icon

Nič mi nepomáha chudnúť.

lucijja
13. apr 2020

Ahojte. Ja neviem ci som sama na svete, ale mne sa asi nikdy schudnut nepodari. Mam za sebou pomerne turbulentne obdobie priberania a chudnutia a diet ktore trvali 10 rokov mojho zivota, ale poslednych 6 rokov jem naozaj fajn. Nejem pecivo a ked tak len semienkovy cisto ražný chlieb, varim si jednoduche jedla mimo rodiny. Nepijem sladene napoje, sladkost si dam len sporadicky a fakt drobnost - dve kocky cokolady. Snazila som sa dlhodobo ratat kalorie. Vsetci odbornici mi radia len jest viac. Lenze aj ked ratam kalorie a jem kolko treba a co treba nejde to. A to hovorim o dlhodobych pokusoch, to co som skusila som drzala aspon 6 mesiacov. A nic. Nikdy nic. Dve tri kg dole a vaha stoji dalsi pol rok. Nechapem to. Ani moje okolie to nechape. Mam sedave zamestnanie ale chidim hodinu denne rychlu chodzu.

Jedine co u mna zaberie je znizit prijem. Ale fakt ze drzat to okolo 900-1000 kcal. Ale zas pocuvam ze je to malo tak sa bojim. Je tu prosim niekto kto zaziva to co ja? Kto dlhodobo je malo a tak schudol a drzi si to? Preco na mna nefunguje to, co u ineho krasne slape?

mircalla
14. apr 2020

@lucijja Chod behat, aj s ruskom sa da. Nic ta to nestoji. Mozes to robit kedykovek. Cvicenie je efektivne, ak fakt makas, nejake vlazne cvicenia ti nepomozu. Ja sa pri behu spotim jak pes.

mircalla
14. apr 2020

A hlavne si netreba mysliet, ze rychlou chodzou zhodis, Musis makat, rychla chodza nic nespali. Ked si sannem na otcov stacionar musim makat aspon pol hodinu, aby som co-to spalila. Aj beh, nejake 3-4 km su malo. Ja zom zacala na 4 km a pridavala az na 10 km

h_petra
14. apr 2020

@lucijja zumba nie je sport 😁 zumba je vymyslena pre lenive zenske, aby malj pocit, ze sa hybu 😁

mircalla
14. apr 2020

@h_petra Suhlas

lucijja
autor
14. apr 2020

Ahojte. Ďakujem za reakcie. Každopádne s názorom že zumba je pre lenivé ženy nesúhlasím - asi ste ešte nezažili dobrú instruktorku. Čo sa týka behu myslím si že som naň ťažká. Nezvladam ho vôbec, tep mi hneď vyletí na 170 a to ani nemusím rýchlo bežať. A strašne ma bolia pri behu tie upony na chodidle zhora. Nedá sa to zniesť. Preto keď fakt že rýchlo kráčam tak mám tep tak 135-140 a tiež mám dosť. Nie je to vychadzka

mircalla
14. apr 2020

@lucijja Nuz mam pocit, ze hladas na vsetko vyhovorky. Ja mam 47 rokov a beham.

lucijja
autor
14. apr 2020

@anita6666 a darí sa ti to aj udržať?

lucijja
autor
14. apr 2020

@mircalla nehľadám výhovorky. Ale dlhodobo sa nedá vydržať pri niečom čo ti nerobí dobre. To je proste fakt. 15 rokov si varím zvlášť, počítam skúšam a cvičím tak ako vládzem. To fakt nie je o hľadaní výhovoriek. Je super že beháš, že ti to ide a robí ti to radosť. Ale každý je trochu iný a čo robí dobre jednému nemusí druhému. Mne robilo dobre dvíhať činky. Bola som silná, cítila som sa dobre ale neschudla som. A to som cvičila 3x do týždňa niečo cez pol roka. Behať som skúšala nespočetne veľa krát. Mám aj pas doma ale aj tam robím len rýchlu chôdzu keď je zle počasie. Fakt som neni s tých čo sedia a plackaju ako to nejde. Moja rodina sa diví ako pri tom všetkom čo robím pre seba nemôžem schudnúť. Je to proste fakt. Doktori ma odbiju a nechcú pomôcť. Dietologovia radia ešte ubrať na strave. Tak možno tu nájdem niekoho kto mal taký problem ako ja a našiel riešenie

