icon

Priberanie v perimenopauze. Ako schudnúť?

16. apr 2026

Za rok som isla hore 12 kg, pri rovnakej strave, vyssom pohybe. 3 mesiace som bola na kalorickych tabulkach, prijem 1450 kcal pri vyske 169 a vahe 69. Pridala som 2x silovy trening, kazdy den so psom hodka vonku. Sladkosti som obmedzila na jeden keksik za tyzden, zmenila som aj stravovanie, pridala som viacej zeleniny a bielkovin, ubrala na sacharidoch. No nedala som dole ani gram. Bola som aj u dr, vysetrila krv a stitnu. Vsetko ok. Bola som pred tyzdnom na preventivke na gyneko a povedala som to dr, tak odpoved bola ze niektorym zenam sa to stava. Mam 39, cyklus estw pravidelne ale neunosne pms a skratene ms a aj dost slabu uz. Podarilo sa vam niektorej schudnut? Ak ano, ako?

Strana
z2
anjelicek26
16. apr 2026

Cortisol tiez ok? Neviem mam 42, MS uz je kratsia, aj ked uplne pravidelna, silna PMS aj ovulacne bolesti.. vaha sa uplne normalne drzi na tych 49-50 kilach (som malicka), ale brucho je take "cortizolove" , rozmyslam dokupit si vitaminy na znizenie...

anonym_fed169
16. apr 2026

Ja už od 30 mám 171/71-72 ani gram dole, vyskúšala som všetko, nič nezaberá

anonym_7d25a0
16. apr 2026

@anonym_autor som v tvojom veku, uz mam kadejake prejavy perimenopauzy a priberám tiez. Mne sa podarilo a dari sa mi schudnúť, len ked som tesne pod bazalom. Ak mam dlhodobo príjem okolo 1000 tak sa drzim na svojej vysnívanej váhe, akonahle prekročím a mam 1400 ako ty, kila idu okamzite hore. Zial realita starnutia. Jem sice 4-5 x denne ale mikro porcie a vela zeleniny, zo sladkého len ovocie a horka čokoláda, 2-3 male kocky denne. Raz za tyzden dva maly zákusok ako odmena. Pecivo nula. Skor som na slane, ale len male porcie ako kojenec. Akonahle toto poruším, tak do mesiaca som 3-4 kila v pluse.

autor
16. apr 2026
@anjelicek26

Cortisol tiez ok? Neviem mam 42, MS uz je kratsia, aj ked uplne pravidelna, silna PMS aj ovulacne bolesti.. vaha sa uplne normalne drzi na tych 49-50 kilach (som malicka), ale brucho je take "cortizolove" , rozmyslam dokupit si vitaminy na znizenie...

@anjelicek26 kortizol som si nedavala testovat

autor
16. apr 2026
@anonym_7d25a0

@anonym_autor som v tvojom veku, uz mam kadejake prejavy perimenopauzy a priberám tiez. Mne sa podarilo a dari sa mi schudnúť, len ked som tesne pod bazalom. Ak mam dlhodobo príjem okolo 1000 tak sa drzim na svojej vysnívanej váhe, akonahle prekročím a mam 1400 ako ty, kila idu okamzite hore. Zial realita starnutia. Jem sice 4-5 x denne ale mikro porcie a vela zeleniny, zo sladkého len ovocie a horka čokoláda, 2-3 male kocky denne. Raz za tyzden dva maly zákusok ako odmena. Pecivo nula. Skor som na slane, ale len male porcie ako kojenec. Akonahle toto poruším, tak do mesiaca som 3-4 kila v pluse.

@anonym_7d25a0 no pod bazal by sa nemalo ist, tak sme sa aj v skole ucili aj kamoska co robi vyzivovu poradkynu povedala ze pod bazal isto nie. Tak som nejak 70 kcal nad bazalom

anjelicek26
16. apr 2026
@anonym_autor

@anjelicek26 kortizol som si nedavala testovat

@anonym_autor skus dat otestovat, alebo skus nieco na znizenie, ci to nepomoze, uz to pozeram dlhsie, tak po troch mesiacoch maju tie zeny dost velke zmeny. Celkovo je zly stres, ale tomu sa ja v praci momentalne neviem ako vyhnut. To brucho ma trochu stve, na druhej strane mohlo by byt horsie.

autor
16. apr 2026
@anjelicek26

@anonym_autor skus dat otestovat, alebo skus nieco na znizenie, ci to nepomoze, uz to pozeram dlhsie, tak po troch mesiacoch maju tie zeny dost velke zmeny. Celkovo je zly stres, ale tomu sa ja v praci momentalne neviem ako vyhnut. To brucho ma trochu stve, na druhej strane mohlo by byt horsie.

