Naturhouse - začínam
Ahojte, mám skoro 36 rokov, manžela, dve deti a dochádzam do zamestnania. Žijem bežný život s radosťami a starosťami. Som Vďačná, že je taký aký je, ale snáď odjakživa ma sužuje nadváha. Moje okolie vie, že mám pre svoju postavu komplex a väčšinou sa stretávam s reakciami typu - veď si dobrá, máš "to" rovnomerne rozložené, pristane Ti to, si krv a mlieko... Už mám averziu na tieto slová.
Radím sa do kategórie "vlnových jedákov". Neviem jesť zdravo a pravidelne. Buď nejem takmer vôbec a potom si za dva týždne telo vypýta to, čo som mu odopierala a zjem všetko čo mi príde pod ruku. Robia sa tukové zásoby a s mojimi kilami som v jednom cykle, z ktorého nevidím východisko. Jednoducho povedané - aj ja parím medzi tých ľudí, ktorí sa trápia pre svoju postavu.
Vážim cca 78 kíl a môj sen je dosiahnuť hmotnosť 65 kg.
Poslednú šancu schudnúť dávam dnešnému stretnutiu s diétologičkou v Natruhouse (NH). Budem sem pridávam osobné skúsenosti s mojou premenou v spolupráci s NH. Tak mi držte päste! Budem sa tešiť, ak sa nás tu stretne viac a budeme si vzájomne vymieňať podobné poznatky.
@fineta to bolo krásne napísané , že hotový balzam na dušu😇
@michaelaur tak to cítim... 🙂
Mam po kontrole, pridavam priebeh:
17. 03.: 77,6 kg
23. 03.: 75,9 kg
30. 03.: 74,7 kg (teraz bol ubytok iba vody, tuk ostal)
Kontrola v stredu.
@fineta mne sa tiez zda, ze druhy tyzden to uz tak neubudam. inak citim stale hlad.. zmenila Ti uz jedalnicek? Ake kvapky na rano si dostala? leno ja tie articokove druhy tyzden nedamm.. brrr
Ženy, ja som stále hladná. Takouto cestou nechcem dlhodobo ísť... Vydržím do utorka, kedy idem na konzultáciu a plánujem sa s poradkyňou porozprávať, ako ďalej. Vždy som jedla pomerne pravidelne, ale toto je des. Jediné pozitívum je, že večer nevyjedam sprostosti. 👍
Navyše som neskutočne unavená tieto dni i napriek tomu že správam viac ako bežne. A neviem, nakoľko je to zmenou času a nakoľko zmenou stravy...
@margotka33 articokove mi vydrzali presne tyzden, osobne mi ich chut neprekazala. Teraz som ich minula. Dala mi Chitosan z morskych zivocichov kvoli spaleniu tukov. Je jasne, ze cim dalej budu ubytky nizsie. Ale vyjadrila spokojnost, ze idem stale nad plan. Stravu mi nechala, iba dva dni v tyzdni si mam spravit spenatovu dietu.
@fineta mne slubila nejaku ananasovu.. mam kupene 3 🙂. Teraz som si dala vyvar s fazulou.. Azda ma v noci nezobudi chut na sladke..ak ano odolam...
Inak moja partacka co chudneme spolu ma uz -4,6 kg. Ta co zacinala na 94,5 kg. 🙂 A druha partacka rovnako ako ja. Takze ideme vpred! 😎 💃
@margotka33 kedy mas kontrolu?
@fineta v pondelok... v sobotu idem na oslavu 60-tky.. predpokladam, ze tam nebude nic z mojho jedalnicka... Na obed ideme do restiky.. Tak som odhodlana si dat nejaku dobru rybu, bez prilohy.
@vanitka aj ja sa cítim vycerpana po 4dnoch úplne slabá,v práci to vydržím teraz na poobedných,ale nočných sa obávam, že odpadnem.Moja práca vyžaduje veľkú fyzickú námahu a sústredenie. ..No neviem,neviem, či to je normálne
@michaelaur ty si tiez len o salate, ovoci a platku masa?
@vanitka
@michaelaur ak vas to potesi hlad je moj spolocnik tento tyzden..a keby mam manualne pracovat, tak to asi nedam...
