Naj zdravé sladidlá
Ahojte. Už pol roka sa stravujem zdravšie - čo je viditeľné aj na postave (-12 kg). Doposiaľ som nepoužívala prírodné sladidlá okrem medu. Pri príprave raňajok napr. do kaše by som chcela vyskúšať nejaké zdravé sirupy . Neviem ktorý sirup (agávový, ďatlový, javorový či nejaký iný) je podľa chuti asi ten naj? Ktoré sladidlo Vám chutí najviac? ĎAKUJEM
@fra med je veľmi špecifický produkt. Na jednej strane je nutné povedať, že čo sa týka sacharidov, tak tých obsahuje okolo 80% percent a sú to prevažne glukóza a fruktóza. A telo ich aj adekvátne metabolizuje - tak ako metabolizuje glukózu a fruktózu. Ale samozrejme, ako sa vśeobecne vie, ostatné zložky medu sú veľmi cenné až dokonca liečivé. Minerály, enzýmy, vitamíny, éterické oleje, dokonca bielkoviny.. Takže to pridáva medu tú "pridanú" až "liečivú" hodnotu. Pokiaľ viem, žiadna z týchto ostatných zložiek nemôže zmeniť spôsob, ako sa bude med v tele metabolizovať. Keby to bola pravda, už dávno by na to chemici / biochemici prišli, takúto zložku by extrahovali a potom podávali / pridávali do "škodlivých" cukrov, aby zmenili spôsob ich metabolizácie v organizme. Takźe treba zostať relaistický - áno, med je asi najlepší spôsob sladenia, práve kvoli všetkým tým ostatným látkam, čo obsahuje. Ale treba ho používať s rovnakou mierou, ako iný cukor. A pri diéte zvlásť - kvolikalorickej hodnote. A samozrejme- nie diabetici.
@miskap2111 dakujem za erudovane prispevky 🙂 je to super, zase som sa dozvedela vela noveho 😵
@alexanotbad nie je začo! 🙂
@miskap2111 dakujem 😉
Vsetko pouzivam s mierou, striedam, a nielen pri sladidlach ale aj tuky, muky, obilniny, no vsetko 😉 ... Len ten biely cukor sa u nas doma vobec nenachadza 😀 ale to neznamena, ze si niekde nedam zakusok atd...
Mojim cielom je nenavyknut dieta na kupovane sladkosti plne chemie, ale aby sam siahol po ovoci, alebo doma robenej "sladkosti". A az na obcasne ataky okolia sa mi to dari 😉
@kali23 super!
Skuste STEVION, ja som to nahodne objavila, je to stevia s nejakou vlakninou a chova sa to ako cukor, aj sa to davkuje jedna k jednej. Moj muz je diabetik a nemoze cukor, a steviu absolutne neznasa. No a toto mu nevadi. Robievam s tym kolac a miluju ho aj moje deti aj muz. Pre mna je to idealne spojenie, lebo nemusim piect dvojmo.

@miskap2111 ty si tuším kedysi študovala potravinársku chémiu, že? Hľadám, ale nenašla som čo píšeš o mede- muž sa pred 3 rokmi dal včelárčiť (mal rád svojho deda ktorý tiež včelárčil) takže teraž našťastie nič iné ako vlastný 100% bio - med nepoužívame- ako to funguje s medom? som minule začula, že ten mechanizmus ktorym ho telo spracuje je uplne iný ako u cukru, len sa mi to nechce veriť- vysvetlíš mi to, ked budeš mať chvíľku ? 🙂