spalovat tuk skor, ci neskor.
Predstav si, ze chudnes tempom 2kg tuku mesacne. Ale staci sa lepsie najest par dni a tie 2 kg naberies v pohode v zaludku (voda,...). A potom sa ti zda, ze nic sa nezmenilo. Preto je lepsie pockat na druhy, ci treti mesiac a potom sa odvazit. To uz by mohlo byt 6kg dole a nebude to skreslene.

monillia
9. apr 2024

Ako som si myslela strašne málo kcal,telo šetrí. Ako bolo vyššie spomenuté okolo 1700 máš bazal, chudnut sa ma na maximálnych možných kcal až máš prípadne z čoho uberať. 1200 je hladovka. Treba nastaviť poriadne tabuľky a poctivo zspisovat (nepridavat hotové jedla)

nevenka
10. apr 2024

Mne vysiel bazal 1200, 1400 mi odporucilo pri dojceni, maximalne mozno 1500, to bolo take nieco medzi. A ja som na tom hladna.

panda21
10. apr 2024

@monillia ak predtým chudla na 1 400 a končila na 1 200 s podobnou váhou ako teraz, tak si úplne zdefastovala metabolizmus, čiže ma teraz bazal úplne inde, ako zdravý človek a ako vypočítajú tabuľky. Reálne pri takto zničenom metabolizme môže chudnúť tak na 900- 1000kcal. To je bohužiaľ trest za to, že ľudia si nezistia nič o chudnuti a idú takto nízko. Áno, zdravý metabolizmus by kľudne chudol na 1 700-1 800. Ona ho ma zničený. Ak teraz naraz pridá kcal tak, ako by jej správne vypočítali tabuľky, buď začne chudnúť, alebo priberať (ratam skôr s toutou možnosťou, keďže podľa mňa si znížila bazal aj na 1 100- 1 200...ak nie menej.

monillia
10. apr 2024

@panda21 prepáč, ale toto je troška hlúposť, bazal sa dá znížiť len zmenou vstupných hodnôt,keby mala výrazne nižšiu hmotnosť, výrazne vyšší vek ,alebo žiadnu aktivitu. Keby jedla tak ako to správne tabuľky vypočítaju možno nejaký čas stagnuje, ale neskôr sa to rozbehne. Samozrejme za predpokladu správneho vypočitania KT a správneho nahadzovania

janula2212
10. apr 2024

Ahoj ja tiež by som rada schudla má 167 vyšku 68 váhu mám aj brucho a zadok ,stehná , ako najlepšie schudnuť mám motiváciu pošlem foto keď budem takto vyzerať ako žena na foto priateľ ma berie na kubu - Varadero.....do októbra asi ešte 6 mesiacov mám NATO...keď to nedám pôjdeme až keď to dám aspoň. Mám motiváciu pre priateľa a hlavne pre seba ....zakúpila som si pás domov na behanie ..činky..naťahovacie gumy..a cvičim aj podľa YouTube asi mesiac brucho zadok stehna

panda21
10. apr 2024

@monillia s dovolením skopirujem
"Príčina je samo navodená. Rokmi extrémne nízkeho príjmu (a bez športovej fyzickej aktivity) ste si ZDEVASTOVAL METABOLIZMUS. Stalo sa to, že váš metabolizmus sa spomalil a znížil. I keď by bol váš predpokladaný bazálny metabolizmus napríklad 1400 kcal (+ výdaj z dennej fyzickej aktivity), vy ste ho donútili "pracovať a prežiť" pri oveľa nižších hodnotách. Teda aj keď máte 20 kg navyše, je možné, že neschudnete ani pri 1400 kcal, ani pri 1200 kcal (alebo len strašne pomaličky) a musíte ísť ešte nižšie, čo je ale neudržateľné.
Hlavný problém je, že telo NEVIE EFEKTÍVNE SPRACOVAŤ MAKROŽIVINY. Cukry nevedie do svalu ale rovno použije na základné životné funkcie. Ak telo potrebuje novú energiu a vy mu ju nedáte v tej chvíli z jedla (pretože jete máličko ako vtáčik) telo si nevezme energiu z tuku ale radšej "spomalí" a trpezlivo si počká, kým niečo zjete.
To "spomalí" znamená, že sa vaše životné funkcie spomalia a váš výdaj sa stiahne na minimum.
ČÍM VIAC JEME ale pritom si UDRŽIAVAME VÁHU tým je kvalitnejší náš metabolizmus.

