icon

Kalorické tabuľky - poraďte

1. aug 2022

Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.

autor
4. aug 2022

@panelacikova Len bielkoviny a vláknina je asi moc málo.

panelacikova
4. aug 2022

A ja takto dnes dopadnem. Mala som to podstatne lepšie, ale dohodila som 2 decka vína, lebo mám dnes naň chuť 😃 ale okrem toho som mala hodinovú rýchlu chôdzu, tak som si povedala, že si to môžem dovoliť 😁

panelacikova
4. aug 2022

no áno, podľa tých pravidiel chudnutia tých bielkovín by si mala mať asi viac. ale vlákninu neriešim ani ja. napokon, mne aj škodí vláknina. paradoxne, napríklad z vločiek ma zapeká. ale dnes som si ich dala do jogurtu ráno, aby bol hustejší, nechcela som ho ochucovať nejakým lekvárom (mala som klasický kyslý biely).

autor
4. aug 2022

@panelacikova Môžem sa spýtať čo si dávaš aké jedla aby sa naplnili bielkoviny a tá vláknina?

panelacikova
4. aug 2022

dnes som mala 100g kuracieho grilovaného mäsa, kurací vývar so zeleninou, mäsom a rezancami 250ml, jogurt a nejakú šunku (neviem, či aj v nej boli bielkoviny, to som nejak nesledovala, či naskákali po nej), trochu masla, parmezán. inak asi nič, čo by ich obsahovalo... ja som si ich ale znížila na 100g, lebo som čítala dnes niekoľko x článkov, kde uvádzali, že na chudnutie postačuje tých cca 1,2 a viac na 1 kg váhy. keďže mám 68, tak mi to vychádza na 80 a viac. tak som si nastavila 100g. a to je už takmer splniteľný cieľ

panelacikova
4. aug 2022

no a vlákninu mi urobil opäť asi zeleninový šalát, kaiserky cereálne, vločky, ktoré som mala ráno v jogurte...

autor
4. aug 2022

@panelacikova Ďakujem, niečo si z toho vyskusam.

majamat
4. aug 2022

@merlinja nastuduj si fyziologiu. bielkoviny su dolezitou sucastou organizmu a su potrebne na tvorbu enzymov, hormonov, protilatok. su zakladnou stavebnou zlozkou tkaniv organizmu.

ak nedrzis dietu, tak ok, lebo v mnozstve stravy co zjes, najskor bude dostatocne mnozstvo buielkovin, ale ak sa obmedzujeme v jedle a celkove mnozstvo stravy je mensie, tak bude mensi aj prijem bielkovin.
a to moze mat nasledky. hormonalne poruchy, zlyhavanie imunity, zhorseny metabolizmus, aj starnutie.

k tomu starnutiu :
- bielkoviny maju pomerne velke molekuly a preto sa travenim rozkladaju na peptidy a aminkyseliny. kolagen je zlozeny z aminokyselin a peptidov pospajanych urcitym sposobom, preto pre jeho tvorbu v organizme su prave dolezite tieto aminokyseliny. pri ich nedostatkus a tvori malo kolagenu a organizmus starne.

a neviem co tocis o tycinkach, tycinky su uravene tak, ze su tam pridane rozne zlozky,a by to malo aku taku chut. ja som pisala o proteinovom prasku, nei o tycinkach.

co sa tyka mody, ano moda je vselijaka, vsak aj KT je moda psolednych rokov. no ja som nepisala o modnom napchavani sa niecim, ale o doplneni dolezitej zlozky organizmu pri jej nedostatku. toto treba rozlisit. akoze ked ti budu chybat vitaminy, nebudes ich doplnat? ano,a si budes argumentovat, ze prirodzenym sposobom. ok, ale co ak to prirodzenym sposobom doplnit nevies? co urobis? napr, tu na MK sa stretavam s tym, ze mamicky detom nechcu davat zelezo - liek na predpis ak trpia nedostatkom. preto kupuju rozne prirodne sirupy. tento konopny protein je rovnaka kategoria.

