Oddelená strava
Ahojky všetci čo ste zavítali do mojej diskusie, budem rada ak sa aj zapojíte. 😀 Viem že diskusii na tuto temu je veľa, ale vačšinou sú už neaktívne, preto som sa rozhodla jednu rozbehnúť 😝 Oddelenu stravu som držala asi cca 10 rokov dozadu, pekne som schudla, a dlho aj udržala, ale prve a druhe tehotenstvo mi lepili pomaly kilo za kilom a teraz sa idem pustiť do chudnutia znova. Je síce leto a to vačšinou nik nedrží diety ale prečo nie? Na pultoch je široka ponuka zeleninky a ovocia a v takom teple menej chutí a potom sa to skôr snaď 😅 odrazí na klesaní váhy.
Oddelenu stravu držím podľa Horeckej, alebo Kořinkovej. čiže princíp veľmi jednoduchý:
Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
- Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé), strukoviny, zemiaky, ryža, múka, sója, cestoviny (bezvaječné), vločky, sója, múka, med
- Zelenina
- Ovocie
- Neutrálne sú orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva
Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:
- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím(nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým. V živočíšnej skor menej v rastlinej akekoľvek množstvo.
Budem rada aj pridáte aj nejaké nové odskúšane receptíky ja sa budem snažiť tu hádzať moje výtvory.

Ved ja sa ani nebudem trapit...neboj sa 😀 ...no len neviem ako dostanem mojho 20 rocneho syna do kocika 😀 😀 😀 ...ale cvicim poctivo kazdy den Tiffany Rothe 😝 😝 😝
😀 😀 😀
Inač tu Tiffany si si stiahla či z Yootube?
mam to v PC uložené z Yooutube...všetky druhy jej cvičenia ...a pekne kazdy den si dam 3, to je akurat na polhodinku...ale teda poviem ti ze mokra som jak mys...konecne mi nejake cvicenie sadlo...ja potrebujem rychlo nieco zacvicit a ist, lebo mna nebavi pomale cvicenie...posilovnu mame doma komplet vybavenu ale este som tam necvicila 😀
Baby ako Vám to ide???? Mne váha stojí ani za pána pohnúť asi som zablokovaná 😀 😀 😀 ale podľa riflí vidím že aspoň cm idú dole. Alebo žeby bolo treba baterky vymeniť vo váhe ? Nič to neodradí ma to aby som pokračovala ďalej, veď ona sa umúdri....dnes som si dala živočíšny deň 😝
Práve pozerám do kuchárskej knihy čo také si zrobím hmmmmmmmmmmm 😝
Moje raňajky:
na trošku oleji spenila som cibuľku, pridala nakrájanú červenú papriku a 2 vajíčka...
Desiata:
Pohár acidka
Obed:
2 Plátky al. tresky, zeleninová obloha
Olovrant:
Pohár Acidka
Večera:
Šalát mozzarela, paradajka, a šunka
ahojte, tak na chudnutie sa chcem dat aj ja 🙂 uz asi stý krát 😀 najviac sa mi osvedcila 90 dnova dieta, pri tej som schudla 13 kg (nedrzala som do konca) ale uz 3 mam spat ☹ chcela by som teraz skusit tuto dietu, ale ako tak nato pozeram mam z toho trocha chaos 😒 vedeli by ste mi aspon v skratke napisat ako to vlastne funguje? aké dni sa tam striedaju a ci ta to striedanie musi dodrziavat alebo ako vlatne? pri tej 90 dnovej to bolo fajn lebo tam boli aj recepty....je aj pri tejto nieco?
Ja som s delenou stravou a cvicenim schudla za 5 mesiacou 42 kg.Vobec som nehladovala a neobmedzovala,len je to dieta nastalo,akonahle zacnete normalne jest,kila pojdu hore. 😠
@dadika41 No možno zaleží od organizmu, ale ja mam skúsenosť že mne 5 rokov váha stala, vôbec som nepribrala a to som jedla normálne, až tehotenstvá a kojenie mi nabrali kilá tak že som sa znova rozhodla po dlhom čase pustiť do oddelenej stravy. Inač sama musíte uznať že 42 kíl za 5 mesiacov je veľa to je 😝 to je cca 8 kíl mesačne tak nečudujem sa že Vám to išlo hneď naspať. Ale nie som tu na to aby sok kritizovala, samozrejme každý názor si vážim.
