Mám po 40tke, milujem sladkosti a chcem schudnúť
Ahojte...som žena po 40-ciatke,mám tri deti náročnu prácu,menzes mávam už nepravidelne a dost som za dva roky pribrala,milujem sladkosti aj ked už obmedzujem mám dost pohybu a aj tak priberám,kedže mávam nočné je tažké prisposobit k tomu diétu...poradíte mi niektorá v mojom veku nejaké cvičenia hlavne na doma ?Dakujem
Ja som mala v v tvojom veku to iste, potom som zacala pit na lacno vodu s citronom , vysadila biele pecivo a udeniny a pila som straaasne vela vody. Tiez som schudla 5 kg a uz sa mi spat nevratili, podla mna je pitie dolezite, ale ja len cistu vodu. Tiez na cvicenie moc nemam cas. Drzim palce 🙂 🙂 🙂
po 40 sa už spomaľuje metabolizmus a ubúda svalová hmota- v prechode ešte viac- ked nevieš upraviť jedalniček- ved ho ani možno nemáš zlý, jednoducho cvičiť musíš, nielen kvoli estetike, ale čím viac svalov, tým lepší metabolizmus, nehovoriac o tom, že pohyb je bojovník aj za zdravé klby, proti osteoporoze, lepšie trávenie, posiluje srdce
potrebuješ posilovacie cviky- ak nemaš možnosť skusiť fitko- idealne ženské- neviem odkiaľ si- tak hladaj na internete Posilovanie vlastnou váhou- cvičíš 3x týždenné 30 minút, to prinesie výsledky
sladkého sa nemusíš vzdať, len prejdi na rozumné sladké- doma upečený koláč z tvarohom, ovocím, čoko, celozrnná múka, brezový cukor, dá sa to
zabijacka kombinácia je palmový tuk a glukozový sirup v kupenských sladkostiach, buchtách, vianočkách...
ten pitný režim, už spomenutý, je nesmierne doležitý a neprejedať sa ani nehladovať
zapisuj si dva týždne poctivo a zodpovedne čo zješ, vypiješ cca kolko a daj si to zhodnotiť ( možeš aj mne), je zbytočné vypisovať tu princípy zdraveho stravovania, v podstate ich všetci poznáme, no nie?
@sisa1826 nuž, menopauza...po nej sa priberá a zvyšuje sa aj tlak, čo je prirodzené ( ale zasa ako u ktorej, nemusí to byť vždy pravidlom ), lebo žene klesá hladina estrogénu a progesterónu. Cvičenie doma tiež uprednostňujem, lenže som to vydržala len chvíľu, lepšia je chôdza, ktorú praktizujem už druhým rokom, ak sa Ti dá, naplánuj si cestu domov tak, aby si mohla ísť peši - príklad : chodím zo stanice domov, čo sú 3 km. Ide o to, že domácke cvičenie mi vydržalo len chvíľu, nevedela som sa prinútiť a chôdza domov je nutnosť, lebo inak sa domov nedostanem ( dostanem, ale nechcem ísť busom ), to si tak hovorím🙂 a dá sa to, je to v hlave...na tie sladkosti pozor, skús radšej nahradiť sušenými jablkami, slivkami, orieškami.... a ak čokoládu, tak kvalitnú, 70% a viac...a samozrejme, raz za čas si dopriať zmrzlinu môžeš...všetkého s mierou a v rovnováhe, nič sa nemá preháňať, zlatá stredná cesta vo všetkom.
bez zmeny stravovania to nepôjde. super návod na stravu bez týrania sa hladom nájdeš tu: http://www.vitaminex.sk/knihy/
skús si dávať sladkosti za odmenu - za chôdzu domov - za cvičenie - alebo opačne - ak si chceš dať čokoládu alebo niečo fajné - tak šup jedine za výmenu - napr 20drepov a pri umývaní riadu pekne dvíhať nohy do strany a dozadu po jednej
ja napr pri čistení zubov drepujem - elektická zubná kefka je ideál - trochu komplikovane sa to robí s obyč - ale dá sa - drepujem kým umývam a snažím sa čo najdlhšie - kvôli zubom a popri tom aj viac drepov
možno ti to pomôže
ak cviky tak jednoznačne aerobik. Môžeš aj doma poskakova´t podľa tvojej obľúbenej hudby. Alebo plavánie je super na chudnutie, turistika, dlhé prechádzky a hlavne prestať s tými sladkosťami - z toho sa neskutočne priberá....
@sisa1826 Uvádzaš, že pohybu máš dosť. Preto ti odporúčam upraviť v prvom rade stravu. Nič drastické a zásadné, už len niekoľko zmien v tvojom jedálničku môže priniesť úspech v podobe zhodených kilogramov.
