icon

Oddelená strava

johaninka
21. júl 2014

Ahojky všetci čo ste zavítali do mojej diskusie, budem rada ak sa aj zapojíte. 😀 Viem že diskusii na tuto temu je veľa, ale vačšinou sú už neaktívne, preto som sa rozhodla jednu rozbehnúť 😝 Oddelenu stravu som držala asi cca 10 rokov dozadu, pekne som schudla, a dlho aj udržala, ale prve a druhe tehotenstvo mi lepili pomaly kilo za kilom a teraz sa idem pustiť do chudnutia znova. Je síce leto a to vačšinou nik nedrží diety ale prečo nie? Na pultoch je široka ponuka zeleninky a ovocia a v takom teple menej chutí a potom sa to skôr snaď 😅 odrazí na klesaní váhy.
Oddelenu stravu držím podľa Horeckej, alebo Kořinkovej. čiže princíp veľmi jednoduchý:

Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
- Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé), strukoviny, zemiaky, ryža, múka, sója, cestoviny (bezvaječné), vločky, sója, múka, med
- Zelenina
- Ovocie
- Neutrálne sú orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva

Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:

- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým. V živočíšnej skor menej v rastlinej akekoľvek množstvo.

Budem rada aj pridáte aj nejaké nové odskúšane receptíky ja sa budem snažiť tu hádzať moje výtvory.

Oddelená strava
majdulienka
29. sep 2014
Používateľ majdulienka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od majdulienka.

ja pijem kazde rano milsy acidofilne mlieko 🙂

lilinka77
29. sep 2014

Caute babulky ,,spoludrzitelky delenej,,..Vsetkym vam drzim palce..Mne sa stale nejako nedari nabehnut na toto stravovanie. Chcela by som sa opytat, varite si len pre seba, alebo aj pre celu rodinu? Ako riesite dojedanie po detickach? Som na MD, s malou cely den doma. Casto sa stane, ze nedopapa a ja neodololam a dopapam po nej 🙂 🙂 . Potom sa na seba hnevam..

johaninka
autor
29. sep 2014

Dnes na večeru som si urobila mňam ľahký šalát...teda navrhol to moj manžel 😀 😀 😀
rukola, ľadový šalát, paradajka, uhorky...ako dressing jogurt vymiešame s 2 stručikmi cesnaku, trochu vegety natur....mňam...pripadne ešte postrúhať syr

johaninka
autor
29. sep 2014

@lilinka77 NEDOJEDAŤ PO DEŤOCH!!!!!! to je moja rada č. 1 😀 😀 😀 😀 ja mám na to manžela alebo psa, ak ani jeden nie je doma...koš...viem, že je ti to asi ľuto ale važne dojedanie je najhoršie. Jedna kamaratka to dokonca robila tak, že nikdy nejedla skor ako jej dcérka, keď malá nechala jedlo, len si priložila a jedla...to sa tiež dá Rada č. 2. keď varím napr. klasický nedeľný obed: Kuracia polievka, rezance....rýža , kuracie stehná, kompót.....rodina to je všetko/ podotýkam oni sú všetci štíhly/ ja si dám vývar do poharika a uchlipkavam si bez cestovín, kuracie stehno si dám na tanier, bez rýže a obložím, paradajkou, paprikou uhorkou...to je moj obed, Rodina spokojná, ja som tiež 😝

zuzanarichard
30. sep 2014

@johaninka ja som zatial mala dve francúzske,ale už sa mi dosť objedli,tak plánujem skúsiť škvarkovú,majú ich u nás normálne v Jednote...🙂ale až neskôr,dnes nabieham po týždni na živočíšne dni,už mám chuť aj na syr a jogurt🙂)

zuzanarichard
30. sep 2014

@lilinka77 ahoj,aj ja som na materskej,teda neviem,kolko má tvoje dieťa,ale náš Theodor má 8 mesiacov,a mňa ešte nenapadlo po ňom dojedať🙂))ale to bude asi tým,že je skoro stále plne kojený,okrem ovocia na desiatu a večernej kaše doňho stále nič nedostanem🙂))takže v podstate neni čo dojedať...všetko je to v hlave a o vôli,ak sa zatneš,tak to dáš...tiež som s ním celé dni doma,máme permanentne plnú chladničku kvôli mužovi a aj skrinku so sladkosťami,ale nedám si z nej nič...držím palce!!!

