Je možné stravovať sa na úrovni bazálneho metabolizmu alebo tesne pod?
Od konca februara fungujem na kalorickych tabulkach, kedze moja motivacia schudnut je silna, vsetko poctivo vazim zapisujem si poctivo vlastne recepty. Pri mojej vyske 170 cm a vaha 69 kg a mojej aktivite mi apka vyratala ze ma schudnutie pltrebujem okolo 1600 kcal. Jedla som takto mesiac a pribrala som 3 kg. Tak som to znizila na 1400, dala som dole tie 3 kila ale stale sa drzim na 69 kg. Bazal mi ratalo na 1379 kcal. Mozem sa stravovat na 1300 kcal? Alebo 1200? Vsade citam ze pod bazal by sa nemalo ist. Mam 40 rokov a som perimenopauze
pridavam sa k dalsim zenam co ti tu pisali...ja nechudnem a bud stagnujem alebo priberam ked nesplnim bielkoviny a doplnim este v mojom pripade aj vodu....takze pridaj si do jedalnicka bielkovinove jedla su aj potraviny, ktore su priam nabite bielkovinami a nemusis zjest kila masa
pridavam sa k dalsim zenam co ti tu pisali...ja nechudnem a bud stagnujem alebo priberam ked nesplnim bielkoviny a doplnim este v mojom pripade aj vodu....takze pridaj si do jedalnicka bielkovinove jedla su aj potraviny, ktore su priam nabite bielkovinami a nemusis zjest kila masa
@fairyy problem je ze nemozem ziadne mliecne ani bezlaktozove lebo mi je z nich zle. Cize vacsinou mi ostava len maso. Mam aj proteinovy prasok ale zase nemozem len ten mat ako zdroj bielkovin. Zvyknem kazdy druhy den bielka si urobit, maso inak velmi nemusim. Mam pcham do seba. Na soju mam intoleranciu.
@fairyy problem je ze nemozem ziadne mliecne ani bezlaktozove lebo mi je z nich zle. Cize vacsinou mi ostava len maso. Mam aj proteinovy prasok ale zase nemozem len ten mat ako zdroj bielkovin. Zvyknem kazdy druhy den bielka si urobit, maso inak velmi nemusim. Mam pcham do seba. Na soju mam intoleranciu.
@anonym_autor tak stale su tu strukoviny, vajcia, ryby a obilniny... ale uz si bola zistovat u lekara preco ti je z nich zle?
@anonym_autor no a sme doma. Tie bielkoviny sú fakt nevyhnutné, aby si sa dostala aspoň na 100g. Nájdi si potraviny, ktoré sú na ne bohaté a majú málo kalórií, napríklad ryby, červená fazuľa, quinoa a pod. Chápem, že bez mliečnych výrobkov to bude ťažšie, ale nie nemožné. Proteínový prášok je veľmi dobrá pomoc. A mliečne by som skúšala, čo sadne, pokiaľ teda nemáš vyslovene intoleranciu. Aj tie bielka môžeš kľudne denne jesť. Skús si napísať do AI, nech ti spraví jedálniček, zadaj podmienky, čo nemôžeš jesť, zadaj kalórie a bielkoviny a dá ti xy nápadov, ako to dodržať.
@anonym_autor no a sme doma. Tie bielkoviny sú fakt nevyhnutné, aby si sa dostala aspoň na 100g. Nájdi si potraviny, ktoré sú na ne bohaté a majú málo kalórií, napríklad ryby, červená fazuľa, quinoa a pod. Chápem, že bez mliečnych výrobkov to bude ťažšie, ale nie nemožné. Proteínový prášok je veľmi dobrá pomoc. A mliečne by som skúšala, čo sadne, pokiaľ teda nemáš vyslovene intoleranciu. Aj tie bielka môžeš kľudne denne jesť. Skús si napísať do AI, nech ti spraví jedálniček, zadaj podmienky, čo nemôžeš jesť, zadaj kalórie a bielkoviny a dá ti xy nápadov, ako to dodržať.
@akvi skusala som rozne mliecne vyrobky, niekedy su v pohode inokedy mi je z nich hrozne zle a podobne to mam aj so strukovinami, zjesiem iba zelenu fazulku. Z ostatmych ma tak naduva ze z to mam hrozne bolesti brucha. Lekar ma u mna podozrenie na ibs takze jedalnicek je kusok obmedzenejsi. Ako som zacala pocitat kalorie a jedla som to co som bezne jedavala, mala som sotva 30 g proteinov. Dvihla som to na tych 70-80, ale vacisnou som sa skor hybala na okolo 70. 80 bolo ked som mala aj na obed aj na veceru maso, ale to bolo utrpenie pre mna.
Pridaj orechy, semienka, seitan, vlocky, susene drozdie, vsade je tam vela bielkovin.. rastlinne mlieka a vyrobky su celkom chutne, dnss je velky vyber..
