icon

Kalorické tabuľky - poraďte

1. aug 2022

Ahojte ,dnes som si stiahla kalorické tabuľky do mobilu a zapísala dnešok čo som jedla.Pridam foto,je to takto v poriadku vyplnené?Vyplnila som všetky jedlá cez deň,aj pitný režim,aj aktivitu.Vypisalo mi že mám stiahnuť niečo premium aby sa dalo pridať viac jedla.To je potrebné?Za to sa platí.Poradte ako používať tieto kalorické tabuľky.

majamat
2. aug 2022

ozaj aj ryby teda obsahuju bielkoviny, ale tiez tam budu tuky - v zaviosti od druhu ryby. tiez vajcia, tiez obsahuju tuky.
no niektore tuky su ok - nesmu tma byt pridane tuky, ako napr sardinky v oleji.

tiez teda strukoviny obsahuju bielkoviny, ale tie obsahuju aj vela sacharidov. cize na to pozir. ak si urobis nejaky strukovinovy salat, ci privarok, tak ti k tomu netreba ani zemiaky,a ni chlieb. sacharidov obsahuju totiz 3x tolo, ako bielovin.

tu bola taka fotka bielkovinovych jedal, no su v nich rozdiely.

- treba ratat s tym, ez ked vezmes 100g upraveneho kuracieho masa, musis ho urobit zo 140g suroveho masa - lebo zmensi objem a aj hmotnost. tu mas 27g bielkovin.
- ak si das ale 125g strukovin ( bude tam aj nejaky vyvor, ci omacka,a lebo neico pod. takze minimalne 150g porcia ), tak potom to urobis z 50g strukovin, co ma len 11-12g bielkovin.

co sa tyka kalorii, taketo porcie budu mat rovnako kalorii s tym, ez maso ma 6,7g tuku, minimum sacharidov, naopak strukoviny maju tuku minimum, no sacharidov okolo 30g.

co mozem povedat, najlepsie by bolo asi skombinovat tieto potraviny. napr 50g fazule (surovej ) + 140g suroveho masa = skoro 340kcal, 38g bielkovin, skoro 30g sacharidov, 7,5g tukov.
a k tomu 8g vlakniny.

toto je fajn pomocka https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-vazi-jidlo...

autor
2. aug 2022

Ahojte,ja sa len učím ako toto všetko používať.Od dnes potraviny čo sa dá skenujem,ostatné vážim.Chcem sa spýtať keď obed vyprážam v oleji,zarata sa aj ten olej?To vyprazim a dám odkvapkať na servítok,olej čo mi ostalo vylejem.

panelacikova
2. aug 2022

@majamat a do tých tabuliek zadávam varené alebo surové množstvá? lebo vidím tam napríklad kuracie prsia dusené, to som zadala včera, že 50g (môj odhad váhy mäsa po úprave). tak asi tam mám dať už po úprave údaj, nie?

sense
2. aug 2022

@panelacikova všetko v surovom stave, niekt potraviny tepelnou úpravou hmotnosť stratia iné získajú.

zuzuliennka1
2. aug 2022

@panelacikova rozklikni si jednotlive kolieska a uvidis, co mas najviac 🙂

panelacikova
2. aug 2022

@sense však ale to mi rozum neberie, keď v tabuľke je uvedené: kuracie dusené mäso, tak asi dávam váhu už uduseného mäsa, nie?

