icon

Priberanie počas perimenopauzy: Ako schudnúť účinne?

Dnes o 16:18

Prosim iba skusenosti zien co si tym realne presli a nie komenty typu nezer hyb sa atd. Za posledny rok som pribrala postupne 14 kg. Riesila som to uz aj s dr. Uzavrelo sa to ako hormonalne zmeny, lebo nic ine nevyskocilo. Mam 39 rokov, 170 cm a mometalne 72 kg. Od januara som skusala kaloricke tabulky, jedla som najprv tolko kcal kolko vypocitala appka kalorickych, priberala som, isla som pod tu hodnotu stala vaha, isla som pod bazal kusok nic. Ani gram nesiel dole. Pridala som pohyb, nic. Za posledny tyzden na strave okolo 1250 kcal, 10tis krokov denne, striedam light kardio kvoli inym zdravotnym problemom s lahsim silovym treningom a 1x do tyzdna oddych a som isla vahou o 2 kg hore. Ja som z toho taka zufala. Ako ist na povodnu vahu? Ja sa necitim dobre vo vlastnim tele, tru sa mi stehna jedno o druhe vadi mi zadok brucho, nic uz pomaly okrem pyzama neobleciem. To neexistuje cesta ako schudnut?

anonym_0cbc63
Dnes o 16:20

za mňa máš málo krokov.

autor
Dnes o 16:22
@anonym_0cbc63

za mňa máš málo krokov.

@anonym_0cbc63 mam pracu kde sedim 8 hod denne, cize tie kroky nabehavam po praci s detmi… mas realne skusenosti ci len hadas? Kolko potrebujem podla teba na chudnutie?

anonym_a8cf92
Dnes o 16:22

Ja som takto zacala po 40tke, cvicim s trenerkou 2x tyzdenne, stravu mi dala okolo 1500 a pohyb 5x tyzdenne ide to naozaj po dekach dole, vazi ma kazdy mesiac a tam jej ukazalo ze som zavodnena velmi tak riesim to teraz aktualne, plus pred 3 dnami mi nahodne zistili extremne vysoky krvny tlak tak mi dali lieky a uvidim ci sa to pohne dole. Postava sa mi vyformovala trosku aj cm v pase klesli len staci ze si dam koliesko salamy a plus 2 kg

anonym_7a5177
Dnes o 16:23

@anonym_autor fúha, možno by som skúsila rýchlu chôdzu do kopca kde sa reálne aj spotíš na najbližší vysielač....

autor
Dnes o 16:27
@anonym_7a5177

@anonym_autor fúha, možno by som skúsila rýchlu chôdzu do kopca kde sa reálne aj spotíš na najbližší vysielač....

@anonym_7a5177 mam doma elipter, tam sa spotim az az. Zo zaciatku som na nom ani minutu nedala. Teraz uz dam 15-20 ale tecie zo mna

autor
Dnes o 16:28
@anonym_a8cf92

Ja som takto zacala po 40tke, cvicim s trenerkou 2x tyzdenne, stravu mi dala okolo 1500 a pohyb 5x tyzdenne ide to naozaj po dekach dole, vazi ma kazdy mesiac a tam jej ukazalo ze som zavodnena velmi tak riesim to teraz aktualne, plus pred 3 dnami mi nahodne zistili extremne vysoky krvny tlak tak mi dali lieky a uvidim ci sa to pohne dole. Postava sa mi vyformovala trosku aj cm v pase klesli len staci ze si dam koliesko salamy a plus 2 kg

@anonym_a8cf92 no ja mam pocit ze sa na mna lepia aj kila z toho co deti zjedia

anonym_a8cf92
Dnes o 16:30
@anonym_autor

@anonym_autor aj na mna a aj trenerka skusa co zaberie, bud prida pohyb len potom mi to pride uz vela 2x tyzdenne trening, 3x tyzdenne rychla chodza a este nieco navyse k tomu alebo mi bud prida kalorie alebo uberie, ona to vzdy podla tej vahy co ma nejakej specialnej. Staci ze je oslava dam si pohar vina a bum 2 kg hned. Natrapim sa velmi. Kolegyne si dali predpisat injekcie na chudnutie a tie zhodili za 3 mes 15 kil ja zatial tomuto sa chcem vyhnut

autor
Dnes o 16:32
@anonym_a8cf92

@anonym_autor aj na mna a aj trenerka skusa co zaberie, bud prida pohyb len potom mi to pride uz vela 2x tyzdenne trening, 3x tyzdenne rychla chodza a este nieco navyse k tomu alebo mi bud prida kalorie alebo uberie, ona to vzdy podla tej vahy co ma nejakej specialnej. Staci ze je oslava dam si pohar vina a bum 2 kg hned. Natrapim sa velmi. Kolegyne si dali predpisat injekcie na chudnutie a tie zhodili za 3 mes 15 kil ja zatial tomuto sa chcem vyhnut

@anonym_a8cf92 tak toto isto nie je cesta ktorou by som chcela ist, myslim tie injekcie

motylik2559
Dnes o 17:13
@anonym_autor

@anonym_autor Ahoj a mozem sa len opytat, ze ake mas zdravotne obmedzenia co sa tyka cvicenia? Mas nejake? Lebo aj to dokaze zavazit v chudnuti cm a kg.

anonym_a430cc
Dnes o 17:31

@anonym_autor tu sa pripnem. Mne ani KT nepomohli. Som zvedavá na diskusiu. Lebo tu ženy tvrdia, že s KT schudne aj ležiaci bez pohybu 😀

anonym_a430cc
Dnes o 17:33
@anonym_autor

@anonym_0cbc63 mam pracu kde sedim 8 hod denne, cize tie kroky nabehavam po praci s detmi… mas realne skusenosti ci len hadas? Kolko potrebujem podla teba na chudnutie?