A za seba odporucam pozri si surovadcerka.. je yo veganske varenie, ale prisposobis ze co mozes a co nie, to na obmenu k tomu masu...a uvidis, ze tie bielkoviny sa daju nazberat aj z inych zdrojov. A navyse tie jedla su vyborne- chutne
@anonym_autor Ahoj, necitala som ostatne komentare, ale napisem ti moju skusenost. Roky som sa trapila, aby som schudla 5kg 🙈 kaloricke tabulky, fitko, beh. Tabulky vyratane na cca 1600kcal. No a nic z toho, 2 kila dole a zas 2 kila hore, to iste pri 1400, 1300.
Mam 43 rokov, 170cm a nevedela som prejst hranicu 67kg. Netvrdim, ze som vyzerala nejako zle, vsak fitko, a mam postavu rozlozenu fajn. Ale tiez som mavala 58kg.
V januari som sa uz fakt nasrala, cca 3 mesiace som bola na 1000-1100kcal a konecne sa mi podarilo schudnut tych sprostych 5kil.
Ale aby si vedela, zacalo mi to ist dole az po mesiaci 🤷🏼♀️cely cas som sa ale snazila mat bielkovivy aspon na 100g. Pre mna je to nepochopitelne, ako niekto dokaze s miernym deficitom chudnut, lebo mojmu telu to proste nestaci a musela som si prejst tymto, bohuzial to inac neslo. Ja neviem, asi to suvisi s nejaky hormonalnymi zmenami, lebo sa mi deje kadeco 🙈😂
Aktualne udrziavam, mam 61kg. Pomaly som navysovala, any som sa dostala na cca 1500-1600kcal.
3-4x do tyzdna fitko a 2x beh/chodza. To som robila aj predtym. Tabulky pouzivam len kvoli bielkovinam.
No a na jesen zas chcem ist do deficitu, skusim najskor miernejsi, ale ak to nepojde, tak zas budem musiet znizit, uvidime.
Urob, ako citis, ja som inu moznost nemala. Pokial nie je vysoky deficit dlhodoby, neuskodi.
A mozem ti povedat, ze sa citim ovela lepsie, stalo to zato a nedaj sa odradit, urcite ti napisu, ze bude jojo ekekt, ale naozaj nemusi byt 😉 drzim palce
Chapem ta, mam 170 cm a 64kg a som tucna. Cely zivot som bola stihla, pri mojej vyske to znamena 53-54, cokolvek nad 61kg a som ako sud. Vsetko sa mi uklada okolo brucha, neskutocna pneumatika. Keby mam 70kg, tak sa citim velmi zle. Zas je pravda, ze ak by tych 70kg boli vacsinou svaly, a nie tuk, tak to inak vyzera. Ja uz par mesiacov robim silove s 2.5 az 5 kg cinkami. Nechudnem lebo nie som v deficite, strasne som sa rozjedla ako som zacala cvicit. Ale teraz ked uz mam rutinu na cvicenie zacinam si uz davat pozor aj na to co jem a dufam, ze to brucho pojde dole. Velmi ma napr. zasyti ked si spravim kefir zmixovany s ovocim (mrazeny smoothie mix), mam potom ovela mensiu chut na sladke, a vecer mam ritual salku caju, kusok 85%cokolady a 4-5 mandli, k tomu trochu cucoriedok. Uspokoji mi.to chute na sladke. Mam po 40ke a ide to pomalsie. Ale nezufam,.proste krok za krokom, chce to len vytvorit nove dlhodobe navyky. Mne hlavne ide o ten brusny tuk, nie je to zdrave ani esteticke a necitim sa s takym bruchom komfortne. No a po 40tke treba fakt silove cvicenie aj kvoli osteoporoze.
@anonym_036e50 ak by si si dala večer šunku a syr, alebo tuniak namiesto tých nezmyslov pár čučoriedok, kúsok čokolády nemala by si chute.Nikdy nepochopim pri dnešných informáciách, cat gpy, ktorý spraví jedálniček, všetko vyráta ako mozu ľudia robiť elementárne chyby v stravovani

Chapem ta, mam 170 cm a 64kg a som tucna. Cely zivot som bola stihla, pri mojej vyske to znamena 53-54, cokolvek nad 61kg a som ako sud. Vsetko sa mi uklada okolo brucha, neskutocna pneumatika. Keby mam 70kg, tak sa citim velmi zle. Zas je pravda, ze ak by tych 70kg boli vacsinou svaly, a nie tuk, tak to inak vyzera. Ja uz par mesiacov robim silove s 2.5 az 5 kg cinkami. Nechudnem lebo nie som v deficite, strasne som sa rozjedla ako som zacala cvicit. Ale teraz ked uz mam rutinu na cvicenie zacinam si uz davat pozor aj na to co jem a dufam, ze to brucho pojde dole. Velmi ma napr. zasyti ked si spravim kefir zmixovany s ovocim (mrazeny smoothie mix), mam potom ovela mensiu chut na sladke, a vecer mam ritual salku caju, kusok 85%cokolady a 4-5 mandli, k tomu trochu cucoriedok. Uspokoji mi.to chute na sladke. Mam po 40ke a ide to pomalsie. Ale nezufam,.proste krok za krokom, chce to len vytvorit nove dlhodobe navyky. Mne hlavne ide o ten brusny tuk, nie je to zdrave ani esteticke a necitim sa s takym bruchom komfortne. No a po 40tke treba fakt silove cvicenie aj kvoli osteoporoze.