@fineta ak som doma, viem hlad nejak poriešiť, rozumne, ak som mimo domu, je to ťažšie ☹ povedala som si, že ten týždeň naozaj vydržím, ale dlhodobo takto poddimenzovaný príjem nechcem, naozaj je to dosť pod bazálny metabolizmus. Neviem si predstaviť, že by som pridala v tomto stave aj nejaké cvičenie.
@fineta @margotka33 @michaelaur Máte pocit, že ste dostali dosť informácií? Mne sa zdá, že ani nie. Úvodný rozhovor bol príjemný, ale keď vás teraz čítam, veľa vecí neviem. 🙂
Napríklad čo s kávou? Nie som závislák, ale občas potrebujem povzbudiť kofeínom. Ani nemám výstup z toho prvotného merania, mám síce na objednávacej kartičke váhu a obvody, ale neviem nič o % tuku a vody.
mile damy, sledujem, ako to tu riesite viacmenej zo zvedavosti, lebo svoj nazor som uz vyjadrila na zaciatku. samozrejme, ze clovek chudne, ked ma enormne nizky kaloricky prijem, ale co potom? no nic, nechcem byt ta zla, co tu naturhouse ociernuje, ale naozaj ma zaujima, ako dlho to vydrzite a aky bude potom po schudnuti vas nastup do reality a vobec to nemyslim nejak skodoradostne, skor sledujem tento vas proces tak so zaujmom, ze ako sa ktora k tomu vyjadrite po osobnej skusenosti. lebo neda sa navzdy jest podla predpisaneho jedalnicka, clovek si musi ten zivot trosku aj uzivat, su rozne oslavy, dovolenky, atd.. samozrejme nie prezierat sa tam, ale naucit sa trvalo zdravej strave, nehladovat a hlavne nevyhadzovat kopec penazi za pripravky, ktore vam vlastne netreba alebo sa daju nahradit beznymi vecami (napr. ako som uz spominala, vlaknina v 100% celozrnom chlebiku a inych veciach, atd).
@vanitka co sa tyka kavy, kava je dobra, pokial clovek pije nejaku kvalitnu 100% arabicu, dokonca aj zdraviu prospesna. ale bez ohladu nato, aka kava, kava sama o sebe neposobi negativne na ziadnu dietu, nema ziadne kalorie, ak si clovek do nej neprida kopec cukru, slahacky a neviem coho 🙂 takze kavu kludne 🙂
@vanitka mam rovnaky pocit ako ty. Ja ked som opisala stav ako som dostala migrenu z hladu na druhy den, hned mi prihodili suchar na ranajky. No nie som blba, ja som si ho pridala uz ten tyzden.. Radsej sa najem rano. Tiez o kave nehovorili nic.. Ja ju pijem bez cukru a mlieka..
@luzzia ja s tebou uplne suhlasim.. Keby si sama nastavim takuto hladovku, schudnem aj bez nich. Inak to jedlo mi ide uz cez usi.. 500 dkg zeleniny denne.. Ja jem polovicu.. mozno preto som hladna.. a dva biele jogurty denne tirz nedam.. Pri tych kvapkach rano zadrzisvam dych, lebo ma z nich napina.. a potom po tychto dobrotach mam vecer chut na orieskovu bombosku 🙂
@margotka33 áno, mám povolené na raňajky len tú sladkú verziu,alebo dva tie sucháre,s 90%sunkou zelenina,desiata, olovrant ovocie...Obed, večera zelenina, mäso-len biele mäso a ryby,aj to len určité druhy... Žiadne údeniny, vyprážané jedlá atď... Kávu môžem,ale sladiť stéviou...Ale priznám sa pridávam si tam trošku medu,lebo káva je hnusna...Dnes som sa vážila, nevydržala som to a váha ukazuje 74,4kg ...No zdá sa mi to trochu dosť za 4dni ☹
@margotka33 a zabudla som,ten jogurt s vlákninou ešte, mám zakázané nízkotučné ,ale môžem do 3%tuku, píše sa, že len biely,ale občas si dám vanilkové acidka,alebo jahodovú activiu
@luzzia Ahoj, máš obrovskú pravdu,ja si to uvedomujem.Moj dôvod, prečo som išla do naturhausu je,lebo nemám pevnú vôľu a potrebujem nad sebou kontrolu.A samozrejme v júni idem na svadbu . Chcem sa len naučiť zdravšie jesť, čo kedy môžem a čo nie..A potrebujem zhodiť kvôli kĺbom.Poznam ľudí, ženy, čo zhodili s naturhausom a potom dokonca pribrali väčšinu z toho späť.Vsetko je o pevnej vôli...