zuzuliennka1
2. aug 2022

Baby, nejde o to teraz stresovat a preratavat a vzdat sa napr. masla na ranajky lebo ma vela tukov.
Treba to VYVAZIT, tie tabulky su taky super sprievodca. Obcas si na ranajky (po blbej noci, ked syn horsie spi) dam vyzivnejsie ranajky, nez len kasu. Takze napr. celozrnny chlieb, maslo, sunka, omeleta, kava, paprika, uhorka.
Naskacu mi samozrejme uz rano tuky - takze uberiem na obed 🙂 nedam si maso na smotane, ale lahsiu rybu, alebo rizoto.
Ked mam naopak chut na sytejsi obed - prisposobim ranajky - to bude ta kasa s kavou 🙂
hkavne ma to naucilo nepojedat pocas dna somariny, ze vsak “tu len kusok coko, tu len pol balika cukrikov” lebo to zapisem a hned vidim.. teda casom uz to budete mat automaticky. Vonku si na obcerstvenie, ked sme so synom dlhsie, kupim korbaciky neudene - to je dost bielkovin. Pred par mesiacmi by som isto siahla po nejakej sladkej somarine alebo bagete .

zuzuliennka1
2. aug 2022

A hlavne - naucite sa, ktora potravina obsahuje napr. najviac bielkovin - bielkoviny zasytia, su dolezitou stavebnou jednotkou a pomahaju pri budovani svalstva. Nemusite dvihat tazke cinky kazdy den, ale bielkovinami v strave to svalstvo spevnite, vyzivite. Jasne ze pridat pohyb, cvicit, je len bonus a bude to cele rychlejsie, ale uprimne - kolkym sa nam chce, vladzeme a mame cas?
Naozaj je to zo 70-80% stravou. A pohyb sa rata kazdy - dlhsia rychlejsia chodza, schody,… Preto sa v KT vypina aktivita, resp. nastavi len mierna - aby to zalezalo cele viac od jedla. A ked ma niekto tej aktivity aj ovela viac, nez len nastavena “mierna” je to praveze super 🙂 jes, len tolko, kolko naozaj potrebujes a navyse spalujes pohybom = chudnes/formujes rychlejsie

sense
2. aug 2022

@panelacikova ono ber to tak tu databázu robia ľudia ako ty ako ja, základné suroviny ten kto tu aplikáciu spravil. Čiže ja tam si doma spravím špagety nahodím si ich ako špagety varené, ale.... Ja mam rada al denté špagety, tie po uvarení maju menšiu hmotnosť ako napr moja mama kt majú viac uvarené špagety, cize viac nasiate vodou, takisto niekto dáva do varenia cestovín olej alebo potom na uvarené cestoviny, niekto nie... Alebo napr káva s mliekom, nevieš koľko mlieka je v tej káve s mliekom, niekto si da pol deci a niekto si dá pol kávy pol mlieka a takisto nevieš ci je tam mlieko odtucnene, polotučné alebo plno tučné ... Tak si povieš ale to je zanedbateľné množstvo, ale nejaké množstvo tu, nejaké množstvo tam a možno za 2 - 3tyzdne si povieš prečo sa váha nehýbe, určite to nefunguje a možno keby naozaj človek každé sústo presne odvážil príde ze až tak v tom deficite nebol
Ono je to na začiatku pracne a časovo narocnejsie

bambinomio99
2. aug 2022

Premium ti netreba ...nájdi si na nete a nastav si aj sacharidy a bielkoviny akoby si mala mať podľa vahy lebo v tabulkach to nie je presne a zmeň si radšej na kcal

bambinomio99
2. aug 2022

Áno aj maslo aj olej sa počítajú

bambinomio99
2. aug 2022

@panelacikova máš veľmi nízky prijem

sense
2. aug 2022

@zuzuliennka1 aktivitu môžeš mať aj strednú v závislosti od toho ako, co cvičís a podla toho ci máš len sedavu prácu alebo prácu s pohybom. Keď si zadáš aktivitu tak už pohyb máš zohľadnení v prijme a aj sa ľahšie plánuje nakoľko každou pridanou aktivitou sa ti odrata s prijmu à teda aktivity v tabuľkách sú hodné nadhodnotené a nútia človeka dojednať, takto máš príjem rozratany na rovnaké množstvo každý deň a ľahšie sa planuje
Ale súhlasím bielkoviny majú najvyššiu sytaciu schopnosť, sacharidy a tuky menšiu, tie dodávajú energiu telu, nikto funguje lepšia na viac sacharidoch a menej tukoch - Low fat, high carb a niekto opačne Low carb, high fat...