na zaver otazka. ako by si nedostatok bielkovin riesila ty, ked ich treba doplnit? ty evidentne nedoplnas, ale ak ich doplnit treba tak co urobis? mnohe potraviny, co obsahuju bielkoviny napr, neznesies, lebo mas problems crevami.

majamat
4. aug 2022

@merlinja
este jedna vec. vypocet budem robit podla mojich nadstaveni a na vypocet TEF vyuzijem maximalne %.

ja mam nadstavene bielkoviny 110g ( 440kcal ), tuky 60g ( 540kcal ), 170g sacharidov ( 680kcal ) a to je dokopy 1660kcal
- z toho na doplnennei energie sluzia len tuky a sacharidy. bielkoviny sa vyuzivaju inym sposobom. cize na energiu mam 1220kcal.

tabulky dovoluju prestrelit asi o 15%, cize to by bolo 69g tukov ( 620kcal ), sacharidov 195g ( 780kcal ). povedzme, ze bielkovin zjem menej skoro o polovicu - 65g ( 260kcal )
- toto vsetko spolu robi tiez 1660kcal. na energiu mam 1400kcal )

takze co sa tymto stalo? sacharidy, aj tuky budu stale v zelenych cislach, celkovy pocet kalorii tiez, bielkovin malo. povis si, ok, to je dobre. no je tu problem. zjedla si o 180kcal viac, ktore sa vyuzivaju na energiu a ktore sa nam dokazu ukladat do tukovych zasob. samozrejme o co viac ich zjeme, o to menej z tukovych zasob telo berie.

zaujimavy fakt je este TEF ( termicky efekt potravin )
ak by som dodrzala prijem bielkovin podla nadstaveni, tak TEF bude 200kcal, cize spalim pri traveni tychto 200kcal.
takze v konecnom dosledku akoby som zjedla 1460kcal ( energetickej zlozky 1020kcal )

ak ale budem fungovat podla druhej moznosti, tak potom TEF bude ani nie 160kcal. takze v konecnom dosledku akoby som zjedla 1500kcal ( energetickej zlozky 1240kcal )

cize nakoniec v energetickej zlozke prijmu mam o 240kcal viac energie,a koby som mala, ak by som sa venovala doplnaniu bielkovin. to uz je clekom dost.

majamat
4. aug 2022

ns vlakninu je dobra Fit kasa banan cokolada. no nie je to idelany produkt na chudnutie. inastantna kasa, ktora je prisladena. ja ju pouzivam sem tam, ale ja si to namiesam.
tam je vlakniny velmi vela.

a este je vela v Cakankovom sirupe. obsahuje az 70% vlakniny. no je sladky, cize netreba to zas vlemi prehanat.

ja by som celkom na lahku vahu tu vlakninu nebrala. mam uz dost roov a mavam problem so zapchou. zhorsuje sa, ked drzim dietu. paradox, ale viem pricinu.
ide o to, ze ak jem vlemi vela, z tak velkeho mnozstva jedla, sa ta vlaknina nazbiera, aj ked jedavam jedla, ktore vlea vlakniny neobsahuju. pri diete jem malo a preto sa nenazbiera dostatok vlakniny.

este je tu vlakniny Psyllium. no to mi moc nechut, ale aj to som pouzivala do jogurtu.

zuzuliennka1
4. aug 2022

@majamat a k comu sa prosim da prirovnat chutovo to psyllium? uvazujem, ze by som si to kupila (presne na miesto tych instantnych kasi)

klariska1
Autor odpoveď zmazal
majamat
4. aug 2022

@zuzuliennka1 ani neviem. ako supky z niecoho, mozno z nejakych semien, ale take drobne. ak ho nechas namocene, vytvori zelatinku.

inak psyllium sa dost pouziva u celiatikov pri cpeceni kysnuteho cesta - najskor sa da napucat do vody a to sa pouzije na pecenie. to koli tomu, ze bezlepkova muka ma inu kvalitu, no v pohode by sa to dalo vyuzit aj pri beznych receptoch. to len tak, ze takto yb sa to dalo vyuzit.

majamat
4. aug 2022

@zuzuliennka1 ale odporucam ten Cakankovy siup, niekde vzadu som daala foto.