@anonym_autor kroky pri deťoch nie sú kroky z ktorých sa chudne.

maya_hi
Dnes o 18:09

@anonym_autor 39? To je dosť málo na "bežné hormonálne zmeny" vďaka ktorým si pribrala 🫤 tam môže byť aj iný problém. Ja som teda o 10 rokov staršia. Tiež pravidelne cvičím a síce išli za to obdobie kilá hore, ale po presnejšom meraní som zistila, že išli hore aj svaly a tuky šli dole. Ak cvičíš to je o.k. Dôležité je fakt si dobre nastaviť aj príjem. A to neznamená jesť menej. To už isto vieš. Už sú to známe veci. Kalorické tabuľky sú fajn. Ale nesleduj len kalórie. Sleduj všetky ukazovatele, hlavne bielkoviny. Dnes sa objavuje u ľudí kortizolový tuk (to si už určite tiež zachytila) a ten je spojený so stresom, preťažením. Paradoxne, práve HIIT cvičenia, kruháče, kedysi moderná zumba a podobné šialenstvá, mnohým ženám viac škoda ako zaberajú ak chcú schudnúť. Úplne by im stačil pravidelný a primeraný aeróbny tréning vo fat burning zóne. Čiže napríklad 30-40 minút rezkej chôdze denne v takom tempe, že vládzeš rozprávať a mierne sa zadýchaš. Jedlá si zredukuj na hlavné jedlá a nepojedaj nič medzi nimi. Naozaj NIČ. max sa napi minerálky. Ono aj také jablko je jedna bomba cukru keď na to príde 😏 Ak, tak nech je súčasťou hlavného jedla, ideálne ako dezert. Nemáš byť hladná, ale ani nemáš jesť priebežne celý deň.

autor
Dnes o 18:12
@anonym_a430cc

@anonym_autor tu sa pripnem. Mne ani KT nepomohli. Som zvedavá na diskusiu. Lebo tu ženy tvrdia, že s KT schudne aj ležiaci bez pohybu 😀

@anonym_a430cc mozno by som to mala vyskusat, jest podla kt lezat a nehybat sa 😂😂. Mozno je toto cesta k uspechu

autor
Dnes o 18:13
@anonym_a430cc

@anonym_autor kroky pri deťoch nie sú kroky z ktorých sa chudne.

@anonym_a430cc no neviem. Ked utekas za dietatom celu cestu na ihrisko lebo sa uci bicyklovat tak to si myslim je celkom dobry druh poctu krokov

autor
Dnes o 18:18
@maya_hi

@anonym_autor 39? To je dosť málo na "bežné hormonálne zmeny" vďaka ktorým si pribrala 🫤 tam môže byť aj iný problém. Ja som teda o 10 rokov staršia. Tiež pravidelne cvičím a síce išli za to obdobie kilá hore, ale po presnejšom meraní som zistila, že išli hore aj svaly a tuky šli dole. Ak cvičíš to je o.k. Dôležité je fakt si dobre nastaviť aj príjem. A to neznamená jesť menej. To už isto vieš. Už sú to známe veci. Kalorické tabuľky sú fajn. Ale nesleduj len kalórie. Sleduj všetky ukazovatele, hlavne bielkoviny. Dnes sa objavuje u ľudí kortizolový tuk (to si už určite tiež zachytila) a ten je spojený so stresom, preťažením. Paradoxne, práve HIIT cvičenia, kruháče, kedysi moderná zumba a podobné šialenstvá, mnohým ženám viac škoda ako zaberajú ak chcú schudnúť. Úplne by im stačil pravidelný a primeraný aeróbny tréning vo fat burning zóne. Čiže napríklad 30-40 minút rezkej chôdze denne v takom tempe, že vládzeš rozprávať a mierne sa zadýchaš. Jedlá si zredukuj na hlavné jedlá a nepojedaj nič medzi nimi. Naozaj NIČ. max sa napi minerálky. Ono aj také jablko je jedna bomba cukru keď na to príde 😏 Ak, tak nech je súčasťou hlavného jedla, ideálne ako dezert. Nemáš byť hladná, ale ani nemáš jesť priebežne celý deň.

