Chudnutie počas menopauzy
tri dni som si dala do tela a jedla dietnejsie (rychlochodza, plavanie)
ani gram na vahe neklesol este aj stupol,mam sa utesovat ze to su svaly?
jem vela zenieny aj bielkovin , obmedzila som sacharidy, nepijem alkohol ....
mam velky vahu a zvykla som aj kilo dat dole za 2-3dni, lebo to ide lahsie kedze mam nadvahu
vidim na sebe ze pevniem no riadna demotivacia.
ked som predtym zacala chudnut aj bez pohybu len upravou stravy mi slo aj 2kg dole za tyzden , kde su tie casy, za mesiac v pohode 10kg :( teraz ledva 10kg za polroka..odkedy mam po 40tke a menopauzu ide to tak pomaly ze az.
ma niekto podobnu skusenost proi menopauzue? cyklus mavam 3-4x do roka. max. lekarka neriesi. prosim vyjadrite sa hlavne tie zienky co uz nemate cyklus aste menopauzisticke. vopred dakujem

Ahojte,
na tomto fóre vidím veľa príspevkov od žien, ktoré hovoria to isté: jedia menej ako kedykoľvek predtým, hýbu sa, robia všetko správne — a napriek tomu pribúdajú, najmä
v oblasti brucha. A nevedia prečo.
Chcem to vysvetliť, pretože odpoveď nie je v diéte ani v slabej vôli.
Čo sa v menopauze v tele reálne deje:
Keď estrogén klesá, telo stráca jeden zo svojich hlavných regulátorov ukladania tuku. Pred menopauzou estrogén zabezpečoval, že tuk sa ukladal prednostne na bokoch a
stehnách. Po jeho poklese sa toto prerozdelenie mení — tuk smeruje do brucha, a to aj u žien, ktoré celý život nemali s váhou problém.
Zároveň klesá citlivosť buniek na inzulín, čo znamená, že sacharidy, ktoré telu predtým nevadili, teraz oveľa ľahšie spúšťajú ukladanie tuku.
Prečo menej jedenia nepomáha:
Drastické zníženie príjmu jedla v menopauze vedie k strate svalovej hmoty — nie tuku. A menej svalov znamená pomalší metabolizmus v kľude. Začarovaný kruh, ktorý
väčšina žien zažíva roky bez toho, aby vedela, čo ho spôsobuje.
Čo skutočne pomáha:
Vyšší príjem bielkovín ako pred menopauzou — telo ich v tomto období oveľa rýchlejšie spotrebúva. Silový tréning, ktorý svalovú hmotu chráni. Zníženie prudko
vstrebateľných sacharidov, nie sacharidov celkovo. A manažment stresu, pretože kortizol v menopauze priamo podporuje ukladanie tuku v oblasti brucha.
Som Martin, certifikovaný tréner, dvadsať rokov pracujem so ženami, z toho veľkú časť práve s touto témou. Spúšťam online poradňu kde odpovedám osobne na konkrétne otázky: http://www.opytajsatrenera.sk