Naj zdravé sladidlá
Ahojte. Už pol roka sa stravujem zdravšie - čo je viditeľné aj na postave (-12 kg). Doposiaľ som nepoužívala prírodné sladidlá okrem medu. Pri príprave raňajok napr. do kaše by som chcela vyskúšať nejaké zdravé sirupy . Neviem ktorý sirup (agávový, ďatlový, javorový či nejaký iný) je podľa chuti asi ten naj? Ktoré sladidlo Vám chutí najviac? ĎAKUJEM
@fra listy máme, ale napriek dobrým chýrom sa nám to príliš neosvedčilo
proti výťažku (prášku) majú niektorí pripomienky, že to už nie je prírodné ako listy, majú pravdu, ale mne to nevadí. Len pri kúpe je potrebné zistiť, či je ten prášok naozaj výťažok zo stévie a nie je z veľkej časti miešaný s iným sladidlom (isomalt a iné). My máme napr. prášok s 99 % glykozidy steviolu.
V nápojoch sa mi tá horkastá príchuť dokonca páči.
@paskolinka @gab
Damy, to som si nevymyslela, presne tak som to opisala z Bukovskeho knihy, takze pripadne namietky musite adresovat tomuto panovi 🙂
@pianistka veď tá obhajoba je jednoduchá
pojem "koncentrovaná fruktóza" nehovorí nič o tom, z čoho je, teda kludne môže byť aj s hrozna a vtedy je to hroznový cukor 🙂
ako vravela @paskolinka je bežne zaužívaný názov glukóza = hroznový cukor, z tohto pohľadu by to bola naozaj chyba
len neviem, do akej miery je to naozaj odborné, zdá sa mi to skôr zaužívané v oblasti potravinárskej (potravinové výrobky a pod).
Napr. lekár diabetológ si pod pojmom "glukóza" zase predstaví niečo iné ako hroznový cukor 🙂
Ja som sa zase na to pozeral z pohľadu obsahu látok v prirodzených potravinách.
A čo myslel IB, neviem, museli by sme sa naozaj spýtať 🙂
@jaron @pianistka ja som biochemická inžinierka so zameraním na potraviny. Sacharidy boli veľkou časťou mojho vysokoškolského štúdia a aj keď v brandži už nepracujem, predsa len na mne zostalo niečo nalepené. 🙂 Takže, čo sa týka terminológie: Hroznový cukor je glukóza. Je to "terminus technicus" - to znamená, že nezávisle, z čoho sa vyrába, proste tak sa volá (vyrába sa aj z hrozna, ale može sa vyrábať aj štiepením škrobu). Samozrejme, v medícine sa vźdy bude používať termín "glukóza", lebo tu sa referuje k samotnej "molekule" - takže lekár nikdy nepoužije termín "hroznový cukor", aj keď by hypoteticky mohol. Naopak, v potravinárstve a vo výžive sa bude skor používať termín "hroznový cukor". Takže ak pán Dr. Bukovský referuje k termínu "hroznový cukor" ako k fruktóze, tak sa podľa mňa terminologicky sekol, aj keď hypoteticky, naozaj hrozno obsahuje aj fruktózu. V každom prípade, keď chcel poukázať na fruktózu, tak mal radšej pouźiť termín "ovocný cukor", čo by potom zahrnulo aj to "hrozno" 🙂. To ale asi nechcel urobiť, lebo asi by ľudia potom nadobudli dojem, že ovocie je škodlivé. Pravda je ale taká, že fruktóza (ale nie ovocie samozrejme), pokiaľ sa pouźíva na sladenie je veľmi zradná- hlavne z metabolického hľadiska- je to komplikované vysvetliť. Čiže akýkoľvek cukor na báze fruktózy je pre sladenie najhoršia alternatíva, lebo predstavuje pre organizmus určitý "metabolický zmätok" a vedie k závislosti od cukru. Samozrejme, pre zdravie nie je úplne dobrá ani glukóza (hroznový cukor), lebo ten zase vedie k inzulínovej rezistencií, podobne ako sacharóza.
@miskap2111 Dakujeme za vysvetlenie 😉 Clovek sa uci cely zivot.
@miskap2111 ďakujem za informácie
čo sa týka tých sladidiel, ono je to tak trochu z určitého hľadiska naozaj jedno, či cukor, fruktóza, sacharóza, med, sirup... všetko sú to tzv. "free cukry", dokonca aj ovocná šťava (nie však ovocie). Čiže pri všetkých je na mieste určitý limit a striedmosť. Riziko nadváhy a zubného kazu stúpa s ich frekvenciou a množstvom jedenia.
Pojem "zdravý" chápem iba v kontexte sladidiel, nie v kontexte ako celkovo potravín a jedál. Med je určité lepší ako cukor, javorový sirup lepší ako fruktóza, ale ani med ani javorový sirup nie sú ryža, jablko, fazuľa... rozumiete mi.
