icon

Dá sa schudnúť len cvičením bez zmeny stravy?

29. jan 2025

Ahojte dá sa schudnúť pokiaľ budem cvičiť no jest stravu cca rovnakú ako doteraz? Áno sladké vylúčim aj biele pečivo atď ale myslím skôr varené. Keďže nemáme peniaze nazvyš aby som sebe pripravovala zvlášť jedlo..
Myslím napríklad perkelt, sviečková a také tie klasiky z domácnosti...
Prosím bez zbytočných uštipacnych poznámok.. pekný deň prajem

mmoni89
29. jan 2025

Tak záleží aj od množstva a podstatný je kaloricky príjem a výdaj.ja som sa snažila 2roky schudnúť poporodne kila ,jedla.som to co.vsetci ale menej no hmotnosť lietala raz lepšie raz horšie
Až keď som.poctivo.zacala sa venovat strave tak som za 10mesiacov schudla 13kg ,teraz už si váhu len udrziavam

januska12323
29. jan 2025

Môžeš si dať aj nezdravé jedlo keď nebudeš mať veľkú porciu alebo to odčiníš cez deň. Napríklad večeru vynecháš.

lujza123
29. jan 2025

Ak mas zopar vianočných kilečiek navyše, pripadne nejaký ten faldik po pôrode tak samozrejme ze ti stačí viac sa hýbať a nejesť sladkosti..

Ale ak mas výraznú nadvahu, obezitu, skratka ziadna krv s mlieko ale solídna tučnota tak nie, nebude to stačiť.
Pretože vyžratie sa do nezdravých rozmerov znamená dlhodobé zle stravovacie navyky a treba ich zmeniť, nielen koli sebe ale aj svojej rodine.

Aj slovenska klasika ma svoje zdravšie verzie, sviečkovú môžeš spraviť s troskou smotany a dať si k tomu zemiaky. Nie variť so zápražkou s masla, muky, slahackovou smotanou a navaliť si k tomu 5 knedlikov, perkelt tak isto, bez muky zahustis rozmixovanym zemiakom a k tomu napríklad proteinove cestoviny (s hrachovej či cicerovej muky).
Na raňajky nemusíš mať 5 bielych rožkov so šunkou či vyprážaný chleba vo vajci, dáš si celozrnný chlebík napríklad s lučinou a k tomu varené vajíčko, uhorku, redkvicku

Nie zdravá strava nieje drahšia a nie nemusíš variť zvlášť, len zmeň spôsob akým varis a zaujmaj sa o jedlo..

lujza123
29. jan 2025

A podľa mňa toto je tvoja téma https://www.modrykonik.sk/forum/chcem-schudnut/ako-schudnut-bez-kalorickych-tabuliek-2/

Sviečková, perkelt, biele pecivo, sladkosti a odmietanie kalorickych tabuliek .. Ziadna zelenina, len múčne jedla a polotovary typu parky, šunka

Nuž bez zmeny to nepôjde, ani tebe ani tej pani z minulého týždňa. Ak mas podobne rozmery ako ona tak určite nie, tam iná možnosť nieje, budto zmeniť stravu alebo byt tučná

Ved skús tie blbe tabuľky používať aspoň 2-3 dni zapisuj si všetko co si zjedla, proste tvoj klasicky deň vratane sladkosti. Je tam aj možnosť - moje jedla kde si zapises všetko co do toho perkeltu dávaš celý hrniec a potom to len vydelis počtom porcii …

Na konci dňa uvidis kde robíš chybu, ukáže ti nielen celkove kalorie ale aj jednotlivé položky.

