icon

Kalorické tabuľky - poraďte

1. aug 2022

Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.

zuzuliennka1
13. aug 2022

@usagin124 ja musim na dnes dohnat zase bielkoviny 🙈

autor
13. aug 2022

Ahojte,ja dnes takto,nedarí sa mi tie bielkoviny a vlákninu naplniť

zuzuliennka1
13. aug 2022

vyskusaj na veceru cottage a bielkovinovy chlieb, aj korbaciky maju dost bielkovin, vseobecne tvrdy syr

tyrkysova_kobyla
13. aug 2022

Vlakninu neries, ta nie je taka podstatna 🙂 ale veru tie bielkoviny, tych mas malo 🙁

autor
13. aug 2022

@zuzuliennka1 Kde kúpim taký bielkovinovy chlieb?Cottage neľúbim.Na večeru som si dala korbáčiky syr,no moc to nenadhodilo bielkoviny.

zuzuliennka1
13. aug 2022

Aj v kauflande maju napriklad 🙂
A ked nie cottage, tak pokojne aj tvaroh. Cisty, nesladeny.
Tvaroh ale skor rano, nie vecer. Vecer napr. aj vajicka natvrdo si daj. Bielkovin. chlieb. Dva platky tvrdeho syra

usagin124
13. aug 2022

@zuzuliennka1 treba a Jak si na tom a tabuľkami?

autor
13. aug 2022

@zuzuliennka1 Pozrem zajtra teda v Kauflande.Tvaroh tiež neľúbim.Este tie vajíčka natvrdo vyskúšam.

usagin124
13. aug 2022

@zuzuliennka1 vajíčka by som odporúčal tiež skôr na raňajky

zuzuliennka1
13. aug 2022

@usagin124 vajicka kludne mozu byt aj na veceru 🙂 preco nie 🙂
v podstate cokolvek mozes jest kedykolvek, pokial to vychadza kaloricky.
pokial sa bavime o normalnych potravinach, nie sladkosti na vecer. apod.

zuzuliennka1
13. aug 2022

@usagin124 preco? stravujem sa pomocou nich zhruba dva mesiace a kila idu pekne dole 🙂

autor
13. aug 2022

@zuzuliennka1 Koľko si schudla a z akej váhy,ak môžem sa spýtať?

zuzuliennka1
13. aug 2022

@usagin124 to je tiez dalsi mytus, podobne ako “nejest po 18:00” a pod.
Vajicka su genialna potravina, plnohodnotne, vyzivne, syte.
Dva krajce bielkovinoveho chleba, trochu klasickeho masla, dva platky tvrdeho syra, vajce natvrdo, paprika, uhorka. Syta vecera, bohata na bielkoviny a vlakninu. Napr.

zuzuliennka1
13. aug 2022

z vahy 98 na 95 (3kg za dva mes. plusminus)

usagin124
13. aug 2022

@zuzuliennka1 a cisto iba na strave ci aj pohyb nejaky ?

autor
13. aug 2022

@zuzuliennka1 Ďakujem za odpoveď,ja len od 1 augusta používam tabuľky a zatiaľ kilo a pol dole

usagin124
13. aug 2022

super ;) len tak dalej

majamat
13. aug 2022

pozeram, ze mi vcera nenahodilo obrazok tabulky KT. no co uz.

dne sopat v praci, neplanovane. vcera na konci sichty sefka volala, ze kolegynu seklo v krizoch, tka som musela dnes opat do prace. no isla som domov skor, ale aj tak odrobenych 10,5hod, potom nakupy, akurat som si dala kavu, ale vydrzala som sediet 15min, prisli sme domov, vylozit nakup, dom anieco porobit, spracha a sadla som si o 21hod.

inak som dnes prestrelila - mala som bombonieru Orient od Orionu. dpokonca az 90g, ale kedze mimo to som jedla dost dietne potraviny, tak kaloricky mi to vychadza vcelku malo.