@maya_hi kvoli traviacim problemom nemozem byt len o 3 velkych jedlach. Mala by som idealne 5 az 6. Rozdelila som si to na 4, ale zvyknem si dat polku mrkvy, kusok jabka, cucoriedky polku bananu, len aby bolo aj nejake jedlo v zaludku. Samozrejme sledujem parametre a hlavne bielkoviny a samozjreme aby nebolo vela cukrov.

maya_hi
Dnes o 18:34
@anonym_autor

@maya_hi kvoli traviacim problemom nemozem byt len o 3 velkych jedlach. Mala by som idealne 5 az 6. Rozdelila som si to na 4, ale zvyknem si dat polku mrkvy, kusok jabka, cucoriedky polku bananu, len aby bolo aj nejake jedlo v zaludku. Samozrejme sledujem parametre a hlavne bielkoviny a samozjreme aby nebolo vela cukrov.

@anonym_autor v pohode si daj aj 5, ale nič medzi tým. Inak ja som to mala rovnako, mala som gastritídu a v istom období som sa nastavila na viac jedál, začala kvôli tomu poctivo raňajkovať... a vtedy som začala aj priberať 😁🙈 ale tak aspoň ma nebolí žalúdok. Len som tučná 😁 Tiež to nastavujem, pracujem na tom a je to teda náročné. Nikdy som nemala takú nadváhu ako teraz 🤦🏻‍♀️ U mňa to začalo tak po 44 roku. A bum išlo hore postupne 15 kíl. Nenápadne. Držím palce. Je to komplikované. Ja chodím do fitka. Snažím sa nezameriavať na váhu ale na pozitívne zmeny- som silnejšia, mám viac energie, zlepšila sa imunita, nebolí ma chrbát... 😊 ale teda bodlo by dať dole tak 10 kíl no 🙈 Verím, že to pôjde. Vieš ako to funguje. Je to už dnes známa matematika. Svaly sú tie ktoré spaľujú energiu, kalórie, čiže tuky (väčšinou). Takže musíš tvoriť svaly. Čím viac svalovej hmoty, tým viac budú tej energie z tukov potrebovať. Takže cvič, buduj. Keď bude dostatok svalovej hmoty, pôjde to postupne dole. Neváž sa, radšej sa meraj keď už. Ale ideálne, nerob nič. Len jednoducho cvič, mysli na to, že telo spaľuje aj po cvičení... Ja si to normálne vizualizujem 😁 Keď idem po tréningu spať, dala som si nejakú proteínovú večeru, predstavujem si ako sa mi budú v noci budovať svaly a budú postupne "požierať" tie moje tuky 😁 Lebo v zásade to tak naozaj funguje. Aj niekoľko hodín po cvičení 😉

anonym_683d1f
Dnes o 18:52

No ja som na tom este horsie ako ty, mam 163cm, 77kg, 39rokov. KT mi vobec nepomohli, aj ked som mala vsetky ukazovatele okej. Nehovoriac o tom, ze som bola neuveritelne hladna, ked som sa stravováa podla nich. A akoze cottage cheese, tvaroh, tuniaka, kuracie prso dookola aj to len na lyzicke oleja aby som sa vosla do tabuliek to sa dlhodobo nedalo. Schudla som sice 4kg ale ihned som pribrala naspat, bola som podrazdena, smutna, hladna, no horor. Teraz to uz tak velmi neriesim, rada si dam nieco zdrave, aj sa snazim kest zdravo ale uz to brucho ani neriesim. Nakupila som si vacsie veci a snazim sa byt spokojna s tym aka som. Ja sa teda tyrat nebudem kvoli postave, viem, ze jem relativne zdravo, hlavne je aby mi jedlo chutilo, nemienim sa v zivote trapit kvoli takej blbosti.

anonym_a430cc
Dnes o 18:59
@anonym_autor

@anonym_a430cc no neviem. Ked utekas za dietatom celu cestu na ihrisko lebo sa uci bicyklovat tak to si myslim je celkom dobry druh poctu krokov

@anonym_autor lenže to nie je kardio. Ak žena povie behám okolo detí, koľko kalórii a tuku stratí? Porozmýšľaj 🙃

autor
Dnes o 19:25
@anonym_a430cc

@anonym_autor lenže to nie je kardio. Ak žena povie behám okolo detí, koľko kalórii a tuku stratí? Porozmýšľaj 🙃

@anonym_a430cc pisala som v prispevku ze striedam kardio so silovym. A jeden den v tyzdni pauza od cvicenia. To ze urobim min 10tis krokov denne je ako bonus a nepovazujem to za nastroj na chudnutie

anonym_a430cc
Dnes o 19:28
@anonym_autor

@anonym_a430cc pisala som v prispevku ze striedam kardio so silovym. A jeden den v tyzdni pauza od cvicenia. To ze urobim min 10tis krokov denne je ako bonus a nepovazujem to za nastroj na chudnutie

@anonym_autor ok, nečítala som komplet diskusiu. Sorry

anonym_a430cc
Dnes o 19:29
@anonym_a8cf92

@anonym_a8cf92 to je hrozné. Mne lietajú tiež 2 kg po 2 kúskoch pizze. By som v minulosti nikdy neverila, no došlo aj na mňa 😬