icon

Kalorické tabuľky - poraďte

1. aug 2022

Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.

majamat
5. aug 2022

vsak je to tvoja vec, len sa neviem zbavit pocitu, ze chces chudnut, ale nic pre to nerobis.

udejne ak prijmes okolo 3500kcal viac, ako spotrebujes, tak priberies 0,5kg. cize staci dat denne o 500kcal viac, ako ti treba a za tyzden mas + 0,5kg.
samozrejme musim upozornit, ze to je torchu indvidualna zalezitost a ak to budem robit ja, tak budem mat navyse 0,5kg uz aj za 5dni, ty mozno za 10dni. fakt je to individualne. no ale ide o to, ze takto ako sa stravujes, sa skor pribera, nie chudne.

neviem ci si dobre pamatam, ze vsera si to mala celkom fajn,a le to bol prvy den z piatich.

no ale ako pisem, je to na tebe, len rataj s tym, ze zrejme takto neschudnes.

autor
5. aug 2022

@majamat Áno včera som mala najlepšie od začiatku čo to zapisujem.Dnes som sa vazila skoro po týždni a váha ukázala o kilo menej.

majamat
5. aug 2022

1.8. si dala 3030kcal. ako dobre, ved to si sa len rozhodovala
2.8. - 1875kcal, to bolo clekom fajn
3.8. - 1728kcal
4.8. - 1366 kcal
5.8. - 2832kcal

och, ospravedlnujem sa. 3dni si mala fajn,a le tie dalsie 2 to pokazili.

no ak to trochu vypriemerujeme, tak ti to vychadza, ze si v priemere denne zjedla 2166kcal. kaloricke tabulky t i odporucaju 1675kcal. samozrejme odporucane kalorie su nizsie, ako je tvoj vydaj energie, koli tomu, aby si organizmus zvysok zobral z tukovych zasob. cize ak by si to dodrzala, nastane deficit a telo to vykryje tymto tukom a clovek chudne. no ty mas priemerny prijem taky, aku mas zrejme dennu spotrebu, cize v priemere ani viac, ani menej. to je samozrejme predpoklad, moze to byt trosku inak. takze taketo jedenie je skor vhodne na udrzanie hmotnosti, nie na chudnutie.

majamat
5. aug 2022

este sa opytam, v ktorej faze cyklu si?
vaha moze klamat. ak sa lepsie stravujes, telo lepsie spracuva tekutiny a zadrziavanie tekutin ovplyvnuje aj hromonalny system.

autor
5. aug 2022

@majamat Som dva dni pred ms.

autor
5. aug 2022

@majamat Ak to si mala na mysli

majamat
5. aug 2022

inak som chcela popisat o tom vazeni. je to celkom dilema.

asi najlepsie je vazit sa 1x mesacne a hlavne asi po ms. ja som tiez nedockava a pokles hmotnosti ma motivuje, rpeto sa niekedy vazim casto, skoro denne, no musim splnat urcite podmienky a tiez musim ratat s PMS.

kedze mam za sebou uz 2r chudnutie, su veci, co som na sebe odpozorovala.

ludske telo, ako snad vsetky organizmy obsahuje podiel vody. tento podiel vody je v urcitych %. no voda sa nachadza vyslovene v telesnych tekutinach a to ci uz konkretne v bunkach, alebo vo vyluckoch ( moc, stolica, pot a kto vie co este ) no tekutina sa nachadza aj v medzibunkovom priestore.

cize tkaniva maju urcitu hmotnost, ktora sa navysuje tym, aky plny mame mocak, ci creva.
dosiahnut prazdny moc. mechur nie je problem, pokial niekto nema nejaky problem s vylucovanim mocu. no so stolicou je to uz horsie. sama na sebe som si vsimla, ze ak mam plne creva, tak sa mi v tele zadrziava viac vody. rovnako aj ked sa zle stravujem.
a teda to ej dlasi problem pri vazeni - zadrzane tekutiny. nikdy totiz nevieme, kolko je ich zadrzanych. ako som pisala, je to znama vec, ze hormony sposobuju zadrziavanie tekutin.
pri chudnutisa mi zadrziavaju menej,a le pred ms zacne stupat hmotnost, resp. ak sa mi dari dodrziavat dietu,t ak skor stoji, pocas ms to iste. dokonca az na 8 den mi zacne klesat hmotnost a potom az na 9 den mi poklesne nahle, zarzu za 2 dni mi ide hmotnost dole aj o 1kg. jednoducho zadrzane tekutiny mi skresluju pokles hmotnosti.

