icon

Aký mám mať správny príjem kcal a bielkovín pre chudnutie?

7. sep 2026

Ahojte. Bola som na InBody v Dr. Max . Bohužiaľ mi však výsledky nikto poriadne nevysvetlil ani neporadil, ako s nimi ďalej pracovať. 😅

Mám 23 rokov, 170 cm a chcela by som ešte schudnúť pár kíl. Snažím sa cvičiť minimálne 3× týždenne v posilňovni silový tréning, 3× full body. Začala som aj behať 2× týždenne, zatiaľ 3–5 km, keďže som úplný začiatočník.

Chcela by som sa preto poradiť aký približný denný príjem kcal a bielkovín by ste mi podľa výsledkov odporúčali na chudnutie? A prípadne čo ďalšie by ste z tých výsledkov vyčítali?

Myslela som si, že mi v Dr. Max aspoň trochu poradia, ale žiaľ, márne. Budem vďačná za každú radu.

Strana
z2
anonym_cd11e6
7. sep 2026

v dnesnej dobe AI sa to pytas tu?

autor
7. sep 2026
@anonym_cd11e6

v dnesnej dobe AI sa to pytas tu?

@anonym_cd11e6 áno pýtam sa to tu. Keďže Ai ti môže vyhodiť aj úplnú blbosť. A podľa diskusii sú tu ľudia, ktorí sa tomu rozumejú.

zuzinka888
7. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_cd11e6 áno pýtam sa to tu. Keďže Ai ti môže vyhodiť aj úplnú blbosť. A podľa diskusii sú tu ľudia, ktorí sa tomu rozumejú.

@anonym_autor
@anonym_autor a kopec takych co sa vobec ale vobec nerozumeju ale budu radit.

anonym_2a1674
7. sep 2026

Neni dna...co by tu neboli aspon 2 temy o chudnuti.

thereisabear
7. sep 2026

Kalorické tabuľky ti to vypočítajú, stačí zadať údaje.

autor
7. sep 2026
@thereisabear

Kalorické tabuľky ti to vypočítajú, stačí zadať údaje.

@thereisabear mne nejde len o výpočet kcal. Ale aj o nejakú podporu a vysvetlenie. Samozrejme nechcem po nikom 2 stranovú správu o tom.

thereisabear
7. sep 2026
@anonym_autor

@thereisabear mne nejde len o výpočet kcal. Ale aj o nejakú podporu a vysvetlenie. Samozrejme nechcem po nikom 2 stranovú správu o tom.

Viem, že to nechceš počuť, ale skús tie výsledky nahrať do AI. Vysvetlí ti to dobre. Tu sa asi nenájde nikto ochotný. Skôr v nejakej fitness skupine na FB.

anonym_ca534d
7. sep 2026

par zakladnych info:
- ked chces naberat svaly tak 1,5g az 2g bilekovin na kilo vahy denne -- pri tvojej vahe to je 100 az 135g bbielkoivn denne -- odporucam si to trackovat v appke Kaloricke Tabulky
- spi aspon 8 hodin denne
- pi vela vody
- dolezite su aj oddychove dni, nie len pohyb kazdy den
- "neplac" ked vaha neklesa, pri svicenie naberas svaly, takze v pohode moze miznut tuk a pribudat svaly
- 3 kila mesacne hore dole je uplne normalne kvoli zenskemu cyklu, tak sa privelmi neviaz na nejake "vysnene" cislo na vahe
- co najskor sa pomeraj -- pas v najuzsom mieste, boky cez bedra, zadok, pod prsiami, oklo krku, biceps, stehno, lytko, a tieto udaje si sleduj tak raz za 2 tyzdne pri rovnakych podmienkach -- napr rano pred jedein a pitim po vykonani potreby na wc
- cvicenie a uprava stravy je zmena celkoveho zivotneho stylu, proste to ber ako svoje nove ja, nie kao nieco s cim "prestanes ked dosiahnes co chces"
- z doplnov stravy ti staci kreatin a magnezium, pripadne omega 3 ked neješ ryby
- maj pekny den 🙂

anonym_269383
7. sep 2026

Aku mas vahu a aka je cielova nizsia vaha? Ked prebehnes starsie diskusie, vsetko mas tam. Nic novsie ti tu nenapisu ...

