icon

Kalorické tabuľky - poraďte

1. aug 2022

Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.

usagin124
1. sep 2022

@majamat jedla ktoré robia pri príjme celkovo problém by som vyradil. Na čo ich jesť keď mi robia zle. Mnoho ľudí má intolerancie. Aj ja mám problém s laktózou a mierne s lepším. Preto si dávam pozor a volím potraviny a samozrejme aj ich kombinácie tak aby som nepociťoval ťažkosti. Tiež som zlcnikar takže o to viac.

majamat
1. sep 2022

@usagin124 to je sice pekne, ale na zaklade coho a kto tvrdi, ze to nie je dobre? lebo si to mysli? aha, to video, to som videla. no na zaklade coho to tvrdi. skusenosti? no ok, ale to nieje dokazatelne, kolko takych ludi mal? mnohi tvrdia, ze chudnu na nejakej strave - napr, pri vyradeni chleba, no primarny dovod nie je ten, ze vyradili konkretne chleba,a le ten, ze su v deficite. to je casty omyl. a rovnako aj on sa moze mylit, ak to tvrdi len an zakalde skusenosti. dokonca ani par vyskumov nemusi nic znamenat, lebo bezne to funguje tak, ze casto vyjdu protichodne zavery v roznych vyskumoch. zalezi od nadstaveni yskumu a hodnotenia.

ved staci logicky uvazovat. ak clovek ma extremnu fyzicku namahu na svoje fyzicke danosti, potrebuje viac energie. ak ma minimlanu namahu, potrebuje malo energie.

mne tabulky vypocitali okolo 1830kcal denne. v jednej BMR kalkulacke som mala rozpisane, aku mam spotrebu kalorii pri roznej fyzickej namahe. energia je nieco, co sa spotrebuva okamzite. to nie je nieco co si vezmes do zasoby a spotrebujes druhy den, nabehnes si. ako ano, su tukove zasoby, ale tak to nemyslim. jednoducha makas, potrebujes energiu. pri chudnuti sa ma uberat z dennej spotreby maximalne 500kcal ( dokonca so pocula aj o 300kcal )

pri sedavom type povolania potrebujem skoro 1700kcal, pri velmi intenzivnej fyzickej namahe skoro 2700kcal.

cize ak mam volno a nerobim poriadne nic, spalim 1700kcal a prijmem podla odporucani KT 1800kcal, co to urobi? 100kcal mi ulozi ( obrazne, samozrejme tam mozu byt odchylky), budem mat perbytok energie.
ked som v praci a spalim 2700kcal, prijmem 1800kcal, co je rozdiel 900kcal -a to je uz dost vela. sice mi zoberie z tukovych zasob,a le tento proces je uricte narocnejsi a telo sa na tom viac namaka a dlhsie to trva. to nie je hodinove cvicenie, to je celodenna zalezitost. co to urobi. ano mozno budem chudnut, ale urcite budem unavena a bude mi chybat energia. toto nemoze byt bez nasledkov. sam MG priznava, ze pri nizkom prijme sa vyskytuje unava a ja tento stav takto dosiahnem.
a co je uplne najhorsie, ze vdaka tomu sa mozem zacat prepchavat. teda to sa mi uz stava, ale za to moze unava spojena so stresom a teda aj ked si zadam 2000kcal som stale este v deficite 700kcal,c o je este stale dost.
ved ked nad tym logicky uvazujes, to nemoze fungovat.

navyse to mam odskusane, ked som nepouzivala KT, zacala som zapisaovat co jem a kolko jem. postupne som si zacala aj kalorie preratavat, ale na papieri. a ked som bola v praci vzdy som jedla do tych 2000kcal.
teraz zas tak vyrazne nechudnem, ale problem nie je v mojom rezime, ale v jeho nepresnom dodrziavani. predtym som takto schudla 12-13g

ked si vezmes uz slovo rezim naznacuje pravidelnost. rezim v prijme energie, ok, ale logicky by sa mal prekryvat aj s rezimom v spotrebe energie. to ako keby si robim rezim a kazdy den si varim kavu, aj ked ju kazdy den nepijem. to bol len taky smiesny priklad, ktory mi prvy napadol, lebo amm kavu na stole.