Ak si vezmeme dve podobné ženy, výška, váha, vek. Obidve majú malú nadváhu, no jedna žije s 2300 kcal denne a druhá s 1500 kcal. Obidve sa sťažujú, že musia schudnúť. Podľa vás ktorá žije kvalitnejšie? Ktorej sa podarí rýchlejšie schudnúť keď odoberie na mesiac 500 kcal zo svojho príjmu? Samozrejme tá, ktorá prijíma 2300 kcal. Poprvé jej metabolizmus je zdravší, stravuje sa výdatne a má kopu životnej energie, a podruhé ak sa rozhodne ísť na -500 kcal ostane jej 1800 kcal, ktoré jej bohato stačia na chudnutie a pritom nebude hladovať."

Ale inak je toho plný internet a google. Toto je od jednej kočky, tak polopatiscky vysvetlené. Práve si dokonca reverznou dietou pod dohľadom trénera prechádza aj manžel.

panda21
10. apr 2024

@monillia ale úprimne, keď pozerám ako autorka nahadzuje jedla, skôr prijíma omnoho viacej, ako si myslí. Keďže jedna štúdia zistila, že si ľudia podnohodnocuju a zle zapisujú stravu cca o 1 000kcal. To bude pravdepodobne aj autorkin problém.

nevenka
11. apr 2024

@panda21 a riesenie je teda ake?

Mna by to zaujimalo aj z toho dovodu, ze ja napriklad mam posahany metabolizmus kvoli stitnej zlaze. Z hypertyreozy som pocas tehotenstva skocila do hypo, brala som Euthyrox, potom zasa Thyrozol, lebo sa mi to rozbehlo az moc. Potom mi to lieky zastavili. Pocas dalsieho tehotenstva dobre a po porode znova rozbeh a Thyrozol. Mala som 60 kg, teraz mam po liecbe Thyrozolom 65 kg, vyska 152 cm. Potrebovala by som dat dolu 15 kg. Do toho beriem stale lieky na vysoky tlak, a zavodnena som dost. Takze tu je kazda rada draha. Mne bazal vypocitalo na 1200 kcal, dojcim, takze 1400-1500 by som mala prijat vraj.
Takze toto je skor pre odbornika.
A mozno by mi stacilo prestat vyzierat vecer sladke a tycinky 😔. Ale to je celkovo aj tym, ze malo spim, malo energie...a tie chute su neovladatelne. Rano sa najem a vydrzim dlho, ale hned po obede alebo okolo 15-16 pride cas na kavu a s tym sladke a vecer to zaklincujem. Nejak si to prenastavit v tej hlave, no, toto viem, ze total zle.

luccija
11. apr 2024

@nevenka ale ty nemáš vydržať dlho🙂máš jesť tak, aby ten vlci hlad neprišiel.Ja, keď som chudla v štúdiu a videla koľko mám jesť a ako často som povedala, že tak to priberiem ďalších 5 kg a ono to išlo dole ani neviem ako.Najhorsie je to vynechávanie jedál hlavne olovrantu a potom večer tá to dobehne, lebo zjes hlúposti a veľa🙂teóriu viem už len konečne sa zase do toho pustiť.Od covidu len priberám zmena práce menej stresu a úplne som sa opustila hlavne, keď vidím ako to ide pomaly

panda21
11. apr 2024

@nevenka na takto zničený metabolizmus funguje reverzna dieta. Pomaly učiť telo znova na vyšší príjem, a zvýšiť bazal. V podstate každý týždeň pridAvas 50-100kcal a sleduješ. Môžeš začať priberať, naopak aj chudnúť. Len je to na dlhú trať. Najlepšie pod dohľad trénera.
Ale pri nedostatku spánku + kojeni by som to zatiaľ moc neriešila. Veľa žien drží kila pri kojeni a po odstavení zrazu všetko opadne za mesiac 😅 nedostatok spánku, regenerácie tomu tiež nenapomáha. Kortizol, stres..