bambinomio99
2. aug 2022

@panelacikova vajicka, tuniak, tvaroh , natierky zalozene na tvarohovom principe, cicer, fazula , sosovica , protein drinky ....odporucam hlavne tie ako ich dohnat lebo proste protein je zaklad aj pre stavbu aj pre chudnutie
Poznam to

majamat
2. aug 2022

@panelacikova ake chces, len musis na to prihliadat a dat si do tabuliek hmotnost podla toho, ci je to varene,a lebo surove.

majamat
2. aug 2022

@sense ked zjes 100g varenej ryze, kolko je to surovej? a rovnako s inymi potravinami. nie vzdy sa da napisat surova potravina.
napr, teraz som urobila kuracie so vsetkym moznym, co kuchyna dala. nemam ani ponatia, kolko z toho som mala ja na tanieri. mozem len odhadovat, aj to skor len vo varenom stave. nevarim jednu porciu a aani netusim kolko porcii z tho bude, tiez netusim ake porcie, lebo kazdy zje ine mnozstvo, cize v surovom stave sa to vacsinou ratat neda.
v KT je zohladnene ze maso straca varenim na hmotnosti.

@zuzuliennka1 to je sice pravda,a le pokial to je mozne, preco neubrat a nepouzit nieco menej kaloricke. ved o to ide, ked nahodou budem mat den, ze budem amt nenormlanu chut na neico kalorickejsie, tka s tym budem ratat, ze mi naskoci viac kalorii, ale ak mozem, radsej to nahradim neicim menej alorickym,a by som mala v priebehu dna rezervu. ja castokrat doobeda ok, ale poobede uz sa napchavam a obzvlast ak zacnu hormony so mnou mavat. preto je lepsia rezerva.

sense
2. aug 2022

@majamat môže mať 20 alej 25 ale aj 30g, takisto záleží ci urobená na pare, alebo varená vo vode, ci predtým osmahnuta alebo nie. Takisto varená ryža je to ryža parboiled, gulatozrnna, dlhozrnna, arborio, St. Andrea. Áno je to rozdiel možno 20-30-40kcal.
Dávať uvarené a hotové jedlá je jednoduchšie. Ono keď som bola ja pred cca 7-8r na tabuľkach, vtedy ešte také zname a rozšírené neboli, tak bola ta databáza omnoho menšia, a možnosti ako uvarená, dusená, neboli. Dokonca ani nebola aplikácia len webová stránka. Svoje jedlo a aj potraviny si mohla zapísať a uložiť až keď si bola nejakú dobu aktívny užívateľ. Aplikácia prišla až neskôr.
Každý si môže urobiť ako chce. Ak ti ide váha dole tým spôsobom tak super. Ak sa raz zastaví tak potom už hľadáš spôsob ako to spraviť presnejšie, pripadne ako som už písala aj v skupine o chudnuti je x dievčat kt píšu som mesiac na tabuľkach a váha sa nehýbe a potom je to množstvo odhadom, hotové jedlo z výberu keď je tam toho jedla 3x a každé s inými hodnotami tak za rátajú to s najmenšou hodnotou, alebo namiesto od väzenia dajú hodnotu ako kus, ci lyžica pritom rozdiel v množstve môže byť aj 20-30g, napr aj také lyžičky arasidoveho masla môže byť rozdiel 20g a to máš už pomaly jeden snack.
Tak bylinky a korenie som nerátala.