zuzuliennka1
13. aug 2022

za mesiac kilo dole je tak akurat, udrzatelne 🙂
necvicim cielene, nijake fitko, ani doma. ale veeela naozaj vela chodim peso 🙂
@usagin124

majamat
13. aug 2022

rozmyslam, ze dam este syr. stupnu tuky, ale aj bielkoviny, som akasi hladna. poobede som toho moc nepojedla. no zas mam nizke sacharidy. sacharidy s tukmi mi dokopy maju robit 1600kcal, ale ja mam zatial cez 1400kcal, tak by to ani nevadilo.

majamat
13. aug 2022

tak mi napadla spasonosna myslienka - dat si olomoucke tvaruzky. su sice po zaruke 2 dni,a le kedze toto je syr, ktory ci je zrelsi, tym je lepsi, tak som nevahala a vyzerli dobre, aj normalne chutili. a tak som si popravila tabulku s tym, ze mi takmer nepribudli tuky

majamat
13. aug 2022

a takto som si pekne upravila tuky a sacharidy,a by mi to na kaloricky prijm sedelo. a hned to lepsie vyzera 😀

majamat
13. aug 2022

ja si tie KT dost upravujem, su veci, ku ktorym neviem ako a postavit. preto tam amm casto zemny v dennom limite. opat som vypla travenie potravin, elbo ak som si dala na sichtu 2000kcal a splnila som to, tak mi to potom vyskocilo na 2200kcal ato mi uz prislo dost. tak to neham tak ako predtym. podla aktivity si budem menit spotrebu energie medzi hodnotami 1500-2000kcal.

a co sa tyka upravy tukov a sacharidov, tak napisem asi co mnohi vedia,a le niektori to vediet nemusia.

ide o to, ze kazda ta zlozka ma v tele urcitu funkciu a nejakym sposobom funguje. ä

bielkoviny tabulky davaju vela. je to vhodne pri fyzickej aktivite - cviceni, ale ak sa necvci, tak je ta hodntoa zbytocne velka a malokto ju splni. bielkoiny su stavebnou zlozkou organizmu a neukladaju sa do tukovych zasob.

za to sacaridy a tuky ano, no aj toto ma urcite zakonitosti.

plati pravidlo, ze sacharidy posobia ako rychla energia. organizmus ich spotrebuva najskor, lebo dodavaju energiu rychlo. tuky su prakticky hlavne zasobaren energie ( maju aj inu funkciu, ale na to ich netreba tak vela ).

takze organizmus spotrebuje sacharidy, ale ak potrebuje este energiu, tak zacina spotrebuvat tuky.
ak je sacharidov vela, tuky si uklada do zasob, pripadne vyuzije len cast tukov a zvysok ulozi.
ak sacaridov nie ej vela, tak sa spotrebuju a potom sa zacinaju spotrebovat tuky. no ak je zas tukov prebytok, opat sa ulozia.
ak je sacharidov extremne vela, telo spotrebuje a ak uz energiu nepotrebuje,t ak ulozi do tukovych zasob nielen tuky,a le moze aj sacharidy.
cize telo si toto reguluje.

no sacharidy sa neukladaju vo forme sacharidov, ale vo forme tukov a prerobit sacharidy an tuky je privelmi narocny proces, preto to organizmus robi minimlane. no je uplne jedno, a sa aj neulozia do zasob, ked sa ulozia prebytocne tuky.

ak dochadza ku kalorickemu deficitu, sice potrebujeme pre svoje fungovanie aj tuky, ale jedze fungujeme tak ako som popisala. tak dochadza k tomu, ze opat najskor spracujeme sacharidy, ak ich je malo, potom zaciname spalovat tuky. aj ked su v cervenom kruzku,a le sucet sacharidov a tukov rovnaky,a lebo mensi ako je nadstavene v KT, tak je jedno ze hoci aj tuky presvihneme. ale musi sa to prepocitat vo forme kcal, nie v gramoch.

akurat netusim aky to ma vplyv na cholesterol. no teoreticky ak sa tuky spotrebuju,t ka by to nemal byt problem.