Kupované sladkosti zameniť za ich zdravšiu, domácu variantu z menej kalorických surovín.
Bielu múku nahradiť celozrnnou, žitnou alebo špaldovou.
Biely cukor brezovým (xylitol), javorovým sirupom alebo medom v malom množstve.
Živočíšne tuky za rastlinné - extra panenské oleje, avokádo.
Tučné mäso za chudé hovädzie, morčacie, zajaca, zverinu a ryby.
Spôsob prípravy jedla hlavne na pare, grilovaním a dusením.
Polievky bez zahustenia múkou a tukom.
Čo sa týka naberania svalovej hmoty, môže to byť proces zložitejší, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Nepomôžu totiž len posilňovacie cviky, svaly musia aj z niečoho "žiť", z niečoho rásť. A rastú hlavne z dostatku kvalitných bielkovín a komplexných sacharidov. Preto si dovolím tvrdiť, že skĺbiť chudnutie s naberaním svalov je pomerne zložité.
Som staršia a viem, že pomôže len toto:
Prestať sa vyhovárať, ospravedlňovať a úprav stravu.
@sisa1826 ahoj, ja som začala piť zelenú kávu... od nej som vôbec nemala chuť na sladké, ani som nepociťovala pocit hlavu, predtým som bola "nenažratá" a stále som musela niečo jesť... a začala som trošku cvičiť.. naozaj len trošku, po večeroch max 30 minút... a schudla som 10kg... vyskúšaj 🙂🙂🙂
Ahojte baby, ja som mala tiez pred učitim časom problémy s chudnutím, kedže mám zdravotny problém, s ktorým som výrazne pribrala a vyskušala som rozne alternatívy ako schudnúť, ale všetky dopadly neúspešne. Už som mala pocit že to vzdám, keď som na ineternete našla inzerát, v ktorom sa spomýnal detoxikačný program Clean9, rozhodla som sa ho vyskušať. Vďaka tomúto programu, podpore a dalším programom, ktoré na seba nadväzujú som začala úšpešné chudnúť. Cítim sa skvelo, sviežo a plná energie. Ak by ste chceli blizšie informácie tak mi napíšte súkromnú spravu
@nina925225 na kazdeho zabera nieco ine. Treba skusat a skusat az kym nedojde na to, ze nieco sa pozitivne odzrkadli na postave. Mne pomohla pomerne mala zmena v zivote a to, ze zacala som viac peso chodit a snazim sa nahradzat sladke orieskami 🙂 Nezda sa to, ale dokaze to divy, aj mala zmena je zmena 🙂
@lorela napísala si, že skĺbiť chudnutie s naberaním svalov je pomerne zložité.
v programoch chudnutia je to najrozumnejšie a najudržatelnejšie riešenie- nepredstavujme si pod svalmi zoru coborovú, na to by sme po 40 museli z nuly ináč makať
kilo svalu je tá istá hmotnosť ako kilo tuku- ale objem je cca polovičný, preto sa pri chudnutí- pri správnom chudnutí!!! ani tak nekladie dôraz na to kolko kg žienka za mesiac zhodí, ale o kolko cm má napr. na stehne ubytok. Pretože ak sa chudne bezhlavo- znížením prijmu potavy bez cvičenia- budú ubúdať aj svaly- a to bude na váhe vyzerať wow, ale telo bude vystresované, organizmus unavený a chuť na sladké ešte väčšia z toho stresu.
ako som písala vyššie , je ťažko hodnotiť čo je vhodná strava, ked nevieme, čo je na jedalničku
- ešte som chcela- možno si to nejasne napísala s tou múkou ale:
ak je špaldová múka biela a nie celozrnná je rovnako nanič ako obyčajná biela pšeničná múka- špalda sama o sebe nie je zdravšia ako pšenica ( je to vlastne botanicky druh pšenice), je len teraz moderná
@anabeth Nemusíš mi vysvetľovať.
Naďalej nemôžem súhlasiť, a tvrdím, že chudnúť a zároveň naberať svalovú hmotu je pomerne zložité. Pozor, nepíšem nič o udržiavaní, resp. ochrane svalovej hmoty počas chudnutia.
Budem sa opakovať; nabrať, a zvlášť u žien čo i len 1 kg svalovej hmoty je pomerne zložité. Musí byť tomu podriadený jedálniček, ktorý s tým redukčným nie je celkom totožný. Musí byť tomu podriadené cvičenie - prevažne anaeróbneho charakteru, ktoré sa opäť nestotožňuje s aeróbnymi aktivitami vhodnými zase pri chudnutí. Naberaniu svalovej hmoty (a tým nemyslím vonkoncom kulturistické rozmery ani Zoru Coborovú) musia byť prispôsobené cviky na objem svalov.