zuzuliennka1
2. aug 2022

@majamat ved jasne 🙂 urcite to neznamena, ze ked napr. ja priemerne za den spalim pohybom so synom aj 1000kcal, ze teraz si budem davat donuty ku kave kazdu nedelu a pod.
ved ja pisem to iste co ty 🙂 ked si na ranajky dam omeletu, chlieb s maslom, sunka, zelenina,… tak si dam lahsi obed - ryba, rizoto,…
ked si dam rano len kasu, kavu, banan - mozem si dat sytejsi obed… mna osobne presne toto tie KT naucili, naplanovat jedlo, mat prehlad, co ako a kedy jem.. a nie tlacit hlava nehlava - syte ranajky, na desiatu “len jeden keksik”, na obed “maso so zemiakmi na stave”, tu jeden jogurtik na olovrant a vecer uz “len zeleninka” - nevyvazene, hladovala som, len zeleninka mi bola
na veceru proste malo, rano som vstavala hladna jak vlk a kolecko sa opakovalo…
teraz mam prehlad - rano vlaknina, viac zeleniny, alebo teda kasa a prisposobit obed, nepojedat blbosti, na veceru cottage, tuniak vo vl. stave, alebo sardinky (raz - dvakrat tyzdenne max), vcera som mala napr. mozzarellu, 250g paradajok, pol uhorky a 4 platky sunky… na mna teda dost syta vecera, a rano sa ale nebudim hladna…
a pokial to s kruzkami vychadza, veceriam aj 22:00, ked pri synovi inak nestiham… dolezite ale je, CO jem…
a paradoxne odkedy som na KT, uz mi ani hormony a pms nerozhadzu chute, vobec proste nemam chut sa napchavat somarinami

majamat
2. aug 2022

@sense
pises o 2 problemoch, ktore spajas. ano sice som napisala, ze som pouzila odhad,a le aj varene jedlo sa da vazit. cize zakonite nemusi byt zle zapisanie vareneho jedla a moze to byt velmi presne.
a druha vec je, v robote si asi tazko odvazim surove. tam moze naozaj len hadat.

ved aj surove jedlo neodvazis presne., ty si varis jednu porciu? ja nie, niekedy aj 10 porcii. co mi pomoze, ked odvazim surove, ked aj tak neviem kolko z toho suroveho som zjedla, rovnako ako to neviem z vareneho. tu nejde o to,a ko si to zapisem. aj varene sa da zapisovat dobre. bud sa da vazit, alebo ak sa pouzije odhad, tak radsej trosku nadhodnotit. na zaciatku to mozno tak nejde, ale casom sa trosku odhad ziskat da.
kedze sa snazim chudnut, ak si mozem jedlo vybrat,t ak si vyberam nieco, co neobsahuje privela tukov a sacharidov.

majamat
2. aug 2022

@zuzuliennka1 ved hej, piseme to iste, len som podotkla, ze je dobre riesit aj maslo. ide o to, ze je lahke to presvihnut, cize ak sa da, tak radsej to riesim. nedari sa mi nieco take, ze rano si dam viac kalorii a potom uberam. skor potrebujem rezervu, ak yb som sa poobede neudrzala. cize rano musim uberat a preto musim riesit maslo.

viem, ze vela ludi to takto ma. jednoducho to stale takto regulovat nedkazeme. ja osobne mam neikedy zravu nemoc a to len chodim ako tiger v klietke. toto je nieco, co neovladam, preto potrebujem redukovat vtedy, ked chute ovladam.

zuzuliennka1
2. aug 2022

@majamat ano to je pravda, 20g masla si clovek namaze na chlieb, ani nevie ako 🙂 ja sa ho vzdat neviem, tak som radikaalne ubrala 🙂
ale hlavne som rada, ze ma KT naucili mat prehlad, proste si aj povedat, nie nedam si napr. duplu, alebo netreba mi ten kolac ku kave, lebo nahlodava to - dam to do KT a zaplnim si kruzky uz rano😁
takze som to vyvazila, nehladujem, jem vsetko, veceriam obcas aj 22:00 a kg a cm idu dole

sense
2. aug 2022

@majamat nie nevarim 10 porcií, varím max 3,kedze sme doma traja a my sme tak trochu rozmaznani co sa jedla týka. Ja si do prace chystám jedlo vopred a také kt netreba zohrieva lebo tu moznost nemám.... Ja som napísala môj spôsob alebo ako som to robila ja. Ty si urob ako to vyhovuje tebe. Nikde predsa nepíšem ze len môj spôsob bol alebo je správny. Dôležitý je predsa výsledok, nie?
A súhlasím časom už človek získa odhad.