majamat
5. aug 2022

ano to. no vacsinou pred ms hmotnost stupa, koli zadrzanej tekutine. tak toto moze hmotnsot ovplyvnovat. ak ti klesla a si 2 dni pred ms,t ak to nie je tvoj pripad. tiez je dolezite, ze po nasadeni diety sa casto organizmus rapidne odvodnuje. zlepsi sa metabolizmus vody, aj to je dovod, preco an zaciatku moze ist hmotnost pekne dole.

majamat
5. aug 2022

uvidis, ako to budes na tom hmotnostne neskor, co to tak bude klesat aj dalej, rpipadne az po ms, lebo ked dostanes ms, moze ti hmotnost stupnut.

tiez teda aj plnost criev ovplyvnuje hmotnost, ak sa stravujes nezdravo, tak ich mas preplnene, lebo nezdrave jedla sa travia ovela dlhsie. aj tam mozes mat zadrzane tekutiny. toto je tiez neico, co sa na zaciatku odlahcuje a pomaha rychlejsie znizit hmotnost na zaciatku chudnutia.

ja ma mat ms za necele 2r, rakze relaticne by mi este hmotnost stupat nemala a pri dobrom stravovani este nejaky cas nebude.

dm1
5. aug 2022

@panelacikova to máš ozaj maličký príjem to nieje dobre. Ak si fakt sýta daj si aspoň za hrsť orechov a hneď máš plus 150kcal minimálne. Alebo syr na kocky nakrajany

autor
5. aug 2022

@majamat Ja sa vážim tak raz mesačne,no dnes som bola zvedavá, lebo som videla aj bruchu že sa o niečo zmenšilo.No uvidím koncom mesiaca ako budem na tom.

zuzuliennka1
5. aug 2022

@panelacikova pitny rezim je paraaadny 🙂

zuzuliennka1
5. aug 2022

@panelacikova mne tiez zachutil vecerny chlieb 🙂 vacsinou tym dozeniem bielkoviny , je to fajn

panelacikova
5. aug 2022

@dm1 orechy nemôžem. histamín.... teda čiastočná intolerancia :( ale niečo zobnem ešte teraz a dohodím, uvidím...
@zuzuliennka1 no veď ja mám pocit, že celé dni len pijem. teraz, keď je takto horúco. keď je chladnejšie, častejšie si zajem a aj o niečo väčšie porcie.

dm1
5. aug 2022

@panelacikova aha škoda lebo orechy sú na toto fakt super lebo ich stačí málo a už to leto hore:p. Inak ja pijem v lete hádam ešte viac ako ty nerátam to ale len v práci dám isto okolo 1.5 až 2 a doma min.liter isto. Inak kým som si zvykla na tabuľky tiež som sa nútila večer dojest čo treba nech nemám málo. Po čase si ale človek zvykne a už by som veru aj viac prijala :D

autor
6. aug 2022

Ahojte,dnes len takto,boli sme na výlete tak málo dom jedla.

panelacikova
6. aug 2022

som na tom zatiaľ podobne, pridám večer okolo 21:00, kde už nebude pravdepodobnosť, že ešte niečo zjem 🙂

autor
6. aug 2022

@panelacikova Ja to fotím v takomto čase,potom už do 22 nič nejem.

panelacikova
6. aug 2022

aha. no to by som umrela od hladu zas 😀 ešte si isto niečo zobnem 🙂 potom pridám. tak máš to celkom super, nie? oproti iným dňom doteraz...

autor
6. aug 2022

@panelacikova Predtým som aj ja ešte zobkala čipsy alebo čokoládu aj o 21tej večer.No tomu už je koniec.Veceru si dám o 18 a do večera už nejem nič.No dnes dobre,snažím sa🙂

panelacikova
6. aug 2022

ja už keď, tak volím arašidové chrumky... obsahujú prvky arašidov, tak tie oriešky aspoň takto príjmem 😀 ale to ozaj len trošku, za mištičku...

autor
6. aug 2022

@panelacikova Ja neľúbim arašidy

majamat
6. aug 2022

toto je zas extrem opacnym smerom.
vseobecne plati, ze ak jes malo, tak telo si uklada do zasob. a ak das obcas den, ked zjes naopak moc vela, tak si ulozi toho dost.