Ak zistíš ze zješ o polovicu kalorii viac než by si mala a same sacharidy, tuky, cukor tak neviem ako to chceš vycvičiť.
Budeš mať každý deň dvojfázové tréningy vo fitku a k tomu odbehnes 50 km tyzdenne ? A potom tu námahu zažerieš knedlikmi ?

enmery
29. jan 2025

@lujza123 Jasné, že je to jej téma. Napoučiteľná.

ivik4
29. jan 2025

Moja mamina a to je dochodkyna a aj moja teta 50tnicka tak obe schudli fakt dost. Klasicke jedla,len mensie porcie. Bez cvicenia
Pohoda

snowflakenel
29. jan 2025

Da sa. Netreba sa prejedat,,trochu zmensit porcie a pridat pohyb.
Nasi predkovia napriklad jedli dost kaloriicke jedla a obezita nebola taka rozsirena ako v.dnesnych casoch. ( ludia sa.viac hybali, pracovali na poliach, starali sa o dobytok,,chodili viac peso.......)

autor
29. jan 2025

@lujza123

@enmery
Dievčatá ešte raz píšem.. nieje to moja téma.. ja mám 164 a 80kg.2 deti, druhý pôrod pred rokom. A vôbec neodmietam kaloricke tabulky nechapem na zaklade coho ste nato prisli. Taktiez nnerozumiem k čomu je to dobré ? Napísali ste to raz okey zmylili ste sa ale samé seba presviedčate o niečom co nieje pravda.. nesledujem témy každý deň takže ta predtým mi ušla.. podľa lupy keď vyhľadávam tak je to pre mňa neprehľadné. Preto som sa opýtala.

autor
29. jan 2025

Ešte tam pani píše o pečení že rada pečie.. tak to sa mňa vôbec netýka keďže pokazim aj bábovku. A sladké vody nepijem co je asi jedine moje pozitívum.. občas keď niekde idem s kamoškami sadnúť tak si dám kolu ale ozaj raz za mesiac možno..

autor
29. jan 2025

Ďakujem dievčatá za každú radu. Bola som doteraz dosť na vážkach no proste potrebujem zhodiť keďže sa necítim dobre vo svojom tele ale ze vôbec..
No stále som sa nevedela dokopať k tomu hlavne kvôli tej strave.. ale vidím ze aspoň niečo sa bude dat robiť.. tal dúfam ze mi to vyjde a vydrží.. všetkým prajem pekný deň

petrahl
29. jan 2025

Schudla som aj bez vylúčenia sladkého a bieleho pečiva 😉.
Ide o kalórie, o to,.či si v deficite, nie či si ku káve dáš čokoládku a na obed perkelt.

panda21
29. jan 2025

Potrebuješ poradiť ako nastaviť správne tabuľky a zapisovať Moje jedlo? Môžem ti napísať návod od A po Z.

biba_18
29. jan 2025

ak nechceš spadnúť do špirály že cvičíš a nechudneš - a buď začneš viac cvičiť alebo takmer nejesť - zapni si KT - a zapisuj si všetko, skutočne všetko ... nepozeraj či máš červené čísla, žlté, zelené - aspoň na začiatok aby si posúdila REÁLNY stav tvojej stravy - ja myslím že to to otvorí oči ... lebo ty sa potrebuješ dať do balancu ...
ja športujem celý život, som relatívne štíhla - ale zistila som, že vekom mám problém so svalmi, cvičím a aj tak mi voľajako mľandravejú. tréner mi vraví že jem málo bielkovín. jak málo, veď jem toto a toto a hento. on na to že je to málo. nechcela som mu veriť. a on mi: daj si všetko do KT a tam uvidíš ... no a veru som uvidela ... kaloricky som bola ok, ale tie bielkoviny, to bola hrôza ...

autor
29. jan 2025

@panda21 to by bolo super. Poprosím

3petka
29. jan 2025

@biba_18 komentuj k veci autorke. Ja som písala podľa seba a ostatne má nezaujíma nech si každý robí a je čo chce. Či je to zdravé alebo nie schudnúť sa dá. Len netreba nič preháňať. Neviem načo si domyslas niečo a komentujem úplne od veci.

biba_18
29. jan 2025

@3petka sa ukľudni. píšeš do verejnej diskusie. a píšeš bludy, tak reagujem. k tvojmu jedeniu som sa nevyjadrovala...

