Kalorické tabuľky - poraďte
Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.
no ak nieco zas epomrvim na nocnej, tak dnes takto. neviem naplnit bielkoviny, ale opat som si cih zvysila, lebo som prisla na to, ze nei ej problem pre mna prijat viac bielkovin, cize s hodnotou som spokojna, ak je and 100g.
navyse vdaka nocnym som 1/2dna prespala, tak nemam moznost nakupovat a pripravovat jedlo, aby som ziskala viac bielkovin.
@majamat Veľa z toho není na výber.Maso jedavam dvakrát tyzdenne,syry 2-3 krát týždenne,mlieko pijem s grankom,praženicu raz za týždeň,vajcia tiež raz za týždeň,jogurty si dávam na raňajky jogobela alebo zvolensky.Strukoviny,tvaroh,ryby ani šunku neľúbim.Ako varím to ostatným členom rodiny no ja to nezjem.Musli tyčinky a pod tiež nejem.Som myslela že jesť podľa tabuliek je o tom dodržiavať si kcal a percenta čo mi vyrátali a nezjest viac.No je to s tým veľa zbabraciek.Priklad keď si dám na raňajky jogurt,na obed hlavné jedlo,na večeru tiež hlavné jedlo menšiu porciu.Medzi tým na desiatu a olovrant ovocie a zeleninu,tak mám naplnené kcal tuky aj sacharidy,akurát bielkoviny a vláknina je vždy menej percent.Ked si dám ešte niečo navyše aby sa tie dve zvýšili,tak sa mi zvýšia aj ostatné vyše sto percent.A to by sa nemalo tak moc zvyšovať nie.Inac už dosť jedál som prestala jesť čokoládu čipsy sladké slané,parky, salámy,slaninu,špekačky a podobné,aj malinovky.Ano je vidieť výsledok že som schudla,no dlhodobo neviem či sa to dá udržať.To aby človek len dokola cca 10 jedál jedol.
Ranajky si davam chlieb, lucina Light, sunka, zelenina.
Obed napriklad ryza natural a dusene maso.
Pripadne celozrnne cestoviny s tvarohom.
Desiata a olovrant jogurt, ovocie, tycinka, skyr, cottage
Vecera vajce, bielkovinovy chlieb, syr, sunka, natierky tvarohove.
To je vzor. Samozrejme kazdy den je iny.
Keď chceš iba schudnúť postačí, keď sa zmestis do kalorického príjmu a budeš sa ho snažiť naplniť. Odsleduj si jedla tak aby ti vyšli na tie kalórie ktoré máš predpísané. Ale samozrejme aby ti sedeli aj tie živiny. Je to alchýmia ale dá sa na to zvyknúť najmä treba všetko vážiť. Zo začiatku som mal problém naplniť bielkoviny. U mňa ako človeka čo cvičím je to podstatné takže som musel spraviť zmeny. Ak dodržis kaloricky príjem budeš chudnúť ale pôjde dole tuk aj svaly ak nebudeš mať dostatočný príjem bielkovín. Záleží na tom aký je tvoj cieľ.
Ono ide hlavne o zmenu celkovo aj životného štýlu lebo keď sa vrátiš k starým návykom prídu kilá naspäť. Je pre teba zdravie dôležité? Lebo tá strava je palivo ktoré telo spotrebováva dáš dobré, funguje dobre dáš zle prídu zdravotné záležitosti.
Vždy sa mi ako prvé naplnia tuky a sacharidy a keď nechcem aby boli červené tak už nejem nič navyše.
@usagin124 Chcem len schudnúť pár kíl,k starým návykom asi ťažko sa vrátim.Ked vidím ako je všetko drahé aj tie sladké slané veci.No drahé sú aj zdravé veci,stále ovocie zeleninu,syry, mäso atď atď.
ale tie zdravé veci ta zasytia 🙂 ano, jedna paprika, jeden kalerab, dve mrkvy, jedno vajce natvrdo - napr. na veceru, vyjde oovela viac, nez nejaka bageta alebo snack.
ale z takej vecere budes mierne najedena este rano 🙂 kdezto tie ine, lacne veci, nezasytia, naopak
ja odkedy mam normalne poriadne vecere, dostatok bielkovin, cottage/skyr, zelenina, vajicka, alebo strukoviny,… to je prvykrat, co sa rano nebudim s mlsnou a hladna jak kon 🙂 tympadom nemam rano potrebu hned doplnat palivo napr. sladkymi vecami
na chudnutie urcite tolko bielkovin nepotrebujes,ako zvyknu nadstavit tabulky, ale pod urcitu hranicu by si sa nemala dostat. neviem co je pre teba hlavne jedlo,a le hlavne jedlo obycajne bielkoviny obsahuje.
tusim som niekde citala, ze na 1kg aspon 1g. ty to mavas aj pod touto hodnotou.