20g cakankoveho sirupu ma 31kcal a 14g vlakniny. ciastocne pripomina med, ale nema taku tu medovu prichut. je to prste taky husty sladky sirup.

a davam si ho na jogurt., napr grecky jogurt, ktory ma malo tuku a celkom dost bielkovin ( pozor, nie jogurt grecekho typu, to byva casto len slaby odvar greckeho jogurtu )

to cele ma celkom dost bielkovin, male mnozstvo sacharidov, takmer ziadne tuky.
ňmam grecky jogurt, resp dva, s konciacou zarukou. musim ich zjedst, tak si mozno dam zajtra, aj oba naraz. tie tuky doplnim v pohode pocas dna

skusim najst tu foto

zuzuliennka1
4. aug 2022

@majamat vdaka za tip, vyskusam teda ten sirup 🙂

autor
4. aug 2022

Chcem sa este spýtať za aký čas a koľko sa vám podarilo schudnúť s kt?

majamat
4. aug 2022

@zuzuliennka1 maju ho aj v Lidli, okolo 5e stoji - 350g. na nete je aj s roznymi prichutami, som si ho objednala, zajtra si ho idem vyzdvihnut.

majamat
4. aug 2022

najlepsi vykon, za 7m 13kg, ale teda mavam obdobia, ked polavujem.

autor
5. aug 2022

@majamat Vau to je super

autor
5. aug 2022

Mám jeden typ ako doplniť vlákninu.Vareny karfiol,ráno som si dala 450 gramov a nahodilo mi to vlákninu o 45 percent.

panelacikova
5. aug 2022

autorka: to by som praskla 😀 😀 mňa duje aj z vody 😀

panelacikova
5. aug 2022

@majamat len pozor s tou vlákninou 🙂 ono totiž ja som tiež "zápchárka". a mne, paradoxne, niektorá vláknina škodí ešte viac! napríklad mne nezaberá ani psyllium. a áno, viem, že ho musím zapiť množstvom tekutiny, to som zakaždým aj robila. hneď po požití som ho zapíjala 500ml vody a do hodiny ešte ďalším litrom a potom ešte aspoň liter do cca 3 hodín. proste tekutín dosť. a aj tak ma "ubilo". :(
na zápchu mi ako-tak /aspoň prvé dva týždne po nasadení/ zaberá toto:
https://www.drmax.sk/optifibre-x32332?gclid=Cj0...
to len tak na okraj, lebo som čítala vyššie, že ťa občas zapečie.

panelacikova
5. aug 2022

@majamat a môžem sa ťa opýtať, keď si začínala s týmto zdravým životným štýlom, kedy to bolo, koľko si vážila pri akej výške? a ako sa ti postupne darilo? ale ty aj cvičíš, že? 🙂
a ešte, ako často odporúčaš sa vážiť (pre úpravu údajov v KT napríklad), raz za 2 týždne?

panelacikova
5. aug 2022

@majamat a ešte k tomu sirupu, niečo takéto prosím ťa?
https://www.pilulka.sk/cakankovy-sirup-original...

majamat
5. aug 2022

kolko karfiolu? teda, vsak si to pozriem v KT 😀 sa zbytocne pytam

zelenina a ovocie maju celkom dost vlakniny, len nei vzdy je v databaze.
vlaknina je rozpustna a nerozpustna, uz neviem ako sa rozdeluje, ale je dobre mat obe v strave.
raz som nasla clanok, kde bolo o vlaknine, aj konkretne potraviny. idem to pohladat. bolo tam toho naozaj dost.

majamat
5. aug 2022

@panelacikova mozno ti nesedi typ vlakniny.
a ano, to je ten sirup. inak dcere nechuti,a le podla mna je fajn, pripomina mi cukrovy sirup. normalne mi je divne, ze obsahuje tak malo sacharidov. nechapem ako ej to mozne. ak mavas problem s vlakninou, tak potom skus skor mensie balenie sirupu.
ako som pisala, maju ho v Lidli. tam som si ho 1x kupila, len tak nahodne. som pozrela parametre a prekvapili ma udaje. tak som ho kupila.
grecky jogurt zjem aj cisty, ale neikedy mam vyslovene chut na sladke, tak si to pomiesam a nema to vela kalorii, co je fajn. a bonus k tomu su bielkoviny.