usagin124
1. sep 2022

@majamat sú dni kedy sa pohybujem menej ale civcenie mám každý deň. Môj výdaj sa odlišuje a popravde nesústredila sa na to. Proste dodržiavam tie kalórie ktoré mám nastavené na deň. Momentálne 2311 či vydám viac alebo menej a napriek tomu mi tuk z brucha postupne mizne. Som spokojný s tým ako to ide viem že veci neurychlim. Druhá stranka kveci je to že jem iba veci ktoré su bežné a nejem žiadne snacky ani sladkosti a vôbec mi to nechýba popravde s väčším príjmom bielkovín sa mi upravili tie chute na sladké a mali sme včera robote kopec zákuskov lebo kolegyňa oslavovala no napriek tomu som si nedal nič z toho a vytiahol som si z chladničky svoje jedlo čo som si vopred pripravil. Je to o tej príprave vopred ale aj vôli ktorú človek má a hlavne cieli. Osobne vidím kam sa dostávam po prakticky dvoch mesiacoch používania tabuliek a priznávam že ten prvý mesiac bol dosť rozbitý kôli tomu že som sa oboznamoval s tým ako to funguje prešiel som si tiež chybami ako to že som išiel pár týždňov pod bazal a podobne. No napriek chybám a prekážkam výsledky vidím. Nevážim sa už pár týždňov a popravde o váhu nejde až tak ako skôr o to ako tá postava vyzerá to badať v zrkadle.

usagin124
1. sep 2022

@majamat A máš pravdu, pravidelnosť a systém v prvom rade prináša výsledky. V hlave to musí byť nastavené tak že to chcem docieliť. Som vďačný za to že že som mohol spoznať aplikáciu KT lebo u mňa bol problém ten že som neriešil kalórie ani porcie. Ja sa z dlhodobého hľadiska stravujem zdravo kôli tomu že zla životospráva ma doviedla skoro do nemocnice. Len teda tie porcie som nikdy neriešil až odkedy som začal cvičiť to už riešim a musím povedať že je to úžasné. Je to skvelý nástroj ktorý je overený a funguje.

majamat
1. sep 2022

@usagin124 tak ale je ine, ked vynechas 2 hod pohyb, ako ked vynechas 13hod pohyb.

ak to tebe funguje ved to je super. tesim sa s tebou.

a stale pisem hlavne o sebe. teda ano, aj niekto iny moze byt na tom rovnako. ide o to, ze si nemyslim, ze to co tvrdia, by malo byt definitivne, nemenne a plati to pre vsetkych bez rozdieliu - tym myslim ten rezim.

a znovu napisem, ja uz nie som na tom zaciatku,a ko ty, preto to vnimam inak.

tiez maju muzi dost velku vyhodu - nemaju taku nepravidelnost v nadstaveni organizmu. pisem hlavne o hormonoch. dalsich mnoho vyhod - vacsi objem pluc, krvi, svalov. co vam umoznuje vacsiu fyzicku namahu, mate vdaka svalom vyssiu spotrebu energie. zeny su nadstavene inak, sucastou toho je aj tendencia organizmu ukladat do urcitych partii viac tuku. sluzi to ako priprava na materstvo.
ked si vezmes, ak musim fungovat napr, na 1500kcal ( pri dietovani ) za den, tak tie je velmi lahke neprekrocit. jeden celozrnny chlieb - 38g ma 94kcal. 100g ryze ma okolo 130kcal. a teda to nie je velke mnozstvo. je to fakt mala porcia ryze.
ked si dam neico an chlieb - casto jedavam sunku, ci syr, hned mi to vyskoci na 150kcal a to je najmenej kaloricka verzia co poznam s primeranym mnostvom bielkovin a vlakniny. cokolvek ine by som som si dala, uz to ide hore. ak by soms i dala nejake pomazanky, vyskocia mi urcite tuky. ak dam tenku vrstvu, bude malo bielkovin. snazims a vselijako hladat vhodne potraviny,a le v zasade jedavams tale to iste. na ten chleib teda sunku syr.
ak nemam syr, dam Lucinu ligt, ale ta mi doda menej bielkovin ako syr. keby dam vacsie mnozstvo, tak mi vysupia ine hodnoty.
idem skusit rozne varianty. vyfotim to.