mircalla
14. apr 2020

@lucijja Tak potom neviem, ja ked chcem schudnut, schudnem. Ale je to makacka. Mozno zdravotny problem

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lucijja
autor
14. apr 2020

@zazvorka87 dakujeeem moc za povzbudenie 🙂

anita6666
14. apr 2020

@lucijja úplne v pohode sa mi to darilo udržať roky do momentu,ked som mala ťažšie obdobie a začala sa vedome prejedať,ale to je moja chyba...inak sa to dá udržať a nemala som pocit,že by som si musela odtrhat od úst

h_petra
14. apr 2020

@lucijja ale zazila som dobru instruktorku 😁 zbezne som si precitala diskusiu, si sama vyhovorka. Ak je tvoj jediny pohyb obcasna navsteva zumby, tak sa necuduj, ze nechudnes. A ze si na beh tazka? Ale prosim ta. To, ze nemas kondiciu, hned ti vyleti tep a nevladzes s dychom neznamena, ze si tazka, ale ze mas nulovu kondiciu. Treba sa hybat.

pralinka86
14. apr 2020

Povol. Mna by asi trafilo tolko rokov ratat kalorie a všetko to kolo toho. Nepozeraj vahu, ale centimetre. Ano, schudnutie je strava a pohyb. Ak si zdravotne v poriadku, treeba zmenit, to co robíš toľké roky, asi tebe nevyhovuje.
Nerarataj kalórie, jest treba, menej, častejšie, pravidelne. Žiadne nízkotučné potraviny, pridaj kvalitné tuky, bielkoviny, menej spracovaných výrobkov ako sunka ci ten chlieb, radšej doma ho upec, vela tekutin. A ten pohyb, skus niečo na nete nájsť si, ja stale odporucam zuzka light bunny slope workout seriu na YouTube. Krátke, intenzívne, postupne.
Chôdza je fajn, ale potrebuješ niečo kde sa zadychas, na chvíľu tep zvysi, telo zamaka, na chôdzu je už zvyknute. Možno ešte bicykel pridať?

h_petra
14. apr 2020

@lucijja tie bolave "upony", to boli kazdeho, kto nebehal a chcel zacat. Presla som si tym aj ja a prejdem si tym znova, ked sa k behu konecne vratim. Treba skusay, vydrzat, sport je o prekonavani sa.

monikangel
14. apr 2020

Mozno u Vas nie, u mna to bolo o psychike. Musela som sa prijat taku, aka som. Aj ked vaha bola vyssia, ako pociatocna, nebyt sklamana, ale povedat si, ze ja ju jedneho dna porazim. Je to uz 2 mesiac, jem vsetko rad radom, aj pecivo aj sladkosti, vsetko s mierou a vaha ide dole. Je pravda, ze zvyknem vela chodit, alebo si idem vecer na pol hodinku zabehat, ale pomaly to ide. Drzim palce.