domkakvet
7. sep 2026

@anonym_autor preto ti asi nic nepovedali, lebo tam pise, ze vsetko mas v normale.

anonym_4f3382
7. sep 2026

vsetko tu riesite hluposti. Moja ukrajinska trenerka a velmi znama osoba v nasom meste tvrdi ze na vsetko su dobre drepy. a na chudnutie najviac, pozrite na mna ako vyzeram super po roku pod jej dohladom. Vazne drepy su naj. ja davam denne v 3 seriach po 80 drepov rano a v dvoch seriach po 80 vecer a mam paradny zadok a brucho.

autor
7. sep 2026
@domkakvet

@anonym_autor preto ti asi nic nepovedali, lebo tam pise, ze vsetko mas v normale.

@domkakvet bola tam nejaká mladá baba čo poraidne ani nevedela čo robí. 🙂

autor
7. sep 2026
@anonym_4f3382

vsetko tu riesite hluposti. Moja ukrajinska trenerka a velmi znama osoba v nasom meste tvrdi ze na vsetko su dobre drepy. a na chudnutie najviac, pozrite na mna ako vyzeram super po roku pod jej dohladom. Vazne drepy su naj. ja davam denne v 3 seriach po 80 drepov rano a v dvoch seriach po 80 vecer a mam paradny zadok a brucho.

@anonym_4f3382 ako sa máme na teba pozrieť keď si anonym?

slavomira236
7. sep 2026
@anonym_4f3382

@anonym_4f3382 posed anonymne takze tvoj zadok nepozrieme...zaveraju ti tie dreoy aj na stehna??

slavomira236
7. sep 2026
@anonym_4f3382

@anonym_4f3382 a co tvoja trenerka hovori na cekulitidu? Pomoze nieco??

anonym_4f3382
7. sep 2026
@slavomira236

@anonym_4f3382 posed anonymne takze tvoj zadok nepozrieme...zaveraju ti tie dreoy aj na stehna??

@slavomira236 no u mna slo dolu 17 kil tuku a vratilo sa ako 4kila svalstva . a to zakladom su drepy. ostatne cviky su iba bokom.

domkakvet
7. sep 2026
@anonym_autor

@domkakvet bola tam nejaká mladá baba čo poraidne ani nevedela čo robí. 🙂

@anonym_autor ja myslim, ze to mas v poriadku, ale odbornik nie som.

anonym_055b20
7. sep 2026
@anonym_4f3382

@anonym_4f3382 A kde sa mám pozrieť??

rozculena
7. sep 2026

@anonym_autor veď tam máš vypočítaný bazál aj doporučený príjem

anonym_269383
7. sep 2026
@anonym_4f3382

@anonym_4f3382 Kazde intenzivne cvicenie v spojeni so stravou je super a dlhodobo spevni postavu a schudne. Nohy s zadkom su najvacsie svalstvo na tele, palia najviac energie. Otazka je ale, co zvysok tela, aby telo vyzeralo symetricky, tak aspon obcas precvicit hornu cast tela.

rozculena
7. sep 2026

@anonym_autor dala som to chatGPT:
Podľa výsledku InBody máš bazálny metabolizmus 1 370 kcal a prístroj uvádza odporúčaný denný príjem 2 284 kcal. Tých 1 370 kcal však nie je množstvo kalórií, ktoré by si mala denne prijímať pri chudnutí – je to energia, ktorú telo potrebuje približne v úplnom pokoji.

Ak je tých 2 284 kcal približný udržiavací príjem, na chudnutie by bol vhodný mierny kalorický deficit, približne 1 850–1 950 kcal denne. Začala by som skôr okolo 1 900 kcal a sledovala vývoj hmotnosti počas niekoľkých týždňov. Podľa výsledkov sa potom príjem môže upraviť.