priznam sa, neviem co jedavas, ked nedokazes ist aspon an tych 60g bielkovin. ja aj keby sa nesnazim, dosiahnem viac.
drahe je vsetko, to je pravda, no stale sa este bavime o beznom jedle. niektori si myslia, ze su dobre take tie extra veci, rozne prasky a pod. no my tu preberame normalne jedlo, co je super.
a teda tie zdrave drahe veci a tie drahe blbosti su rodiel, te zdrave tvojmu telu nieco dodaju.
skus si v tabulkach nadstavit inak tie makronutrienty.
napr bielkoviny si daj na 70g, tuky na 65g, sacharidy na 195g.
toto by malo vyjst nieco pod tych 1651kcal, ako ti ukazuju kaloricky prijem KT. cize kaloricky sa toto pokryje a budes amt realnejsiu moznost tie bielkoviny splnit,
neviem kolko teraz vazis, to som treskla len tak odhadoim, aby to bol aspon 1-1,2g bielkovin na 1kg hmotnosti.
@zuzuliennka1 Ja nebývam hladná ráno.Teraz o 18,30 si dám večeru,spať chodím o 22-23 kedy ako a ráno o 7 vstavam.Na raňajky si dávam jogurt.Ale kľudne vydržím aj do 10tej nejesť,ja som není hladná.
@majamat Dnes som mala na obed dusene kuracie mäso s tarhonou.Maso malo 50gram jeden kus cca 13 gram bielkovín mi nahodilo a tarhoňa 100gramov cca 4 gram bielkovín.Tak aj keď jem mäso moc tich bielkovín neprirata.
@majamat Kde sa to nastavuje tie makronutrienty?Mne sa to nastavilo samé keď som zadala váhu a výšku.
@majamat Teraz vážim 66 kil
50 gramov mäsa máš málo. Aspoň raz toľko si daj. A bacha na tarhoňu/cestoviny a ryžu v akom stave ju vážiš a zapisuješ (zvarená/surová).
@usagin124 ja zapisujem v surovom stave. Ak varim pre seba aj pre muža, tak jednu porciu ratam 60 g. Ciže x 2 je to 120 gramov v surovom stave. No po uvareni ju rozdelim na dve rovnake porcie, ktoré tiež odvážim, aby som to mala presne 🤣 do tabuliek putuje 60 g v surovom stave. Takto mam istotu, ze to mam presne.
No jednoduchsie je ak si varim 60 g v surovom stave iba pre seba tú jednu porciu. Snáď som to napísala pochopitelne.
Ja aj mäso zapisujem v surovom stave. Ak pouzijem trosku oleja na gril tak ho nahodîm zvlášť ešte k tomu surovému mäsu. Všeobecne nerada vyberám z tej ponuky, ktorú KT obsahujú, lebo nikdy nevieš, kolko čoho dotyčný použil
@sparkling 50 g masa je velmi malo. V restauracii mas minimalne 100g, v lepsich tak 150 g a zjes uplne bezne podla mna.
@catherinah toto asi nepatrilo mne, ale autorke diskusie. Ja zjem 150 g na posedenie a ešte mi je málo. Kľudne môžem mäso namiesto koláča. Kuk príspevok vyššie, tiež jej píšem, že aspoň raz toľko, čiže aspoň 100 g.
@sparkling ano, autorke. Prepac 🙂
@usagin124 to sa Ti dobre vyplna 2310 kcal 😃😃😃 robim si srandu. Obdivujem.
@catherinah no pekne 😊😉 ale nie dokázal by som aj menší príjem zvládnuť. Niekedy mi to príde že nasilu už človek dačo je lebo fakt silné raňajky a výdatný obed robí divy
@usagin124 co mávaš na ranajky?
@catherinah zajtra napr takto

myslela si maso?
uz sme ti pisali - vajcia, maso, ryby, mleicne vyrobky, strukoviny - lepsie su nizkotucne.
to si fakt nic z tejto velkej skupiny nevies vybrat?
su aj umele nahrady, nie ej to prirodzena strava, ale ak potrebujes zvysit proteiny, tak potom su prakove, proteinove rycinky. no ak ti enchuti prirodzena strava, tak potom neviem ci by ti neico take chutilo.
netreba sa obmedziovat na konkretne chute aze ostatne nechcem. su jedla, ktore mi uplne celkom nechutia, pripadne nemam na ne chut v tom case, pripadne som ich prejedena. no nejdeme koli chuti, ale koli nasemu telu.
neviem ci si jedavala salamu,a le v Lidli mavaju taku morcaciu, ktora ma menej tuku a kalorii a samozrejme tak ako akzde maso, je bielkovinova.
teraz konkretnejsie:
MASO
-su rozne druhy masa a daju sa rozne pripravit. pecene vyprazane nie je plne zdrave, ale ak si ho opecies na malom mnozstve tuku, dochut si ho koreninami, roznymi- vyskusaj, koreniny su ostre, dokazu dost ovlyvnit chut jedla, pripadne pouzi nejake omacky. v Youtube videach casto najdes odorucania na omacky,a le samozrejme preferuj nizkokaloricke. a tiez to neprezen s mnozstvom.