usagin124
14. aug 2022

@majamat ukážkové 👌

usagin124
14. aug 2022

@majamat ďakujem za komplexné vysvetlenie 😊☺️😇 ja cvičím takže mne sedí to ako mi to vyrátalo. Ale poviem ti pozorujem naozaj pozitívne zmeny pri riadení sa prepočítami z KT. Nejde len o stratu hmotnosti ale všimol som si ako telo iná funguje keď tie bielkoviny mám nastavené na súčasné hodnoty. Pocit hladu minimálny. Energia. A celkovo fungovanie.

usagin124
14. aug 2022

@majamat Ale to som sa ta chcel spýtať. Načo to nastavuješ denno denne? Lebo podľa mňa by to malo byť na nejakú dobu nastavené na nejakej hodnote príjmu. A aktivitu si dať strednú napríklad. A ponechať ten príjem ako je istú dobu. Lebo keď máš jeden deň taký príjem a druhý deň iný, neviem či to je cesta... Proste zachovať stály príjem. Aktivity som prestal zadávať (niekto to tu na MK aj hovoril, že to tam netreba zadávať.) A trávenie mám vypnuté.

majamat
14. aug 2022

@usagin124 ano, ma to nieco do seba.
KT su clekovo dobra pomocka. ja ich odporucam kazdemu, len pre neikoho je to zlozite, pripadne nemaju cas. ja mam kolegyne vo veku, s rodinami a ani sa im uz nechce. no zatial sa ziadna nchytila. u nas je dost vysoky vekovy priemer. som jedna z najmladsich ato teda nemam malo rokov. no aby som im to zjednoducsila, tak im podam moj nazor, ze dobre je, zapamatat si kolko kalorii im za den treba zjest, ak su v praci, mozu trosku pridat. a jednoducho nahadzovat len zjedene potraviny. nic ine. no vacsinou sa im nechce ani vazit.
aj tak si myslim, ze je to fajn pomoc, viem, ked sa pozriem do tabuliek, ci mam pridat sacharidy ( teda to vacsinou tak moc neriesim, lebo nie su tam spolu s tukmi tak velke dochylky nadol ), alebo pridat bielkoviny, ci vlakninu. a tiez to poskytne obraz o tom, ktora potravina ako an tom je s kaloriami a makronutrientami.

majamat
14. aug 2022

@usagin124 uz som to vysvetlovala. ja nepracujem kazdy den. ked pracujem, najcastejsie som v praci cely den - 13hod, casto este chodim peso, cize niekedy dalsia hodina kativity a napr, ako posledne 2 dni, este aj po sichte minimlane dalsia 1 hod aktivity, lebo som toho mala vela.
cize sa hybem v takom pripade 13,5-15hod za den. mam v robote prestavku 1 hod, ale to tiez obcas vyskakujem, malokedy sedim v kuse.
uz som tusim pisala, robim v DSS zdravotnu sestru. rano robime toaletu a to je dost anrocna a narazova robota. mame to rozdelene, jedna je teren, druha chsta lieky a pise papiere. ked som teren, tak prakticky cely den beham, aj dviham niekedy niekoho. kupu opatrovatelky,a le ked mam na oddeleni jednu, samam leziacich nepodvihne. musim pomahat. minule sme skoro creva vypustili nad 100kg pani, ktora nam uz vobec nepomaha. skoro spadla. milujem ako davaju v spravach o tom, ako dochodca padol, ale mali by si to skusit. mam dvhat navyse pri mojich dg len 10kg a ja dviham casto niekolkonasobne viac. ako terenna meram tlaky, vazim ludi, picham injekcie, robim prevazy a podavam koznu terapiu, ak sa neikomu zhorsi stav, tak riesim jeho stav, meram glykemie a pod. este by sa nieco naslo, ale neda sa to takto zosumarizovat. samozrejme robim aj nejake zaznamy o zmenenom stave klientov a tiez o stave ran, ktore vidim pri prevaze. a ozaj pomaham casto opatrovatelke aj s krmenim, c hydratovanim, aj sledujem nejake veci v zaznamoch, ci netreba neico riesit. vecer pisem hlasenie. toho je teda viac, ale uz nejdem rozpisovat.