majamat
2. aug 2022

@sense ja robim dlhe sluzby, cize varit musim viac dopredu, do prace teple/varene jedlo nenosim, lebo musim chodit na obedy. mame to povinne.
ak to tebe tak vyhovuje, ok, ale teda aby to tu niekto nepochopil, ze to musi byt len tak ako to robis ty.

ja sice tento rok hmotnsot drzim, aj ked by som chcela chudnut,a le chyba nie je v tom, ako jedlo nahadzujem,a le v tom, ze nedokazem vydrzat pri nizkom kalorickom prijme. minuly rok a rok predtym som chudla. dokopy som dala dole 22kg, ale realne som shcudla este viac, mozno 25kg. no po prvom roku som cez sviatky pribrala a teraz opat. cize niektore kg musim chudnut 2x. no ako pisem, nedari sa mi tento rok.

a napr. aj to pravidlo nadstavenia rezimu by som nepovazovala za jedine spravne. vela sa to rpeferuje,a le aj to tak nemam a chudla som. nemozem to tak mat, lebo vdaka dlhym sluzbam, ktore sa mi striedaju z volnom, mam rozdielny kaloricky vydaj v tieto dni a to dost rozdielny.

ked mam volno a som po 2 narocnych sluzbach, pripadne predtym som mala aj nocne a pod, tak v ten den sa casto musim doslova regenerovat a robim doma minimum. neviem ci spalim 1800kcal ( moj bazal je 1445kcal ). za to ked som v robote, chodim do prace a z prace peso ( dokopy asi 5km a to je striedavo dokopca a z kopca ), v robote 13hod. tak spalim urcite minimlane aj 3000kcal. nemozem preto jest rovnako. v obdobi, ked som este chudla a teda aj soms a snazila, som sa snazilia cez volno zjest do 1500kcal a ked som bola v robote tak aj do 1800-2000kcal. a chudla som.

konkretne ten prvy rok asi za 10m som schudla 12,5kg.
dalsi rok som schudla asi za 7m 13kg ( rozbehla som sa neskor )
medzitym bol obdobie sviatkov, co som skor priberala,a ko chudla.

sense
2. aug 2022

@majamat tak si skus príjem trochu navýšiť o cca 100-200kcalneviem ci máš režim alebo nie alebo aký máš príjem , prípade upraviť makro živiny. Ono aj kalorické tabuľky alebo príjem z nich brat ako odrazový mostík lebo žiadna tabuľka nepozná presne tvoj metabolizmus alebo to ci tvoje telo funguje lepšie na scahridoch alebo tukoch. A tiež problém býva aj dlhodobo veľmi nízky príjem telo si časom zvykne a potrebuje impulz... Takisto v dní ked máš viac pohybu môžeš jedlo trochu pridať a dní keď máš oddych ubrať.

majamat
2. aug 2022

@sense ja nechudnem, lebo nedodrzujem dietu. niekedy, ked sa neudrzim, dam aj 3000kcal za den - vacsinou ked som v robote. viem kde je chyba. nepotrebujem nic menit, skor dodrzat to co mam uz odskusane. zial pevna vola mi zlyhava. nejak sa do toho neviem dostat. stale zacinam,a le vydrzim 3dni a potom presvihnem.

majamat
2. aug 2022

@sense teda tych 3000kcal je extrem a to ma malokedy,a le napr, ked som v robote, keby mam do 2000kcal, tak ok, ale ja aj toto vzdy prekrocim. nejak ma ta robota stresuje, uz ked tam vkrocim mam blby pocit a nedokazem sladkostiam odolat.
tak ale prekrocim vacsinou tak na 2200-2300kcal. no to uz je vela. mala by som menej. pri tomto sa uz nechudne.