jakaem
14. apr 2020

@misscelaneous
@kosicanka1 sorry že sa votriem, ale baby koľko krát a čo takého jete za deň? Ja som začala ešte len 1.tyzden

lucijja
autor
14. apr 2020

@h_petra nehnevaj sa, ale asi si tu diskusiu citala naozaj len zbezne. Inak by si vedela ze sa hybem denne a nie len obcasna navsteva zumby. To ze mi beh nevyhovuje, nemam ho rada a odradza ma nemoze byt dovod ze nechudnem. Aj napriek bolesti som v roku 2017 behavala - nie rychla chodza - behavala par mesiacov a nic velke sa nestalo. A to som este aj na dovolenke vstavala kazde rano o siedmej a chodila hodinu behat. Alebo u nas na futbalovom ihrisku som striedala beh so sprintom - take HIIT a tiez to neprinieslo ovocie. Pohyb predsa musi byt aj o tom co nas bavi nie? Kde hladam vyhovorky? Ze nechcem behat ale som ochotna robit cokolvek ine? Ze roky neviem co su sladkosti, kolaciky, nedam si ani colu ani dzus. Biely rozok uz ani neviem ako chuti. Najjednoduchsie je povedat ze hladam vyhovorky niekomu, kto zacne robit NIECO, COKOLVEK a hned mu vaha ide dole. Ver tomu ze viem co je makacka aj pevna vola.

simsalabim
14. apr 2020

@lucijja chapem ta, mne by beh tiez nevyhovoval, neznasala som ho od detstva no a teraz mam na to aj diagnozu (vyrastky na drobnych klboch prstov noh) - velmi bolestive pri behu (aj v mnohych topankach). Ja mam doma rotoped a na nom takmer kazdy den cvicim tak 45min az som uplne mokra... venujem sa aj joge, tiez takmer denne, a raz tyzdenne som chodila na hodinu plavat - to je teraz nemozne. Mozno by rotoped vyhovoval aj tebe?

evina34
14. apr 2020

Ja som schudla jedine s prerušovaným postením, jedla som o 8, 12,16 h, 3x denne medzi tým nič , žiadne snacky...len voda alebo nesladené bylinkové čaje, resp. káva bez cukru a mlieka... ale potom ma to omrzelo a váha šla opäť hore...schudla som asi 5 kg za 3 mesiace...Teraz po sviatkoch sa teraz chcem na to opäť vrhnúť. /po 16 h už skutočne nič nejesť len piť nesladené veci...žiaden jogurt alebo jablko na oklamanie, lebo sa ten postiaci mód nenaštartuje/. A po 40 to už ide skutočne ťažšie ako keď je človek mladší...

kosicanka1
Autor odpoveď zmazal
matejtrener
24. apr 2020

Pozrel som sa na diskusiu, a keby som bol @lucijja, tak pán Boh zaplať za túto encyklopédiu "rád". :D Nič v zlom ale, prosím vás ľudia, keď sa tomu nevenujete roky, tak sa prosím vás nevyjadrujte, pretože namiesto toho, aby ste človeku pomohli ho úplne zblbnete... Poviem len toľko. Z toho čo tu čítam o Lucii, tak vidím, že máš veľmi nízko kalorickú stravu. Za mojich vyše 10 rokov praxe s klientmi som sa s podobnými prípadmi už stretol mnohokrát a myslím si, že naozaj málo ješ a tvoje telo si vytvára z každého sústa rezervu. Pohyb máš fajn, ostaň pri tom, pitný režim drž minimálne na 0,2 l na 10 kg hmotnosti, ale v strave pridaj viac bielkovín a zdravých tukov, aby si do tela dodala viac kalórií. Uvidíš, že to zaberie. ;) PS: možno sa teraz mnoho ľudí bude na mňa hnevať, ale štítna žľaza atď. sú len výhovorky, jediný hormón, ktorý môže robiť problémy v tele je inzulín ale aj ten sa dá dať "dokopy" vďaka správnej strave. ;) Takže jedzte zdravo, v norme, a veľa sa hýbte, a budete fit. 🙂 Viac o inzulíne tu:

https://www.youtube.com/watch?v=nw2PfBIf0Yk

Veľa šťastia.