@anjelicek26 vsade sa na to odporuca ashwagandha ale tu mi dr neodporucala kvoli arytmiam. Takze akurat tak mozem skusit meditovat…😞

anjelicek26
16. apr 2026

Ja pozeram toto, ale uprimne zlozenie som nepozerala - https://eu.happymammoth.com/products/the-hormon... - kamoska je spokojna, ja este vaham, ale asi moc neni co stratit, ked po troch mesiacoch nebude zmena, tak sa na to vykaslem. ide mi vyslovene o tie typicke cortizolove priznaky na tele - tvar brucha, brada... pritom dnes rano 49,6 kila (153cm) co neni zle, ale aj tak to vyzera blbo

anonym_db7ad8
16. apr 2026

Mladost konci, 75% zien v menopauze priberie, nech robi, co robi ... Ubytok svalstva ...

adri266
16. apr 2026
@anonym_autor

@anjelicek26 vsade sa na to odporuca ashwagandha ale tu mi dr neodporucala kvoli arytmiam. Takze akurat tak mozem skusit meditovat…😞

@anonym_autor Ak mas silovy trening, pozivas viac proteinu, nie je problem tam, ze sice vazis rovnako vdaka svalstvu, ale miery mas mensie? Kontrolujes aj miery?

autor
16. apr 2026
@adri266

@anonym_autor Ak mas silovy trening, pozivas viac proteinu, nie je problem tam, ze sice vazis rovnako vdaka svalstvu, ale miery mas mensie? Kontrolujes aj miery?

@adri266 miery su rovnake

anonym_4a7c46
16. apr 2026
@anonym_autor

@adri266 miery su rovnake

@anonym_autor a tu perimenopauzu máš potvrdenú nejak?
Lebo cyklus sa okolo 40 mení a nemusí ešte ísť o PM.

anonym_4a7c46
16. apr 2026
@adri266

@adri266
to nie celkom dava zmysel to co ty myslis, ked ona za rok pribrala 12 kg
ona nevazi rovnako

anonym_cc07f3
16. apr 2026

@anonym_autor častým dôvodom môže byť aj stukovatená pečeň, vtedy sa slabo metabolizujú tuky a začnú sa ukladať hlavne na bruchu... Skús diétu na očistu stukovatenej pečene.

mondolina
16. apr 2026

mám 48 rokov, výška 170 CM, od marca som schudla 4 kg. a ešte 2 chcem dať dole.
silový tréning plus KT, denný príjem na chudnutie 1600 kcal.
u mňa to funguje.

anonym_c13a82
16. apr 2026

U mna nezabera nic.musim robit veci, co ma nebavia-cvicenie a este som aj hladna, bez sladosti. 😭 Kaslem ja uz asi na to 🤣

autor
16. apr 2026
@mondolina

mám 48 rokov, výška 170 CM, od marca som schudla 4 kg. a ešte 2 chcem dať dole.
silový tréning plus KT, denný príjem na chudnutie 1600 kcal.
u mňa to funguje.

@mondolina ja mam problem 1400 zjest a aj tak sa moja vaha nehybe

autor
16. apr 2026
@anonym_cc07f3

@anonym_autor častým dôvodom môže byť aj stukovatená pečeň, vtedy sa slabo metabolizujú tuky a začnú sa ukladať hlavne na bruchu... Skús diétu na očistu stukovatenej pečene.

@anonym_cc07f3 pecen nemam stukovatenu, chodim kazdy rok 2x na usg brucha kvoli polypu na zlcniku

mondolina
16. apr 2026
@anonym_autor

@mondolina ja mam problem 1400 zjest a aj tak sa moja vaha nehybe

@anonym_autor
tak potom tomu nerozumiem.

anonym_ce2845
Včera o 04:05
@anonym_7d25a0

@anonym_7d25a0 ja som uplne ten isty pripad, mam 43, 170cm, 62kg, mam kadejake hormonalne vykyvy, pri 1400 kcal udrziavam, ak chcem schudnut musim ist okolo 1000 kcal. To chodim 3x tyzd. do fitka a min. 2x rychla chodza. Uz to mam za tie roky odsledovane. Som len rada, ze niekto taky existuje, lebo vacsinou kazdy povie, neexistuje aby si nechudla pri 1400kg 🙈 no nechudnem 🤷🏼‍♀️

autor
Včera o 05:03
@anonym_ce2845

@anonym_7d25a0 ja som uplne ten isty pripad, mam 43, 170cm, 62kg, mam kadejake hormonalne vykyvy, pri 1400 kcal udrziavam, ak chcem schudnut musim ist okolo 1000 kcal. To chodim 3x tyzd. do fitka a min. 2x rychla chodza. Uz to mam za tie roky odsledovane. Som len rada, ze niekto taky existuje, lebo vacsinou kazdy povie, neexistuje aby si nechudla pri 1400kg 🙈 no nechudnem 🤷🏼‍♀️