Zároveň máš BMI 23,3, teda normálnu hmotnosť, takže nejde o potrebu výrazného chudnutia. InBody ukazuje 31,3 % telesného tuku, preto by bolo vhodnejšie sústrediť sa na postupné znižovanie tuku a zachovanie svalovej hmoty, nie na čo najväčší pokles čísla na váhe.

autor
Autor odpoveď zmazal
thirstymonk
7. sep 2026

2g bielkovin na kilogram hmotnosti, čiže 67,4*2 = 136g bielkovín.

Silový tréning k tomu.

telocvicba
Dnes o 07:43

Za mě je důležité nezačít samotným číslem z InBody. Bazální metabolismus není kalorický příjem pro hubnutí a ani doporučený příjem z měření není číslo, které musí přesně sedět na tvůj reálný výdej. Bral bych ho jako výchozí odhad.

Při 3 silových trénincích a 2 bězích týdně bych určitě nešel cestou co nejnižšího příjmu. Nastavil bych spíš mírný deficit a 2–3 týdny sledoval trend váhy, obvod pasu, výkonnost a hlad. Pak teprve upravoval.

U bílkovin se při silovém cvičení nemusíš honit za extrémy. Praktický orientační bod je kolem 1,6 g/kg tělesné hmotnosti denně a hlavně je rozdělit přes den do několika jídel. A protože už máš normální hmotnost, soustředil bych se spíš na změnu poměru svalů a tuku než na co nejnižší číslo na váze.

To, že kombinuješ silový trénink s během, je mimochodem velmi dobrý základ. Jen bych hlídal i regeneraci, aby se z pěti aktivit týdně nestalo pět tvrdých tréninků.

anonym_269383
Dnes o 07:53
@rozculena

@anonym_autor dala som to chatGPT:
Podľa výsledku InBody máš bazálny metabolizmus 1 370 kcal a prístroj uvádza odporúčaný denný príjem 2 284 kcal. Tých 1 370 kcal však nie je množstvo kalórií, ktoré by si mala denne prijímať pri chudnutí – je to energia, ktorú telo potrebuje približne v úplnom pokoji.

Ak je tých 2 284 kcal približný udržiavací príjem, na chudnutie by bol vhodný mierny kalorický deficit, približne 1 850–1 950 kcal denne. Začala by som skôr okolo 1 900 kcal a sledovala vývoj hmotnosti počas niekoľkých týždňov. Podľa výsledkov sa potom príjem môže upraviť.

Zároveň máš BMI 23,3, teda normálnu hmotnosť, takže nejde o potrebu výrazného chudnutia. InBody ukazuje 31,3 % telesného tuku, preto by bolo vhodnejšie sústrediť sa na postupné znižovanie tuku a zachovanie svalovej hmoty, nie na čo najväčší pokles čísla na váhe.

@rozculena Ak ma bazalny 1370, ako moze byt udrziavaci skoro raz tolko? 2284 kcal? Ja mam s 86kg, 182cm, co cvici skoro kazdy den, bazal 1750 a udrziavaci 1950kcal. Ak chcem rysovat alebo zhodit, musim pridat vydaj (beh, chodza) a mat kaloricky deficit, aby som sa dostal co najviac pod udrziavacich 1950 a aj pod bazalny 1750. U mna je prijem na chudnutie max 1500 kcal. To kludne mozem zjest udrziavacich 1900 kcal, ale nasledne musim vydat -500kcal = 2 hodiny beh, ci chodza. Pricom vobec nezalezi, co sa stane v jeden den, vyssi, nizsi deficit, ale aky je vysledny priemer deficitu za cely mesiac, za 3 mesiace,...