@katkamaj Ahojky nová členka chudnucého tímu 😀 . Ak si pozrieš dozadu tak je tam rozpis ale v skratke ti to rada zopakujem.
Oddelená strava podľa mňa nieje vôbec diéta, Je to proste životný štýl pomaly zistíš že ku kuraciemu stehnu si rada dáš šalátik a nie ryžu a naopak ryža nie je zakázaná kľudne ale na druhý deň ale napr. s hubami, zeleninkou, sójou receptov je neúrekom 😝
V oddelenej strave sú 2 hlavné skupín a dve podskupiny
Rastlinná a živočíšna a potom jednoducho ovocie a zelenina 😀
Rastlinnú môžeš kombinovať so zeleninou a ovocím ale nie naraz, to znamená že keď si dáš rastlinný dník tak si dáš buď zo zeleninkou alebo iný deň rastlinný a ovocie.
Živočíšny deň len so zeleninkou....to znamená že keď budeš papať mäso tak v ten deň žiadne ovocie
Na internete som to našla veľmi pekne rozpísané, skús pozrieť toto 😀
Živočíšna skupina
- mäso (najlepšie je biele, teda hydina a ryby)
- syry (najlepšie sú nízkotučné, teda tie, ktoré nemajú viac ako 30% tuku v sušine – napríklad Mozzarela)
- mlieko a všetky mliečne výrobky
- vajcia.
Rastlinná skupina
- zemiaky
- ryža
- chlieb a pečivo (celozrnné, sójové)
- bezvaječné cestoviny
- strukoviny (fazuľa, sója, kukurica!)
- obilniny, vločky, múka
Ovocie
Ovocie len čerstvé (kompóty sú zväčša sladené cukrom!)
Zelenina
Všetka zelenina okrem kukurice a zemiakov (aj sterilizovaná – opäť tu platí výnimka a je možné jesť aj zeleninu, ktorá je má v sterilizačnom náleve cukor), zelená fazuľka, hríby
Neutrálna skupina
- mandle, orechy vlašské, lieskové, kešu, kakao, soľ, pochutiny, káva, med
Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy:
- Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
- Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
- Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím (nikdy nie súčasne)
- Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
- Potraviny z neutrálnej skupiny môžeme kombinovať so všetkým.
Ďalšie dôležité pravidlá:
1. Z nápojov najviac minerálky, sódovku, nesladený čaj.
2. Alkohol brzdí chudnucí proces, najlepšie je vydržať aspoň prvých 14 dní diéty úplne bez neho.
3. Nezáleží na množstve potraviny, nesmie však dôjsť k nežiadúcej väzbe, tuk sa okamžite ukladá.
4. V nakladanej zelenine cukor nevadí, v kompótoch áno.
5. Huby radíme medzi zeleninu.
6. Zelený hrášok a fazuľkové lúsky sú zelenina, ale hrachová kaša, alebo varená fazuľa patrí k strukovinám (tj. rastlinná skupina).
7. Pri pečení alebo restovaní, nádobu len slabo potrite rastlinným olejom. Nie vo väčšom množstve!
8. Med aj keď je sladký, je zdravý a nepriberiete z neho.
9. Cukor je absolútne nevhodný, sladiť sa môže len medom alebo umelým sladidlom (stévia, sirup z agéve, javorový sirup). Takže pozor aj na všetky koly, fanty a kofoly, väčšina obsahuje veľmi veľa cukru.
10. Pozor búrske orechy, paradoxne, nie sú orechy, ale hľuzy a sú v diéte úplne zakázané!
11. Pozor na džúsy! Aj to je ovocie a vhodné sú len džúsy bez cukru. Na niektorých džúsoch je napísané, že sú 100%-né, a aj tak obsahujú cukor! Ovocie a ovocné šťavy by sa mali konzumovať výlučne na prázdny žalúdok.
12. Káva sa môže (ale s mliekom len pri “živočíšnej skupine”, so sójovým mliekom pri “rastlinnej skupine”).
Noo tak toto si poriadne prestudujem az vecer doma, pretoze teraz je toho vela na pozeranie nieto este citanie🙂
Manžel mi včera nazbieral huby....hádajte čo mame na obeeeeeeeeed 😀
ingrediencie:
# 350 g ryža
# 4 dl voda
# soľ
# 150 g šampiňóny/ alebo čerstvé huby
# 100 g sójové bôby
# 1 ks cibuľa
# štipiek majoránka
# petržlenová vňať
# 2 PL olej
postup:
V osolenej vode varíme 20 minút ryžu. Následne potom pridáme majoránku, uvarené sójové bôby a udusené huby na cibuľke, plus olej. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou.
takze od pondelka sa do toho pustam aj ja 🙂 uz tolko pondelkov som zacinala 😀 😀 😀 dufam ze to nejako nedopletiem a podari sa mi aspon nieco schudnut...chcem sa este opýtat na slane tyčinky....tie milujem, su povolene alebo ako je to s nimi.?