tu je celozrnny chleib + sunka a syr, druha moznost je s omackou Brava Sauce od Hellmans ( minule som ju skusila, davam malo, je dobra )

majamat
1. sep 2022

- tu je verzia s lucinou, bez syra
- druha verzia je sunka s vajcom
- tretiaje verzia s Patifu pomazankou
- stvrta je s malym mnozstvom Flory light a syrom ( syr pouzivam Kleopatru, co ma najmenej tuku z tvrdych syrov )

neviem co by som skusila este. vsetko sotatne je asi dost kaloricke na chlieb

( zeleninu tam endavam, ta sa moze rpidat, ale an kaloriach vela nespravi )

majamat
1. sep 2022

teraz cottage ch. s cakank, sirupom,a lebo topingom, s ovocim ( napr, s tymi cucoriedkami a s:

- s cornfalkes,
- s ovsennymi vlockami ( dala osm len 10g, tusim su dost lahke a vyjde to vela )

majamat
1. sep 2022

tu je verzia s vlockamia, le s greckym jogurtom namiesto cottage ch.

majamat
1. sep 2022

na ranajky jedavam skor chlieb, potom az obed, dodobeda neikedy dam ovocie. poobede ovocie, alebo taketo mnamky ( ten cottage ), ked som hladna,a lebo ked amm chut na neico sladke. vecer opat chleib, alebo doma aj nieco uvarene.

no tie porcie chleba, co som urobila sice nemaju vela kalorii,a le je to jeden vacsi toustovy krajec. co nie ej moc vela. keby dam po 2 ks, hned to vybehne na 300kcal.
cize keby vezmeme 300kcal na ranajky a veceru = 600kcal. poobede cottage, spolu 850 kcal. nejaka zelenina a ovocie k tomu povedzem 1000kcal, k tomu kava s mliekom 1150kcal a an obed mi zostava 350kcal, pri mojom rezime. pri rezime podla tabuliek viac - 650kcal.
no v robote by to bol uz problem, nielenze miniem viac energie,a le aj skor vstavam a teda som hore dobrych 19hod.

usagin124
2. sep 2022

Ahojte nejako to tu zaniklo :D

autor
2. sep 2022

@usagin124 Ahoj,ja ani nebudem radšej pridávať fotky,dnes nemám ani 40 percent z celkového príjmu.No pomaly je to lepšie.Hadam do pondelka budem fit.

majamat
2. sep 2022

@usagin124 no ja sa nemam moc cim chvalit. dnes som to prekrocila.
no ono my sme tu uz v úoslednej dobe davali foto, ako anm to za den vyslo. nic viac.
skor by bolo mozno lepsie nieco preberat. mozno aj jedlo fotit, take vhdone, pre inspiraciu.

autor
2. sep 2022

@majamat Ja som za keby ste sem dávali fotky jedla ako inšpiráciu

majamat
2. sep 2022

no je to fajn. akurat mam problem, ja nie som za nejake aranzovanie. teda mozno by som to zvladal,a ale neberie ma to, skor mi ide o to, aby bolo videt, co je vhodne jest.
no akoze zajtra neviem, ale mozno niekedy nieco vyfotim.

pripadne aj recepty.