majamat
5. aug 2022

@panelacikova co sa tyka zdraveho zivotneho stylu, o tom sa uplne u mna neda hovorit.
ja teoriu mam a boli obdobia, ked som to dodrziavala, velakrat som skusala vselico zdravsie, koli tomu, ze chcem schudnut. teda skor som to mysella tak, ze pri zdravom ziv. style by som sa mohla stabilizovat tak, ze by som nebola taka rozozrana a schudla by som. no nepomahalo. aj tak som vzdy sklzla do zleho stravovania. mnohe potraviny ako nahrady su sice dobre, ale napr, tie sladidla, mnohe maju rovnako kalorii, ako klasicky cukor, len maju inu chut a obsahuju napr, via cmineralov. co moze byt zanedbatelne mnozstvo. cize nema vyznam nahradzat napr, biely cukor hnedym cukrom.
samozrejme som si musela zhanat info a sledovala som zlozenie aj v obchodoch. casto koli dcere zabludim aj do bio obchodov. takto som poziskavala nejake vedomosti, potom som mnohe tie potraviny aj vyskusala. ked ma neico zaujima, tak si aj prepocitavam nejake tie udaje, aby som vedela,a ko to vychadza.

no je tu iny problem. chudnutie ma okrem vedomostnej zlozky aj tu druhu - vytrvalostnu. a to je moj problem. milujem rezne, vyprazany syr, sladkosti - hlavne kekse, aj niektore coko tycinky a pod. vsetko kaloricke veci s vysokym obsahom nielen sacharidov, ale aj tukov.
preto sa snazim ich nahradzat a hladam, cim ich nahradit. ked mam obdbie, ked drzim dietu, vydrzim bez sladkosti, alebo s takymito nahradami ( napr, som jedavala ovocnu kozu ), no ked mam horsie obdobie, neodolam. a niekedy ma chyta taka zravost, ze zje bez problemov aj 3000kcal. a keby len to,a j to prerkocim. je dolezite sa nadstavit na take stravovanie a vytrvat v nom. a ani aj to vzdy, resp, vacsinou nezvladam.

majamat
5. aug 2022

@panelacikova ked som bola mlada, mala som tendenciu priberat,a le nebolo to take zle.
vtedy som drzala dietu 1x.
ked som chodila do skoly, strava bola chudobna, hlavne na intraku, icze to bolo este dobre obdobie. doma to bolo ok, varena strava. no ked som isla do prace ( prva praca v Ostrave ), byvala som an ubytovni, podmienky an varenie ubohe, tak som si kupila varic a mala som ho na chladnicke. ziadny pult, nic na pracu, umyvadlo len v kupelni. tak sa moja strav azhorsila. iba malinka, moja aktivita okrem prace len behanei po obchodoch a prepchavanie sa maskrtami.
mam 164cm a vazila som vtedy do 65kg ( predtym 55-57kg ).

ked som sa vratila domov, schudla som an svoju povodnu hmotnost. nedrzala som dietu, ale prospela mi ta domaca strava a asi aj minimalizovanie stresu.

potom som nastupila do mojej sucasnej prace a som tam 25r. postupne som priberala, az an 72kg. tak som zacala s chudnutim. vtedy som dala dole 14kg. dlho som si drzaala hmotnost. cez zimu vysla hore,a le cez leto dole. jazdila som do prace na bicykli 15km tam a 15 spat. no potom som sa prestahovala blizsie, otehotnela som a priberala ( aj pred tehu ). po porode som mala asi 81kg. dcera bola anrocne dieta.,s tale mne na rukach,a ni na wc som sama nemohla. hrozne obdobie. bola som utahana, k dispozicii skoro stale len jedna ruka. a tak som zas priberala, asi na 89kg.
potom ked amla 2r, tak som zacala opat s chudnutim - islo to doel na 80kg, ale zacala som robit, vonku moc teplo. to aj nemozem na bicykel. mam problem s cievami.
a navyse, najlepsie obdobie na chudnutie je jar a leto, raz som to pocula ako vysledok nejakej studie. jesen je depresivne obdobie, clovek je unaveny, nema energiu. mna toto dost ovlyvnuje. a potom prichadza zima, tiez casto depresivna, k tomu sviatky a kopec jedla. a este aj nezdraveho.