Čiže z hľadiska chudnutia by som skôr zdôraznil množstvo, aj obyčajný cukor nemusí byť problém, ak je ho málo a je to v kontexte dobrej stravy a dostatočnej pohybovej aktivity. Samozrejme, ak je to len trochu možné (financie, dostupnosť...), je lepšie voliť si tie relatívne lepšie sladidlá, ako med, javorový sirup, melasu...
nuz my pouzivame med, xylitol - co je vlastne brezovy cukor, obcas Agave, javorovy Sirup al. cukor z kokosovych kvetov...celkovo sladime ale malo a moc nevypekame (dcerka to nelubi, chlap ma Diabetes a ja to nepotrebujem 😉 )
tu je aspoň čiastočné porovnanie niektorých sladidiel a cukru
melasa - aspoň silná ako Blackstrap - sa mi ako sladidlo neosvedčilo, chutí to skoro ako kalciový sirup 🙂, je to však výborný výživový doplnok na obohatenie jedla minerálmi, napr. to pridám od ovsenej kaše potom ešte trochu musím osladiť nejakým "normálnym" sladidlom, napr. hnedým cukrom alebo medom. Získa to dobrú chuť, je to obohatené o minerály a takto to zjedia aj deti (samotné určite nie).
neexistuje nic zdravsie, vsetko je v konecnom dosledku glukoza a fruktoza, s tym,ze fruktoza ma devastacnejsi ucinok
@miskap2111 Miška, a nejaký takýto súhrn o tom brezovom a kokosovom cukre a vplyve na metabolizmus by si vedela? 🙂
@miskap2111 vieš mi povedať niečo aj o obilných sladoch?, pozitíva, negatíva, stráviteľnosť, bezpečnosť/nebezpečnosť? tiez sa snazim odúcat od sladkého, resp. nechcem si z dieťaťa vychovať závisláka na cukre/sladkom (ako sme my, jeho rodičia) tak som zmenila stravu, inšpirujem sa makrobiotikou a pouzivam obilné slady (ryzovy, jacmenný atd)
dakujem ;)
@jaron presne tak, vo vsetkych sirupoch, ktore prejdu testovanim a dostanu Grade musi byt obsah javoroveho cukru presne 66.9 %. Ta farba zalezi od casu zberu prvy je svetly, ten posledny sa zbera na neskoru jar a je najtmavsi, nikde sa nedozvies, ze by bol kvalitnejsi, ci vyzivovo hodnotnejsi ( teda okrem Dr. Bukovskeho)
Ale ako to tu citam, myli sa aj v inych veciach.
Ja nepouzivam ziadne nahrady - caje nesladim, okrem klasickeho cierneho s citronom, tam davam med, tym sladim aj kase ( striedam s inymi) kavu pijem zriedka, tam si dam normalny tmavy trstinovy. Peciem tiez malo - raz za mesiac - max, do slovenskych receptov davam biely cukor ( u nas sa predava Len trstinovy ) do inych receptov ide zvacsa hnedy cukor ( sem tam aj melasa- u nas sa predava v Obchode v sekcii pecenie) Nezamienam nicim, lebo to meni chut ci uz napoja ci kolaca, ci ineho jedla, doma mame aj Agave- to Len do kase. Aj kokosovy cukor - pouziva manzel ale mne to s nim nechuti na moj vkus malo sladky.
Javorovy na osladenie kase, na pancakes, varenie - robievam s nim napr. Lososa, k tomu hneda ryza s divokou, decka to zboznuju ....
@keira určite je dobré sa "odnaučiť", i keď neviem, či to znamená 0% akéhokoľvek cukru. Pre mňa asi nereálne, ale reálne a pre zdravie väčšinu ľudí dostačujúce je zníženie jeho konzumácie na minimum.
Prikladám obrázok, kde je vyjadrený jeden, podľa mňa dôležitý princíp, možnosť, ako sa postaviť k jedeniu cukru: "Nie je to isté, keď dvaja robia to isté". Dva modely, príklady stravovania, v ktorých ani jeden nie je úplne bez cukru, obaja cukor a sladkosti v nejakej miere používajú a predsa je medzi nimi veľký rozdiel. Nebál by som sa veľmi toho vľavo, obzvlášť, ak je ešte spojený s primeraným pohybom. Vpravo je to už problém, žiaľ, mnohé deti dnes fungujú práve takto.
Čiže myslím si, že aj keď nebudem cukor úplne na nule, dá sa žiť zdravo, ale celok a kontext musí byť naozaj dobrý.
Samozrejme, ak si niekto vyberie 0 cukru (akéhokoľvek druhu), a vyhovuje mu to, vie tak fungovať, tak je to dobré. Z fyziologického hľadiska cukor (voľné cukry) naozaj nepotrebujeme.