Hovorím nielen z vlastnej skúsenosti a tiež dávno pradávno nepatrím k 20-tničkam.
Ani som netvrdila, že cvičenie pri chudnutí nie je potrebné. Práve naopak, dá sa síce chudnúť aj bez cvičenia, no je veľmi dôležité popri chudntutí zamerať sa na pravidelné pohybové aktivity. Napríklad práve z dôvodu ochrany svalovej hmoty. Svaly sú akýmsi kotlom na spaľovanie energie, je doslova výhodou o ne neprísť a benefitom pre udržanie si dosiahnutej hmotnosti v budúcnosti. Postava vyzerá dobre po estetickej stránke, cvičenie pridáva na dobrej nálade, ktorá je takisto dôležitá pri redukčnom pláne.
Múky som myslela celozrnné. Takisto ako cestoviny a ryžu. V jednom príspevku sa naozaj nedá obsiahnuť všetko...
Ja chapem, ze ked robis nocne, cukor dost pomaha vydrzat to, kedze je to proti prirodzenemu rytmu. Ja nocne nerobim, ale ked musim dobiehat robotu v noci (zriedkavo) tak sa stravujem o dost horsie, kedze priorita je vykon. Ja by som na tvojom mieste zmenila pracu, ak sa da. Cvicenie samo o sebe je super, zdravsie, spevni telo, ale tvoj problem neodstrani.
@anabeth Aha, a ešte si dovolím poopraviť tvoju vetu "kilo svalu je tá istá hmotnosť ako kilo tuku" - nie, nie je. Svaly sú ťažšie ako tuk. V praxi to znamená, že 170/65 kg fitnesska má krásnu vytrénovanú postavu narozdiel od 170/65 kg žienky domácej s viditeľnými tukovými zásobami.
lorela kilo svalu a kilo tuku- KILO je predsa tá istá veličina ... to máš ako vtip- mne nevadí, že zdražujú benzín, ja vždy tankujem za stovku
kilo svalu má menší objem ako kilo tuku, to áno ale vždy je to kilo
Myslím že autorke pomôžu skôr vaše osobné skúsenosti, čo pomohlo vám. A k tej váhe kilo tuku a kilo svalov je váha tá istá ale objem je iný. Ako kilo železa a kilo peria🙂 takže anabeth to dobre napísala podľa mňa. Čo sa týka veku píšeš že menzes mavas nepravidelný, takže estrogén ubúda. Podľa mňa ako radili baby vyššie nahradiť sladkosti zdravším cukrom ovocím a to skôr doobeda ako večer, alebo domácimi zdravšími čo si doma urobíš a vieš čo tam dávaš a voliť potraviny s nízkym glyk.indexom aby ti neskakal cukor, ja som s tým začala pred dvomi týždňami takže neskôr poviem výsledok 😉 držím palce
toto je blok zo života, rada ho čítam, chalanisko píše s vtipom a prežil si to
http://www.chudnutie-ako.sk/ako-schudnut
ja mám brigádu vo fitku pri reguláciách hmotnosti, ja robím všeobecné vstupné rozhovory, teoriu chudnutia- ja to volám- vyvracanie bludov o chudnutí, potom to preberá trenerka, ktorá babám vysvetlí otázky pohybu aerony/anaerobny
nerobíme jedalničky na mieru, s tým sa zle funguje, učíme žienky aby si ho vedeli urobiť samé- to sú moje skúsenosti
autorka otázky je náš typický klient, v podstate sa aj snaží zdravo stravovať aj pohyb aký taký má, uvedomuje si problém
ale kilá sa držia a ak nepríde zmena, kilá budú vekom pribúdať- to je zákonité
a ešte napíšem moj príbeh- ja som celý život športovala, od základky som bola v atletickom týme, potom volejbal, baskedbal, neskor aerobic, a prišla zumba!!!, tanečné kurzy od výmyslu sveta s mojim zlatým chlapom, ako rástli deti samozrejme bicykel, lýže, dlhočižné prechádzko- túry v bratislavskom lesoparku, deň bez pohybu bol pre mna zlý sen, ked už nič iné, mohol byť aj koniec sveta, večer som si išla zabehať
tehotenské kilá zišli doslova za pár dní
strava zdravá, vyvážená, ved mám tri deti, chcem im dať to najlepšie, v jedalnach sa nestravujeme, sladkosti pečiem doma, stále sledujem nové info, skušam nové recepty, urobila som si ( kvôli sebe) kurz výživového poradcu
a napriek tomu, medzi 35- 40- tkou sa sem tam kilo prilepilo, a zrazu som to vianočné na lyžovačke nezhodila, a začalo mi to vadiť a to som zo svojich celoživotných 63kg/ 175 cm vyšla len na 67kg v priebehu asi piatich rokov
tak som študovala kde je chyba- a našla som - ubytok svalov- napriek tomu, že aeróbnej aktivite som sa denne tú hodinku venovala, spomaľujúci sa metabolizmus
riešenie- začala som cvičiť v ženskom fitku, 3x týždenne 30 minút, váha zišla len o 2 kg ale ubytok cez zadok 4 cm, cez stehná 3 cm, cez bruško 2 cm ( nemám síce tehličky heh)
bez posilovacích cvičení to jednoducho od určitého veku nevyriešime, len riešenie problemu odkladáme a vyšším vekom nás to bude stáť viac námahy a času
@sisa1826 ja som.sice tiez po 40,milujem sladke a zatial sa ma nic nechyta,ale zas z inych dovodov,by som ich mala obmedzit tiez.