sticker
lucijja
autor
24. apr 2020

@matejtrener ahoj Matej, dakujem za podporu. Neboj, ja uz mam nastudovane o strave tolko, ze mozno viem viac ako vyzivovy poradca. problem u mna je ten, ze ked pridam na strave na 1500kcal alebo viac tak mi vaha stoji a po par mesiacoch ide poooomalicky hore dokonca. A to pridavam najma bielkoviny, prip. zdrave tuky - oriesky, avokado oleje... ked drzim stravu tak na 1000 - 1100 kcal tak vaha aspon stoji ked nic ine. Toto je to co nechapem. Tiez poznam vela ludi, co ked pridali na strave tak to islo, ale mne proste nie. Teraz jedavam 3x denne - ranajky mam fakt zaklad, vlocky, sojove mlieko, trochu orieskov a sus. ovocia, obedy som trochu pozmenila a zacala som jest viac rastlinnych bielkovin, viac strukovin kde mam zaroven aj sacharidy a tofu, ryby a pod... a vecere uz bez tuku, len komplexne sacharidy a bielkoviny, ale musim to proste drzat nizsie.

matejtrener
24. apr 2020

Ťažko je identifikovať problém na diaľku... Ak by som mal správne poradiť, musel by som vedieť všetky Tvoje návyky a kompletný jedálniček atď. Ak chceš, napíš mi podrobnú správu, možno pomôžem.

princeznasevera
24. apr 2020

@lucijja nerozmyslala si zajst za niekym kto sa do toho vyzna? A nemyslim teraz tzv ,,samovyzivovych poradcov" o ktorych si v zivote nepocula. Nechcem ta nejak urazit ale mozno niekde robis chybu. Ja ked som pribrala 25 kil sfravu som mierne upravila,ze som zacala jest len ovocie,zeleninu a cestoviny zacala som cvicit cez fitshaker. Zacala som chudnut hned dokonca rychlejsie nez ktorakolvek baba odtial lenze ked som nevidela na vahe ani kilo dole vyprdla som sa na to. No teraz sa vraciam spat je zas ale pravda,ze postupne sa ucim pit vodu a znova sa vratit k spravnemujedlu. Ja jem ale 6x denne tzn. Ranajky,desiata,obed,olovrant,vecera a o 9 posledna vecera a vela vody. Zatial som dala dole 5 kil

simsalabim
24. apr 2020

@matejtrener musim sa ohradit - stitna zlaza realne moze sposobit priberanie aj schudnutie - to je lekarsky dokazane. Zazila som oboje (mam autoimunitny zapal stitnej zlazy). Je to vsak len jeden z priznakov, sprevadzaju ho ine. Odpisat niekoho apriori ze stitna zlaza je len vyhovorka nesvedci o tvojej profesionalite, ak ten clovek tu diagnozu naozaj ma. Presvec ma hodnovernym zdrojom, ze ochorenie stitnej zlazy priberanie nesposobuje.

matejtrener
24. apr 2020

@simsalabim nikde som nenapísal, že štítna žľaza nemôže za priberanie alebo chudnutie. Mal som namysli to, že štítna žľaza nie je prekážkou, ak chce človek schudnúť, a to je obrovský rozdiel. ;) Treba čítať s porozumením.

simsalabim
24. apr 2020

@matejtrener nejde mi to na mobile skopirovat, pozri si, co si napisal o 11.07. Ze stitna zlaza je vyhovorka a ze jediny hormon, co vie v tele robit sarapatu vo vztahu k chudnutiu, je inzulin. A to teda pravda nie je.

matejtrener
24. apr 2020

Ja vidím, čo som napísal, a stojím si za tým.

simsalabim
25. apr 2020

@matejtrener nuz, ale mylis sa. Inzulin nie je jediny hormon, zodpovedny za priberanie, je ich viac...dosvedcia ti aj napr zeny s polycystickymi vajecnikmi... Suhlasim jedine s tym, ze mnohi slepo zatvaraju oci a svoje zle stravovacie navyky oznacuju za "hormony".