@jaron hlavne,co sa tyka medu, zakladom je, aby bol nepasterizovany, co moze byt niekedy problem najst v obchode, ja som nasla na Slovensku v specialnych vcelarskych obchodoch a aby sa nepridaval do niecoho horuceho, pripadne sa nevaril/piekol tie enzymy sa teplom nicia. MOj stary otec bol vcelar a kym zil posielal mi med aj do Kanady (hlavne ten horsky mal fantasticky). Vzdy, ked niekde cestujem, snazim sa kupit miestny med, aspon malu flasku
@mirkapsnupydog čo sa týka kokosového cukru, aj pri ňom treba rozoznávať, či sa jedná o kokosový, vyrobený z kokosovej palmy, alebo z kokosových kvetov. Ten z kokosovej palmy je veľmi podobný ako trstinový cukor, ale obsahuje viac sacharózy a menej fruktózy. Ten z kokosových kvetov je zdravší, ako z palmy, ale hlavne preto, lebo obsahuje viac minerálnych látok a hlavne nižší glykemický index. V každom prípade, čo sa týka obsahu kalórií, sú takmer identické ako normálny cukor. Naviac, obsah sacharózy može vlastne spôsobiť rovnaké následky ako obyčajný cukor. Ale ak sa používa s mierou, tak je to určite zdravšia alternatíva ako cukor. Čo sa týka toho brezového cukru- už som ho spomínala, je to xylitol a je to vlastne alkohol. Metabolizuje sa úplne inak, má oveľa menej kalórii ako normálny cukor a je dobrou alternatívou pri diéte. Zvýšené množstvo však može spôsobovať hnačky. Takže, čo je lepšie? Opäť závisí, o čo ti ide. Ak chceš zdravšie sladiť pre rodinu a nejde ti o kalórie, tak radšej kokosový cukor, ale z kvetov a najlepšie v bio kvalite 🙂. A s mierou! Ak ti ide o kalórie, tak xylitol - tiež s mierou, ale ten by som ja napríklad dieťaťu nedala. A keď, tak len výnimočne- práve kvoli tomu, že nevieme, aká dávka by mohla spôsobiť zǎlúdočné problémy dieťaťu.
@kali23 vo svojej podstate sa slady skladujú zo sladového "cukru" maltózy a ďalších polysacharidov. Výhodou ich zloženia je nižší glykemický index a pomalšie štiepenie, takže nespôsobujú inzulínový pík. Treba sa však pozerať aj na obsah maltózy- čím vyšší, tým vyšší glykemický index (napríklad jačmenný má vysoký GI kvoli maltóze). Kaloricky sú dosť blízko cukru. Obsahujú však veľa minerálov, takže určite sú oveľa zdravšou alternatívou ako cukor/sachároza, či fruktóza, alebo glukóza..
@miskap2111 a obilne sirupy? Dakujem 😉
odyvkni si od sirupov, javorovy, agavovy...su drahe....a su sladke
nepijem ich a nechybaju mi
keby sa mam napist sladkej vody...vyplujem to, je to o zvyku
@lucinkaboz to nie je len na pitie, teda zvyčajne s tým ani nikto vodu nesladí (nie je to ako klasický sirup do vody), používajú sa skôr na sladenie jedál namiesto cukru
ano viem...no je to dobry biznis, vzhladom na ich cenu...na pečenie je dobrá melasa,alebo čierny prirod, cukor
@lucinkaboz je pravda, že to je drahšie, ako keď človek sladí cukrom, práve preto som aj vyššie písal, že riešenie pre zdravie existuje aj s cukrom, že tie drahšie sladidlá majú oproti cukru svoje benefity, ale podstata zdravia v tom spočívať nemusí...
@miskap2111 veľmi pekne ďakujem za odpoveď, osobne mi ide o zdravšiu alternatívu, nie o kalóriie 🙂
@kali23 s obilnými sirupmi by som už bola trochu opatrnejšia. Pokiaľ viem, tak ryžový, pšeničný a hlavne kukuričný už obsahuje aj glukózu a fruktózu. Takže radšej slady, ako sirupy (proces ich výroby je odlišný). Aj keď obilné sirupy na rozdiel od bežného cukru určite obsahujú aj užitočné minerály., metabolizujú sa však úplne rovnako.

o tých javorových sirupoch som čítal toto, neviem, či je to teda tak:
„Najlepší je presne ten ktorý Vám najviac chutí. Označovanie jedného druhu sirupu ( hlavne Light , Canada n ° 1 , Grade A ) ako niečo kvalitnejšie, je len ,,šikovný,, marketingový trik, ako predať to čo má obchodník práve na sklade … Prečo? Pretože druhy sirupu nevyrába človek, ale produkuje ich samotná príroda, teda strom. Najskôr sa zo stromu zbiera miazga na Light, potom ide Medium a na záver najsilnejší Amber. Obsah živín a minerálov je takmer rovnaký, sirupy sa líšia len farbou, hustotou a silou javorovej chuti. Najjemnejší je Light a najsilnejší Amber. Rozdiel je teda len v chuti a asi taký, ako keď si dáte z jedného stromu jablko viac dozreté a teda chutí viac ,,jablkovo,, ako druhé 🙂“
Je to odtiaľto: http://www.javorovysirup.sk/aky-javorovy-sirup-...