Hellmans ma fakt dobry vyber - maju kecup so steviou, maju tatarku light a maju rozne omacky, ktore maju v 100g 200-300kcal. 1PL by mala mat okolo 15g, cize to je do 50kcal, aj z tych kalorickejsich.
neviem teraz presne ako to vychadza, lebo su mnohe.
vela pouzivam sunku s vysokym obsahom masa. sunky su obvarene, nei su udene, mozu byt privelmi solene. je to uz upravena potravina,a le celkom fajn kompromis - minimum sacharidov, minimum tuku a vela bielkovin. aj to sa da dochutit omackou.
RYBY
- tiez su rozne druhy ryb, byvaju dost tucne. daju sa prirpavit na panvici s trochou oleja, pokvapkas citronom a je to fajn. kedysi som v robote skusila jedlo,tkore som robievala. zemiaky na panvicu, k tomu karfiol a file na kusky. do toho okrem beznych korenin rascu a kari. a podliat vodou a dusit, samozrejme an troske oleja. asi by ti to nechutilo, ale tu bol skor priklad, ako sa to da namiesat,a lebo ake koreniny pouzit.
- tiez mas ryby v konzerve - tuniak bud vo vlastnej stave,a lebo ja kupujem aj v rajcinach. je to chutnejsie. nepouzzivam v oleji. rovnako maju aj lososa a tiez ja osobne amma rada tresciu pecen, ta uz ale v oleji je a ma urcite vela kalorii. tuniaka kupujem Isabel v rajcinach. malicka konzerva.
robievam si niekedy uvarene zemiaky, hodim na to taketo ryby v konzerve, pridam nakrajane paradajky, pripadne kukuricu, posypat s nastruhanym syrok -nizkotucnym. no tu si treba ustrazit mnozstvo, koli kaloriam. aj ryby, aj syr budu kaloricke. kukurica ma tiez trosku viac,a ko bezne zelenina, tada myslim.
tiez zjem udeneho lososa, co kazdemu chutit nemusi,a le ked ho ohrejes v mikrovlnke, on zbelie, akoby sa uvari. dasa pouzit na chlieb.
VAJCIA
- tu asi moc pisat nemusim, zltko ma vela tuku, bielko je plne bielkovin. daju sa uvarit, urobit prazenica, ci volcke oko ( pozor opat na tuk na panvici ), tiez hodit do nejakeho jedla -do leca, maso na panvici a na kraj hodit jedno vajce, priapdne aj posypat nastruh, syrom.
tiez si mozes urobit omeletu nasladko, ci naslano - vajcia s mukou, mozes pridat mleiko, ktore ma tiez nejake bielkoviny, aj ked menej, klduen moze s osladit a ubudu z toho palacinky. skus proteinove nutely. su ine, ale maju protein, daju sa pouzit napalacinky, ak nemas rada tvaroh ( tusim si to niekde pisala )
STRUKOVINY -pisala si, ez ich enmas rada, tak moc neporadim. tusim soja a kukurica su obilniny, ale zaradim to sem, lebo obsahuju rastlinne bielkoviny. zo soje su rozne vyrobky, ale tiez malokomu chutia. pripadne skus nejake veganske produkty, nieco som skusila,a le neviem poradit, co yb ti schutilo. opeceny ochuteny tofu syr je fajn.
opat,a k ti neico uplne nechuti, pridaj omacky a vela korenin.
MLIECNE VYROBKY
- tu je to teda naozaj lvmei pestre a tu si musi kazdy vybrat. ak nemas rada nieco,a le nemas rada nic mleicne?
jogurty -skor nizkotucne a biele, pripadne si pomiesaj biely s ochutenym jogurtm, ak biely nezjes. vyskusaj do neho steviu ( pozor, tiez to kazdemu nechuti ). skus ho s medom, ci roztlacenym bananom, vlockami, pripadne s nejakym inym ovocim, 100% dzemom a pod.
tvaroh a cottage ch. si tusim pisala, ze nemas rada.
mlieko pijes?
syry - tie su od vymyslu sveta,a j ked vhodnejsie su tie menej kaloricke . najmenej ma Kleopatra ( ked enratam Olomoucke syrecky a pod. syry ), no ak striedmo pouzijes aj 40% syr, tak ok.
vela z tychto potravin ma aj viac kalorii a tuku, to si treba ustrazit, zalezi od kombinacie. no to je tazko pisat neico konkretne, elbo aj neviem ak si to nakombinujes.