@vanitka mne sa zdá, že všetko mi bolo dostatočne vysvetlené, ešte mi rozpisala a zvýraznila fixkami, čo vyslovene nemôžem,a čo môžem občas a čo v plnej miere. Aj som sa veľa pýtala...😉
Ahojte, vyjadrujem vlastnú skúsenosť s NH. Neviem, možno som mala šťastie na poradkyňu, ale je to kus normálnej ženskej, ktorá má rozvinutú empatiu do takej miery, že mám niekedy pocit ako keby mi berie slová z úst. Za dva a pol roka na jej pobočke dali dole jej "klienti" 4,5 tony nadbytočnej hmotnosti. Sama schudla pred tromi rokmi s pomocou NH 10 kil za 3,5 mesiaca bez cvičenia.
Kedykoľvek jej môžem zavolať, ak by som mala s niečím problém vrátane hladu. (Zatiaľ som túto možnosť "priateľ na telefóne" nevyužila.) Prvé čo sa opýta, keď som po 2.x prišla na kontrolu, či netrpím hladom a či všetko zvládam. Keď mi nastavuje diétu, pýta sa ma, či dané potraviny ľúbim a či nemám intoleranciu na niektoré z nich.
Hneď ako ma odváži, napíše mi na lístok úbytok vody a tuku. Na všetky moje zvedavé otázky, možno sú niekedy aj od veci 😀 mi podáva relevantné vysvetlenie.
Akonáhle vidí výsledky, z fleku mi povie, čo by bolo pre mňa vhodné. Napr. včera mi povedala, že teraz potrebuje pohnúť tuky, voda išla dole pekne, tak mi odporúča Chitosán z morských kôrovcov. Poradila mi, aby som užila 2 tabl. pol hodinu pred obedom a večerou. Keďže sa mi v práci až tak nedajú striktne dodržiavať intervaly, poradila, aby som užila po desiate, a do obeda bude účinkovať. Radšej pred ako po.
Čo sa týka jedla, robím si zmeny, aby mi neišli rovnaké chute až tak na nervy. Raz si spravím ako prílohu cuketu, potom čínsku kapustu, prípadne ľadový šalát s jogurtovo-cesnakovým dresingom., takisto zeleninové polievky bez zásmažky, vývary. Veľmi mi chutia na olovrant smoothie z polotučného mlieka s jahodami. Keď som na túto cestu vykročila, bolo mi jasné, že sa niektorých potravín budem musieť vzdať, aby bol nižší príjem ako výdaj. Fyzika jednoducho nepustí. Je to individuálne, vec pohľadu, ale mne to zatiaľ vyhovuje, pretože pozorujem viditeľné úbytky a tie ma motivujú k dosiahnutiu stanoveného cieľa. Veď ráno som videla na váhe 73,5 kg, čo je na 14. deň úplne úžasné. 🙂
A ešte dopĺňam, kávu môžem piť v pohode, som zvyknutá už roky na bez cukru a mlieka, hoci polotučné by som si mohla pridať. Čo sa týka šunky, tak môžem len kuraciu alebo morčaciu - kupujem v Lidli. A vlákninu uvažujem kúpiť za 2,50 € v obchode, zdá sa mi zbytočné kupovať v NH za 9 €. Podobne aj sucháre, hoci tie vydržia dlho. Sušienok Fibroki za 6 € sa nevzdám, pretože sú vynikajúce.
@fineta mozem sa spytat?kde si videla vlakninu za 2,50?
@fineta hezky 😅,ešteže Ťa mám 😉

@michaelaur a čo sa týka tých vyhodených peňazí, je to tiež diskutabilné. Pretože ak by som tie peniaze dala napr. za 12-dňovú dovolenku a bola by som vyžratá ako mašuro, nepotešilo by ma to určite tak, ako radosť zo schudnutého tela. Ale to je už vec priorít. Takže nech si každý míňa peniaze na to, čo ho robí spokojným a šťastným! 😉 Napr. osobne by som nevyhodila 600 € za koženú bundu a nezalamujem rukami nad osobou, ktorá si ju dopraje. Pokiaľ má z nej radosť, nech si užije. Ži a nechaj žiť! 🙂