Kalorické tabuľky: Ako správne zapisovať surové jedlo?
Ahoj práve som sa dozvedela, že by sa ryža, mäso a pod malo zapisovať v surovom stave. Ale ja akosi tomu nerozumiem. To v takom prípade ma to jedlo po úprave inú kalorickú hodnotu, tak podľa čoho sa teda mám riadiť? Ak dám do tabuliek 150 g surovej ryže tak ale reálne zjem dajme tomu 300 g uvarenej ryže tak som zjedla vlastne kaloricku hodnotu v 150 g surovej ryže? To iste mäso. Ak ma v surovom stave napr kurací steak 150 g nejakých 160 kcal ale po upravení už môže mať mäso viac kalórií tak ako je v takom prípade? Som z toho úplný jeleň
Dúfam, že ste pochopili čo tým myslím. Budem rada ak mi to niekto vysvetli
Varím len pre seba
@danielad9 zapisuj si to normálne za surová a potom dole kde je počet porcií si zápis celkovú hmotnosť uvareného jedla. Za surova ti to možno vyjde všetko dokopy cca 600g ale reálne uvarené to bude mať 950g..tym pádom sa mení kalorické hodnota na 100g chápeš?
@lucinka12356 áno chápem, ďakujem 😇
@janai1 steak ma viac kalórií pretože varením sa jeho váha zníži.
Napríklad surový 150g steak ma po uvarení váhu len 100g.
Takze na 1g máš zrazu viac kalórií.
@misanthropicdann hej, uvarením bez ničoho zrazu pribudli kalorie toho istého mäsa 😂 ok 👍🏽
@misanthropicdann som síce laik ale táto verzia absolútne nedáva zmysel
Keď si za píšeš upečený steak tak preto na menej grál viac kalórií pretože tam je už zaratany tuk na ktorom sa pripravoval. Preto je najlepšie is zapísať mäso v surovom stave a aj g tuku na ktorom to pripravujes. Keď to chceš trackovat úplne
@janai1 áno lebo mas napr 300kalori na 150g surového mäsa. Keď ho uvaris odpari sa voda ale kalórie ostanú ale mäso váži už len 100g. Takže na gram mäsa máš viac kalórií.
To isté ako sušenie ovocia 100g sušených banánom ma omnoho viac kalórií ako 100g čerstvých
@janai1 presne preto varená ryža ma na g menej kalórií ako surová. Len to funguje opačne
Surových 100g ti natiahne vodu a máš zrazu 500g ryze.
Ale kalórie sú rovnaké lebo zvyšok je len voda co ryža natiahla.
Takže na gram máš zrazu menej kalórií ako na g surovej.
@janai1 čudujem sa ze toto treba niekomu vysvetľovať.
myslim, ze kaloricke tabulky uz maju aj varene jedla a prepocitane. Este som sa nenudila tak, aby som taketo prepocty robila a prevazovala surove a varene. Ano varene jedlo ma inu kaloricku hodnotu, jednak na gramy = ale aj pridanymi surovinami. Ale napr ak niekto sleduje az ziviny, tak aj tie to prehadze, tuky, sol... Podla mna to tak dolezite v tomto pripade nie je aby som to ratala na tych par kalorii hore dole (ako by mne vysiel rozdiel, oproti varenemu jedlu). Najma pri komplikovanejsich jedlach, si to ani neviem predstavit riesit,a k cely den nesedim doma a neriesim len kalorie, radsej si pridam o 30min viac so psom vonku. ja ked som sledovala kaloricke tabulky pred rokmi, aj tak najviac urobili male jedla ako ranajky/vecere, zlozky potraviny ako syr, smotana a nie lyzica ryze alebo kus kurata
@misanthropicdann ja sa hlavne čudujem, že to vysvetľuješ mne keďže to isté som písala na začiatku témy 😉 možno by stačilo len poriadne čítať a nekombinovať tu s viac kaloriami na 1g...
@lucinka12356 tak nakoniec som zistila. Že ak dávam recept do mokrého jedla v kalorickými tabuľkách tak sa nedá prepísať gramáž jedla po uvarení vždy mi tam náhodi predurčenú gramaž za surova. Dajú sa dať len porcie tak ako teda mám urobiť?
@danielad9 musíš si zadať tu uvarenú váhu ako porciu. Čiže dajme tomu ze ta ryža surová ma 100g plus 20 g cibuľa 10ml olej a 250ml voda to ti do vlastného jedla zaráta ze to ma 380g ale reálne to ma 800g po uvarení. Tak si to zápis ako 800 porcií a keď si ideš nabrať napríklad 150g uvarenej ryze tak si zadáš 150porcii

Pretože niektoré potraviny varením zvýšia objem napr ryža, a niektoré pečením stratia objem napr ten steak....plus teda záleží na čom je pripravované ak robíš steak bez použitia tuku má inú hodnotu ako keď dáš na panvicu olej...preto je lepšie zapisovať za surova