majamat
2. sep 2022

teraz mi napadlo, celkom fajn recept bymohol byt jeden,c osom skusala,a le trochu by som ho vylepsila.

robila som pomlete susienky s rozmackanym bananom a poliate cokoladou. nasla som na youtube. no kedze su banany sladke, mozno by nebolo zle susienky nahradit napr ivsennymi vlockami, rpipadne trsku aj orechami, alebo aj s makom, aby tam bol nejaky tuk. daju sa obalit v orechoch, pripade v kokose. a bud bez cokolady, alebo len tak lahko pofrkat.

povodne je to natlacene v nadobena dne a poliate cokoladou zvrchu, potom to otocili opacne a opat poliali, ale dali by sa aj nejake vlaceky,c i gulicky z tej hmoty urobit.
ake zdravsie mlsanie, aj ked kalorii by ot malo dost

usagin124
2. sep 2022

@majamat súhlasím

usagin124
2. sep 2022

@majamat tiež som rozmýšľal nad jedlami prípadne kombináciami jedál či potravín ktoré by sme si tu podieľali

majamat
2. sep 2022

to bude fajn

usagin124
3. sep 2022

Dobre ráno tak moje dnešné raňajky: ovsené vločky s ryžovým proteinom a bobulovym ovocím + med + tekvicové a slnečnicové semiačka a jablko

majamat
3. sep 2022

pozeram, co som zablbost napisala o tych 1500kcal - malo byt, ze ich nei je lahke neprekrocit.

usagin124
3. sep 2022

@usagin124 celkovo porciu si viete nastaviť podla seba ja mám megavelku porciu ktorá prekračuje 1000 kcal hneď ráno

majamat
3. sep 2022

@usagin124 bolo by fajn, este aj KT odfotit, kolko ti to uribilo.
ja si dama si chlieb, lebo ho mam dlho otvoreeny a hoci sa moc nekazi, musim ho spotrebovat.
no uvazujem o tom. ze by som mala zjest dnes stravu, ktora znizuje zapalovu aktivitu organizmu. musim este presnejsie pozret comu sa vyhnut. mam hrozne hrce na brade - pupaky ( hoci nemam teraz PMS ), pokozka na ociach sa mi zas lahko vysypala a oci mam hned po zobudeni cervene a zalpene.

majamat
3. sep 2022

@usagin124 fuha, to je dost. ja nerobim rano velke porcie, lebo prave poobede a vecer zacinam byt zrava a potrebujem rezervu.

usagin124
3. sep 2022

@majamat som nazoru ze ranajky su dolezite a preto zacinam den hned vydatne. samozrejme predtym som mal cvicenie takze o to viac 😉. Ok spravim screen. Urob aj ty 🙂 co si pripravis

majamat
3. sep 2022

tak to ano, je dobre rozlozit energiu aj podla toho ako ju spotrebuvas.
kedysi sa tvrdilo, ze ranajky su dolezit,e ale su vyskumy, co toto popieraju, jednoducho su aj ludia, co su inak nadstaveny, hovoril o tom niekede Bukovsky.

majamat
3. sep 2022

a ja teda necvicim rano. no mohla by som uz aspon trochu cez den pocvicit, ked uz nei ej tak teplo.

tu je neico o protizapalovych potravinach,ak by to niekto potreboval.
https://encyklopedia.akv.sk/wp-content/uploads/...

usagin124
3. sep 2022

Tri lyžice medu pred cvičením a jedna do kaše. Mám to takto nadstavene nejaký čas a som jak 15 rokov naspäť čo sa týka energie.

usagin124
3. sep 2022

@majamat každý má svoj postoj k tomu ja to mam takto a cítim sa perfektne.

majamat
3. sep 2022

@usagin124 však jasné. Sme rozdielnu, máme rozdielnu spotrebu a rozdielne nastavenie organizmu

usagin124
3. sep 2022

Rád sa podelím s jedlami verím že to pomôže alebo aspoň inšpiruje