ked som liekova, chystam lieky na cely den, aj ich pri strave ich 3x denne rozdavam, ked skoncim s rozdavanim, niekedy este neikoho nakrmim, ak to ostatni nestihnu skor. ak opatrovatelka ppat potrebuje niekoho zdvihnut,a le trenna nei je k dispozicii,t ak idem. tu 100kg pansi osm dvihala ako liekova. a pomahala som aj s dalsimi dvoma a tiez som im skontrolovala postele, kym kolegyna patrovatelka kupala. chystanie liekov trva minimalne tak 2,5hod, ale moze sa natiahnut aj na 3hod. mam kolegyne take "expertky", alebo ulievacky, co im to trva ovela dlshie. poobede pisem zaznamy, co sa nam teraz zhorsilo, lebo nam nieco pribudlo. trva to nekonecne dlho. dobre 2 hod urcite.
no aj ako liekova rano pomaham pri toalete, vecer tiez. niekedy aj poobede, lebo opatrovatelka niekedy ide s klientom na vysetrenie a nei je tam, pripadne tam aj cely den ziadnu nemame. ak sa niekomu zhorsi vlemi zdr. stav, ze musime zavolat RZP, tak riesime obe a sme pri koentovi, tak mi robota stoji.

takze takto to mam, som v praci 13 hod, tej roboty neustale pribuda, sme v zhone, je to sialene co musime ustrazit a urobit a zaznamenat ( tie papiere su snad najhorsie ) a cely den si nevydychnem.

a rozpisujem to preto, aby si mal obraz o mojej praci, aj ked to sa tak clekom pochopit neda, ale apson priblizne. a teda v takejto praci spalim stopro vlea kalorii. ked amm takto 2 sichty po sebe, som neskutocne unavena a na dalsi den neikedy aj nepouzitelna. obcas ma ovplyvnuju hormony -u zien to tak je. su fazy cyklu, kedy je to vlemi neprijemne a je tu taka faza, ze sa citim,a ko keby som bola na leikoch. ako keby ma nieco uspavalo. ked sa spoji prepracovanost s hormonmi, casto aj neodolam maskrteniua organizmus je tym este viac zatazeny, ale aj mavam stavy,a ko minule, ze som citila cele doobedie take akesi chvenie sastva,s labost, unavu. v taky den nerobimdoma nic, jedine co zajdem do obchodu a niekedy muism nieco uvarit. ozaj a morcatku vycistim, samozrejme mu anchystam aj zleneniu, cestou vonku nazbieram nejaku travu ( aj ked tam mame viac slamu na zemi ako travu ).
a takto vyzera niekedy moj volny den.

dovolim si tvrdit, ze pocas takehoto volna spalim mozno skoro polovicu kalorii oproti dnu ked som v praci.
keby nadstavim rezim, tak by som nemala v takyto den vpbec deficit. a naopak v den, ked by som bola v praci, by som mala deficit tak vleky, ze by som to mozno ani neustala azacala by som sa prepchavat, lebo by mi chybala energia. deficit by mal byt okolo 500kcal za den. v pracovny den by bol mozno aj 1000-1500.
cize mne toto absolutne nevhyhovuje. navyse mame sluzby rozpisane na cely mesiac, a niekedy mi vyjdu 2 slzby za tyzden a inokedy ich moze byt aj 5. vdaka comu je opat rozdiel v spalenych kaloriach pomerne velky.

majamat
14. aug 2022

@usagin124 ak mas nadstaveny rezim, aktivity zadavat nemusis. ja rezim nemam.
hovoria, ze rezim je lepsi, elbo KT jednotlive aktivity nadhodnocuju.

mne sa nepaci,a ko to tam je urobene. vypocitavaju sa aktivity podla hmotnosti, ale teda nesedi mi to. bazalny metabolizmus ma kazdy z nas a hoci kalkulacky na nete su rozne a vyocitavaju rozne, pripadne tam mozu byt individualne odchylky, ale povedzme, ze keby som vzala do uvahy najnizsiu hodotu, ktoru mi kedy vypocitalo,t ak mam bazal na 1300kcal.
toto musim spali,a j keby 24hod lezim. toto je nieco, co moj organizmus potrebuje na svoju funkciu.
ked somzadala do KT spanok 24hod,t ak mi vyskocilo okolo 600kcal.