Urcite odporucam.vysadit bielu muku. Moja mama mala nadvahu a zistili jej nabeh na cukrovku. Cca 2x denne odvtedy chodi cvicit, snazi sa co najmenej bielej muky pouzivat,skor tie ine a aj cukor nahradila strviou ci kokosovym cukrom a tak,prosot zvacsa zdravsie sladidl a apo urcitom case neje sladke uz vobec. Uz je to asi aj 10rokov,schudla,na diabetes chodi len na kontrolu a je to ok.
@sisa1826 https://www.youtube.com/results?search_query=fi... + pred jedlom prve ovocie alebo zeleninu ( salat ) .
Jednoduche ucinne a fitlopta setrna na klby. Ziadna veda.
@lorela ved áno, preto sa pri chudnutí / cvičení treba zamerať na cm nie na kg
@17juraj17 cvičení je na nete stovky a stovky, len ich treba cvičiť a nie pozerať, to všetky vieme
ked niekto zje jablko a potom celý obed- no čo sa podľa teba stane? bude mať viac vitamínov, ale s chudnutím to neurobí nič
@anabeth Ano stovky a je ich treba skusat aby si clovek vybral to co mu najviac sedi. Ziadne univerzalne cvicenie nie je. Clovek je individualita a tak treba napasovat cvicenie.
Ovocie a zelenina sa je pred jedlom preto aby sa z casti zaplnil zaludok a clovek nezjedol tolko potom. No ak za kazdych okolnosti musis zozrat vsetko co vidis na tanieri alebo ti je ponuknute, ziadna rada nepomoze.
@sisa1826 Ahoj, tiež som žena po 40-tke, viem, o čom hovoríš. Chcela by som Ti poradiť ohľadom tých sladkostí, píšeš, že už ich obmedzuješ. Čo keby si skúsila namiesto obmedzovania s nimi jednoducho skoncovať? Na sladké sa vytvára závislosť, keď obmedzíš dávky, budeš po sladkostiach túžiť stále viac a trápiť sa. V tomto prípade je ľahšie s tým prestať úplne. Pár týždňov, možno mesiacov bude ťažkých, ale potom Ti prestanú chýbať. Len to treba naozaj dodržiavať (podobne, ako alkoholik, ktorý si už nesmie dať ani pohárik, lebo by do toho zase spadol). Dá sa to, uvidíš. A urobíš tým pre seba veľa dobrého, nie len pre svoju postavu, ale celkovo pre zdravie celého tela.
Ono tá zelenina či pohár vody pred jedlom na lepšie zasýtenie je akási barlička pri chudnutí, ktorá funguje viac či menej, alebo aj vôbec. Osobne si myslím, že najdôležitejšia je aj tak pevná vôľa a odhodlanie.
@anabeth k tej spalde..citala som,ze to je starsi druh psenice a nie je modifikovany tak ako psenica. A vraj v dnesnej psenici je o 70-80 lepku viac ako kedysi,a preto s nou maju mnohi teraz problem,napr.sa to prejavuje aj tym,ze clovek pribera alebo nevie zhodit,hoci sz neprejeda. A aj celiatici ked uz,spaldu v malej miere,vraj toleruju. Sama na sebe som si este davno pred precitanim clankov overila,ze z niektorych chlebov a peciva mi je tazko,z niektorych nie. A ze vyrobky z inej muky alebo aspon viac-menej obsahujuce inu muku ( psenova,ovsenna,spaldova) mi tak nezatazuju zaludok,nebyva mi po nich tazko. Uz som aj rozmyslala,ci nemam celiakiu,no dostali sa mi do pozornosti nejake clanky,v ktorych som nasla vysvetlenie.. Preto pre mna uz aj obycko biela spaldova muka je prijatelnejsim riesenim ako obycko biela psenicna muka.

Ide to aj bez cvičenia ja som dala za 5 týždňov 4kg dole vysadila som úplne sladkosti a bielu múku chleba jem lamalkovy z lidla