sisska96
29. jan 2025

Iba keď nebudeš jesť sladké a pečivo, tak už budeš schudnúť aj bez cvičenia

3petka
29. jan 2025

@biba_18 ty sa ukľudni. Vyjadruješ sa k jedlu. Že ty ješ zdravo a vyvážene a kde ja píšem opak? Nikde som nepísala ako sa stravujem, tak má nekomentuj a poraď autorke.

damian85
Autor odpoveď zmazal
panda21
29. jan 2025

Takže najprv tabuľky nastaviť.
Výška, váha, vek to je samozrejme.
Potom nastavenie jedálnička - vypnes trávenie, nastavis mierny rezim a vypnes aktivity v DDD.
Potom vlastne ciele a dáš cieľ schudnúť.
Zapisujes všetko ideálne v surovom stave a fakt presne.
Moje jedlo pre celú rodinu - napríklad perklet.
1. Odvazis hrniec a niekam si to poznač.
2. Všetky suroviny začneš zapisovať do Moje jedlo v surovom stave. Cibuľa, prsia (sú diétnejšie), olej, smotana…
3. Po uvarení perkeltu odváž celý hrniec a odpočítaj jeho váhu (preto si si ho prázdny na začiatku vážila). Ostane ti čistá gramaz jedla.
4. Čistú gramaz jedla zápis do porcie. Keď ma perkelt 680g tak to nápis do porcie.
5. Keď budeš zapisovať do tabuľky, výber moje jedlo, perklet, a zapísať v porciach. Koľko narazíš, toľko nápis. 1g=1 porcia.

damian85
29. jan 2025

Cvičím 25 rokov a strava je síce základ úspechu , ale nie je nemožné dosiahnuť výsledok bez zmeny stravy ( v ponímaní budem si variť niečo zvlášť ). Otázka je však typ postavy. Wow efekt pri značnej nadváhe je zo začiatku aj bez zmeny veľký , no ak človek chce schudnúť pár kíl , bez stravy to je obtiažnejšie. Dôležité je nie len sledovať príjem a výdaj kalórii , ale aj časovú frekvenciu stravy a zloženie ( viac bielkovín , menej sacharidov ) . Moja partnerka je schopná zjesť aj koňa lenže robí fitness trénerku 15 rokov , jej príjem je 80% z toho môjho , lenže ona má 50 kg a 165 cm a ja cca 100 kg a 185 cm . Ona v posilke spáli cca 700 - 850 kcal počas dňa , ja 500 - 600 kcal. Takže teoreticky sa to dá , ale musíš pri športe makať viac a viac a viac.
Za mňa je výhodnejšie nezjesť 300 kcal , ako vypotiť 300 kcal. O peniazoch ale cvičenie nemusí byť , ak to nechceš brať vrcholovo. Bol som študentom na strednej , na vysokej 3 stupne - čiže viac ako desaťročie......a výsledky boli a jedol som , nuž ako študent.....

lujza123
29. jan 2025

Autorka tak aspoň vidíš ze niesi sama, aj ked ta dievčina z predošlej témy bola na tom horšie a ešte k tomu bez pôrodou takže nadváha cisto z nevhodnej stravy …
Len mi to prišlo podobne, ale ono je to proste tak - slovenska klasika perkel, sviečková, sladkosti a veľa muky to je cesta k nadváhe. Bohužiaľ my ženy to tak mame, naše tela ukladajú tuk takže kým chlap vie byt do nejakej 40tky štíhly aj pri sk klasike, my to mame horšie, na nás to vidno hneď

Jedla pre rodinu nemusíš úplne meniť, len var trochu zdravšie, bez múčnej zápražky - zahusti zemiakom, nie iba smotanove omáčky s knedlikom, halušky, cestoviny … proste sprav aj niečo s ryžou, zemiakmi, naučte sa jesť zeleninu, kvalitný celozrnný chlebík, menej údenín typu saláma, parky, klobásy
Nevar sebe zvlášť, var zdravo pre celu rodinu, športujte všetci cez víkend chodte spolu na turistiku, deti budú mať správne stravovacie navyky, ty postavu tip top a muza ti v najlepšom veku neodpáli vysoký cholesterol a upchate cievy. Pri chudnutí si vieš aj to rodinne jedlo spraviť dietnejsie, proste si trochu uvarenejo perkeltu odober pre seba, ostatným tam pridaj teda viac smotany, deťom sprav halušky, sebe proteinove cestoviny … nic extra navyše to nieje