@anonym_ce2845 no ale pri 1000 kcal si riadne pod bazal, to by sa vraj nemalo

simsalabim
Včera o 05:33

A ako dlho uz dodrziavas iny rezim? Mne trvalo 10mesiacov, kym som schudla 8kg, az potom sa to zrychlilo. Tiez v perimenopauze. Na zaciatku som mala pocit, ze to vobec nejde, az casom som zistila, ze mi vaha pocas cyklu kolise aj o 1,5kg a to vyvolalo zdanie, ze skor priberam, ako chudnem. Pod bazal som nesla a pravdupovediac, nechapem, ako nedokazes zjest 1400kcal, ja by som zjedla aspon o tretinu viac a to uz 2 roky vahu iba udrziavam.

autor
Včera o 06:02
@simsalabim

A ako dlho uz dodrziavas iny rezim? Mne trvalo 10mesiacov, kym som schudla 8kg, az potom sa to zrychlilo. Tiez v perimenopauze. Na zaciatku som mala pocit, ze to vobec nejde, az casom som zistila, ze mi vaha pocas cyklu kolise aj o 1,5kg a to vyvolalo zdanie, ze skor priberam, ako chudnem. Pod bazal som nesla a pravdupovediac, nechapem, ako nedokazes zjest 1400kcal, ja by som zjedla aspon o tretinu viac a to uz 2 roky vahu iba udrziavam.

@simsalabim dokopy asi 4 mes. Najprv som skusila len obmedzit sladke, peciva a tak a pridala som silovy trening. Po mesiaci som pribrala tak som sa dala na kaloricke tabulky. Jedla som ako mi vypocitalo cca 1500 kcal, pridala dalsi silovy trening a kazdodenne hodinove prechadzky so psom. Vaha sa vobec nehybe, pisem si do tabuliek vsetko. Recepty si sama zostavujem a napisem uplne vsetko

anonym_365542
Včera o 06:10

Silovy trening 2x tyzdenne je malo ,minimalne 3x .
So psom hodinu denne vonku je nic - ak nemas rychlochodzu - beh .

simsalabim
Včera o 06:46
@anonym_autor

@simsalabim dokopy asi 4 mes. Najprv som skusila len obmedzit sladke, peciva a tak a pridala som silovy trening. Po mesiaci som pribrala tak som sa dala na kaloricke tabulky. Jedla som ako mi vypocitalo cca 1500 kcal, pridala dalsi silovy trening a kazdodenne hodinove prechadzky so psom. Vaha sa vobec nehybe, pisem si do tabuliek vsetko. Recepty si sama zostavujem a napisem uplne vsetko

@anonym_autor co myslis tym, ze sa nehybe? Moja vyzera za mesiac takto - a to nechudnem (vazim sa prakticky denne). No ak si myslis, ze vsetko robis spravne, asi sa iba poradit s odbornikom.

anonym_7d25a0
Včera o 09:17
@anonym_autor

@anonym_7d25a0 no pod bazal by sa nemalo ist, tak sme sa aj v skole ucili aj kamoska co robi vyzivovu poradkynu povedala ze pod bazal isto nie. Tak som nejak 70 kcal nad bazalom

@anonym_autor to je sice pekne, ze sa to učí kdekade, kadečo sa na školách učí a realita je ina. Ja som pisala co plati na mna. Ak sa ty vobec nehybes alebo len malo a mas 1400 príjem pri tvojej výške, tak za mna ubrať. Proste zaludok sa musi stiahnuť. Alebo sa zmieriť s tymi kilami, ina moznost asi nie je.

zu82
Autor odpoveď zmazal
anonym_ce2845
Včera o 11:41
@anonym_autor

@anonym_ce2845 no ale pri 1000 kcal si riadne pod bazal, to by sa vraj nemalo

@anonym_autor ja viem, ani tolko nevladzem cvicit, ale zial, zatial sa mi nepodarilo prist na nic ine. Ale teda zas musim povedat, ze to nikdy nie je dlhodobe, max. 2 mesiace. Potom udrziavam, makam. Este by som chcela prijala nejakych 5kg dole. Ale leto sa blizi, tam bude problem aj tych 1400-1500 😂

katies0410
Včera o 11:53

@anonym_autor a nie je príjem 1450 práveže malo? Nehľadaduje tvoje telo?

anonym_439f9f
Včera o 12:17

´mám 44, o chvilu 45, PMS strasne silne, cykly zacali kolisat s 2-3 dnovym rozdielom /u mna nezvyk. Zatial vaha nejde hore, žerem biele pečivo /ine nestravim/, vyhybam sa potravinam ktore mi robia zle /nejake alergie/. Mne nerobi dobre celozrnne pecivo ani vela zeleniny ovocia. Drzim sa toho, všetko čo mozem a na čo mam chut ale s mierou. Co som si vsak vsimla, pocas cyklu mi kolise vaha kvoli zadrziavaniu vody, aj o 2kg. Najviac pocas ovulacie a tesne pred ms. Vela pijem /cistu vodu/ a vydaj minimalny - potom zrazu akoby vypinac a neviem sa dočurať - za noc aj 3 kg dole.

Strana
z2