johaninka
autor
30. sep 2014

@zuzanarichard Ja ti teda tie Francúzke milujem ešte som sa neobjedla dokonca sú užasne so špagetami, ale chcem skúsiť aj tu škvarkovú dnes si ju asi kúpim, ten názov ma odrádza 😀 😀 😀

petulos
30. sep 2014

@johaninka @zuzanarichard ževraj alfabio (Banská Bystrica) nepoužíva geneticky modifikovanú sóju. Dúfajme, že je to pravda. Myslím, že sú najkvalitnejšie na trhu, aj cenovo je to ok, kúpila by som si aj také Patifu, ale cena ma odrádza... Dať 2 eurá za jednu nátierku je moc. Ešte sú tie Sojaprodukt v Jednote, sú síce najlacnejšie, ako chuťovo sa nedajú porovnaž s Alfabio, samý kukuričný škrob.

zuzanarichard
30. sep 2014

@petulos tiež si kupujem to alfabio🙂

majka29n
30. sep 2014

@johaninka do ktorej skupiny by si zaradila tekvicu hokaido? 🙂 môže byť aj aj? 🙂

tamichloe
1. okt 2014

@majka29n jednoznacne zelenina!!

johaninka
autor
1. okt 2014

@majka29n zaleží ako j urobíš, keď to bude ako krémová polievka so smotanou tak živočíšna, ak zapečená napr. z tofu syrom tak rastlinná

zuzanarichard
1. okt 2014

dievčatá...po dvoch týždňoch váha ukazuje -4,2kg...začínala som na 67,teraz mám 62,8kg🙂)))sa teším🙂)

majka29n
1. okt 2014

@johaninka dík, lebo ja mám väčšinou živočíšnu a robila som to so syrom a už som myslela, že som to poplietla

mamina_25
1. okt 2014

Baby,aj ja dnes zacinam delenkou...uz som s nou schudla 22kg,potrebujem ale este dat dole 10kg...tak zacinam znovu 😉 drzim palce vsetkym chudnucim 🙂

johaninka
autor
1. okt 2014

@mamina_25 waw supeeeeeeeeeer

magnolia26
1. okt 2014

Tak aj ja sa od dnešného dna pridávam k vám spolu aj s mojim mm

johaninka
autor
1. okt 2014

Baby používate cicerovú múku???

johaninka
autor
3. okt 2014

Zdravá maškrta z modrého koníka
Kokosky 🙂 1 a pol šálky strúhaného kokosu, 2 lyžice javorového sirupu, 3 bielka

johaninka
autor
3. okt 2014
daniela40
6. okt 2014

@johaninka anoo aj pohankovu 🙂 sú ok

majka29n
6. okt 2014

No tá kuchárská kniha oddelená strava je super- kúpiť sa už nedá ale zohnala som ju na bazáre. 🙂

johaninka
autor
7. okt 2014

tak tak prese ja som ju tiež na bazoši kúpila

johaninka
autor
8. okt 2014

Dnes ráno som si dala môj domáci chlebík a škvarkovú pomazánku od alfa.... 😀

johaninka
autor
10. okt 2014

Baby včera som robila praženicu z hlivy ústricovej.... na oleji popražím cibuľku nakrájanú hlivu, trošku podusím, dochutím a pridám vajíčka...urobím praženicu...k tomu šalátik a ľahká večera je na svete 😝

xenia1357
10. okt 2014

Zdravím ženičky.Idem nato aj ja.V podstate všetkému rozumiem,LEN.Ked varím pre celú rodinku trebars guláš alebo šošovicovú polievku...môžem dat aj zemiaky.ktoré by nemali byt, ked je živočíšny den, ale potom ich nebudem jest:budú len uvarené spolu s ostatnym.Vadí to?dakujem za odpoved a želám sebe aj vám aby sme vydržali.

xenia1357
10. okt 2014

omyl,šošovicová je zly príklad...teraz som si uvedomila.Tak nechajme ten gulášik.

majka29n
11. okt 2014

Polievočka z karfiolu, mrkvy a kalerábu
druhé-pečené mleté mäsko a dusená červená kapusta 🙂

majka29n
11. okt 2014

Kto povie, že sa nedá variť pre celú rodinu a pritom deliť, tak tomu sa nechce deliť.

johaninka
autor
12. okt 2014

@xenia1357 Ahojky odpovedám ti neskôr lebo som bola odcestovaná...No v najnutnejšom prípade môžeš oddeliť zemiaky od masa napr: v masovej polievke ale varením sa uvoľňuje škrob, sacharidy teda bolo by to zmiešanie živočíšnej a rastlinnej. Ale samozrejme keď som v reštaurácii tak to neriešim, v kapustovej polievke dám zemiaky mimo a normálne jem ale ja to robím doma tak, že zemiaky zvlášť varím a po dovarení si ja oddelím polievku a ostatným tam dám zemiaky a ešte chvíľu 5 minút povarím. 😝