sense
2. aug 2022

@majamat môžem vedieť akú máš prácu keď v práci spalis 3tis kcal? Podľa čoho to máš merané? Ono telo sú ai na pravidelny pohyb zvykne časom preto treba dat telu iný impulz. Ale ak chceš schudnúť a nechudnes tak je niekde chyba a najčastejšie v tom ze nie si v deficite.

majamat
2. aug 2022

@sense ake ved som naposala, kde je chyba. a ano, nie som v deficite, lebo sa napchavam. vsak som to pisala.

v praci sa vacsinou namaham fyzicky, niekedy robim aj posediacky, no vacsinou robim fyzicky. som zdravotna sestra, denna sluzba mi trva 13 hod, z toho mame 1 hod prestavku.
denne sa namaham fyzicky - dviham ( aj ked nei cely den ), hybem sa, zohybam, vela chodim a casto aj po schodoch. a pisem aj papiere, ale mensiu cast dna.
obcas robim viac s leikmi, vtedy viac sedim, na co samozrejme prihliadam.
cesta do prace 1 hod tak 5km/hod.

ked si zadam do tabuliek
- pracu zdr sestry hoci len 3 hod.
- potom si dam napr, 5 hod lahku pracu
- okrem toho praca v kancelarii 4 hod
- cesta do prace 1hod

toto su realne cinnosti, co robim a len toto mi robi 2000kcal.
ked priratam bazalny metaboizmus TEF tak mi to robi 3600kcal. hovori sa, ze tabulky nadhodnocuju. ok, tak mozem ubrat 20% a bude z toho okolo 3000kcal. tym ymslim plus minus nieco.

je ine mat pracu 8 hod a ine pracovat cely den. ked ratam s cestou a tiez doma este neico porobim, tak 14hod ( po odratani prestavky )

a teda v tychto cinnostiach nei ej zapocitany bazalny metabolizmus, ako neikto tvrdi. keby bol tak by som musela mat okolo 1500kcal spotrebu energie za 24 hod spanku,. no tam mam len 500-600kcal.
tiez sa mi zda nerealne, aby som mala spotrebu pocas celdennej prace nizsiu, napr do 2500kcal, lebo to by mi vychadzalo, ze ked odratam BMR a TEF, tak by som za vsetky cinnosti za den - tych 14hod , aj tie fyzicky narocne splaila len 900kcal. to vychadza v priemere 65kcal/hodinu.za fyzicku namahu mi to pride vlemi malo.

akoze celkovo ty spotreba energie v tabulkach je nanic. ja sa tym uplne neriadim. kaloricky deficit ma byt udajne okolpo 500kcal az den. ak keby mam spotrebu len 2500kcal. tak stale to splnam ak zjem do 2000kcal, ked som v praci. jednoducho som si takto nadstavila prjem, ze v praci do 2000kcal. je nerealne jest malo, ak sa cely den fyzicky namaham. no ako som uz pisala, casto to prekracujem.
a prekracujem to sem tam,a j ked mam volno. cize celkovo deficit takto nemam, vychadza mi to akurat na to, aby mi hmotnost stala.

a okrem tohrobim samozrejme aj nocne. dnes jednu mam. dnes som upratovala, periem, varim, nakupovala som - spolu tak 4 hod.
pojdem do roboty peso, tam teda 0,5hod, potom v robote budem 4,5hod. z toho minimlane 1,5 hod tazsia fyzicka namaha, lahka tak 1 hod a zvysok kancelarska robota. ratam samozrejme do polnoci. no toto je menej, lebo ej to len 1/3 sluzby dnes. takze to budem mat menej, ale zatial som zjedla len do 800kcal. no ked budem jest v noci, zas mi nieco vybehne.

autor
2. aug 2022

Ahojte,pre porovnanie pridávam foto z dnešného dňa.Vidiet tam zlepšenie 🙂

majamat
2. aug 2022

ano, je to lepsie.