rozculena
Dnes o 08:04
@anonym_269383

@rozculena Ak ma bazalny 1370, ako moze byt udrziavaci skoro raz tolko? 2284 kcal? Ja mam s 86kg, 182cm, co cvici skoro kazdy den, bazal 1750 a udrziavaci 1950kcal. Ak chcem rysovat alebo zhodit, musim pridat vydaj (beh, chodza) a mat kaloricky deficit, aby som sa dostal co najviac pod udrziavacich 1950 a aj pod bazalny 1750. U mna je prijem na chudnutie max 1500 kcal. To kludne mozem zjest udrziavacich 1900 kcal, ale nasledne musim vydat -500kcal = 2 hodiny beh, ci chodza. Pricom vobec nezalezi, co sa stane v jeden den, vyssi, nizsi deficit, ale aky je vysledny priemer deficitu za cely mesiac, za 3 mesiace,...

@anonym_269383 mňa sa nepýtaj,ja som to nevypočítala,to vypočítal prístroj

autor
Dnes o 08:05
@anonym_269383

@anonym_269383 možno tam zohráva úlohu pomer svalstva? Netuším

anonym_269383
Dnes o 08:10
@rozculena

@anonym_269383 mňa sa nepýtaj,ja som to nevypočítala,to vypočítal prístroj

@rozculena tak ok, asi odtial vypadlo od do. Tu ai pise spravne, V ROZMEDZI 1 650 až 2 400 kcal. Cize bezne fungovanie, motanie sa po dome, upratovanie,... je tak 200kcal navyse. A praca v bani 12hod ked rubes uhlie vpredu, po sichte este das 100km na bajku, moze byt potom tych + 1000kcal vyslednych 2400kcal.
Ja by som pracoval bazalny plus 200-300kcal k bazalnemu denne na cloveka, co pracuje v kancli. 1400+200-300 = 1600 az 1700kcal
AI
Ak je váš bazálny metabolizmus (BMR) 1 370 kcal, váš udržiavací metabolizmus sa bude najčastejšie pohybovať v rozmedzí 1 650 až 2 400 kcal.
Presné číslo závisí od toho, ako veľmi ste aktívny počas dňa. Bazálny metabolizmus je totiž len energia potrebná na prežitie v úplnom pokoji. Na zistenie udržiavacieho príjmu musíte BMR vynásobiť koeficientom aktivity (TDEE).
Odhad udržiavacieho príjmu podľa aktivity
• Sedavý spôsob života (minimálny pohyb, práca v kancelárii)
o Výpočet: 1 370 × 1,2
o Udržiavací príjem: cca 1 644 kcal
• Ľahká aktivita (prechádzky, ľahké cvičenie 1–3 dni v týždni)
o Výpočet: 1 370 × 1,375
o Udržiavací príjem: cca 1 884 kcal
•• Stredná aktivita (bežný pohyb + intenzívnejší tréning 3–5 dní v týždni)
• Výpočet: 1 370 × 1,55
• Udržiavací príjem: cca 2 124 kcal
• Vysoká aktivita (ťažká fyzická práca alebo tvrdé tréningy 6–7 dní v týždni)
• Výpočet: 1 370 × 1,725
• Udržiavací príjem: cca 2 363 kcal

anonym_269383
Dnes o 08:14

Problem je, ze clovek s 100kg si potom vypocita "udrziavaci" prijem 2400kcal a potom sa cuduje, ze miesto chudnutia este pribral .. Pritom musi sklepat prijem co najviac dole, niekam k bazalu. A cim vyssia nadvaha, tak na nejaky cas, nie dlhodobo, aj pod bazal, kym vaha nezacne klesat smerom k optimalnej.

autor
Dnes o 08:53
@anonym_269383

Problem je, ze clovek s 100kg si potom vypocita "udrziavaci" prijem 2400kcal a potom sa cuduje, ze miesto chudnutia este pribral .. Pritom musi sklepat prijem co najviac dole, niekam k bazalu. A cim vyssia nadvaha, tak na nejaky cas, nie dlhodobo, aj pod bazal, kym vaha nezacne klesat smerom k optimalnej.

@anonym_269383 jesť pod bazal? Väčšiu hlúposť som ešte nepočula. Aj ked len krátkodobo

Strana
z2