no a teraz si yvber. je v tom zaratany bazal? evidentne asi nie. lebo je to vlemi nizka hodoty. no ale co v tom teda je? naopak na cisty spanok sa mi to dza dost vela, aj ked za hodinu to robi len 25kcal.

moja bazal mi vacsinou dokonca pocita na 1400kcal, k tomu ked pridam dlasie jednoduche aktivita - hygiena, prezliekanie licenie, pripadne nakup, varenie. no myslim si, ez by som mala mat apson tych 1700-1800kcal.
ked robim viac tak okolo 2000kcal urcite a ked som v rpaci, minimalne 2500 a mozno aj do 3000kcal.

takze fakjt velke rozdiely a podla tabuliek mi to nijako nesede. preto viem kolko api priblizne spalim za den a aktivitu si vzdy nahodim.

pretdtym som nahadzovala konkretnu aktivitu, ale prisla som na to, ze sa tam da nahodit vlastna aktivita.

tuknem na aktivitu, na plusko, potom na tu ceruzku, otvori sa tabulka a ja si napisem nazov A ( ako aktivita ), potom zadam kalorie a ulozim.

ked som doma a myslim si, ze sa budem ulievat, dam 1500kcal. no ak sa medzitym nieco vyskytne, tak si pridam napr, 200kcal a to tak, ez urobim to iste, len si to opomenujem A+. ale to je aj jedno,a ko to ,pomenujem.

je to jednoduche, robi sa to rychlo.
horsie je prepocitavat makronutrienty. lebo neilkoviny a vlakninu moc nemenim. no sacharidy a tuky mozem pridat.

napr, ked mam 1500kcal a nic cely den nerobim a mam nadstavenych 100g bielkovin ´= 400kcal, tak v sacharidoch a tukoch mozem prijat este 1100kcal.
tuky stacia okolo 55g = 495kcal ( zaokruhlim to na 500kcal ), takze 1100kcal - 500kcal ´= 600kcal sacharidy co je 150g sacharidov. ( tu uz len dam 600:4 a vyjdu mi gramy sacharidov )

cize na 1500kcal mi vychadza 100g beilkivin 55g tukov, 150g sacharidov a vlakninu mam stale na 25g.

nie je to take zlozite, mam rada ciselka, tak nemam problem prepocitat. a teda ked mam tendenciu mat vyssie tuky a mam sacharidov malo,t ak si pridam an tukoch a uberiem zo sacharidov tak, aby mi to kalorcky sedelo, lebo ako som pisala, 1g tuku je 9kcal a 1g sacharidov len 4kcal. cize patricne to musim prepocitat.

majamat
14. aug 2022

dnes som po 2 sichtach a este domacej robote, ciez take 15 hodinovky, spala som asi 5hod a caka ma kopec prace. este sa torchu ulievam, ale uz som povesala pradlo, idem dalsie povesat a dat prat, umysla so kuchynsku linku, vyvarila konvicu, achstala morcatu zeleninu, samozrejme mam v sebe uz aj 2 kavy a ranajky.
este ma caka varenie ( len neico jednoduche, ebo budem mat navstevu a musim sa pripravit ), upratovanie, pecenie pizza koliecok ( asi sa budem dnes prepchavat, aj nejaky alkohol mozno bude ), morcatu kompletne a dokladne vycistit klietku, mozno aj schodicko umyt. netusim, ci si stihnem vobec vlasy umyt, mozno. a trochu sa upravit - namalovat.
upratovania mam dost, lebo som mala povyzleikany gauc ( potah ), postele, mam kopec vankusov a rozne chranice, este som aj dlasie oblecko poprala. tak do takej 14-15hod, kym nepridu hostia,s a asi nezastavim.
dnes si dam minimlane 1800kcal.