je dobre to torhcu stabilizovat. KT ti nadstavuju urcite parametre, ale zas ak mas nejaku vyssiu fyzicku aktivitu ako obvykle, tak moze pridat kalorii.

majamat
6. aug 2022

ja dnes v robote a slabota.
rano ma kolegyne ponukli graham rozkami s klasickym malsom. v robote som nejaka zravejsia. ked som v praci, mam limit do 2000kcal, lebo robim cely den. rano som vstala o 5,30hod, isla som do robity, tam som mala 1 hod prestavku a zastavila som sa az o 20:30hod. cize 14 hod aktivity. z toho je aj praca s papiermi,a si 3 hod. a to uz ais prehanam.

n a potom na obed - rezen. no apson prilohu som nezjedla.

po obede najkor Merci - najskor som odolavala,a le nakoniec som neodolala, este aj 2 take malinke zakusky a akoby to nestacilo,a j zmrzlina. to je moj problem, ked zacnem so sladkym, tak sa neviem zastavit, ej to droga.

no ale teda prijem kalorii je taky, ze nei som v deficite, ale zas ani nadbytok by tam byt nemal. neviem kolko rpesne som mohla spalit. je to tak pomer, ze by mi pri tom mala hmotnost stat, ale apson priberat by som nemala.

vecer som uz len dojedla grecky jogurt s konciacou zarukou a sunku koli bielkovinam.

majamat
6. aug 2022

uz som si upravila makronutrienty na tu kaloicku hodnotu,aku mam nadstavenu. neviem aky by mal byt pomer sacharidov a tukov. no samozrejme ked mieniem sacharidy, budem minat tuky, cize je to asiaj trosku jedno. horsie je, ze nezdrav e tuky zvysuju cholesterol v krvi, cize asi je lepsie preferovat sacharidy. tak som si to tak nejak nadstavila, aby mi to kaloricky sedelo.

autor
6. aug 2022

@majamat Chcem to stabilizovať,uvidím nasledujúce dni.Mam byť doma a budem normálne celý deň jesť.

majamat
6. aug 2022

no ale apson vidis, ze sa da clekom aj ubrat. vyhoda zdravsich potravin je v tom, ze ich nemusis zjest tak malo,a ko malo by si musela jest tych nezdravych, ak by si chcela splnat to co ti v KT vychadza.

panelacikova
6. aug 2022

@majamat je sobota, ruka hore 😀 zožrala som arašidové chrumky a popíjam červené.... nevadí, nasledujúce dni "rozchodím"... inak som spokojná, lebo ja ľúbim chrumky, aj vínko, ale teda, krotím sa v tom oproti minulosti a celkovo dennú stravu som výrazne upravila. fakt nežeriem hocičo, dávam si pozor. len dnes bolo škaredo, pršalo, ochladilo sa... akási som ostala nízkotlaková, tak som mala chuť ďobnúť do chrumiek 😀

majamat
6. aug 2022

@panelacikova vsak ak je to sem tam a uberie sa z ostatneho, tak trochu navyse by to mohlo byt fajn.

ja som si vypocitavala bazal vcera na jednej stranke a je tam aj rozpis, kolko kalorii spalim pri akom rezime aktivity.
no stavim sa, ze tento vypocet vychadza z toho, ze napr, ta fyzicky aktivita je prepocitavana na priemer za den, pri 7 dnovom rezime.

cize to znamena, ze napr, 2431kcal denne. tieto rezimy sa pouzivaju aj v pripade vysokej aktivity v rpaci. cize tento rezim by mohol zodpovedat 5dnovej pracovnej dobe + mozno 1-2 dni vtyzdni este vysia aktivita doma. 5 dnova pracovna doba bude tak 8hod denne ( max do 10doh denne ). no kedze ja robm dlhsie sluzby, mne 5 dnova pracovna doba pokryva 3 dlhe sluzby za tyzden. to co je teda v tom zaratane za 7dni, ja mam napr, az 5dni. je to tam vypriemerovane, preto prepocet nebol jednoduchy a nejdem to rozpisovat, ale vychadza mi, ze by somf akt mohla v praci spalit aj 3000kcal. cize aj ked zjem 2400kcal, ako dnes, stale este by som mohla byt v deficite.

majamat
6. aug 2022

ako zaklad pre vypocet som pouzila tych 2431kcal. teraz som si skusila znizit a pouzila som len 2200kcal. a vyslo mi, ez v praci spalim cez 2700kcal.
tak c tak, som zrejme v deficite stale.