Skús tie kalorické tabuľky pri dobrej strave tam budeš mať priestor aj na pecivo aj sladkosť sem tam. Spolu s cvičením schudnes rýchlo, za rok môžeš mať 60 kg ak to vezmeš vazne

Ak si ešte na rodicaku pozor na dojednanie po deťoch a zobkanie, to je dôvod priberania na rodičovskej. Treba si normálne sadnúť k jedlu a zjesť ho, ked len zobes za pochodu tak mozog nevie ze telo jedlo, tak mas hlad a hlavne večer ked už je klud hlava si povie ze jeeej konečne je čas ide sa žrať… pritom zjedla si dosť len si to nepamatas. Alebo klasika celý deň nestihas lebo deti, lebo tamto, hento a telo si z hladu pýta cukor, rýchlu energiu

kiki68
29. jan 2025

Ano staci, ked vyhodis sladke, sladke vody a tento bordel a cvicis

zuzu11166
29. jan 2025

No,ak vylucis sladkosti aj obmedzis pecivo,tak si myslim,ze to urcite pojde🙂

lubkovaandrejka
29. jan 2025

@grof_monte_christo och chùďa. Skore uzdravenie ti zelam. Musi to byt velmi neprijemny pocit. Ja som tiež raz bola na zakroku s jazykom a prislo mi z toho tak nevolno az som odpadla :D

grof_monte_christo
29. jan 2025

@lubkovaandrejka Oh ďakujem ❤️. Už je lepšie, dnes mi vybrali stehy. Zákrok mi robili v plnej narkóze a ani ma tak nebolel jazyk ako hrdlo dva týždne.

lubkovaandrejka
29. jan 2025

@grof_monte_christo tak to je fajn,ze si to aspon nevnimala. Jaaj, to hrdlo ta asi bolelo kvoli intubacii, zvykne byt podrazdene. Nech sa ti to cim skor zahoji, nech sa mozes poriadne najest 🙂

rayla
30. jan 2025

Čo je zle na segedaku?😁 Chudé mäso, kyslá kapusta.. ok, smotana, dajme tomu.. ale zas povedať, že segedak je nezdravé jedlo je trochu prehnané..

hatsepset
30. jan 2025

Do kalorickej tabuľky si kľudne hoď aj celý hrniec . Máš tam takú funkciu že moje jedlo. No a tam si normálne dáš všetky ingrediencie v takej váhe akú dávaš do toho hrnca komplet celu. Treba písať aj koľko vody si pridala.... samozrejme potom pozerať že koľko vody sa odparilo ja viem to sa nedá úplne presne ale aspoň cca aby ti sedeli mililitre a gramy. No a potom keď si budeš dávať jedlo na tanier tak si odváž jednoducho komplet celú porciu napríklad polievku buď na gramy alebo na mililitre už ako si to tam nastavíš a pri vybere jedla si nedávaj vyberať cez lupu Ale daj si to vybrať z položky mojej jedlo a vyber si tam to konkrétne jedlo ktoré si varila. Ono ti to už potom samé prepočíta kalórie podľa počtu gramov alebo mililitrov ktoré si si naložila a zapísala

luciadeli
30. jan 2025

Da sa to🙂 ja za 3 mesiace -19kg 1x do tyzdna tabata +prechadzky v lete bycikel korcule ale ako pisu vsetky strava je zaklad uspechu jem vsetko na co mam chut ale ovela mensie porcie(nevazila som netabulkovala som ) ako som jedavala dovtedy a zvykla som si teraz je to uz skoro rok a nevratila som sa k povodnym porciam .. najdolezitejsia je hlava a strava.. takze smelo do toho