potom som sa zas vypracovala tentokrat az na 94,7kg. uz soms a radsej ani nevazila, ale bola som na spirometrii, tak am tam odvazili. zhrozila som sa, ze sa blizim k 100kg.
palila ma stale zaha, netravilo mi dobr,e zvlast po sviatkoch. tak som urobila opat rozhodnutie - musim zlepsit travenie. ja mam problem aj s malym mnozstvom zalud. kyseliny, preto pri prejedani sa, mam traviace problemy. ked treba, uzivam Pancreolan. a tak som zacala celkom fajn, vela som jedla kvasenu kapustu, ta je na kysleinu velmi dobra. hned sa mi travenie odlahcilo. bola som u kamosky a ta mi povedala, ze so sestrou a kamoskou boli 1x vo fitku, ze chcu chudnut. tak soms a pridala. to bolo od januara 2020. za 1,5-2m som mala -7kg. potom prisla karantena, stagnacia vahy, potom soms a rozhybala na bicykli a zas som chudla. no dokpy slo dole do jesene asi 12,5kg. to bolo este bez *KT.

cez zimu ako inak, opat som pribrala,a le asi len 3kg, co je v pohode. na jar som zacala znovu,a le az v aprili sa mi zadarilo urobit v hlave to potrebne nadstavenie na chudnutie. vymyslela soms i to tak, ze som si povedala, ze vsak skusim udrzat dietu tyzden a uvidime, co mi urobi vaha. vedbezne 2-3dni som vydrzala, tak tyzden dam. a vaha samorzrejme isla dole a tak ma to motivovalo pokracovat. dala som dole za 7m 13kg, aj s KT.
teda tak nejak, neviem ci mam rpesne cisla,a le na jesen som mala -22kg dokopy za 2r.
no cze zimu som opat pribrala asi 4,5kg, teraz je uz august a estr sa mi nepodarilo nastartovat. vaha sa mi hybe okolo 76,5-77,5kg. terza psolednyhc par dni sa torchu drzim, tak snad nieco pojde dole, ale krati sa mi obdobie, na jesen to urcite uz tak lahke nebude.

takze takto ej to s mojim chudnutim. casto vyuzivam bicykle, snazims a chodit peso do roboty, aj z roboty, ked som bola prec, vstupila som v inej obsi a presla som peso. len sa trohcu bojim, je tu vela medvedov. u mamy v dedine normlane po hl. ceste behal v noci. aj an lukach, okolo ktorych chodim do prace uz boli videne. navyse dcera so mnou takto peso nechce a teraz je so mnou stale, kedze su prazdniny.
v zime neikedy vyuzivam elipticky trenazer. boli obdobia, ked sm teda chodil do fitka, ale asi len v tom 2020-tom. potom tusim uz nie. kamoska schudla podobne, ale uz to ma naspat. jej sestra ani enviem. ta mala velku andvahu a bolo to viditelne, ale pri jej vahe to neviem odhadnut. dalsia kamoska tiz neviem. teda to je len taka znama. tak sa o tom nebavime.

majamat
5. aug 2022

a teda vdaka dcere celiaticke som sa tiez zacala dost obzerat napr, po nahradach psenicnej, ci inej muky. tak preto mam vedomosti aj o tomto. ale moc ich nepouzivam. nikdy som nerozbehla pecenie s takymi mukami.

zuzuliennka1
5. aug 2022

@majamat A presne pre to sa mi pacia tie KT. Ze jest mozes vsetko. Ale pomahaju ti udrzat mieru, neprehnat to. Ziskas prehlad, kolko ma ktora potravina naozaj cukru, vlakniny, tukov,…
aj ten kolac v nedelu ku kave si dat mozes - ale jeden rez, nie pol kolaca😁 mozno budes mat koliesko sacharidov a tukov na 70% plne uz o 14;00, ale na druhy den to vyvazis lahsou stravou. Nie sa pre jeden kolac tyrat a ist druhy extrem - den na vode s rozkami 🙂