@johaninka cvicenie sa mi zacne az v septembri.teraz som bola vela v praci mam narocnu na fyzicku aj psychicku zataz,ked robim na noc tak beham 11 h vkuse,odbrabam si pracovny mesiac za 14 dni a potom idem na sk budem 3 tyzdne,tak poriesim aj fitko mama postrazi maleho,a potom od 8.9 sa zacina skolsky rok doobedu budem mat zumbu +plus este jeden kurz(pilates ),a poobede sa zacinaju kruzky pre maleho kde budem mat pohybu dost popri robote je to stihat fakt dost 😀a este pre taku staru zenu ako ja,ale ked vidim vo fitku vysporovane stare damy ,fakt 😀 niekedy si myslim ze som v klube dochodcov
@katkamaj Moja čo sa týka tých tyčiniek, obsahujú pšeničnú múku a sušené plnotučné mlieko čo je mix rastlinnej a živočíšnej stravy a to nejde. Ak však nemôžeš bez nich žiť tak sem tam ale fakt len sem tam z času na čas si ich môžeš dať/ ale skôr v rastlinný deň ale samozrejme keď vieš že ich aj vybeháš vycvičíš, ja som si včera dala 2 kocky z čokolády po dlhom čase ale večer som hodinu skákala na aerobiku a zapotila som sa tak, že som asi spálila aj celú čokoládu 😀
Baby dnes niečo sladké vyberám s knihy oddelená strava od Horeckej 😝 Tento koláčik je rastlinno-ovocný deň
Ovocný Závin
Ingrediencie:
1 balík lístkového cesta LC
400g postruhaných jabĺk
200g pomletého maku alebo orechov
mletá škorica
sušené hrozienka
4malé lyžice medu
rastlinný olej
Postup.
LC rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a navrch dáme postruhané jablká, mak alebo orechy, hrozienka dosypeme škoricou a pokvapkáme medom a rastlinným olejom.
Zavinieme a dáme piecť na papieri, po upečení môžme ale aj nemusíme potrieť rastlinným olejom.
dobrú chuť 😝
je mozne v delenej vylucit maso..ja ho totiz nemusim...mne stacia zemiaky a zelenina a cestoviny...
@ozujskova Ja tiež nie som masový typ takže ja mám živočíšny deň v týždni 1-2 dni, ale vylúčiť úplne mäso asi tiež nie je dobre, lebo cez živočíšne dni ješ aj bielkoviny, jogurty mlieko syry, aby si neskôr nemala s tým problém. Ja osobne jem len kuracie prsia, alebo chudú kuraciu šunku s 80% masa, iné mäso mi nechutí
ahoj kočky. plánujem začať s delenou stravou 🙂
Ide len o to, aby sa nemiešala rastlinná a živočíšna zložka? Napr 1 deň budem mať ryžu, zemiaky a ďalší deň mäso a mliečne výr.?
@mahulenka87 Ahoj Vitaj jasne pridaj sa super som rada že sa stránka rozširuje o nové tvare, áno ide o to...vyššie na stránke sú vypísané podrobne čo môže isť s čím, keď nemiešaš rastlinnú so živočíšnou t.j. mäso a ryža rýchlejšie trávi a samozrejme aj spaľuje...veľa šťastia v chudnutí a hlavne keby bol nejaký problém píš aj nápad 😝

No tak hlasim moj vcerajsi poklesok 😢 😢 😢 ...pekne som zvladala rastlinkovy den az do 16,00 hod. kedy nastal zlom...mala som nachystany chlebík so zeleninkou, teda to som zjedla a nasledne na to som zozrala 2 ks vianocky s jogurom a s kavou...ale bola som nenormalne vystavena (ja si to tym ospravedlnujem 😀 ), malovali sme dve izby a makala som ako šrób. Tak dne som si naordinovala zeleninovy den 😀 .